Dodaj do ulubionych

Strach na Ukrainie.

10.09.09, 23:36
www.kresy.pl/wydarzenia?zobacz/ukrainska-inteligencja:-obroncie-nas-przed-rosja
Obserwuj wątek
    • Gość: przemyslak Re: Strach na Ukrainie. IP: *.range86-178.btcentralplus.com 11.09.09, 00:39
      ykrainska co??? yntelygencja??? nie ma czegos takiego - to zwykle
      parchy i chlopy panszczyzniane - uhhhhh... jeszcze tylko przetrzymac
      te ukrainska niepodleglosc i znowu bedzie normalnie:)))
      • Gość: Zaq Re: Strach na Ukrainie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 09:04
        Nie podpisuj się dziadu borowy ksywką Przemyślak (i to z małej
        litery!), bo obrażasz mieszkających tu, a myślących ludzi! Na
        Ukrainie są nie tylko miłośnicy banderowskiej ideologii (jak ich
        Prezydent) oraz prości ludzie zajmujący się handlem w
        przygranicznych miejscowościach. Taki obraz Ukrainy mają
        tylko "wioskowe głupki", które nie potrafią nawet sklecić zdania, by
        miało jakiś sens (druga część Twojej wypowiedzi).
        No, chyba że jesteś dzieciakiem, który chce sprowokować kolejną
        forumową awanturę między Polakami a ukraińskimi nacjonalistami
        (ichniejsza inteligencja raczej tu nie zagląda), w takim przypadku
        należałoby Ci się 20 pasów zna goły zadek...

• Gość: Fanka Re: Strach na Ukrainie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 09:47
          Inicjatywa ukraińskiej inteligencji jest wreszcie szansą podjęcia rzeczowego i
          konstruktywnego dialogu.
          Mam nadzieję, że polscy intelektualiści jej nie przegapią.
        • Gość: Yogi Re: Strach na Ukrainie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.09, 09:51
          Zaq, po co ta agresja, przemyślak ma swoją opinię w tym przedmiocie,
          ty masz inną, a każdy ma prawo do swojej. Według mnie Ukraina to
          sztuczny twór bez historii i tradycji. Z Ukrainą jest rochę tak
          jakby bieszczadom przyznać niepodległość, siły odśrodkowe byłyby
          większe od dośrodkowych, w związku z czym zgodnie z prawami fizyki
          ciało uległoby rozpadowi.
          • Gość: aaa Re: Strach na Ukrainie. IP: *.brnt.cable.ntl.com 11.09.09, 09:56
            Tak naprawde tro jaka dla nas roznica, czy za wschodnia granica mamy Ukraine czy
            Rosje?
            Czy ktos z Was naprawde wierzy, Rosjanie zaatakuja Ukraine przy pomocy wojska?
            Czy ktos z Was naprawde wierzy, ze ktokolwiek zdecydowalby sie rozpetac wojne
            nuklearna?
            Po prostu ukrainskie "elity" nie chca i nie potrafia pogodzic sie z tym, ze
            znaczna czesc spoleczenstwa ukrainskiego sympatyzuje z Rosja.
            • Gość: Fanka Re: Strach na Ukrainie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 10:13
              Jeśli ukraińskie elity dostrzegają niebezpieczeństwo , to znaczy, że ich obawy
              są uzasadnione.
              Dialog z ukraińskimi intelektualistami może być daleko bardziej konstruktywny
              niż przysłowiowe przelewanie z pustego w próżne z Mykołą;)
              • Gość: aaa Re: Strach na Ukrainie. IP: *.brnt.cable.ntl.com 11.09.09, 16:43
                Fanko ich obawy moze i sa uzasadnione ale co nam do tego? Jak sie boja to niech
                walcza o zmiane sytuacji.
                Uwazam, ze w naszym interesie jest dbanie o dobre stosunki polsko- rosyjskie niz
                przejmowanie sie tym co sie stanie z Ukraina.
                Czy Ty naprawde w ogole wierzysz w takie brednie, ze Rosja zaatakuje Ukraine
                militarnie? Niby po co? Wystarczy, ze zakreca pare kurkow i bedzie po Ukrainie.
                Juz byla niedawno podobna sytuacja, kiedy wladze Polski wyglupily sie z
                protestem przeciwko agresji Rosji na Gruzje, po czym okazalo sie, ze zaczeli
                Gruzini a Rosjanie tylko odpowiedzieli.
                • Gość: jobrave Re: Strach na Ukrainie. IP: *.range86-134.btcentralplus.com 11.09.09, 16:51
                  Cała sztuka polega na tym, żeby mieć dobre stosunki nie tylko z Rosją, ale
                  również z Ukrainą i Białorusią i jest to możliwe, potrzeba jednak trochę
                  finezji, ale przede wszystkim konieczne jest używanie mózgu, co również zalecam
                  osobie o nicku Przemyślak.
                  • Gość: aaa Re: Strach na Ukrainie. IP: *.brnt.cable.ntl.com 11.09.09, 17:03
                    Oczywiscie, ze najlepiej jest miec dobre stosunki ze wszystkim sasiadami,
                    podobnie jak najlepiej byc pieknym, mlodym, zdrowym i bogatym.
                    Ale najlepiej (i najbezpieczniej) jest tez nie pakowac sie miedzy wodke i zakaske.
                    Moze wobe tego sie nie pakujmy a wzajemne pretensje niech sobie wyjasniaja Ci,
                    ktorzy je maja do siebie?
              • wolyniak2 Do Fani 15.09.09, 21:51
                Fanka, na jakiej podstawie porównałaś dialog z Mykołą z dialogiem z ukraińskimi intelektualistami (oczywiście, jeżeli takowi są w rozumieniu zachodniej tradycji akademickiej). Moim zdaniem porównanie zupełnie nieuzasadnione, dodające nadmiaru splendoru mykole. Chłopina z nadmiaru szczęścia uwierzy w swoją intelektualną potęgą (czyli pogłębią się procesy maniakalno-depresyjne, np. teoria o światowym spisku anty-łemkowskim). I dialog jakikolwiek stanie się niemożliwy. Pozdrawiam
                • Gość: Fanka Re: Do Fani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 22:02
                  No tak, chłopina się dowartościował troszeczku;)

Jedyne , co mogę powiedzieć na swoją obronę, to że nie tyle "porównałam", co
                  "skontrastowałam", a przynajmniej chciałam roztoczyć przed Wami perspektywę
                  przyjaznej pogawędki w knajpce, w towarzystwie ukraińskich, myślących kumpli z
                  dokarmianiem marudnego trolla.
        • Gość: aaa Re: Strach na Ukrainie. IP: 79.139.112.* 11.09.09, 17:18
          wioskowym głupkiem chyba jesteś sam bo na wsi jest trochę więcej
          kultury,najgorszy jest wiejski mieszczuch co wywodzi się z gnoju aż śmierdzi, a
          w blokowisku udaje przed sąsiadami wielkiego pana,panem się trzeba urodzić a nie
          udawać.
          • Gość: aaa Re: Strach na Ukrainie. IP: *.brnt.cable.ntl.com 11.09.09, 17:21
            Mykola, nick czy jak ci tam: dlaczego sie podszywasz pode mnie?M
            • Gość: Fanka Re: Hihi...zabawa w Mykołę trwa;) n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 17:24
            • Gość: Mykola do aaa Re: Strach na Ukrainie. IP: 79.139.112.* 11.09.09, 17:37
              aaa -nie podszywam się pod ciebie - nie mam powodu lecz powiedz w
              którym momencie i gdzie to skoryguję o ile uznam że to ja a nie
              ktoś za mnie
              • Gość: aaa Re: Strach na Ukrainie. IP: *.brnt.cable.ntl.com 11.09.09, 17:39
                To post wyslany z Twojego IP, ktory podpisales aaa.

Re: Strach na Ukrainie.IP: 79.139.112.*
                Gość: aaa 11.09.09, 17:18 Odpowiedz
                wioskowym głupkiem chyba jesteś sam bo na wsi jest trochę więcej
                kultury,najgorszy jest wiejski mieszczuch co wywodzi się z gnoju aż śmierdzi, a
                w blokowisku udaje przed sąsiadami wielkiego pana,panem się trzeba urodzić a nie
                udawać.
        • Gość: Mykola Re: Strach na Ukrainie. IP: 79.139.112.* 11.09.09, 17:35
          Brawo Zaq dowalileś dobrze temu - niby Przemyslakowi -( zwykły Cham
          ze wsi podpisuje się Przemyślak a fanka mu jeszcze dogadza i
          kibicuje - może jakaś więż emocjonalna ich łaczy .
          Fanka ty światowa i mądra baba - Nie bądź Chamka Chyba ty z
          miatsa bo to slycha ć to widac i czuć . ze świeczką bardzo dobrze
          ci to wyszło - popieram . lecz jako dziewczyna świeczką za długo
          się nie baw aby coś nie podpalić lub inne głupoty mogą być ci juz w
          głowie )
          Zaq -swietnie to pojmujesz i rozumiesz o co chodzi - Chwal Bogu
          żeś Przemyslak nie np. spod .... lasu za Wiarem
          • Gość: Fanka Re: Do trolla-prymitywa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 18:06
            "Mądra kobieta ma miliony naturalnych wrogów: wszystkich głupich mężczyzn."

Marie von Ebner-Eschenbach
          • bastion44 Re: Strach na Ukrainie. 11.09.09, 18:17
            Co Ty Mykoła?-w Przemyślu szukasz Ukrainy?.I nad Wiarem też?.Coś Ci się geografia poj...ła!.Znasz to?.Tu pagórek,tam dolina w d...e będzie Ukraina.Zapomnijcie kiedykolwiek o normalym kraju.Jesteście narodem podzielonym co najmniej na 3 części.Jeśli się nie mylę to w 1654 roku poddaliście się zwierzchnictwu RosjiI do kogo teraz macie pretensje?.Byliście,będziecie i jesteście uzależnieni od Rosji w 99%.Nie macie szans,żeby stac' się normalnym europejskim krajem.Z waszą mentalnością nacjonalistyczną,z waszymi sraczami na stojąco,drogami itp.itd.Jesteście 1000 lat i jeden wiek za Chrystusem pod każdym względem!.
            • Gość: Mykola do bastiom Re: Strach na Ukrainie. IP: 79.139.112.* 11.09.09, 18:54
              Piszesz na Ukraińcow tak jak Pisze Niemiec na Polaka . Widać to y
              zachodni człowiek - tj swiatowy i ta opinię ( choć nie słuszą wobec
              polakow ) chcesz przewalić na Ukraińcow. Popatrz na nasze drogi
              oraz nie sraj wyżej nźli dupa twoja siedzi tam gdzie siedzi (
              przepraszam za brzydkie i smierdzące porownanie oraz przenosnię bo
              nie jsetem człowiekiem wulgarnym lecz optymistycznie i
              przyjacielsko do swiata nastawionym - zwłaszcza do Braci Polakow z
              którymi mieszkam i chowam sie od urodzenia tu w Przemyslu - tym
              polskim nie ukraińskim bo jest w polsce nie na krainie mając wielu
              bliskich przyjaciół Jesteśmy u siebie nie u ciebie bastionie więc
              sraj trochę niżej bo będziesz zbyt zafajdanym w tym zafajdanym
              zatrzeczewieniu )
              Pytanie czy ty wierzysz w Jezusa Chrystusa i wiesz kto to jest -
              bo ja mam wątpliwości po tym co piszesz i jak piszesz na swoich
              braci crzecijan bizantyjskich -nawet tych podległych Rzymowi
    • Gość: strach ???? Re: Strach na Ukrainie. IP: *.pool.ukrtel.net 11.09.09, 17:11
      z tego co wiem to na zachodzie co 3 popiera Swobodę, czyli
      pogrobowców Bandery, niech idą pokazać jacy są odważnii , pluć na
      Polskę to umieją, niech Rosji pokażą swoją odwagę.
      • Gość: jobrave Re: Strach na Ukrainie. IP: *.range86-134.btcentralplus.com 11.09.09, 17:28
        Widzę, że masz IP ukraińskiego operatora, jeśli mieszkasz na Ukrainie, to napisz
        coś więcej, jak np.postrzegana jest tam Polska, Polacy, ale przez zwykłych ludzi.
      • Gość: aaa Re: Strach na Ukrainie. IP: *.brnt.cable.ntl.com 11.09.09, 17:31
        Caky problem w tym, ze Rosjanie byliby ich w stanie nakryc czapkami. Niestety
        dla neoupowcow Rosjanie to nie kobiety, starcy i dzieci, ktorych mozna pozabijac.
        • lechowski51 Re: Strach na Ukrainie. 11.09.09, 17:43
          Polecam przeczytanie i analize tego opracowania.Napisal go prawie 100 lat temu chyba najwybitniejszy polski mysliciel polityczny XX wieku-Roman Dmowski.Moim zdaniem wiekszosc jego przemyslen jest aktualna do dziesiaj.
          www.polonica.net/Kwestia_Ukrainska_Dmowski.htm
          • Gość: mykola Re: Strach na Ukrainie. IP: 79.139.112.* 11.09.09, 18:05
            powiedz mi lechowski jak się mają fantazje Dmwskiego do Nowej
            zjednoczonej Europy. Tez gonic wszystkie nacje i wynaradawiać ich z
            tożsamości czyniąc niemca ,Francuza Ukraińca ,Hiszpana itd
            polakiem bo ponoć Zydow zalecal nie wynaradawiać bo sprzyjają
            Niemcom lecz już nie doszukałem się co nakazywal wobec tego z
            Zydami czynić ( może to co hitler - nie wiem )
            Skoro zrobil wyjatek z wynaradawieniem -to dlaczego tak ochocz
            wynaradawial Ukraicow twierdząc że są Polakami i integralnie mają
            byc z polska związani .
            Jak chcą byc -niech będa ale polacy są integralnie związani z Unią
            Europejską - i tu cała filozofia Dmoskiego upada - choć byla dośc
            interesuąca i ciekawa dla szowinisto nacjonalistow narodowych i to
            socjalisto- komunistow typu Hitlera i Stalina
        • Gość: jobrave Re: Odezwa do polskich i ukraińskich głupków IP: *.range86-134.btcentralplus.com 11.09.09, 19:02
          Sowieci zabijali tylko uzbrojonych Polaków i tylko w pojedynkach 1 na 1, Polki
          były zabijane, ale tylko wówczas, gdy nie chciały się kochać, a skoro nie
          chciały się kochać, to znaczy, ze były głupie, bo miłość jest piękna, wiec
          zabicie głupiego się nie liczy.
          Prawdę mówiąc śmieszą mnie już i jednocześnie drażnią te dyskusje, a właściwie
          pseudo- dyskusje na tematy polsko-ukraińskie, szczególnie śmieszą mnie forumowi
          strażnicy pamięci. Te frazesy o pamięci, te idiotyzmy rodzaju: "oddajcie nam
          Lwów", czy: "wypie-rdalajcie na Ukrianę", "mordowaliście polskie kobiety i
          dzieci". Nie wiem co chcecie przez to osiągnąć i czy aby na pewno jesteście
          Polakami? Jeśli owo forum śledzą analitycy z rosyjskiego wywiadu, a śledzą na
          pewno, bo Przemyśl jest dla nich miejscem bardzo ważnym (no proszę nawet Rosja
          nas docenia), to zacierają ręce, bo widzą, że warto mieszać między obiema
          nacjami, polską i ukraińską. We wszystkich wątkach dotyczących spraw polsko -
          ukraińskich, które pojawiły się na tym forum, zwolennicy dialogu polsko -
          ukraińskiego dialogu należą do rzadkości, w takim razie po co te dyskusje
          prowokują? Po co dyskutować skoro dyskutant z góry wie, że nigdy, nie tylko nie
          zgodzi się z adwersarzem, lecz również nie pójdzie na żaden kompromis. Jedynie
          Lechowski, z którym się tu często ścieram, mówi wyraźnie, że chodzi o słowo
          "przepraszam", ze strony Ukraińców. Problem jedynie w tym, że nie precyzuje,
          których Ukraińców? Czy tylko, tych co byli w UPA i innych podobnych
          organizacjach, czy równiez tych, którzy w UPA nie byli. No, a ci, którzy
          ratowali Polaków, też mają przepraszać? Niby za co? Za to, że są Ukraińcami? Kto
          ma przepraszać, Ukraina? Cała, czy wyłączeniem 12 mln ukraińskich obywateli
          narodowości rosyjskiej, czy 100 tysięcy Ukraińców pochodzenia polskiego, czy
          Tatary krymscy, którzy mają ukraińskie paszporty? Czy wszyscy Ukraińcy należeli
          do UPA? Pytam się więc: kto ma przepraszać do licha ciężkiego? A czy my
          powinniśmy przeprosić za Pawłokomę, Małkowice i inne miejce, gdzie ginęli
          niewinni Ukraińcy. Ja się nie poczuwam do winy, nie należałem do oddziału
          "Wacława", nie miałem i nie mam z tą zbrodnią nic wspólnego, a po za tym wiem,
          że nie zabiłbym bezbronnego człowieka. Niech przeprasza "Wacław" i jego ludzie,
          z Jedwabne też nie czuję się odpowiedzialny, niech przepraszają winni ( z tego
          co wiem, ci, co jeszcze żyją, nie mają zamiaru). Tak więc winny się nie czuję i
          przepraszać Ukraińców ani Żydów nie zamierzam i wcale mnie nie dziwi, że Niemcy,
          którzy nie popełniali zbrodni, Ukraińcy i Polacy nie mają ochoty nikogo
          przepraszać, bo z jakiej racji mają się kajać za nie swoje grzechy. Dlaczego
          Putin a nie Sakaaszwili mają przepraszacza Katyń. Na tym własnie polega cały
          idiotyzm tego przepraszania. Powtarzam: nie czuję się winny, ale jest mi wstyd,
          że tacy ludzie byli w naszym narodzie, ale to jest moja prywatna sprawa i dodam,
          że ludzie za których trzeba się wstydzić, byli, są i będą w każdym narodzie.
          Jest jeszcze inne sprawa: zawodowy patriotyzm. To naprawdę dobry biznes, dzieki
          tysiącom, a nawet milionom głupków garstka cwaniaków tłucze niezłą kasę, a
          wszystko pod szyldem "ochrony pamięci". Dzięki ochronie pamięci, można
          zapi-rdolic z budowy pomnika parę worków cementu, trochę kostki brukowej, ale
          można też zbić kasę na wydawnictwach, obchodach, koncertach ku "czci", na
          zniczach, wieńcach, kwiatach, ekshumacjach, programach, dotacjach, grantach,
          komisjach do spraw upamiętnień, komisji d/s obchodów, instytutach, stażach itd.
          itp. I widzisz Lechowski, ty tu się produkujesz, cytujesz mądrości z Bubla i
          innych, pochylasz się nad ofiarami zbrodni i innych, a oni w tym czasie ru...ą
          dziwki na Karaibach, lub nudzą się na jachtach na jakimś ciepłym bajorze. Tu nie
          chodzi o żadną pamięć, lecz o kasę. No i dobrze, idź głupku jeden z drugim na
          Lwów i na Wilno, a wy głupki z drugiej strony na Peremyśl, Resziw, a nawet
          Krakiw.
          • Gość: Fanka Re: Do polskich i ukraińskich ludzi dobrej woli. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 19:18
            Nie tylko Lechowski nawołuje do banalnego, ale niezbędnego PRZEPRASZAM.
            Wszelkie działania podejmowane przez krytykowanego tutaj ( i nie tylko) księdza
            Isakowicza zmierzają do polsko-ukraińskiego pojednania.
            Ale pojednania mądrego i opartego na prawdzie, a nie na zakłamanych
            uprzejmościach, w stylu ostatnich działań naszego labilnego rządu i jeszcze
            bardziej niezdecydowanego Prezydenta.

"Przepraszam" nie wróci życia tysiącom ofiar banderowskiego terroru, ale
            wszelkie pojednanie trzeba zacząć od przyznania się do winy, tak, jak stało się
            wobec Niemców.
            Gdyby lata temu nie padło owo sakramentalne słowo, dziś stosunki
            Polsko-Niemieckie były by równie skomplikowane jak z Ukraińcami.
            PRZEPRASZAM, to dopiero początek , ale czas najwyższy , aby od czegoś zacząć....
      • Gość: Mykola Re: Strach na Ukrainie. IP: 79.139.112.* 11.09.09, 17:50
        Panie Gość z IP z Ukrainy , na zachodzie Ukraińcy chcą zyć
        spokojnie razem z Polakami( zyja tam w wielkiej pzryjaźni i nikt
        na nikogo tam nie pluje i wzajemnie sobie pomagają - znam to z
        autopsji bo tam mieszkałem wlaśnie u Polakow tych z AK a potem
        Ukraińców tych z UPA nawet poznałem tych SS Galicjen. Znam jedną i
        druga historię i bardzo współczulem i współczuję jednym i drugim -
        ich straszną tradedie zyciowa ,stąd moje przeslanie aby się
        pojednać -zapomnieć i razem - my jeszce mlodzi jakoś zagoić te
        krwawiace rany więc nie dolewaj Pan Gość oliwy do Ognia . nam tego
        ognia nie potrzeba . Niech Moskal zyje sobie spokojnie Polak i
        Ukrainiec tez spokojnie i bedzie OK. Bo tam na zachodzie jeszcze
        tci starzy Z UPA oraz ci z AK wywlekają sobie wzajemne krzywdy i
        wspomnienia.
        Ich dzieci podobnie jak w Polsce nie chcą mieć z tym nc wspólnego(
        nawet w większosci nie rozmawiaą rodowitym językiem lecz angielskim
        lub niemieckim) . jednak jak ktś kogoś atakuje to też atakowany
        musi się brionić . Więc po co podjudzać że Ukraińcy na zachodzie
        Pluja na Polaków a Moskala się boją i nie chcą z nim Wojować .
        Wojny Panu potrzeba -czy co ?
        • bastion44 Re: Strach na Ukrainie. 11.09.09, 18:24
          Mykoła!-Twój IP wskazuje,że nadajesz z Bielska-Białej,lub,okolic.Czyżbyś i tam zaczął budowac' samostijnę???.
          • Gość: Fanka Re: Strach na Ukrainie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 18:30
            Jego IP jest równie fałszywe , jak tożsamość.
            • bastion44 Re: Strach na Ukrainie. 11.09.09, 18:42
              Zgadza się.Pod względem pseudonimów i IP nie różni się niczym od innych banderofilów.
          • Gość: Mykola dbastion 44 Re: Strach na Ukrainie. IP: 79.139.112.* 11.09.09, 18:47
            Kłaniam się wszysytkim Przemyslakom naszego wspólnego miasta
            Przemysla - pięknego i kochanego zarówno przez
            Polakow ,Ukraińców ,Zydow i Ormian oraz innych nawet czarnych
            Polakow tu mieszkających i tu pracujacych a są tacy . Więc nadaję
            nie z Bielska Białej ani Bielska nawet Podlaskiego lecz z naszego
            kochanego Przemysla.
            Kocham Was i Kocham Przemśl i Kocham z wami tak miło dyskutować
            choć moje poglądy popiera niewielu ( a szkoda bo mamy się kochac
            jak rodzina nie jak psy w Orzechowcach niby razem a się gryzą )
            • Gość: strach ???? Re: Strach na Ukrainie. IP: *.pool.ukrtel.net 11.09.09, 22:54
              nie chcesz wracać do przeszłości , dobra , tylko to jest
              teraźniejszość, ja na Ukrainie nikomu pomników nie stawiam , i z
              biało czerwoną nie chodzę ulicami.
              • Gość: Mykola do ??? Re: Strach na Ukrainie. IP: 79.139.112.* 12.09.09, 09:00
                Dzięki że pojmujesz o co chodzi - i z rozsądkiem na to patrzysz .
                Mam podobne odczucie oraz pogląd . dać sobie spokoj z tym
                szowinizmo - nacjonalizmem po obu stronach granicy i ze stron obu
                nacji - Świata nie zmienimy i trzeba nam uczyć żyć się we wzajemnej
                zgodzie oraz zrozumieniu bo nawala na Polskę nie idzie ze strony
                ukraińskiej lecz z innej strony więc odwraca uwagę od tych
                powaznych problemow oraz zagrożenia . Kto ma rozum to to widzi
                niestety tych z rozumem jest tutaj akurat w Przemyslu bardzo malo -
                wręcz na lekarstwo
                Przkro mi ze tak piszę -ale to rzeczywistośc
        • Gość: strach ???? Re: Strach na Ukrainie. IP: *.pool.ukrtel.net 11.09.09, 22:16
          czy to prawda co jest przedstawione na tym filmie? naprawdę
          stawiacie pomniki nielegalnie (60) maszerujecie z flagą UPA ulicami
          Przemyśla?
          www.youtube.com/watch?v=cEwSsP4zX3k&feature=related
          • Gość: Dedal 1 Re.: dO TYCH wszystkich, którzy wolelą mieć za IP: 79.139.112.* 12.09.09, 01:43
            sąsiadów Rosjan.Zarzekałem się już, że nie będę się na tym "intelektualnym" forum wypowiadał, ale - o ZGROZO!!!Czy nie pomyśleliście kiedykolwiek, że nasze sąsiedztwo z Ukraińcami, mogłoby zostać zastąpione sąsiedztwem Niemców z Rosjanami (co miało już miejsce)???? Jeśli macie choć parę zwojów, to przeanalizujcie sytuację w jedną i drugą stronę......mam nadzieję, że nie wymagam rzeczy niemożliwych - zwłaszcza od tych, którzy mają ambicje by występować w imieniu wielu....
            • Gość: aaa Re: Re.: dO TYCH wszystkich, którzy wolelą mieć z IP: *.brnt.cable.ntl.com 12.09.09, 08:05
              Czy Ciebie nie nudzi ta ciagla zmaian nickow?
              A co do postu. Bylo kiedys tak, ze Niemcy sasiadowali z Rosjanami, to proawda.
              Tylko co z tego? Idac takim tokiem myslenia, to kiedys nie bylo Ukrainy a Polska
              siegala od morza do morza...
              Ja wystepuje tylko w swoim imieniu. I ewentualnie tych, ktorzy mysla tak jak ja :)
              • Gość: Mykola do aaa Re: Re.: dO TYCH wszystkich, którzy wolelą mieć z IP: 79.139.112.* 12.09.09, 09:21
                aaa -jak piszesz to Polska sięgala kiedyś od morza do morza .
                Ale kiedyś -i te czasy nie muszą się powtórzyć w sposb wojenny -
                barbarzyński lecz pokojowy .
                Czy trzeba nam od morza do morza.
                Popatrz jak kiedyś - ale to kiedyś sięgala terytorialnie Austria
                a potem Austro - węgry a jak sięga dzisiaj że Bratyslawa jest tuż
                pod Wiednem i ludzie tam w spokoju oraz dostatku zyją . Austriakom
                nie przeszkadzają ani Czesi ani Słowacy ,że kiedyś byli w ich
                imperium a teraz są niezależnymi państwami ( małymi ale
                niezależnymi i dostatnio oraz spokojnie sobie zyja )
                A inne imperia np. Rosja - a co dzisiaj zostalo z tego imperium
                1/3
                A Francja ,Anglia Hiszpania itd ( imperia zamorskie - które są
                dzisiaj niezaleznymi republikami chocby Indie czy Australia itd )
                Nie wspomne o imperium rzymskim - ono dopiero mialo zasięg już w
                tamtym okresie-i co się z tym imperium stało że nie od mrza do
                morza i z morzem w srodku
                Trzeba więc nam przelewać krew za tzw. puste ambicje od morza do
                morza - dziś już inne czasy -dziś tzrzeba patrzeć w kosmos ( nie na
                Afganistan i Ukrainę) bo kto go zawojuje ten rządzi nie tylko od
                morza do morza ale całym światem ( wszystko opiera się juz na
                technice kosmicznej -nawet ten internet )
                tymikategoiami trzeba mysleć nie zaszłościami jaka kiedyś była
                Polska a dziś jak bieda bo nie od morza do morza. Polacy nie moga
                zagospodarowac tego co mają a co dopiero od morza do morza ( zobacz
                polskie rolnctwo i zsamosiewy leśne na setki tysięcy ugorach gdzie
                jeszcze niedawno rosla pszenica itd)
                O ile Polska bedzie dostatnia niczm Niemcy - to Ukraińcys sami
                przydą do Polaków jak teraz Polacy do Niemca i do calej tej pięknej
                oraz dostatniej Unii Europejskiej - o to chodzi nie zaś wojowniczo
                podchodzic od morza do morza
                • Gość: aaa Re: Re.: dO TYCH wszystkich, którzy wolelą mieć z IP: *.brnt.cable.ntl.com 12.09.09, 09:54
                  To Ty pisales o tym co bylo kiedys. Ja tylko caly czas twierdze, ze z pinktu
                  widzenia POolski zupelnie nieistotne jest czy naszym sasiadem bedzie Ukraina,
                  Rosja, Moldawia czy np. Chiny.
                  Natomiast uwazam, ze dla Polski istotniejsze sa dobre stosunki z Rosja niz z
                  panstewwkiem, ktorego za kilka lat moze nie byc. I tyle
            • Gość: Mykola do Dedal Re: Re.: dO TYCH wszystkich, którzy wolelą mieć z IP: 79.139.112.* 12.09.09, 09:07
              Dedal - świetnie to napisaleś - podziwiam twój rozsądek oraz
              odwagę w tym co piszesz.
              ja też zarzekalem się że nie bedę pisal na tym foum ( szkoda czasu
              i nerwow ale wypisują takie głupoty - zwykle pół głowki dla
              uciechy , że jak im odpiszę to szczęka - opada i budzi się w
              nich pczątkowo agresja lecz potem przemyślaja sprawę i dochodzą do
              wniosku że ktoś cokolwiek ich pouczył tym o czm mogli nie mieć
              tego zwyklego zielonego pojęcia.
              Moje wywody więc są zarazem nie tylko proba lagodzenia i
              pojednania tych zakukuryczonych nienawiścią ludzi lecz zarazem
              przedstawić fakty historyczne -nie te jednstronne lecz wspólne dla
              nas wszystkich i te prawdziwe.
              Mordwali się nawzajem po to aby inn mieli z tego pożytek ( ten
              trzeci co dziś nadal szczuje tych ludzi na siebie ) Po co nam
              powtórk z te okrutnej i tragicznej pseudo - rozrywki
              • Gość: aaa Re: Re.: dO TYCH wszystkich, którzy wolelą mieć z IP: *.brnt.cable.ntl.com 12.09.09, 09:12
                Mykola przeciez dedal i ty piszecie z jednego IP- myslisz, ze jak piszesz sam do
                siebie zmieniajac nicki to ma to jakis sens?
                • kocur_zalogowany Z tym jednym IP to nie do końca 12.09.09, 09:54
                  musi być prawda. Gwiazdka w numerze oznacza jeden z 250 adresów sieci
                  obsługiwanej przez jednego z dostawców w Przemyślu, więc może to tylko sąsiedzi
                  z jakiegoś osiedla. Idąc tym tropem, mógłbyś uznać, że Fanka to ja, bo mamy
                  takie samo IP (*.neoplus.adsl.tpnet.pl) :)
                  • Gość: aaa Re: Z tym jednym IP to nie do końca IP: *.brnt.cable.ntl.com 12.09.09, 09:56
                    Teoretycznie masz racje, ale zwazywszy ze z tym adresem IP pojawilo sie juz
                    kilka nickow, to naprawde musialby byc ogromny zbieg okolicznosci. Choc
                    oczywiscie jest to mozliwe.
                    • Gość: Mykola co IP Re: Z tym jednym IP to nie do końca IP: 79.139.112.* 12.09.09, 10:19
                      Nie zmieniam Nikow i mam stale to samo IP.
                      Tak jak pisze aaa jeden dostawca - administrator nadaje IP -to
                      samo dla wielu internautow . To że piszą z tego samego IP to nie
                      znaczy że pisze ten sam Internauta( powinnaś wiedziec o tym ak
                      rezolutna i rozumna kochana Fanko) .
                      Zapewne- napewno wiedzą o tym ludzie co konkretnie się tym zajmuę
                      Spec- majstrzy od tej roboty ustalający np. kto zajmuje się
                      pedofilstwem itd . ale skoro pisze się prawdę to niech sobie i oni
                      poczytaja - bo czasem z historia mogą byc na bakier - Uhu -Aha -
                      Tak jest !!!!!
    • valmont80 Re: Strach na Ukrainie. 12.09.09, 09:48

APELUJĘ DO RZĄDU UKRAINY O ODDANIE MI I MOJEJ RODZINIE ZIEMI I
      MAJATKU POD LWOWEM ORAZ KAMIENICY W CENTRUM LWOWA!!! ZGADZAM SIĘ NA
      WYPAŁACENIE ODPOWIEDNIEGO EKWIWALNETU ZA UTRACONY MAJĄTEK. MAM
      NADZIEJĘ, ŻE Z CZASEM RZĄD NA UKRAINIE PRZYJMIE ZACHODNI
      CYWILIZOWANY MODEL SPRAWOWANIA WŁADZY NIE OPARTY NA CHORYM
      NACIONALIŹMIE I GLORYFIKACJI MORDERCÓW, WTEDY MOŻE UKRAINA BĘDZIE
      POWAŻNIE TRAKTOWANA PRZEZ UE I SWOICH WSCHODNICH SĄSIADÓW ROSJĘ. JAK
      NARAZIE WIDZĘ, ŻE SZYBCIEJ DO UE PRZYSTĄPI TURCJA ZUPEŁNIE ODMIENNA
      KULTUROWO OD RESZTY EUROPY, NIŻ UKRAINA ZACOFANA GOSPODARCZO I
      NIEUMIEJĄCA RZETELNIE OCENIĆ SWOICH DOKONAŃ HISTORYCZNYCH I
      TERAŹNIEJSZYCH.
    • valmont80 Re: Strach na Ukrainie. 12.09.09, 09:52
      P.s. Pomożemy Wam bracia w potrzebie tak jak Wy pomogliście nam 1
      września i 17 września 1939 roku, tak na drodze wzajemności:)
      Pozdrawiam wszystkich na forum niezwykle rozbawiony apelem
      inteligencji ukraińskiej valmont80
      • Gość: jobrave Re: Strach na Ukrainie. IP: 89.195.193.* 12.09.09, 12:57
        Może wspomniałbyś również o gen. Pawle Szandruku,ostatnim dowódcy SS
        Hałyczyna,który był polskim oficerem i za bohaterskie czyny podczas kampanii
        wrześniowej został odznaczony przez gen. W.Andersa, ale nie tylko za to -
        podczas okupacji mieszkał w Radomiu, współpracował z AK i ukrywał w swoim domu
        wielu Polaków. Gdybyś znał historię nie tylko z opowiadań i babci i sąsiadów, to
        może na relacje polsko-ukraińskie spojrzał byś inaczej. Polecam Ci artykuł
        mojego autorstwa z którego dowiesz się szczegółów:
        polishexpress.polacy.co.uk/art,zapomniany_bohater,620.html
        i może to Ci uświadomi, że nasze relacje z Ukraińcami były bardziej
        skompliowane niż Ci się wydaje. I dodam jeszcze, że po tym artykule otrzymałem
        wiele listów zarówno od Ukraińców, jak i Polaków i tylko jeden obraźliwy i
        chamski - od Polaka z Przemyśla. Najdłuższy list napisał do mnie Polak pan
        Orland Machnikowski, ktory w 1962, bedąc kapitanem polskiego statku handlowego
        wybrał wolność w Wielkeij Brytanii, ten pan jako młody chłopak miał okazję
        poznać gen. Szandruka, bo jego rodzice (Polacy) przyjaźnili się z generałem.
        • lechowski51 Re: Strach na Ukrainie. 12.09.09, 15:29
          Piszesz tutaj;
          > Może wspomniałbyś również o gen. Pawle Szandruku,ostatnim dowódcy SS
          > Hałyczyna,który był polskim oficerem i za bohaterskie czyny podczas kampanii
          > wrześniowej został odznaczony przez gen. W.Andersa, ale nie tylko za to -
          > podczas okupacji mieszkał w Radomiu, współpracował z AK i ukrywał w swoim domu
          > wielu Polaków. Gdybyś znał historię nie tylko z opowiadań i babci i sąsiadów, t
          > o
          > może na relacje polsko-ukraińskie spojrzał byś inaczej. Polecam Ci artykuł
          > mojego autorstwa z którego dowiesz się szczegółów:

No wiec przeczytalem Twoj artykul.Historie znam nie tylko z opowiadan mojej
          sp.babci a mimo to nic Twojego belkotu nie rozumiem.
          Piszesz w/w artykule;
          Po kapitulacji Szandruk wraz z innymi oficerami Wojska Polskiego trafił do
          oflagu, ale zwolniono go, ponieważ był ciężko ranny. Kiedy wyzdrowiał,
          dwukrotnie aresztowało go gestapo. Pracował też jako kierownik kina miejskiego w
          Skierniewicach, gdzie zatrudniał Polaków ukrywających się przed Niemcami. Przez
          trzy miesiące był cywilnym doradcą Ukraińskiego Centralnego Komitetu, ale
          zrezygnował zaraz po rozpoczęciu się wojny niemiecko-radzieckiej. W 1943 roku
          Niemcy złożyli mu propozycję objęcia funkcji szefa sztabu dywizji SS - Galizien
          (ukr.: SS - Hałyczyna” - formacja składająca się z Ukraińców). Wówczas to na
          prośbę prezydenta URL, Andrija Liwickiego, Szandruk spotkał się z gen. Ernestem
          Koestringiem i zgodził się przyjąć funkcję przewodniczącego nowo utworzonego
          Ukraińskiego Komitetu Narodowego i dowódcy Ukraińskiej Armii Narodowej. Był rok
          1945. Prezydent URL Andrij Liwickij awansował Szandruka do stopnia
          generała-porucznika. Od 24 kwietnia do 8 maja był również dowódcą SS - Galizien.
          Żołnierze dywizji na rozkaz swojego nowego dowódcy złożyli przysięgę na wierność
          Ukrainie. Szandruk wycofał dywizję i 8 maja poddał się aliantom. Po kapitulacji
          zażądał spotkania w cztery oczy z gen. Władysławem Andersem, na co alianci
          przystali. Skutkiem owego spotkania było to, że gen. Anders osobiście
          interweniował u władz brytyjskich, by ukraińskich żołnierzy, nie deportowano
          przymusowo do ZSRR (w myśl porozumień jałtańskich byli oni obywatelami ZSRR).
          Dzięki wstawiennictwu Andersa uznano ich za obywateli polskich i umożliwiono im
          legalną imigrację do Wielkiej Brytanii oraz krajów brytyjskiego imperium.

Wiec po koleji;
          1.Znasz byc moze innych oficerow polskich zwolnionych z oflagu?.Byc moze znasz
          rowniez innych oficerow polskich aresztowanych dwokrotnie przez gestapo i
          zwolnionych!?
          2.Zlozono mu propozycje dowodcy SS Galizien w 1943?.Co wiec sie stalo ze przyjal
          ta propozycje dopiero w kwietniu 1945?
          3.Ciekaw jestem jak wygladalby Twoj artykul o Polaku ktory bylby dowodca Dywizji
          SS,dywizji odpowiedzialnej za smierc tysiecy Polakow jak chocby tych z Huty
          Pieniackiej,za wymordowanie tysiecy Zydow?
          4.Jak wiesz polscy oficerowie a takim byl Szandruk za wspolprace z Niemcami byli
          skazywani przez sady podziemnego panstwa na kare smierci.Mozesz wiec powiedziec
          dlaczego gloryfikujesz dzielnego kiedys oficera ktory zlamal przysiege zlozona
          kiedys na wiernosc Rzeczpospolitej?
          5.Chcialbym sie cos wiecej dowiedziec co Szandruk robil w czasie okupacji oprocz
          tego ze byl kierownikiem kina.Czyzby za to odznaczy go gen.Anders?.Czy odznaczyl
          go rowniez za dowodzenie SS Galizien?
          • Gość: Mykola do lechowsk Re: Strach na Ukrainie. IP: 79.139.112.* 12.09.09, 17:29
            Lechowski -człowieku co ty piszesz za bzdury . Przecież pisalem
            wcześniej abys poczytał sobie o generale Brunionie Olbrychcie tym
            od burzenia cerkwi prawosławnych w II RP - co ten Volksdojcz niby
            ASKowiec czyni [po wojnie z Akowcami i kim byl . A typiszesz wskaż
            mi choc jednego oficera polskiego - Więc go Masz jak na patelni (
            nie mowie o innych tych co z Bolszewikami sie pokumali począwszy od
            Mosora czy nawet Berlnga itd.........)
            Panie jobrave - z głodnym sie nie najesz z gupkiem nie pogadasz
            teraz juz chociaż Lechowski wie jaka jest róznica pomiedzy np. gen
            Szandrukiem z SS hałyczyna a gen Olbrychtem też przecież z Virtuti
            militariu - tym bandyta od mordowaniatowarzyszy z AK
        • Gość: MYkola do jobrave Re: Strach na Ukrainie. IP: 79.139.112.* 12.09.09, 17:22
          Jobrave - jesteś GOŚĆ - super to napisaleś - ty mnie czujesz jako
          Polaka i jako Ukraińca. Jak jak Prawdziwi Polacy gen.
          Szandruka ,ostatniego dowódcy SS Galicjen .
          tez bym napisal do Ciebie tylko podaj swój e-mail ( może powiem ci
          kim jest Mykola )
          • Gość: jobrave Re: Strach na Ukrainie. IP: 89.195.193.* 12.09.09, 20:27
            Zanim napisałem ten tekst spędziłem trochę czasu w Instytucie Sikorskiego w
            Londynie, A Ty Lechowski jesteś jak do tej pory jedyną osobą, która tego
            arcyprostego tekstu nie zrozumiała. Specjalnie dla Ciebie napiszę drugi,
            poprawiony, z którego dowiesz się za co gen. Władyslaw Anders oznaczył
            P.Szandruka. Albo nie zdradzę Ci to już teraz - Gen. Anders naprawdę nazywał się
            Andrychiw, był nieślubnym dzieckiem Bandery i Konowalca, albowiem niektórzy
            mężczyzni narodowości ukraińskiej mogli zachodzić w ciążę. Synowi dali na imię
            Anadrij. Andrij - jak to Ukrainiec - już w szkole podstawowej "rezał" małych
            Lachów, i gwałcił małe Laszki, tylko piersi im nie obcinał,bo jeszcze nie
            miały.W szkole poznał małego Szandruka, z który równiez lubił rezać, więc rezali
            razem. Później Andrij Bandera - Konowalec zmienił nazwisko na Andrychiw, a w
            syberyjskim łagrze powiedział Polakom, że tak naprawdę nazywa się Anders i tylko
            udawał Ukraińca. Durne Lachy w to uwierzyły i zrobiły zeń generała. Po latach
            kiedy się spotkali, Szandruk powiedział do niby - Andersa: - No teraz nadaj mi
            jakiś order, żeby Lechowski już całkiem zwątpił.
            I Anders tak uczynił. Jak widzisz Lechowski, trudno o prawdziwego Polaka na tym
            świecie. I nic tylko Ukraińcy spiskują z Żydami, żeby bidnego Polaka we krwi
            utopić. Cóż Ci mogę rzec Lechowski, chyba tylko tyle, ze żartowałem z Andersem,
            bo jeszcze gotów jestes uwierzyć. Ale obiecuję, że postaram się dowiedzieć, o
            czym rozmawiali Anders i Szandruk w cztery oczy - jest kilku ludzi, którzy coś
            mogą na ten temat wiedzieć i chyba udało mi się do nich dotrzeć. Do Mykoły - mój
            e-mail: jobrave@gazeta.pl Pozrawiam wszystkich w tym równiez Lechowskiego :)
            • Gość: śp Re: Strach na Ukrainie. IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.09, 23:23
              Prezydent Kaczyński pamięta o zbrodni katyńskiej, a o innych jakoś
              nie .......
              www.youtube.com/watch?v=MlAJS5OGCXg&feature=response_watch
              • bialo-czerwony-1 Re: Strach na Ukrainie. 12.09.09, 23:29
                www.youtube.com/watch?v=NB3lhDhaBB8&NR=1&feature=fvwp
                dorzucam jeszcze to
    • Gość: Fanka Re: Polityka GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.09, 09:03
      www.isakowicz.pl/index.php?page=news&kid=8&nid=2156
      W świetle powyższej informacji, zrozumiałe stają się wszelkie wojny
      polsko-polskie, toczone ostatnio na tym forum.
      Płomienne posty nawołujące do zbiorowej amnezji i artykuł o "zapomnianym
      bohaterstwie P.Szandruka", niewybredne epitety pod adresem zwolenników
      porozumienia z Ukraińcami, ale opartego na prawdzie i uczciwości, a także
      powołanie do życia prowokatora-mykoły, o celowym odwracaniu toku dyskusji nie
      wspominając.
      Jednym słowem indywidualna polityka zagraniczna pana Michnika, sprzeczna zarówno
      z polską racją stanu, jak i poglądami znacznej części społeczeństwa, musi
      znaleźć odbicie na forum GW, siejąc niezgodę wśród Polaków i ogłupiając tych,
      którym jeszcze nie odebrano zdolności samodzielnego myślenia i krytycznego
      spoglądania w przeszłość.
      Przykładem jest powyższy wątek, który mógł stanowić znakomity punkt wyjścia do
      dyskusji nad różnorodnymi płaszczyznami porozumienia z ukraińską inteligencją,
      stał się w istocie kolejnym wybiegiem mody na amnezję, lansowanej przez p.
      Michnika i spółkę.
      • Gość: trol Re: Polityka GW IP: 79.139.112.* 13.09.09, 14:25
        fANIU - POWIESZ MI MOŻE O CO CHODZI Z TĄ RACJA STANU . bO OBECNIE
        WEDŁUG rZĄDU I MON POBYT POLAKOW W AGANISTANIE I ICH BEZSENSONA
        SMIERĆ - TO RACJA STANU ZAŚ WEDŁUG ZDECYDOWANEJ WIĘKSZOŚCI OPINI
        PUBLICZNEJ W pOLSCE TO NIE JEST RACJA pOLAKOW LECZ INNEGO sTANU -
        NAPEWNO CHODZI O KAZACH STAN ALBO TDŻYKI STAN lub Stan
        niepoczytalnosci ( może czasowej tak jak w okresie międzywojennym
        wobec Ukraińców w Polsce -też była Racja Stanu ale dla Bolszewiko
        stamu i Hitler stanu co zaowocowało Wolyniem . teraz może
        zaowocowac terroryzmem fundamentalistów islamskich w Polsce - i po
        co to nam . jak nie Ukerrainiec to teraz talib zamist spieprzac
        stamtąd jak Koziolek Matolek -poczytaj tą wspaniałą lektórę bo
        jesteś( jestescie do ciebie podobni) na tym poziomie poczytności
        i rozumowania - choć Koziolek wyprzedza was znacznie rozumem ( Ps
        Kornel Makuszyński autor Koziołka też wylany zostal z I Gimnazjum
        w Przemyslu - byl pewnie zagłupi dla Przemslan więc Go pognano .
        Teraz się chwalą że to nasz -pzemyślak i z nami blisko związany.
        Ot takie niuanse dot. waszego poziomu myślenia tych nowych
        przemyslakow - zwlaszcza wołyniaków .Jak wielki to Nasz a jak mały
        i bezbronny - to go zdołować a najlepiej wykluczyć ze społeczeństwa
        lub zamordować - jak z Łemkami i Bojkami na Podkarpaciu )
        Bee Beee - do Afganistanu NIe Chceeeee Beee
        • Gość: yogi Re: Polityka GW IP: *.adsl.inetia.pl 13.09.09, 15:10
          Mykola , co ty ciągle o tych Bojkach i Łemkach. Tak się składa, że
          mam kolegę Łemka z pochodzenia, który wyprowadził mnie z będnego
          przekonani, że oni mają coś wspólnego z wami (tzn. Ukraińcami).
          Jakbyś jemu powiedział, że Łemkowie to Ukraińcy to chyba by cię
          pobił.
          • lechowski51 Re: Polityka GW 13.09.09, 15:31
            jobrave pisze;
            Zanim napisałem ten tekst spędziłem trochę czasu w Instytucie Sikorskiego w
            Londynie, A Ty Lechowski jesteś jak do tej pory jedyną osobą, która tego
            arcyprostego tekstu nie zrozumiała.

Pare razy byle w Instytucie Pilsudskiego w POSK-u,bylem tez w Instytucie
            Dmowskiego w Chicago ale to nie znaczy ze stalem sie przez to nieomylny.Zamiast
            pisac wiec nastepna biografie Szandruka i Andersa odpowiedz na moje pytania.
            Jak widzisz postbanderowiec mykola powolujac sie na Wilkipedie zochydza tutaj
            Polakom gen.Olbrychta i Mosora.Jeden ponoc podposal folks liste i jest przez
            niego potepiany.Szandruk dowodzil dywizja SS i jest dla niego bohaterem.Oto
            wspanialy banderowski swiat wolnosci.
            Gen.Mosor natomiast jest dla niego zdrajca bo jak gen.Tatar na krotko uwierzyl
            komunistom.Tego drugiego komunisci unicestwili a Mosorowi udalo sie wyjsc z
            ubeckich kazamatow.Zapomnialem!.Byl dla mykoly bandyta bo poparl akcje Wisla.
            • Gość: Mykola Re: Polityka GW IP: 79.139.112.* 13.09.09, 20:12
              Nie oskarzam lecz podaję przyklad kto sprzedal się Niemcom i
              Bolszewikom a kto pomimo ze byl w SS był i pozostal człowiekiem
              Olbrysht - zwykły zdrajca Polski i AK zaprzedal sie Bolszeswii
              ( pochowany na Powązkach)
              Mossor tez się zaprzedał Bolszewi ale w czasie rutynowychczystek
              za Stalina ( jak Gomółka) został posadzony do więzienia a potem
              wypuszczony i zrechabilitowanam przez KOMUNISSTÓW ( jak
              Gomółka) a następnie wrocil do Ludowgo Wojska Polskiego i jako
              żolnierz LWP PRL - general tej formacji zmarł( pochowany tez chyba
              na Powązkach) .
              Czytaj dokładnie w wikipedii ( tej polskiej nie ukraińskiej)
              Celowo podalem przyklad tych generałow ( nie szukalem więcej) bo
              byli bezposrednio zwiazani i zaangażowani z eksterminacja Ukraińcow
              w Polsce oraz eksterminacje żołnierzy AK - prawdziwych Polakow i
              tu nie piszę bandytów z AK lecz żołnierzy z AK tak jak wy
              uzywacie okreslenia bandyci z UPA choć przez niemcow i organizacje
              miedzynarodwoe nazywan byli i są Partyzantami nie Banditen pytac o
              to historykow wojskowych z warszawy - czy nie mam racji )
              Bez urazy -serdecznie pozdrawiam
          • Gość: Mykola Re: Polityka GW IP: 79.139.112.* 13.09.09, 20:27
            Masz rację od kilku lat Łemkowie juz nie są uznawani za narodowość
            ukraińska lecz są polska czysta grupa etniczną jak np. Ślązacy
            <krakowiacy i Górale.
            Narazie Bojków przygotowuje sie do tego że będzie ustawa o tzw.
            Mieszańcach ( nie myl z Kundlami). że to nastepna grupa etnizna
            zwiazana z Łemkami a ci sciśle z Polakami i polskością , No bo i w
            tym dużo racji że są ściśle zwiazani z Polakami - Polskoscia i z
            ziemiami leżcymi w granicach Polski przeciez też są obywatelami
            polskimi a więc Polakami. tak więc Łemkowie Bojkowie i Polacy są u
            siebie i oto mi chodzi że jesteśmy Razem u siebie na swojej ziemi
            i w swojej ojczyźnie - nie ważne jaka ta Ojczyzna obecnie jest( np
            UE) bo tu były też i Austro - Wegrzy i też jest to ich Ojczyzna
            więc śmiało Bojkowie i łemkowie mogą okreslać się jako Austro -
            wegrzy - Krakowiacy i Górale też
      • Gość: xyz Re: Polityka GW IP: 92.244.58.* 13.09.09, 18:24
        Ciekawe dokąd to Michnik idzie,ze przeszedł juz połowę drogi w dobrym kierunku?
        Jeżeli do Izraela,to obrał dobrą drogę i niech ten marsz przyspieszy.To jedno.A
        drugie: Michnik,to żydowskie nasienie i wara mu od wypowiadania się w sprawach
        Polski.

Michnik mówi: "Ukraina to taki temat, ktory jest dla Polaków "gorącym
        żelazem", i że lepiej nie dotykać".

Warszawiak12-09-2009 23:29

www.zaxid.net/newscommentspl.php?CommentArticleRef=8129&
        Michnik obraża paskudnie Ukrainę i Ukraińców.Jestem Polakiem i mam inne
        zdanie: Nie Ukraina nam przeszkadza i nie jest "goracym żelazem".Dla Polaków
        "śmierdzącym gównem" jest OUN-UPA i SS.Z tego własnie smrodu Ukraina musi się
        oczyścić,jak chce żyć z sąsiadami i Polakami w zgodzie. Innych problemów nie ma
        i nie będzie.Mordercy nie mogą być bohaterami,bo to hańba.
      • bialo-czerwony-1 Re: Polityka GW 14.09.09, 09:07
        Pejsata polityka czerwonych pająków.
    • mat120 NATO nie będzie bronić Ukrainy 15.09.09, 21:22
      Ukraina nie może liczyć na pomoc wojskową NATO w razie zagrożenia zewnętrznego –
      oświadczył na konferencji prasowej w Kijowie oficjalny przedstawiciel NATO na
      Ukrainie James Appathurai. Powodem dla takiego oświadczenia posłużyły wypowiedzi
      niektórych polityków ukraińskich, iż w przypadku zagrożenia rosyjskiego - NATO
      będzie bronić Ukrainy, a także podpisanie 21 sierpnia 2009 roku między Ukrainą i
      NATO deklaracji o suplemencie do chartii o specjalnym partnerstwie między
      Ukrainą i aliansem północnoatlantyckim.
      www.isakowicz.pl/index.php?page=news&kid=8&nid=2168
      Niezbyt to ciekawa informacja dla Ukrainy.
      • Gość: aaa Re: NATO nie będzie bronić Ukrainy IP: *.brnt.cable.ntl.com 15.09.09, 21:33
        No prosze, nawet dyrektor Centrum Badań Politycznych i Ekonomicznych im.
        Razumkowa zadza sie z moja opinia, ze za kilka lat moze nie byc czegos takiego
        jak Ukraina.
        No i gdzie ci wszyscy co na mnie pluli? hehehe.
        • Gość: Fanka Re: Więc który obwód bierzesz w aneksję?;) n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 22:06
        • valmont80 Re: NATO nie będzie bronić Ukrainy 15.09.09, 22:18

Ukraina: potępiono polskie władze i Sejm
          Lwowska Rada Obwodowa potępiła polski Sejm za uchwałę z 15 lipca w
          sprawie "tragicznego losu Polaków na Kresach Wschodnich" oraz
          skrytykowała władze RP za zakaz wjazdu do Polski dla uczestników
          młodzieżowego rajdu rowerowego śladami przywódcy ukraińskich
          nacjonalistów Stepana Bandery. Przyjęte przeważającą większością
          głosów oświadczenia w tej sprawie deputowani skierowali do MSZ w
          Kijowie oraz ambasady ukraińskiej w Warszawie - poinformował jeden z
          deputowanych rady obwodowej Ostap Kozak. Reprezentuje on w radzie
          Blok premier Julii Tymoszenko. - Zapisane w uchwale Sejmu
          twierdzenie o "kresach wschodnich" oceniamy jako roszczenia
          terytorialne wobec Ukrainy. W sejmowej uchwale mówi się także o
          masowych mordach i czystkach etnicznych z oznakami ludobójstwa, co
          również jest niezgodne z prawdą - oświadczył. Deputowany Kozak, jak
          i większość przedstawicieli Lwowskiej Rady Obwodowej, domaga się, by
          Sejm RP zmienił zawarte w uchwale sformułowania na "odpowiadające
          prawdzie". Rada Obwodowa we Lwowie odniosła się także do wydanego w
          sierpniu zakazu wjazdu do Polski rajdu rowerowego śladami Bandery. -
          Zakaz ten jest wynikiem szowinistycznych poglądów organizacji
          kresowych i został podyktowany władzom Polski przez szarą eminencję
          polskiej polityki, znanego ze swego ukrainożerczego stanowiska
          Tadeusza Isakowicza-Zaleskiego - oświadczył Kozak. Deputowany
          powiedział, że nikt nie zabrania turystom z Polski zwiedzania
          Cmentarza Orląt Lwowskich, oraz skrytykował lwowską Polonię, która -
          jak mówił PAP - "także apelowała do władz Polski, by nie wpuszczały
          rajdu współobywateli". - Takie zachowania wywołują sprzeciw wobec
          ludzi, którym Polska wydaje tzw. Kartę Polaka - oświadczył Kozak.
          Rajd "Europejskimi śladami Stepana Bandery" wystartował z Ukrainy 1
          sierpnia, by przez Polskę dotrzeć 24 sierpnia (Dzień Niepodległości
          Ukrainy) do Monachium, gdzie Bandera jest pochowany. Patron rajdu
          był przywódcą jednej z frakcji OUN, której zbrojne ramię, Ukraińska
          Powstańcza Armia (UPA), dokonywało od wiosny 1943 roku na Wołyniu i
          w Galicji Wschodniej czystek etnicznych na ludności polskiej,
          mordując od 100 do 150 tys. osób. Rajd wzbudził sprzeciw m.in.
          środowisk kombatantów i kresowian, m.in. księdza Isakowicza-
          Zaleskiego. W przyjętej jednomyślnie przez Polski Sejm 15 lipca
          uchwale w sprawie "tragicznego losu Polaków na Kresach Wschodnich"
          podkreślono, że tragedia Polaków na Kresach Wschodnich II
          Rzeczypospolitej "winna być przywrócona pamięci historycznej
          współczesnych pokoleń". Przypomniano, że w lipcu minęła 66.
          rocznica "rozpoczęcia przez Organizację Ukraińskich Nacjonalistów i
          Ukraińską Powstańczą Armię na kresach II Rzeczypospolitej tzw.
          antypolskich akcji - masowych mordów o charakterze czystki etnicznej
          i znamionach ludobójczych". Złożono hołd "pomordowanym rodakom i
          obywatelom polskim innych narodowości". Posłowie wyrazili
          też "szczególne uznanie i wdzięczność tym Ukraińcom, którzy często z
          narażeniem własnego życia pomagali i ratowali swych polskich
          sąsiadów".
          Mój komentarz do wypowiedzi Pana O.K. deputowanego rady obwodowej
          Lwowa jest tylko jeden: APELUJĘ DO RZĄDU UKRAINY O ODDANIE MI I
          MOJEJ RODZINIE ZIEMI I MAJATKU POD LWOWEM ORAZ KAMIENICY W CENTRUM
          LWOWA!!! ZGADZAM SIĘ NA WYPAŁACENIE ODPOWIEDNIEGO EKWIWALNETU ZA
          UTRACONY MAJĄTEK. MAM NADZIEJĘ, ŻE Z CZASEM RZĄD NA UKRAINIE
          PRZYJMIE ZACHODNI CYWILIZOWANY MODEL SPRAWOWANIA WŁADZY NIE OPARTY