Dodaj do ulubionych

Coś dla Jobrave, który...

10.02.11, 11:33
... tak bardzo nienawidzi Kresowiaków, iż dobrze by było, aby coś o nich w końcu poczytał:

"Historia przesiedleńców musi przetrwać

[...] Rozmowa z prof. Stanisławem S. Nicieją

Beata Łabutin: Z racji swoich zamiłowań i pracy styka się pan bardzo często z przesiedleńcami z Kresów. Wciąż żyje w nich tamto wspomnienie - wielkiej, trudnej, przymusowej podróży w nieznane?

Prof. Stanisław S. Nicieja, historyk, miłośnik i znawca Kresów Wschodnich: Żyje i budzi nostalgię wśród przedstawicieli coraz młodszych pokoleń. Wiele jest tych wspomnień, bo też i przesiedlenia były zjawiskiem na niespotykaną skalę. Dość powiedzieć, że Polska w wyniku przesunięcia granic na zachód straciła na wschodzie ponad 200 miast. To niezliczona liczba willi, pałaców, latyfundiów, domostw odciętych przez nową wschodnią granicę.

To ogromna rzesza ludzi, która rozpoczęła exodus...

- W wyniku tej operacji Polska straciła połowę terytorium - dokładnie 177 tys. km kw. z 388 tys. km kw. jakie posiadała. Jako rekompensatę otrzymała 100 tys. km kw. terenów niemieckiej III Rzeszy. Powstał więc nowy twór geograficzny.

Poszły za tym przemieszczenia ludności tak wielkie, jakich nie doświadczyło żadne inne zwycięskie w II wojnie państwo. Ludzie zostawiali swoje domy, swoje ziemie na wschodzie i zajmowali domostwa poniemieckie na zachodzie. W różnych okolicznościach się to działo...", całość:

opole.gazeta.pl/opole/1,35114,8806540,Historia_przesiedlencow_musi_przetrwac.html
Obserwuj wątek
    • Gość: jobrave Re: Coś dla Jobrave, który... IP: *.range109-158.btcentralplus.com 10.02.11, 13:14
      Nigdy nie twierdziłem, że nienawidzę kresowiaków, bo musiałbym wówczas nienawidzić połowy swojej rodziny łącznie z matką. Nienawidzę natomiast patosu, mazgajstwa, manipulacji i robienia kasy na czyimś nieszczęściu. Pisałem o tym tak często i tak przystępnie, że że powinno to już dotrzeć nawet do debili. Z postu Gate wynika jednak, że dotrzeć do nich nie sposób.
      • gate.of.delirium Re: Coś dla Jobrave, który... 10.02.11, 15:19
        Gość portalu: jobrave napisał(a):

> Nigdy nie twierdziłem, że nienawidzę kresowiaków, bo musiałbym wówczas nienawid
        > zić połowy swojej rodziny łącznie z matką.

To przykre, że aż tak się wyrodziłeś...

Nienawidzę natomiast patosu, mazgajs
        > twa, manipulacji i robienia kasy na czyimś nieszczęściu.

Nieraz gadałem z Kresowiakami, jakoś niczego się specjalnie nie dorobili... osobiście nie widziałem u nich złotych plomb z Treblinki...

Pisałem o tym tak częs
        > to i tak przystępnie, że że powinno to już dotrzeć nawet do debili. Z postu Gat
        > e wynika jednak, że dotrzeć do nich nie sposób.

Wcale im się nie dziwię. Zbyt często używasz klawisza "=" Kresowiak=prawdziwy patriota=PiS=debil itp, itd.
        • Gość: jobrave Re: Coś dla Jobrave, który... IP: *.range109-158.btcentralplus.com 10.02.11, 16:18
          Nie wiem czy zbyt często, ale na pewno słusznie. Prawdziwi Polacy-patrioci, tym się różnią od "prawdziwych", że nie epatują innych swoim patriotyzmem 24 godziny na dobę, nie lżą i nie odsądzają od czci i wiary Polaków, którzy mają inne poglądy, są odpowiedzialni, koncentrują się w większym stopniu na przyszłości swojej ojczyzny,a w mniejszym na przeszłości. Polscy "kresowiacy" oprócz pyskowania, odgrażania i palenia świeczek nie robią nic konkretnego (tylko proszę mnie nie rozśmieszać pomocą charytatywną), do tego popierają neo-banderowski PiS. "Kresowiacy" jak jeden mąż są wyznawcami idei darwinizmu społecznego (podobnie jak potępiany przez nich Dońcow,a później Bandera et consortes), zwolennikami odpowiedzialności zbiorowej, mitomanami i prymitywami.Natomiast prawdziwi Polacy-patrioci, prawdziwi kresowiacy są odwrotnością tego, co wyszczególniłem powyżej. Człowiek na jako takim poziomie umysłowym wie, że nie każdy Niemiec, Ukrainiec czy Rosjanin jest zbrodniarzem, żyd wyzyskiwaczem, a Polak ideałem.
          Pozwolę sobie jeszcze dodać, że w demokratycznym państwie nie ma obowiązku być patriotą, można nim nie być, ważna jest lojalność wobec państwa i wypełnianie obowiązków obywatelskich. Moja rodzina, która naprawdę wycierpiała od UPA i straciła nieruchomości w Stanisławowie, Jaremczy, Żabiem i Rafajłowej ma na temat tzw. kresowiaków poglądy zbieżne z moimi.
          • Gość: mat120 Re: Coś dla Jobrave, który... IP: *.ztpnet.pl 10.02.11, 18:07
            Moja rodzina, która naprawdę wycierpiała od UPA i straciła nieruchomości w Stanisławowie, Jaremczy, Żabiem i Rafajłowej ma na temat tzw. kresowiaków poglądy zbieżne z moimi.

Teraz rozumiem dlaczego pojawiłeś się na świecie.:)
          • venus99 Re: Coś dla Jobrave, który... 10.02.11, 19:54
            nie dorabiaj ludziom gęby.
            1.nie wszyscy utożsamiają Ukrainę i Ukraińców z upowskimi bandytami.są ludzie którzy wiedzą i pamietają o tysiącach Ukraińców których też zamordowali bandyci z UPA.
            2.nie wszyscy domagający się pamięci o pomordowanych bestialsko i rozliczenia morderców są zwolennikami PiS.
            3.pamięć o zbrodniach,ofiarach i sprawcach kojarzy mi się osobiście z moralnością a nie patriotyzmem.
            • Gość: jobrave Re: Coś dla Jobrave, który... IP: *.range109-158.btcentralplus.com 10.02.11, 21:13
              Nie dorabiam, to forumowi "Polacy" dorabiają innym. Małoż to postów wydalili na temat genetycznego obciążenia bandytyzmem u innych nacji? Wystarczy przejrzeć wszystkie "patriotyczne" wątki. Zaręczam Ci Venus, że można być Polakiem nie poniżając przedstawicieli innych narodów. Skoro jednak decydujemy się na powielanie stereotypów, nie oburzajmy się na innych, że odpłacają nam pięknym, za nadobne. Zło nie jest czymś anonimowym, ma zawsze imię i nazwisko.
              1.nie wszyscy utożsamiają Ukrainę i Ukraińców z upowskimi bandytami.są ludzie k
              > tórzy wiedzą i pamietają o tysiącach Ukraińców których też zamordowali b
              > andyci z UPA.

zgadzam się, że "nie wszyscy" i, że są tacy ludzie, którzy "wiedzą i pamiętają", że Ukraińcy też ginęli z rąk banderowskich. Ale ja nie krytykuję ludzi mądrych, lecz głupoli.

> 2.nie wszyscy domagający się pamięci o pomordowanych bestialsko i rozliczenia m
              > orderców są zwolennikami PiS.

Zgadzam się, ale jak wyżej - moje słowa nie dotyczą ludzi mądrych, lecz pisowców - to głupole, którzy chcą rozliczać banderowskich bandytów, a jednocześnie popierają Kaczyńskiego i jego jaczejkę nagradzaną orderami przez prezydenta-banderowca.

3.pamięć o zbrodniach,ofiarach i sprawcach kojarzy mi się osobiście z moralnośc
              > ią a nie patriotyzmem.

To oczywiste, mnie zresztą też.

Pozwolę sobie nawiązać jeszcze do pkt. ."Kresowiacy" z Forum Przemyśl ograniczają się do ujadania i palenia wirtualnych zniczy, bo nawet im się du.py nie chce ruszyć, żeby zapalić prawdziwe. A przecież mogliby - do czego ich nie raz namawiałem - zająć prawdziwym, a nie pozorowanym działaniem, w tej kwestii, wystąpić o ściganie zbrodni banderowskich, o ile mi wiadomo są w Polsce jakieś ipeeny, jakieś komisje d/s badania zbrodni przeciwko narodowi polskiemu. I co? Gdyby im naprawdę zależało na rozliczeniu, a nie na pier.doleniu, skrzyknęliby się i nacisnęli odpowiednie czynniki. Tylko, że komu by się chciało - ot pobredzi się trochę na forum, pobije piany i znów do telewizorka, bo "M-jak miłość leci" albo jakaś "Isaura".
              • Gość: aaa Re: Coś dla Jobrave, który... IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 10.02.11, 21:43
                Znowu za duzo =
                Tobie i Tobie podobnym nie chodzi o to, ze odplacaja nam peknym za nadobne. Wam po prostu chodzi o to, zeby nie zwracac uwagi na to, gdy ktos nam pluje w twarz. Prawdziwi Polacy chca, zeby sfora otarla twarz i mowila, ze to pewnie deszcz.

Dpmagacie sie, zeby sfora nie generalizowal, nie utzsamiala wszystkich Ukraincow z upwcami, banderowcami czy bandytami. A wpuscilibyscie kazdego Ukrainca do domu? Oddalibyscie mu do dyspozycji swoje mieszkanie na dwa tygodnie? Kazdemu, tak prosto z ulicy?
                Oczywiscie, ze nie.
                Dlaczego ja wiec mam zakladac, ze kazdy Ukrainiec jest porzadny? Albo wiekszosc?
                Dla wlasnego bezpieczenstwa wole zalozyc, ze kazdy Ukrainiec to potencjalny "banderowiec". Tym, ktorzy mnie przekonaja, ze jest inaczej oddam dom do dydpozycji.

Masz jakis szabkon do oceniania, kto jest madry a kto glupol?
                Ciekawe, ze zawsze znajdzie sie ktos, kto jest przekonany, ze jego racja jest "najmojsza".
                Partia tez decydowala, kto jest dobry a kto zly. I jak skonczyla?
                PZPR nie ma, to pojawili sie nastepcy. Ciekawe kiedy jasnie oswieceni zaczna decydowac o tym kto i co ma myslec.

A co z ludzmi, ktorzy chca rozliczac banderowskich bandytow ale nie popieraja Kaczynskiego?
                No, tylko czekac kiedy Prawdziwi Madrzy Polacy zdecyduja, ze poniewaz tacy nie mieszcza sie w ramach ustalonych przez PMP, to nalezy ich pozamykac w "psychuszkach"
                To juz nawet nie jest smutne, to smieszne, zalosne i straszne.
                • venus99 Re: Coś dla Jobrave, który... 10.02.11, 21:49
                  niezależnie od wszystkiego chyba nie warto pisać o "prawdziwych" Polakach.wszyscy jesteśmy prawdziwi.żyjemy.
                  • Gość: aaa Re: Coś dla Jobrave, który... IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 10.02.11, 23:09
                    Venus, nic nie poradzisz na to, ze niektorzy Polacy sa Prawdziwi.
                    Na to miano mozna sobie zasluzyc wysmiewajac polskie tradycje, robiac z bohaterow bandytow albo idiotow. Jak sie tak wykazesz, to dopiero bedziesz Prawdziwym Polakiem!
                    • venus99 Re: Coś dla Jobrave, który... 11.02.11, 13:54
                      nie mam bałwochwalczego stosunku do przeszłości.
                • solist Re: Coś dla Jobrave, który... 11.02.11, 09:23
                  A ty wpuściłbyś każdego Polaka, albo Angola do domu? Każdego, tak "na dwa tygodnie"? Może dla własnego bezpieczeństwa, jak piszesz, warto każdego Polaka nazwać złodziejem i bandytą?
                  • Gość: aaa Re: Coś dla Jobrave, który... IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 11.02.11, 18:40
                    Oczywiscie, ze bym nie wpuscil. Ale ja nikomu nie wciskam, ze Polacy maja wszystkich kochac i nadstawiac drugi policzek. I nikomu nie wciskam kitu, ze wszyscy Polacy to anioly. I od nikogo nie domagam sie by Polakow traktowal na specjalnych prawach.
                    Wrecz przeciwnie, twierdze, ze wszysyc Ukraincy to potencjalni "banderowcy", wszycy muzulmanie to potencjalni terrorysci a murzyni to mordercy, zlodzieje, lenie i brudasy. I dopoki nie udowodnia, ze sa inni, nie chce miec z nimi nic wspolnego.
                    • solist Re: Coś dla Jobrave, który... 14.02.11, 11:56
                      Nie gniewaj się, aaa, ale coraz bardziej pier.dolisz
                      • Gość: aaa Re: Coś dla Jobrave, który... IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 14.02.11, 13:47
                        W ktorym poscie? :D
          • gate.of.delirium Jako "prawdziwy" "polski" "patriota"... 11.02.11, 11:42

> Nie wiem czy zbyt często, ale na pewno słusznie. Prawdziwi Polacy-patrioci, tym
            > się różnią od "prawdziwych", że nie epatują innych swoim patriotyzmem 24 godzi
            > ny na dobę, nie lżą i nie odsądzają od czci i wiary Polaków, którzy mają inne p
            > oglądy, są odpowiedzialni, koncentrują się w większym stopniu na przyszłości sw
            > ojej ojczyzny,a w mniejszym na przeszłości.

... nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek lżył, epatował, godził w kogokolwiek itp. ...

Polscy "kresowiacy" oprócz pyskowan
            > ia, odgrażania i palenia świeczek nie robią nic konkretnego (tylko proszę mnie
            > nie rozśmieszać pomocą charytatywną), do tego popierają neo-banderowski PiS. "K
            > resowiacy" jak jeden mąż są wyznawcami idei darwinizmu społecznego (podobnie ja
            > k potępiany przez nich Dońcow,a później Bandera et consortes), zwolennikami odp
            > owiedzialności zbiorowej, mitomanami i prymitywami.Natomiast prawdziwi Polacy-p
            > atrioci, prawdziwi kresowiacy są odwrotnością tego, co wyszczególniłem powyżej.
            > Człowiek na jako takim poziomie umysłowym wie, że nie każdy Niemiec, Ukrainie
            > c czy Rosjanin jest zbrodniarzem, żyd wyzyskiwaczem, a Polak ideałem.

... co robię poza forum to akurat moja sprawa. Na pewno nie robię czegoś na pokaz dla Jobrave i innych Prawdziwych ...(bez cudzysłowia)
    • Gość: Ika Byliśmy prezentem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 22:04
      Wszyscy doskonale wiemy,ze po II wojnie w Europie wymuszona została "wędrówka ludów"
      Szczególnie dużo tej wedrówki było z ziem zajetych przez imperium rosyjskie.Wędrowali Polacy,Węgrzy,Rumuni,Słowacy a także Niemcy,Francuzi i Austryjacy.

Najbardziej przygnębiające były wędrówki Polaków,które wystąpiły w masowej skali obliczonej na miliony.
      Wszyscy niezależnie od narodowości tęsknią za miejscem swojego dzieciństwa i młodości obojętnie jak ona tam była.
      To samo jest z naszymi kresowiakami gdzie tęsknota z wiekiem przechodziła u niektórych w obsesję.To samo było i jest z przesiedlonymi Niemcami.Zachowują się dokładnie tak jak nasi kresowiacy.
      Niestety to nie my sobie zgotowaliśmy taką golgotę.Zrobiono to za nas i bez nas dokładnie w Jałcie na bankiecie urodzinowym.
      Byliśmy tylko prezentem.
      Wydaje mi się ,że powinniśmy zacząć trzeźwo myśleć by na wędrówki po świecie owszem wyruszać ale tylko z własnej woli.
      • lechowski51 Re: Byliśmy prezentem 11.02.11, 12:01
        Teraz mozesz wyruszyc z wlasnej woli...
        www.youtube.com/watch?v=2DDal7_fUis
    • fanka_online Re: Coś dla Jobrave, który... 11.02.11, 13:43
      Ambiwalencja uczuć dowodzi ciężkiej choroby psychicznej, zwanej schizofrenią, natomiast ambiwalencja poglądów to już zupełnie inna kategoria przypadłości wynikająca przede wszystkim z chciwości oraz braku zasad, czyli pospolitego sk...syństwa, w tym przypadku, w wyspiarsko-rynsztokowym wydaniu.
      Ohyda po londyńsku.
      • gate.of.delirium Re: Coś dla Jobrave, który... 11.02.11, 13:47
        fanka_online napisała:

Ja nie o tym Fanka. Ja tylko się zapytowywałem, czy to tak po europejsku i po peowsku dzielić ludzi, którzy przeszli piekło na ziemi, na Kresowiaków i "kresowiaków"...
        • fanka_online Re: Ohyda poi londyńsku 11.02.11, 13:56
          Nie odnosiłam się do Twojej wypowiedzi i nie prosiłam o komentarz.
          Po ponad dwóch latach pisania na tym forum, zdążyłam sobie wyrobić zdanie n/t piszących tutaj osób, głównie tych, z którymi miałam wyjątkową nieprzyjemność pozostawać w kontaktach prywatnych/realnych.
          Ten człowiek personalnie odpowiada za wszelkie przejawy antypolonizmu i chamstwa na tym forum, o czym będę przypominać tak długo, jak długo będę tu zaglądać.
          • barbariaz Re: Ohyda poi londyńsku 11.02.11, 18:33
            Czy tej kobiecie już naprawdę rozum zupełnie odjęło. Czy to forum jest na pewno odpowiednim miejscem dla wynurzeń niechcianych, pokopanych przez los kobiet? Czy nie macie dość tego, że z każdego z jej postów wyziera jobrave? Czy Wy, jej znajomi nie możecie namówić tej pani, żeby o swoich sercowych problemach pisała do "Przyjaciółki" czy "Zwierciadła", albo żeby brała leki, które niewątpliwie przepisał jej lekarz wiadomej specjalizacji? Ta pani pisze tu od dwóch lat a ja o dwóch lat nie piszę, właśnie przez tę panią. Z powodu jej chorych wpisów, nie pisuje tu kilka innych osób, które na tym forum były od początku. Z podobnych przyczyn cierpi na brak przyjaciół a nawet znajomych wobec których nie potrafiła być lojalna zawsze knując za ich plecami. Jeśli chodzi o Jobrave wiele rzeczy mozna o nim powiedzieć ale na pewno nie to że jest albo był intrygantam czy sprzedawczykiem natomiast do Barbary Z-skiej czyli Fanki jak najbardziej co widać prawie z kazdej jej wypowiedzi. To po prostu kobieta bez godności.
            • wampir-wampir Re: Ohyda poi londyńsku 11.02.11, 18:54
              No cóż, starsze panie bez godności widocznie tak mają. Pisz, nie przejmuj się nią.
            • Gość: gość Re: Ohyda poi londyńsku IP: *.pools.arcor-ip.net 11.02.11, 18:56
              No cóż, menopauza dopada każdą kobietę.
              • Gość: pysio Re: Ohyda poi londyńsku IP: *.alfaks.com 11.02.11, 19:33
                Jo jak zwykle nie widzi jak jest zakłamany i w swoim oku belki. Po za iką i nim nikt nigdy nie klasyfikuje ludzi na wzór rasistów przypisując im cechy czysto anatomiczne i klasyfikujące jako determinujące. Ten typ tak ma i nic na to nie poradzimy. Po raz n-ty wzywam jo by przedstawił mój post w którym utożsamiam ukraińców z upa? A ja z kolei radzę mu przeczytać co drugi post o polaczkach katodebilach. Znając jego bezczelnośc wiem że dalej będzie twierdził że nigdy tak nie pisał.
                • wampir-wampir Re: Ohyda poi londyńsku 11.02.11, 19:40
                  A ciebie demencja starcza dopadła? Wielokrotnie cytowano tu twoje wypociny dotyczące Ukraińców, włącznie z tym, że to Azjaci z Kaukazu :P
                  • wampir-wampir Re: Ohyda poi londyńsku 11.02.11, 19:41
                    A przepraszam, według pysio-teorii wszystkiego to Łemkowie przywędrowali z Kaukazu :DDD
            • fanka_online Re: Ohyda po londyńsku, ech.... 11.02.11, 21:42
              Kompletnie ci odbiło, bidny-durny-pokopany pismaku "o stu twarzach, a wszystkie takie same".
              • Gość: pysio Re: Ohyda po londyńsku, ech.... IP: *.alfaks.com 11.02.11, 22:17
                Dobrze że mi się przypomniałeś wampir. Bo to samo dotyczy ciebie. Ten sam styl wkładania wypowiedzi w usta tych którzy nigdy ich nie wypowiedzieli. Można tylko dodać że ten typ tak ma! Jeśli myślisz ze przekrecanie czyichś wypowiedzi to esencja inteligencji to zapytaj swego prowadzącego a on ci odpowie?
                • tadeusz.4 Re: Ohyda po londyńsku, ech.... 12.02.11, 00:49
                  Gość portalu: pysio napisał(a):

> wkładania wypowiedzi w usta tych którzy nigdy ich nie wypowiedzieli.

Łemkowie jako tacy przywędrowali na te tereny z Kaukazu i zamieszkali wśród rdzennej ludności która nigdy im krzywdy nie robiła ale starała się i żyć z nimi po ludzku. Rusini jak to rusini , oni bez rycia i po sąsiedzku nie potrafią żyć. Bardzo ściśle współpracowali z banderowcami z pod znaku upa i mają na swoim sumieniu wiele istnień niewinnych staruszków dzieci i kobiet bo jako wybitni tchórze unikali jak ognia walk z wojskiem. Wiem coś o tym bo moi dwaj bracia bardzo aktywnie zwalczali tych pokojowo nastawionych banderowców. Nie wciskaj kitu że komuś się zamarzyło niewinnych łemków przesiedlić na tereny gdzie nie mogli pokazać swojej morderczej natury.

Pytanie za 0 pkt. - kto jest autorem powyższej wypowiedzi?

forum.gazeta.pl/forum/w,165,117054708,117079525,Re_Wschodnia_Galicja_dwoch_narodow_rp_pl.html
                  • Gość: pysio Re: Ohyda po londyńsku, ech.... IP: *.alfaks.com 12.02.11, 07:00
                    Zadałeś sobie wiele trudu i bardzo mi się podoba twoja dociekliwość. Tylko gdzie tam stoi że wszyscy ukraińcy to banderowcy i wszarze? Albo że wszyscy to mendy ściśle podporządkowane jednej ideologii nakazującej wymordować resztę świata? O tym że rusini zawsze robili zadymy i robili wycieczki świadczy tylko to że ich sąsiedzi mieli dość tego i zrobili z nimi porządek. A tak na marginesie; może wiesz skąd się wziął i co oznaczał termin kozak rejestrowy?
                    • tadeusz.4 Re: Ohyda po londyńsku, ech.... 12.02.11, 11:31
                      > O tym że rusini zawsze robili zadymy i robili wycieczki świadczy tylko to że i
                      > ch sąsiedzi mieli dość tego i zrobili z nimi porządek.

Coś bliżej na ten temat? Kto i kiedy "zrobił z nimi porządek"? Jak Niemcy z Żydami? Kiedy?

moż
                      > e wiesz skąd się wziął termin kozak rejestrowy?

Z Kaukazu?
                    • wampir-wampir Re: Ohyda po londyńsku, ech.... 12.02.11, 14:43

> Zadałeś sobie wiele trudu i bardzo mi się podoba twoja dociekliwość. Tylko gdzi
                      > e tam stoi że wszyscy ukraińcy to banderowcy i wszarze?

To nie wymaga żadnego trudu inteligentny inaczej głupolu:

forum.gazeta.pl/forum/w,165,109567000,109593939,Re_Cieszcie_sie_madrzy_Ukraincy_.html
                      • Gość: aaa Re: Ohyda po londyńsku, ech.... IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 12.02.11, 14:51
                        Wampirze ale z tego postu wcale nie wynika, ze chodzi o wszystkich Ukraincow.
                        Bardzo czesto zdarza sie Wam widziec, to co chcecie widziec a nie to co jest napisane.
                        • tadeusz.4 Re: Ohyda po londyńsku, ech.... 12.02.11, 15:43
                          Wy ukraińcy jesteście mocni gdy trzeba kogoś obsmarować,
                          zochydzic, dorobic mordę i w ogóle zmieszać z błotem. To wasza cecha
                          narodowa.

z tego postu wcale nie wynika, ze chodzi o wszystkich Ukraincow.

A można wiedzieć, KTÓRYCH Ukraińców nie dotyczy "cecha narodowa"? I na jakiej podstawie? Bo już ktoś kiedyś powiedział w naszej części Europy "O tym, kto jest w tym kraju Żydem, decyduję ja" - to teraz o tym, kto jest Ukraińcem decyduje pysio? Do spółki z aaa?
                        • wampir-wampir Re: Ohyda po londyńsku, ech.... 12.02.11, 15:55
                          Gość portalu: aaa napisał(a):

> Wampirze ale z tego postu wcale nie wynika, ze chodzi o wszystkich Ukraincow.
                          > Bardzo czesto zdarza sie Wam widziec, to co chcecie widziec a nie to co jest na
                          > pisane.

Z tego postu wynika tylko, że ja niczego nikomu do ust nie wkładałem. O kaukaskim pochodzeniu Łemków pisał na tym forum pysio. Z postu cytowanego niżej wynika natomiast, to co wynika, a mianowicie jakie cechy narodowe mają Ukraińcy według pysia.
                • wampir-wampir Re: Ohyda po londyńsku, ech.... 12.02.11, 14:40

> Dobrze że mi się przypomniałeś wampir. Bo to samo dotyczy ciebie. Ten sam styl
                  > wkładania wypowiedzi w usta tych którzy nigdy ich nie wypowiedzieli.

Nie wypowiedziałeś? Biedactwo... to może ktoś się pod ciebie podszył, debilku, hę:

forum.gazeta.pl/forum/w,165,117054708,117083310,Re_Pysiowa_propaganda_klamstwa_.html

Można tylk
                  > o dodać że ten typ tak ma! Jeśli myślisz ze przekrecanie czyichś wypowiedzi to
                  > esencja inteligencji to zapytaj swego prowadzącego a on ci odpowie?
                  • Gość: essex Re: Ohyda po londyńsku, ech.... IP: *.xdsl.centertel.pl 12.02.11, 20:32
                    -"Biedactwo... to może ktoś się pod ciebie podszył, debilku, hę"
                    hę,hę,hę...debilek wampir straszy na różnych forach...jak to debilek...
    • Gość: dark Coś dla żołądka IP: *.aster.pl 12.02.11, 11:40
      "Dość powiedzieć, że Polska w wyniku przesunięcia granic na zachód straciła na wschodzie ponad 200 miast. To niezliczona liczba willi, pałaców, latyfundiów, domostw odciętych przez nową wschodnią granicę."

No tak, utrata willi, pałaców i latyfundiów na pewno bardzo boli.
      • tadeusz.4 Re: Coś dla żołądka 12.02.11, 15:50
        Gość portalu: dark napisał(a):

> "Dość powiedzieć, że Polska w wyniku przesunięcia granic na zachód straciła na
        > wschodzie ponad 200 miast. To niezliczona liczba willi, pałaców, latyfundiów, d
        > omostw odciętych przez nową wschodnią granicę."

Bidulek, zapomniał o setkach miast przejętych na zachodzie, choćby na Śląsku. Niezliczona liczba willi, pałaców, latyfundiów została obrócona w ruinę, także dzięki aktywnej działalności przedstawicieli Najświętszego Narodu Polskiego, w tym jego najlepszej części - Kresowych Polaków, którzy trzymali świnie w pałacach, rozbierali dwory, niszczyli niemieckie cmentarze i kościoły.

Tytułem przykładu:
        cmentarze_slupsk.republika.pl/barcino.html
        pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_Mariacki_w_Chojnie
        To co - dalej robimy płakusiu, że nas orżnęli na kilometrach kwadratowych i wydymali w Jałcie, czy raczej cicho być, bo nie jesteśmy lepsi od Ruskich/ Białoruskich/Ukraińców/Litwinów jako wandale, niszczący cudze mienie?
        • Gość: Obiektywny Re: Coś dla żołądka IP: *.przemysl.hypnet.pl 12.02.11, 16:00
          Tadeuszu 4 - popieram twój osąd ,oraz pelen obiektywizm z odniesieniem do tego co uczyniono Polakom i co Polacy uczynili innym ( min. z winy nie Polaków i Ukraińcow lecz z winy polskich pseudo sojuszników a w rzeczywistości zdrajców z Jałty)
          • Gość: Ika Jak potoczyły się losy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 19:00
            Trzeba przyznać,że powyższy artykuł jest rzeczywiście prawdziwy.Odzwierciedla sentymenty Kresowiaków a jednocześnie podkreśla,że potrafili się znaleść w nowej rzeczywistości.Kresowiacy z rejonu kresow południowo- wschodnich osiedlili się i żyją jak podaje autor artykułu.

Kresowiacy z rejonu Wilna i Nowogródka urządzili się w rejonie Gdańsk, Toruń. Olsztyn i Bydgoszcz.
            Charakterystyczne jest ,ze w te rejony przenieśli swoją reginalną kulturę,opanowali uczelnie humanistyczne i techniczne a także zakłady pracy i czują się dobrze .Nostalgia jednak ciągnie w rejony dzieciństwa.
            Co ciekawe Kresowiacy żyjący w tych nowych siedliskach nie narzekają lecz w miarę posiadanych sił rozwijają się i są zadowoleni z Życia.

Trochę inaczej los postąpił z Wołyniakami. Miedzy nimi nigdy nie było żadnej więzi środowiskowej.Po przesiedleniu nie stworzyli żadnej enklawy.
            Rozdysponowani zostali w zasadzie po całej Polsce po kilka rodzin.Nie potrafili ze względu na ogólny niski poziom wiedzy wejść do żadnego środowiska kulturalnego i przemysłowego.
            Z reguły zostali nasiedleni na wsi i małych miasteczkach .To o nich chodzą opowiadania legendy/tzw -za Buga/.W zasadzie Wołyniacy do dzisiaj to mieszkańcy jedynego rejonu którym nie wyszło.Do dzisiaj mają mentalność roszczeniową i w zasadzie tym żyją.Niezbyt lubiani prze innych mieszkańców regionów w który zostali nasiedleni.

• Gość: Obiektywny Re: Jak potoczyły się losy IP: *.przemysl.hypnet.pl 12.02.11, 19:05
              Jak zwykle pani Iko pisze pani prawdę i ma pani rację - z tego tez powodu przez niektórych forumowiczow jest szczegolnie krytykowana i ironizowana ( podobnie jak inni o poglądach zgodnych z poglądami szanwnej Pani)
              Pozdrawiam !
            • gate.of.delirium Wołyniaków los na INKI głos... 12.02.11, 22:40
              Gość portalu: Ika napisał(a):

> Trochę inaczej los postąpił z Wołyniakami. Miedzy nimi nigdy nie było żadnej wi
              > ęzi środowiskowej.Po przesiedleniu nie stworzyli żadnej enklawy.

Pudło. Okolice Wrocławia na Dolnym Śląsku, a zwłaszcza powiat kobierzycki, to nowa Ojczyzna Wołyniaków. Od siebie dodam, że głównie nadsłuczańskich...

W zasadzie Wołyniacy do dzisiaj to mieszkańcy jed
              > ynego rejonu którym nie wyszło.

Zgadza się. Najjaśniejsza nawet palcem nie kiwnęła w ich obronie i ta polityka najwyższych władz oraz elyt PRL/RP jest przestrzegana skrupulatnie po dzień dzisiejszy...

Do dzisiaj mają mentalność roszczeniową i w zasa
              > dzie tym żyją.

Pudło. Najwyższy wskaźnik postaw roszczeniowych występuje w tzw. Kongresówce oraz "Głodomerii" czyli byłej Galicji. Większość tzw. Wołyniaków ma obecnie po kilkadziesiąt ha ziemi i jakoś sobie radzi, mając w d....e elyty, tak jak one ich... temat do rozwinięcia.

Niezbyt lubiani prze innych mieszkańców regionów w który zostali
              > nasiedleni.

Zgadza się. Śląscy Niemcy oraz folksdojcze do dzisiaj nienawidzą Polaków. Ze wzajemnością...

Tak na marginesie - Twoje podziały Kresowian na Wołyniaków oraz niewołyniaków jest tak samo wzięty z sufitu, jak Jobravego na Kresowiaków oraz "kresowiaków". W rzeczywistości to szło trochę inaczej - lwowiacy i prowincjusze (czyli ci spośród Kresowian, którzy mieszkali poza Lwowem). Wzajemny stosunek w/w był podobny do tego, jak dzisiejszych prowincjuszy do warszawiaków...
              • Gość: Ika Re: Wołyniaków los na INKI głos... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 14:58
                Widocznie w powiecie Kobierzyckim było trochę ziemi.Szkoda było by leżała odłogiem.
                Ale nie ma tam żadnej enklawy naukowej,inteligenckiej czy też przemysłowej.Powiat w zasadzie o tendencji długotrwałego procesu samolikwidacji.Młodzież w Niemczech na tzw "saksach" ani myśli wracać do biedy
                • Gość: aaa Re: Wołyniaków los na INKI głos... IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 13.02.11, 20:29
                  Podobnie jak mlodziez, ktora wyemigrowala z innnych regionow. Tez ani mysli wracac do biedy.O czym niby ma to swiadczyc?
          • Gość: pysio Re: Coś dla żołądka IP: *.alfaks.com 12.02.11, 19:16
            Tadzio vel jo, ja tego co napisałem w tym poście wcale się nie wypieram. Ale powiedz ty i ten pozal się boże żydowski filozof - gdzie tam się doczytałeś stwierdzenia że wszyscy ukraińcy to mordercy, mordercy, katodebile, genetyczni patrioci, niekulturalni i za wszystkich trzeba się wstydzić i są zakałą Europy i nie zasługują na miano Europejczyka i gdzie tylko się pojawią to przynoszą wstyd własnemu krajowi. W kilku postach napisałem wyraźnie że nie miałem szczęścia poznać ukraińców którzy są w porzo. Ilu ja ich mogłem spotkać? tysiąc, dwa, czy trzy tysiące? jeśli to dla ciebie są wszyscy to gdzie ty pobierałeś chłopie nauki?
            • tadeusz.4 Re: Coś dla żołądka 12.02.11, 19:52
              Ale po
              > wiedz ty i ten pozal się boże żydowski filozof - gdzie tam się doczytałeś stwie
              > rdzenia że wszyscy ukraińcy to mordercy, mordercy, katodebile, genetyczni patri
              > oci, niekulturalni i za wszystkich trzeba się wstydzić i są zakałą Europy i nie
              > zasługują na miano Europejczyka i gdzie tylko się pojawią to przynoszą wstyd w
              > łasnemu krajowi.

Napisałeś, że cechą narodową Ukraińców jest to, że są oszczercami - mnie to wystarczy, żeby teraz wyśmiewać twoje pretensje z powodu generalizowania przez kogoś innego. Nie rób płakusiu jak mała dzidzia, że ktoś teraz generalizuje, bo sam nie jesteś lepszy - dorobiłeś Ukraińcom mordę, twierdząc że to oni dorabiają innym mordę ("to wasza cecha narodowa"). A może ty jesteś Ukraińcem?
    • Gość: Ika Jak potoczyły sie losy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 20:36
      tygodnik.onet.pl/30,0,58906,wroclaw_-_lwow,artykul.html
      • Gość: pysio Re: Jak potoczyły sie losy IP: *.alfaks.com 12.02.11, 21:58
        Każdy kieruje się w życiu swoimi doswiadczeniami. Ja miałem do czynienia z nieuczciwymi ukraińcami i wierz mi że każdy starał sie mnie wyru...! Jeśli przekonania wynosi się z osobistych obserwacji i doswiadczeń a tak jest na pewno to co sadzić o twoim otoczeniu. Sami mordercy, katodebile czy genetyczni patrioci i wiele, wiele innych. Jeśli moje generalizowanie jest powalające to za jakie uznać twoje i super europejczyków? Piszesz np.; że szwaby to bez wyjątku sama kultura a ja kulturę holokaustu mogę mieć jedynie tam gdzie słońce nie dochodzi albo angole czy zabojady. Żeby nie widzieć ich wyczynów eksterminujących całe narody i wydzierać się się że z kulturą Polacy im do pięt nie dorośli to zwykła ślepota połączona z niebywałym snobizmem. Chyba że uznać że metody mordowania klasyfikują do stopnia kultury. Na pewno z większą kulturą mordowali szwabscy naziści od ukraińskich. Tutaj możemy zachwycać się wyższością. Do oznak kultury mozemy też zaliczyć pogardę do innych narodów i nacji czyli podstawowych oznak rasizmu. Szwaby i ci których zaliczacie do esencji kultury okazują ją nam na każdym kroku a nam to zwisa i wcale nie padamy na kolana i nie ma z naszej strony reakcji ani oznak pękania i to jest przyczyną ich wściekłości bo w gruncie rzeczy wiedzą że chamstwo w białych rekawiczkach jest takie samo i żadna propaganda nie jest w stanie tego faktu zatrzeć. Żałosne próby by jako jeden z nielicznych i dumnych ze swojej historii narodów zrównać ze sobą bezustannie zawodzą i z takim wrzodem niełatwo żyć.Ale prawda jest jedna i zawsze się obroni.
        • edels-toff Re: Jak potoczyły sie losy 13.02.11, 00:41
          Współczuję panu z powodu takich doświadczeń z innymi narodami.Jestem młodszym nieco człowiekiem.Nie było mnie jeszcze za Bieruta i Gomułki.Za granicą przebywam już na tyle długo,że ośmielę się nie zgodzić z pańskimi osądami cudzoziemców.Pracując mam kontakt z wieloma nacjami.Prócz Europejczyków spotykam na co dzień także Azjatów,Arabów,Żydów,Latynosów i kolorowych Afrykańczyków.Nie spotkałem się nigdy z przejawem wrogości wobec mnie tylko dlatego ,że jestem z Polski.Na zachodzie ludzie są bardzo pragmatyczni.Szczególnie Niemcy.Nie przypominają w niczym tych,których zna się z Czterech Pancernych czy z Jak Rozpętałem Drugą Wojnę Światową.Oni wyciągnęli lekcję z historii.I tu muszę pana zmartwić.Ich kultura osobista,porządek,solidność,samodyscyplina,słowność i wiele innych cech mogą i powinny być wzorem nie tylko dla Polaków ale większości krajów naszego globu.Nie oznacza to wszakże,że są idealni.Nie ma idealnych narodów.Ludzie dzielą się na dobrych i złych.Zło nie ma narodowości.Spotkałem tutaj wspaniałego Żydów Zapłacili mi za usługę więcej niż żądałem.Mam kontakty z Rosjanami.Wspaniały naród!Mentalnie podobni do Polaków.Jak my wypadamy na tle innych?Bywa różnie.Większość bardzo szybko się uczy.To nasza pozytywna cecha.Niestety nie wszyscy.Nasz "towar eksportowy" to w większości budowlańcy,sprzątaczki i opiekunki.Ludzie głownie ze wsi lub małych miasteczek.Braki w wykształceniu i brak dobrego wychowania to cechy,które nas gubią . A propos .W tej chwili gdy piszę ten post w sąsiednim bloku popijają Polacy.Słychać ich na całą ulicę.Jest jeszcze jedna cecha wyróżniająca nas od innych,To agresja.Jesteśmy najbardziej agresywnym z narodów europejskich.To smutna prawda.Wierzę jednak w to,że z czasem i ten margines przestanie nam przynosić wstyd.Pozdrawiam!
          • Gość: pysio Re: Jak potoczyły sie losy IP: *.alfaks.com 13.02.11, 07:15
            Zgadzam się co do joty z tym co napisałeś! Pisanie ze jakaś grupa społeczna czy narodowa posiada identyczne cechy pozytywne i negatywne jest głupotą i tylko propagandyści mogą ten idiotyzm upowszechniać z powagą godną menela. Prawdopodobnie nie ma na świecie dwóch identycznych osobowości dlatego tak łatwo rozszyfrować kogoś kto się podszywa. Pozornie zachód jest wyżej kulturowo tylko dlatego że zewnętrzne objawy takie jak kosmetyka, lepsze wyposażenie materialne i ogólny standard jest wyższy od naszego ale mentalnie wcale nas nie wyprzedzają. Są bardziej wyrachowani, mniej żywiołowi i co najgorsze to straszni materialiści. Nie wiem czy oglądasz program Jerry Springer Show? Tam widać jak kulturalny naród jeśli mu się stworzy odpowiednią atmosferę potrafi zrzucić maskę i zachować się identycznie jak każdy inny normalny człowiek. Ja bym powiedział że ta kultura jest wynikiem tresury a nie wypływa z wyższości ego czy genów bo takie spojrzenie wyraźnie trąci rasizmem. Znam też wiele wypowiedzi zagranicznych gości zachwyconych naszym kraje, ludźmi i sposobem życia. To nie ja zacząłem tą głupią dyskusję ale propagandyści bo oni bez siania defetyzmu nic nie znaczą i muszą się gdzieś wyładować a że zawsze trafi kosa na kamień to popadają w jeszcze większą frustrację i muszą się jeszcze mocniej wyładować i oto mamy syndrom dewianta o skrzywieniu propagandowym.
            • tadeusz.4 Dwa pysie, to jak dwa półdupki - jedna dupa wołowa 13.02.11, 13:18

Zgadzam się co do joty z tym co napisałeś! Pisanie ze jakaś grupa społeczna czy
              narodowa posiada identyczne cechy pozytywne i negatywne jest głupotą
              i tylko propagandyści mogą ten idiotyzm upowszechniać z powagą godną menela.

Wy ukraińcy jesteście mocni gdy trzeba kogoś obsmarować,
              zochydzic, dorobic mordę i w ogóle zmieszać z błotem. To wasza cecha
              narodowa
              . Posuwacie sie do insynuacji, pomówień i zawsze gotowi do
              złożenia fałszywego świadectwa
              .

forum.gazeta.pl/forum/w,165,109567000,109593939,Re_Cieszcie_sie_madrzy_Ukraincy_.html

Schyzio Frenik?
          • Gość: Obiektywny Re: Jak potoczyły sie losy IP: *.przemysl.hypnet.pl 13.02.11, 07:18
            Panie EDELS - doskonale ( w spsób dosadny i obiektywny ) Pan to ujął i zobrazowal.
            Ciesze się że Pan jako mlody czlowiek mógl tak rozsądnie i roztropnie pouczyć niektórych forumowiczow pokroju Pana Pysia , Lechowskiego ,jacy są i jak są postrzegani ci Polacy !
            Drzazgę w oku brata swojego widzą zaś kłody w swoim oku nie postrzegają ( niestety najczęściej to taka przywara Polaka)
    • gate.of.delirium Według Wikipedii też jesteś Jobrave Kresowiakiem 14.02.11, 14:10
      "grupa przemyska[uwaga 1] – ludność o kulturze powstałej w wyniku mieszania się wpływów ludności polskiej i ruskiej. W przeciwieństwie do pozostałych grup kresowych, na ludność tę oddziaływała kolonizacja ruska na ziemie polskie a nie odwrotnie..."

pl.wikipedia.org/wiki/Kresowiacy
      Zastanawiam sie tylko, czy jesteś tym kresowiakiem z cudzysłowiem czy bez ?
      • Gość: jobrave Re: Według Wikipedii też jesteś Jobrave Kresowiak IP: *.range109-157.btcentralplus.com 14.02.11, 16:11
        Ani w cudzysłowie, ani bez - moi przodkowie przybyli na kresy w drugiej poł. XIX wieku w licznej grupie kolonistów. Nie mieszali się z ludnością tubylczą lecz ze sobą, Dopiero na początku XX zaczęli (1910) się mieszać z Węgrami i Polakami (1932).
        Na Twoim miejscu byłbym ostrożniejszy w cytowaniu wyimków z wikpedii, bo łatwo wpaść na minę - zajrzałem pod podany przez Ciebie link i co widzę: "Kresowiacy (t. grupy kresowe) – ogólne określenie zespołu grup etnograficznych ludności polskiej, powstałych w wyniku kolonizacji polskiej na terenach wschodnich ( podkr. moje). A przecież "patryjoci" twierdzą, że Polacy nigdy nie prowadzili żadnej kolonizacji,a jeśli już, to ich kolonizowano.
        • gate.of.delirium Re: Według Wikipedii też jesteś Jobrave Kresowiak 14.02.11, 16:40

> Na Twoim miejscu byłbym ostrożniejszy w cytowaniu wyimków z wikpedii, bo łatwo
          > wpaść na minę - zajrzałem pod podany przez Ciebie link i co widzę: "Kresowiacy
          > (t. grupy kresowe) – ogólne określenie zespołu grup etnograficznych ludno
          > ści polskiej, powstałych w wyniku kolonizacji polskiej na terenach wschodnic
          > h
          ( podkr. moje). A przecież "patryjoci" twierdzą, że Polacy nigdy nie p
          > rowadzili żadnej kolonizacji,a jeśli już, to ich kolonizowano

W moim fachu nie ma strachu. Przecież wyraźnie w Wiki opisany jest jeden wyjatek od tej reguły, czyli:"... grupa przemyska[uwaga 1] – ludność o kulturze powstałej w wyniku mieszania się wpływów ludności polskiej i ruskiej. W przeciwieństwie do pozostałych grup kresowych, na ludność tę oddziaływała kolonizacja ruska na ziemie polskie a nie odwrotnie..."

Jak sam widzisz, w Twoim akurat przypadku "patrioci" mają rację... jesteś pokrzywdzony przez ukraińskich okupantów...
          • Gość: jobrave Re: Według Wikipedii też jesteś Jobrave Kresowiak IP: *.range109-157.btcentralplus.com 14.02.11, 18:07
            No właśnie: w y j ą t e k, czyli coś co ma tyle wspólnego z regułą, że ją poświadcza.
            • gate.of.delirium Re: Według Wikipedii też jesteś Jobrave Kresowiak 15.02.11, 08:32

> No właśnie: w y j ą t e k, czyli coś co ma tyle wspólnego z regułą, że ją poświ
              > adcza.
              OK ! Rozumiem aluzję i poświadczam wszem i wobec, że jesteś wyjątkowo pokrzywdzony przez ukraińskich okupantów i najeźdźców... całkiem możliwe, iż regularnie...
      • Gość: pysio Re: Według Wikipedii też jesteś Jobrave Kresowiak IP: *.alfaks.com 14.02.11, 16:12
        Ameryki chłopie nie odkrywasz! Już dawno ten teren nazwano tyglem narodów. Nikt nie przeczy że ponad tysiącem lat temu trwały tu walki o ostateczne odepchnięcie napierających ze wschodu ludów i nie był to jakiś wąziutki pasek ziemi lecz tereny o głębokości kilkuset kilometrów. Tatarzy np. doszli do Legnicy. W chwili obecnej pogląd że tam gdzie choć raz stanęłą noga zdobywcy po wsze czasy należy do niego jest dzisiaj leczony w warunkach klinicznych. Sama ekspansja kulturowa wpływa raczej korzystnie na tereny przygraniczne. Trzeba też zauważyć że często jej moc spada i mamy stagnację a dotychczas ekspansywna kultura albo zanika albo zostaje folklorem i niczego nie wnosi do rozwoju i obopólnych korzyści.
        • gate.of.delirium Re: Według Wikipedii też jesteś Jobrave Kresowiak 15.02.11, 08:29

Ba ! Ja to wszystko wiem, ale jak wytłumaczysz to Hutmanowi z Birczy, który już dawno wcielił Przemyśl do Ukrainy jako praetniczne, odwieczne, ultraukraińskie itp., i za cholerę nie chce zrozumieć, że jest tylko zanikającym, banderowskim folklorem ?
          • Gość: pysio Re: Według Wikipedii też jesteś Jobrave Kresowiak IP: *.alfaks.com 15.02.11, 09:08
            No właśnie. Cały problem w tym ze tym dinozaurom banderyzmu nie uda się niczego wytłumaczyć. jedyna szansa to doprowadzenie ich do szewskiej pasji i nadzieja ze ich rychło szlag trafi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka