Dodaj do ulubionych

25 lat minęło

26.04.11, 18:53
... od wybuchu reaktora w Czarnobylu. O tym, że coś groźnego się stało świadczył brak pochodu 1-majowego. Zamiast niego był wiec. 2-go maja urwaliśmy się z klasą ze szkoły na pontonowy spływ z Krasiczyna. Była piękna pogoda. Jakieś łamistrajki zostały i doniosły nauczycielom, więc po południu na brzegu Sanu w Przemyślu czekał na nas komitet powitalny wszystkich prawie rodziców. Tego dnia rozdawano w szkole płyn lugola. Łykaliśmy go skruszeni w przychodni na Smolki. Współczucie z powodu napromieniowania, jakie nas dotknęło, spowodowało, że żadnych konsekwencji tych wagarów nie ponieśliśmy.
Po katastrofie opowiadano mnóstwo kawałów. Ja pamiętam ten związany z Wyścigiem Pokoju, który wtedy po raz pierwszy chyba dojeżdżał do Kijowa. Jego etapy według Radia Erewań to prolog - onkolog - nekrolog.
A jakie Wy macie wspomnienia sprzed 25 lat?
Obserwuj wątek
    • fanka_online Re: 25 lat minęło 26.04.11, 19:57
      Nic tak ekscytującego jak wagary na spływie;)
      Jakieś bezsensowne, całodobowe dyżury przy zdezelowanym liczniku Geigera, który "działał", ale wyłącznie na puknięcie w szybkę, cogodzinne meldunki wg wzoru i nieuk po drugiej stronie kabla, który kazał sobie dyktować "jedna tysięczna"....istne nudy:(
      • wampir-wampir Re: 25 lat minęło 26.04.11, 20:24
        Mnie ta historia uratowała przed żoną szpargały gromadzone przez całe zycie. Opowiedziałem ją przy okazji płyty Oddziału Zamkniętego z "Andzią", którą kupiłem na kiermaszu towarzyszącym temu wiecowi na 1 maja. Mieszkaliśmy wtedy jeszcze w trzypokojowym mieszkaniu w bloku z dwójką dzieci i te wszystkie płyty, zepsuty adapter, nieużywane aparaty marki Smiena, Lubitel i Zenit, nieoprawione roczniki Jazz Forum i starego Przekroju, bilety lotnicze, plany metra różnych miast, karty wstępu do muzeów et. etc. były poważnym problemem. Na szczęście nie miała cierpliwości wysłuchiwać podobnego ględzenia i dała za wygraną. Mam to wszystko do dziś, tyle że już na strychu ;-)))
        • fanka_online Re: 25 lat minęło 26.04.11, 20:29
          Ojej! Wampir przyznaje się do GLĘDZENIA!;)
          "Warto było czekać na te cudne czasy...."
          • wampir-wampir Re: 25 lat minęło 26.04.11, 20:35
            I co gorsze również do meliniarstwa, a do tego wszystkiego jestem jeszcze strasznym bałaganiarzem ;-)))
            • fanka_online Re: 25 lat minęło 26.04.11, 20:38
              Daj spokój...przestań wyznawać swoje grzechy, bo się tu zaraz wszyscy zarumienimy...;)
              • wampir-wampir Re: 25 lat minęło 26.04.11, 20:45
                Eee tam, skoro już zacząłem ;-))) Brak mi talentu, żeby napisać drugie "Życie - instrukcję obsługi", mogę tylko gledzić, a Mykoła to przy mnie pikuś, nie dobrniesz nawet do połowy, o!

forum.gazeta.pl/forum/w,62,113200340,113251748,Niech_bedzie_pochwalony_Jezus_Chrystus_.html
                • fanka_online Re: 25 lat minęło 26.04.11, 20:48
                  Przypuszczam, że wątpię....Mykoły nikt tutaj nie pobije;)
                  • wampir-wampir Re: 25 lat minęło 26.04.11, 20:52
                    fanka_online napisała:

> Przypuszczam, że wątpię....Mykoły nikt tutaj nie pobije;)

No może, ja nie piszę zwykle długich tekstów, bo nie umiem w takich wyłapać popełnianych błędów. W tamtym z FL aż się od nich roi. Mykole to nie przeszkadzało, a mnie tak.
                    • Gość: popieram Re: 25 lat minęło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.11, 20:57
                      Autor: solist 26.04.11, 10:49
                      wampir-wampir, nie bierz tego do siebie, ale o czym wy tu pier.dolicie? Przecież ta gadka jest bez sensu?
                      • wampir-wampir Re: 25 lat minęło 26.04.11, 21:04
                        Gość portalu: popieram napisał(a):

> Autor: solist 26.04.11, 10:49
                        > wampir-wampir, nie bierz tego do siebie, ale o czym wy tu pier.dolicie? Przecie
                        > ż ta gadka jest bez sensu?

A czy istnieje jakiś obowiązek czytania tych wątków? Na forum jest pełno innych. Nie odpowiada, to znajdź taki, który Cię zainteresuje. Proste jak drut.
                        • fanka_online Re: 25 lat minęło 26.04.11, 21:08
                          wampir-wampir napisał;A czy istnieje jakiś obowiązek czytania tych wątków? Na forum jest pełno innych
                          > . Nie odpowiada, to znajdź taki, który Cię zainteresuje. Proste jak drut.
                          >

A ja dodam, że wątki można sobie nawet samemu zakładać...póki co, przynajmniej;)
                    • fanka_online Re: 25 lat minęło 26.04.11, 20:58
                      Błędy Mykoły to był jego swoisty, niepowtarzalny "styl"....oprócz bicia obowiązkowych pokłonów wiadomym "osobom", oczywiście;)
            • Gość: tonio Re: 25 lat minęło IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.11, 20:45
              Ja łykałem płyn lugola w przychodni na grottgera
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka