Dodaj do ulubionych

On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.10, 13:10
Z myślą osobach które nie mogą być osobiście na obchodach 70 rocznicy deportacji na Sybir uruchomiono transmisję internetową.
Link na stronie
Centrum Kulturalne w Przemyślu
www.ck.przemysl.pl/
dziś (sobota) po południu próby z sygnałem z kamery internetowej
jutro obraz z wozu transmisyjnego TVP.
SzP forumowiczów proszę o powiadomienie zainteresowanych, szczególnie zainteresowana była Polonia
liczę tu na p Janusza M (jobrave) i innych.
Sytuacja cały czas jest płynna ale powinno się udać.!
wch
Obserwuj wątek
    • Gość: e Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię IP: *.xdsl.centertel.pl 28.02.10, 09:55
      Nieludzka ziemia jest tu i teraz,brak pracy,brak perspektyw,młodzi
      wyjeżdzają do niewoli na zmywaki albo pracują za miskę zupy w
      obazach typu Tesco cz Lidl jako Katolicy są zmuszani do pracy w
      Niedzielę nie ma żadnej prodkukcji,*) tyś UBeków bierfze emeryturkę
      po 8 tyś zł urzadzili swoje dzieci i wnuki a Polakom tak jak zwykle
      pozostał smród ,brud i ubóstwo oraz robienie sopek typu na nieludzką
      ziemię byle by nie rudzali tych co pomagali wywozić i zakładali
      noawy porządek po II wojnie oraz ich brudnego potomstwa.
      • tadeusz.4 Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię 03.03.10, 23:55
        > Nieludzka ziemia jest tu i teraz,brak pracy,brak perspektyw,młodzi
        > wyjeżdzają do niewoli na zmywaki albo pracują za miskę zupy w
        > obazach typu Tesco cz Lidl jako Katolicy są zmuszani do pracy w
        > Niedzielę nie ma żadnej prodkukcji

Tera je nawet gorzej niz we wojne - bo jeszcze sa bandery, ino
        zakonspirowane. Wtedy to one chodzily z tryzubami i sfastykami na
        czapkach, ze mozna bylo banderassa poznac (pamietam jak to swagier
        opowiadal, bo go zabili radzieccy milicjanci-banderowcy). A teraz ja
        sie boje do sklepu isc, zeby mnie jakis bander nie zdybal, bo teraz
        oni sa wszedzie.
    • Gość: jobrave Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię IP: *.range86-141.btcentralplus.com 28.02.10, 10:41
      Spróbuję, choć trochę szkoda, że nie dostałem informacji wcześniej.
      • Gość: zetzet Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.10, 11:28
        Przygotawania odbywały się w ostatniej chwili więc nie bylo za dużo czasu.
        Próbna tranmisja była wczoraj w godz 16-16.30 i zadziałało
        transmisja on-line odbędzie się od godz 16, a wszystko też ze wzgledu na koszty.
        Milego ogladania.
    • Gość: dark Są już igrzyska IP: 77.236.0.* 28.02.10, 13:52
      A kiedy pojawi się chleb ?
      • Gość: jobrave Re: Są już igrzyska IP: *.range86-141.btcentralplus.com 28.02.10, 19:13
        Brawo, brawo, brawo!!! Jestem naprawdę zachwycony i muszę przyznać, że nie
        spodziewałem się tak znakomitego spektaklu! Żadnej sztuczności, zadnego patosu,
        nudy, która zazwyczaj towarzyszy tego rodzaju przedsięwzięciom, świetny montaż,
        praca operatorska, świetne sceny. Obawiałem się troche,że ta scena na końcu z
        "wracjącymi duchami Polaków" bedze zbyt egzaltowana, ale wyszła świetnie - byla
        odpowiednio dramatyczna i świetna plastycznie. bardzo dobrze dobrana oprawa
        muzyczna, wspaniele recytowane utwory poetyckie i bardzo dobrzy aktorzy, a
        wszystko utrzymane w klimacie Wajdowego "Katynia". No i ten polski hymn na
        końcu, to wszystko było niesłychanie prawdziwe i muszę przyznać, że bardzo się
        wzruszyłem. Gratuluję, zawsze twierdzilem, ze mamy w Przemyślu wybitnie zdolnych
        ludzi.
    • fanka_online Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię 28.02.10, 18:45
      Jakie wrażenia nielicznych, którzy mieli wizję?
      Publiczność dopisała, szkoda że technika zawiodła.
      • Gość: Blady Bronek Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.10, 19:48
        No cóż, wszystko nie mogło się udać i brak obrazu na telebimie
        rzeczywiście nieco doskwierał, bo szansę na zobaczenie czegokolwiek
        mieli praktycznie jedynie ci, którzy stali w trzech, czterech
        pierwszych rzędach przy torach. Reszta to niewiele mogła zobaczyć
        oprócz wjeżdżającej lokomotywy. A szkoda, bo było tam mnóstwo scen,
        które warto było zobaczyć, niektóre epizody były bardzo subtelne a
        jednocześnie ważne, budujące dramaturgię, całej narracji. Mam
        nadzieję, że to wspaniałe widowisko będzie można zobaczyć w tv i to
        szybko, bo był to naprawdę kawał dobrej roboty.

WIELKIE GRATULACJE DLA MIRKA MAJKOWSKIEGO i wszystkich tych, którzy
        przyczynili się do tego, że to widowisko powstało, że udało się to
        wszystko zgrać. Osobiście z całego serca dziękuję wszystkim,którzy
        się przyczynili do powstania tego niepowtarzalnego widowiska.
        • Gość: ppp Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.10, 08:45
          i ponad godzinę opóźnienia
      • Gość: kres Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię IP: 79.139.106.* 28.02.10, 19:56
        ze wzgledu na swoją niechęć do polityków ubranych w różne szaty
        którzy wszystko są w stanie wykorzystac do swoich
        celów ,uczestniczyłem tylko w iscenizacji historycznej przy ul
        Mickiewicza.Tłumy ludzi,niestety po informacji o awari mocno
        przerzedzone.Poniewaz miałem stosunkowo dobre miejsce w pobliżu
        lokomotywy to zobaczyłem choc część bardzo dobrego
        widowiska,świetnie zrobione,gratuluję organizatorom.Dobrze że w
        Przemyslu mamy takich ludzi,to cieszy.Naprawdę szkoda że nie wyszło
        z tym telebimem,byłoby fantastycznie. Jeszcze raz gratuluję.
        • fanka_online Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię 28.02.10, 20:04
          Gość portalu: kres napisał(a): > ze wzgledu na swoją niechęć do polityków
          ubranych w różne szaty
          > którzy wszystko są w stanie wykorzystac do swoich
          > celów ,uczestniczyłem tylko w iscenizacji historycznej przy ul
          > Mickiewicza

W swojej fobii na polityczne agitacje "przy okazji" nie byłeś odosobniony:)
          • Gość: kres Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię IP: 79.139.106.* 28.02.10, 20:30
            mysli pani że to już fobia? miałem nadzieję że to tylko niechęć,ale
            cóż,trudno.
            Zmuszony byłem przejść obok dworca idąc na Mickiewicza,tłumu tam nie
            było, w przeciwieństwie do terenu inscenizacji. Jest to wymowne.
            • fanka_online Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię 28.02.10, 20:36
              Myślę, proszę pana, że stadium chronicznej awersji można już nazwać fobią, a tak
              jest przynajmniej w moim przypadku:)

Kiedy ja przechodziłam obok dworca, tłum był, ale obie z koleżanką zgodnie
              uznając zbyt duże podobieństwo do znanych nam z zamierzchłej przeszłości
              akademii "ku czci", pośpieszyłyśmy na bocznicę ( bez żadnych podtekstów:)
              • Gość: aaa Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię IP: *.brnt.cable.ntl.com 28.02.10, 20:44
                Czy to bedzie gdzies do obejrzenia. Niestety u mnie bezposrednia transmisja nie
                dzialala :(
                • fanka_online Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię 28.02.10, 20:49
                  Pocieszę Cię, że u mnie też;)
                  A właściwie fonię miałam...do bólu.
                  Też chętnie obejrzę to, co straciłam z powodu awarii.
                  • Gość: Andi2 Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 21:05
                    Byłem i to w pierwszym rzędzie. Widowisko przygotowane bardzo dobrze. Niestety
                    całość zepsuły, oprócz awarii telebimu, wszędające się wszędzie tłumy
                    pseudooperatorów tv, ochroniarzy, itp. którzy uważali że ten spektakl jest tylko
                    dla nich, a ci co stoją za barierką to mają oglądać ich plecy. Niestety koło
                    mnie miał też miejsce przykry incydent: 2 panów z mokrofonem i kamerą ewidentnie
                    po znacznym spożyciu, próbowała rozpychać się przewracając stojące dzieci. Na
                    szczęście zostali skutecznie eksmitowani przez widzów.
                • Gość: jobrave Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię IP: *.range86-141.btcentralplus.com 28.02.10, 21:19
                  u mnie szło super. zmień operatora na BT :)
                  • Gość: Ja TVP zepsuła rekonstrukcję IP: *.centertel.pl 28.02.10, 21:44
                    Tutaj nieco inaczej o rekonstukcji:

www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100228/PRZEMYSL/269181293

forum.nowiny24.pl/Dzis-w-Przemyslu-najwieksza-rekonstrukcja-wywozek-Polakow-na-Sybir-t28431.html
                    • Gość: jobrave Re: TVP zepsuła rekonstrukcję IP: *.range86-141.btcentralplus.com 28.02.10, 22:09
                      Mam nadzieję, że zostało to nagrane i TVP Rzeszów zrehabilituje się. Nie ma też
                      obawy, że nie "zmieści" się w rocznicy, bo wywózka odbywała się w czterech
                      rzutach. Można chyba "pomailować" do dyrekcji TVP, bo naprawdę szkoda.
                      • Gość: racjon-alizm Re: TVP zepsuła rekonstrukcję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.10, 12:00
                        TVP Rzesów nie ma powodów do rehabitacji, to nie tvp nawaliła a
                        firma PRO ART z Chorzowa-od telebimu,
                        poniżej link na film zrealizwany dla Centrum Kulturalnego w
                        Przemyślu przez TVP Rzeszów,
                        • Gość: racjon-alizm Re: TVP zepsuła rekonstrukcję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.10, 12:00
                          link jest tu
                          ww2.tvp.pl/7668,20100315964830.strona
                  • Gość: zetzet Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.10, 22:16
                    Zainteresowanie rekonstrukcją teatralno - historyczną przerosło oczekiwanie organizatorów .
                    Całość realizowana skromnymi środkami wymusiła pewne ograniczenia.
                    Dopisala natomiast pogoda i goście: przedstawiciel kancelarii Prezydenta RP,rządu,sejmu,senatu,wojewody,marszałka województwa,prezydenci miast,wójtowie gmin,sybiracy, mieszkańcy,grupy teatralne.
                    Uroczystości przed dworcem głównym przeciągneły się i ińscenizacja rozpoczęła się już przy zapadajacym zmroku,szkoda.
                    Firmie od telebimu wysypał się komputer a pod ręką nie było dubla, nie spodziewali się takiej rangi.
                    TVP nagrywała to dla Centrum Kulturalnego Przemyśl , czy będzie to w TV, podejrzewam że na lokalnej tak.
                    mała grupka osób oglądała podglad z wozu transmisyjnego,
                    sam oglądałem to na kompie.
                    Po zakończeniu w luźnej rozmowie zasugerowaliśmy wyświetlenie tego w kinie Centrum, zobaczymy.
                    Tym bardziej że nie widzieliśmy scen aresztowania nagrywanych w autentycznych miejscach a które miały być odtworzone na telebimie.
                    Ja cieszę się że oglądał to "jobrave" bo też z myślą o nim to robiłem oraz dla tych co daleko stąd, bo do nich był adresowany przekaz internetowy.
                    pozostali powinni zainstalować odpowiednie kodeki lub flash playera. Szkoda że tak wyszło, ale wszystko jeszcze przed nami.
                    więcej na stronach:
                    www.ck.przemysl.pl/
                    www.psrh.webfabryka.pl/
                    www.przemysl.pl/
                    www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100228/PRZEMYSL/269181293
                    • Gość: sylwia Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię IP: *.toya.net.pl 28.02.10, 22:20
                      jest fragment filmu na stronie nowin www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100228/PRZEMYSL/499580451
                      • Gość: porażka słuchowisko IP: *.toya.net.pl 28.02.10, 22:31
                        dla 90% ludzi to było słuchowisko a nie widowisko, przez godzinne opóźnienie
                        było już ciemno , jeszcze istny profesjonalizm z tym telebimem , zmarnowano
                        świetną imprezę ,
                        WSTYD i PORAŻKA ORGANIZACYJNA
                        • Gość: zawiedziony Re: słuchowisko IP: *.toya.net.pl 28.02.10, 22:38
                          Organizatorów było wsadzić do tego pociągu i na Sybir z nimi, postałem 2
                          godziny, nic nie zobaczyłem wróciłem z butami w psich gównach i spodniami
                          brudnymi od krzaczorów. Godzinne opóźnienie bo jakieś matoły lansowały się
                          politycznie.
                          • Gość: jobrave Re: słuchowisko IP: *.range86-141.btcentralplus.com 28.02.10, 23:38
                            Już nie ma co narzekać, przecież nie jest to skutek czyjejś złej woli, lecz
                            nieszczęśliwego zbiegu okoliczności. Ważne, że jest nagranie, ze bedzie mogło to
                            pójść w tv, co jeszcze bardziej uwydatni walory tego przedsięwzięcia. We wtorek
                            lub środę porazmawiam z tut. korespondentką TVP Polonia, a żeby pogadała z
                            szefową, Agnieszka Romaszewską. Stara brytyjska Polonia, to w wiekszości
                            sybiracy, oni tym żyją, na pewno chętnie objerza to wraz z dziećmi i wnukami.
                            Nie wiem, bo jestem lekko tumanowaty w tych sprawach - czy mozna to skądś
                            sciągnąć? wypaliłbym parę płyt i orzdał tu i ówdzie.
                • Gość: racjon-alizm Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.10, 11:58
                  ww2.tvp.pl/7668,20100315964830.strona
    • valmont80 Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię 01.03.10, 09:21
      Mirek, kawał dobrej roboty, wielkie brawa!!! Rekonstrukcja wspaniała
      i bardzo wzruszająca, powinna dać co poniektórym trochę do myślenia.
      Ogarnąć tylu ludzi, sprzęt i obsługę techniczną jest niezmiernie
      ciężko. Na to widowisko czekałam kilka miesięcy i naprawdę warto
      było. Co do opóźnienia, to wynikało ono z tego, że czekano na
      Sybiraków którzy to przeżyli na własnej skórze, więc dla tych ludzi
      czekać było warto. Co do telebimu, to takie przypadki się zdarzają
      (TV Rzeszów za to nie odpowiada, tylko jakaś prywatna firma),
      wystarczyło zamknąć oczy a wyobraźnia wspomagana przez wspaniałą
      muzykę i głosy odtwórców sama zadziałała. Właśnie, ale do tego
      potrzebna jest wyobraźnia, której brakuje większości z komentujących
      to wydarzenie. Ja również niewiele widziałam, a jako że moje
      dzieciństwo przepełnione było wspomnieniami mojego nieżyjącego już
      Dziadka, byłam wstanie to wszystko sobie wyobrazić. Większość z Was
      woli krytykować ciężką pracę wspaniałych ludzi, a przecież oni na to
      poświecili kilka miesięcy życia, wielu z nich przyjechało z bardzo
      daleka, więc z czystej ludzkiej przyzwoitości należał im się słowa
      uznania. Komentarze niektórych osób zwłaszcza w Nowinach są
      niestosowne i bardzo mi przykro, że niektórzy nie dostali na
      inscenizacji baloników i waty cukrowej :), bo najwyraźniej po to tam
      przyszli. No, ale cóż każden miał jakiś powód do tego żeby tam się
      znaleźć. Ja przyszłam z myślą, aby uczcić pamięć wszystkich tych,
      którym nie było dane powrócić z piekła, bo taka właśnie była Syberia
      we wspomnieniach mego Dziadka. Jako, że jestem jeszcze pod ogromnym
      wrażeniem tej inscenizacji przedstawiającej jedno z najcięższych
      doświadczeń, jakie spotkało nas Polaków, pragnę podziękować
      Wszystkim, którzy wzięli w tym udział. Dziękuję!!!
      • Gość: Andi2 Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.10, 14:01
        Oczywiście wszystkim przygotowującym inscenizację i biorącym w niej
        udział należą się wielkie podziękowania. Tak samo szacunek należy
        się sybirakom. Ale jednak nie można nie wypomnieć ludziom z obsługi
        (nie wiem czy z tv, czy z firm prywatnych) wyjątkowej arogancji i po
        prostu chamskiego zachowania
      • Gość: adam Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię IP: 213.25.24.* 02.03.10, 19:16
        Czy ktoś wie czy bedzie mozna kupic gdzies kasete dvd z tej inscenizacji
    • Gość: e Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię IP: *.xdsl.centertel.pl 01.03.10, 20:28
      Kiedys wywożono ludzi na Sybir alw czynł to wróg a dzisiaj Ryży
      premier pzbywa się młodych Polaków wyrzucając ich z Polski na zmywki
      do UK.Bo po co tylu ludzi w Polsce ??
    • Gość: zdegustowany Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.10, 07:41
      W mieście nie ma pieniędzy na połatanie dziur w drogach a na takie
      bzdurne pokazy kasę Pan Choma zawsze znajdzie. Szkoda, że władza
      miasta nie urządziła sobie tych igrzysk za prywatne pieniądze.
      • Gość: racjon-alizm Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.10, 09:46
        człowieku sprawdź kto był organizatorem a potem komentuj, Choma nie
        wydaje pieniedzy ani na drogi ani na igrzyska, i nie on finansował
        iprezę to miasto umiera śmiercią naturalną ale istnieją jeszcze
        organizacje i nistytucje, które potrafią "sprzedać" pozytywnie to
        miasto w mediach ogólnopolskich i podejmują próby wyrwania go ze
        stagnacji amoku niemożności.
    • Gość: wwtek Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.10, 23:49
      Ostatnie informacje:
      Szanowni Państwo, zapraszamy gorąco do oglądania
      TVP Rzeszów –
      13 marca br. (sobota) o godz. 18.00 (po wydaniu Aktualności) oraz
      5 kwietnia br.(II dzień Świąt Wielkanocnych) również o godz. 18.00 (po wydaniu
      Aktualności),

na emisję dokumentu filmowego „Wywózki na Sybir – NA NIELUDZKĄ ZIEMIĘ. Przemyśl,
      10 II 1940 – 2010.”, będącego pełną relacją z rekonstrukcji
      historyczno-teatralnej jaka miała miejsce w Przemyślu 28 II 2010r., w ramach
      uroczystości 70. Rocznicy Deportacji na Sybir.
      Wiecej na stronie:
      Centrum Kulturalne Przemyśl
      • lechowski51 Re: On-line 28.II.2010 Na nieludzką ziemię 24.03.10, 09:55
        Ogladalem 13 marca.Wielkie brawa dla organizatorow i realizatorow!.Przegrac na
        plyty,rozdac szkolom i wyswietlac na lekcjach wychowawczych we wszystkich
        szkolach Podkarpacia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka