i2h2 12.07.07, 13:03 Czy ktoś może zna tę książkę? "Konrad chłopiec z puszki" bardzo mi się podobał, a na tę książkę natykam się ostatnio tylko na Allegro i nie wiem, czy warto inwestować ;-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klaryma Re: Ch.Nostlinger "Nowy mąż dla mamy" 12.07.07, 14:14 jest w naszej bibliotece. Podtykam ja mojej córce non stop (Konrad jej się podobał), ale z jakiegoś powodu zaparła sie, że nie przeczyta:( Niestety, w tej sytuacji nie moge pożyczyć dla siebie, bo limit wykorzystuje córka, a pani bibliotekarka jest słuzbistką:(. Z tyłu jest króciutki opis, że książka jest o 10-letniej dziewczynce i jej codziennych kłoptach i przygodach. Odpowiedz Link
marnyhumor Re: Ch.Nostlinger "Nowy mąż dla mamy" 12.07.07, 15:34 Czytalam kiedy mialam z osiem lat i podobalo mi sie bardzo. Odpowiedz Link
lavendova Re: Ch.Nostlinger "Nowy mąż dla mamy" 13.07.07, 08:09 Czytałam kilka razy będąc nastolatką, bardzo mi sie podobała. Jest to zabawna opowieść o dziewczynce, której rodzice się rozstają i musi przeprowadzić się z mamą i siostrą do babci. Nie podoba jej się to (babcia raczej niezbyt miła) i próbuje wyswatać swoją mamę z różnymi mężczyznami, m.in. swoim nauczycielem. Mam nadzieję, ze dobrze pamiętam, w końcu już dawno nie jestem nastolatką ;) Muszę ją odszukać u rodziców w biblioteczce i ponownie przeczytać. Ciekawe, czy nadal będzie mnie tak śmieszyć. Odpowiedz Link
lavendova Re: Ch.Nostlinger "Nowy mąż dla mamy" 13.07.07, 08:24 Zajrzałam na allegro, mam to samo wydanie (nie wiem czy w ogóle było inne). Nabrałam jeszcze większej ochoty, żeby tę ksiażkę sobie przypomnieć. Pamiętam, że w końcówce pojawia się przerobiony wierszyk o murzynkach z "Dziesięciu murzynków" A.Christie. Odpowiedz Link
i2h2 Re: Ch.Nostlinger "Nowy mąż dla mamy" 13.07.07, 09:56 A - to masz pewnie to wydanie, które mnie pociąga również ilusracjami :-) Było jeszcze jedno, ale już nie takie ładne. Dzięki serdeczne za wszystkie wypowiedzi - chyba sobie kupię. W ogóle zachęcam do sięgania po książki tej autorki - w Polsce wyszły co najmniej trzy (jedna dla nastolatków, nawet czytałam, ale za nic nie mogę znaleźć tytułu). Odpowiedz Link
alistar1 Re: Ch.Nostlinger "Nowy mąż dla mamy" 11.10.07, 11:01 i2h2 napisała: w Polsce wyszły co > najmniej trzy (jedna dla nastolatków, nawet czytałam, ale za nic nie mogę > znaleźć tytułu Może chodzi Ci o "Gdzie jest Ilse?" Odpowiedz Link
i2h2 Re: Ch.Nostlinger "Nowy mąż dla mamy" 11.10.07, 19:02 Dokładnie :-) Czytałaś? Mnie się ta książka podobała, chociaz zdaję sobie sprawę, że nie jest łatwa i w zupełnie innych klimatach czytelnik się porusza. Odpowiedz Link
alistar1 Re: Ch.Nostlinger "Nowy mąż dla mamy" 11.10.07, 20:14 Tak. To jedna z ważniejszych i bardziej wyrazistych książek mojego wczesnego okresu dojrzewania. Pamiętam, że zrobła na mnie piorunujące wrażenie, które pobiły potem chyba tylko "My, dzieci z dworca ZOO". Do dziś majaczą mi się w zakamarkach pamięci pomalowane wyrazistym lakierem paznokcie od nóg tytułowej Ilse;-) Jedna z ciekawszych pozycji dla młodzieży (nie wiem, czy nie zmieniłabym zdania wracając do niej dzisiaj) o zagmatwanych i niełatwych stosunkach rodzinnych po rozwodzie rodziców. Odpowiedz Link
i2h2 Re: Ch.Nostlinger "Nowy mąż dla mamy" 11.10.07, 20:20 alistar1 napisała: > Jedna z ciekawszych pozycji dla młodzieży (nie wiem, czy nie > zmieniłabym zdania wracając do niej dzisiaj) o zagmatwanych i > niełatwych stosunkach rodzinnych po rozwodzie rodziców. Chyba byś nie zmieniła - ja to czytałam chyba rok temu i zrobiło na mnie ogromne wrażenie. NB sprawdź maila. Odpowiedz Link
alistar1 Re: Ch.Nostlinger "Nowy mąż dla mamy" 11.10.07, 20:25 i2h2 napisała: > NB sprawdź maila. Sprawdziłam, odpisałam:-))) Odpowiedz Link