Dodaj do ulubionych

komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym podkar

IP: *.alfaks.com 13.05.11, 08:52
tak
zebym z torbami nie poszedl i sie znowu nie wyglupił,
Obserwuj wątek
    • matula-tutka Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym p 13.05.11, 09:09
      Sam fakt , że takie wpisy się pojawiają świadczy o degeneracji instytucji komunii i wszelkich katolickich obrzędów. Człowieku to jest UROCZYSTOŚĆ RELIGIJNA. Daj ile możesz a najlepiej dobrą książkę. A czy można skompromitować się dając za mało kasy? Przecież tam będą sami KATOLICY. Jak można skompromitować się wśród KATOLIKÓW faktem niezamożności? Oczywiście ironizuję i to jest najlepszy dowód na degenerację tego co nazywa się Kościołem Katolickim .
      • Gość: dark ile kasy od chrzesnego IP: *.aster.pl 13.05.11, 09:35
        Kupisz quada, i będzie kwita.
      • Gość: ha Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.11, 09:43
        wpis tutki to najlepszy dowód degeneracji logicznego myślenia w tym mieście
        • matula-tutka Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym p 13.05.11, 09:57
          Gość portalu: ha napisał(a):

> wpis tutki to najlepszy dowód degeneracji logicznego myślenia w tym mieście

Dylematy ILE KASY w kontekście uroczystości religijnej dziecka to normalne. Zwrócenie uwagi na paranoję materializmu to degeneracja logicznego myślenia. Takie stanowisko tylko utwierdza w przekonaniu o schizofrenii toczącej KK i niektórych tzw wiernych.
          • Gość: he Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.11, 11:11
            nie wiem co toczy tutkę ale to jest nawet gorsze od schozofrenii
            • matula-tutka Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym p 13.05.11, 11:28
              Gość portalu: he napisał(a):

> nie wiem co toczy tutkę ale to jest nawet gorsze od schozofrenii
              Jeżeli tak uważasz , to pewnie tak jest. Jak w takim razie ocenisz wiarę w skrzydlatych eunuchów dziewice wielokrotnego użytku wyrwane zęby i to wszystko polane KASIORĄ ? Dołóżmy jeszcze do tego fakt braku refleksji że w imię tych stworów i cudów wyrżnięto w historii miliony ludzi. Moja schizofrenia to mały pikuś.
              • lechowski51 Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym p 13.05.11, 12:11
                Moze jednak zrob test i udaj sie do psychologa
                www.psychologia.net.pl/testy.php
                ..a na uspokojenie proponuje film
                <script src="www.kinomaniak.tv/embed-script/SDL23JU9?width=630&height=420" type="text/javascript"></script>
      • kocur_zalogowany Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym p 13.05.11, 13:23
        "... a najlepiej dobrą książkę."
        Proponuję Boga Przecież Nie Ma lub, jeśli dziecko bardziej rozwinięte, Bóg urojony
        • Gość: aha Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.11, 13:31
          a tobie proponuję „ŻYCIE W TRZEŹWOŚCI” albo „ANONIMOWI ALKOHOLICY”
          • kocur_zalogowany Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym p 13.05.11, 14:30
            Czytałem
    • Gość: Tadeusz Lesiak Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym p IP: *.przemysl.pbw.org.pl 13.05.11, 10:31
      ależ było by nudno bes komunii , bez chrztu, bez bierzmowania
      to takie mniejsze wesele
      okazja żeby się najeść , popić i pośpiwać
      a księża też zasługują w ten radosny dzień na flaszkę
      żeby głośniej śpiwali
      • lechowski51 Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym p 13.05.11, 11:09
        Proponuje "wierzacym inaczej" zakladanie rownie sensownych teamatow do rozwazan na tym forum;
        -co kupic tesciowej na urodziny?
        -jaki pierscionek zareczynowy dla narzeczonej?
        -jaki bukiet dla tescia na 50 urodziny?
        -ile kieszonkowego dla gimnazjalisty
        ...wiecej tematow podrzuce jak wam zabraknie inwencji
        • lechowski51 Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym p 13.05.11, 16:50
          poprawiam linka dla tutki;
          www.kinomaniak.tv/film/9-dni-ktore-zmienily-Swiat/37940
          • matula-tutka Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym p 13.05.11, 17:24
            Ten człowiek również w ogromnym stopniu i pozytywnie wpłynął na losy ok 1,5 mld ludzi.
            pl.wikipedia.org/wiki/Gandhi_%28film%29
            Proponuję ci więc ZOSTAŃ BUDDYSTĄ
            • matula-tutka Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym p 13.05.11, 17:38
              A Jakim trzeba być wspaniałym i wielkim człowiekiem żeby poświęcić swoje życie dla dzieci
              www.filmweb.pl/film/Korczak-1990-1128
              Lechowski PRZEJDŹ NA JUDAIZM
              A może zachwycisz sie wkładem dla ludzkości jaki wnieśli filozofowie greccy. Taki Platon wierzył w Zeusa i parę setek innych bóstw. Jeżeli wielkość człowieka oznacza dla ciebie przyjęcie jego poglądów religijnych ZOSTAŃ WYZNAWCĄ ATENY
              • lechowski51 Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym p 13.05.11, 17:42
                Nie potrzebuje zmieniac religii ani tez pluc jak Ty na buddystow,Zydow ze sa "zydodebilami" lub "buddodebilami"
                • matula-tutka Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym p 13.05.11, 17:53
                  W którym miejscu pluję na Żydów lub buddystów? Po prostu pokazuję ci prostactwo twojego sposobu rozumienia świata. Dla ciebie fakt że Papież był wielkim i znaczącym w historii człowiekiem jest koronnym argumentem że religia katolicka jest jedynym i dopuszczalnym pojmowaniem świata. Więc ja pokazałam ci wielkich i znaczących ludzi nie wyznających tego światopoglądu. I tylko tyle. Gdyby nie tacy prostacy usiłujący narzucić innym swoją religię i sposób oglądu świata nie byłoby na tym i innych forach kontrowersyjnych dyskusji o religii. Chcecie nas na siłę pokropić wodą święconą więc się bronimy. W tym przypadku ironią.
                • Gość: jeden taki Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym p IP: *.toya.net.pl 13.05.11, 17:53
                  A gościu tylko zapytał ili na komunię.
                  Czyście już całkiem zgłupieli?!
                • Gość: gość Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym p IP: *.pools.arcor-ip.net 13.05.11, 17:54
                  Zostawmy obrzędy religijne i ich celowość na boku.Mam pytanie. Czy F16 mógłby powstać bez udziału człowieka? Czy z wodoru ,który był na początku jedynym pierwiastkiem we wszechświecie mógł powstać człowiek ? Czy to że dzisiaj możemy o tym mówić i pisać nie dowodzi obecności w Kosmosie Inteligencji?
                  • matula-tutka Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym p 13.05.11, 18:24
                    Większość ateistów w tym i ja nie negujemy możliwości istnienia czegoś co określasz Inteligencją kosmiczną. Ja tylko wykluczam aby wyłączną emanacją tej siły była którakolwiek z istniejących religii. Bo niby dlaczego akurat chrześcijaństwo a nie buddyzm, islam czy jakiś animizm? Jeżeli miałby to być Bóg chrześcijan to dlaczego objawił sie tylko tzw białym ludziom a pominął murzynów indian aborygenów czy eskimosów. No chyba że indian powiadomił przy pomocy hiszpńskiej conquisty. Ale wtedy to ja serdecznie dziękują za takiego Boga. Dziękuję również za przekonywanie mnie o swoim istnieniu przy pomocy Lechowskiego.
                    • Gość: gość Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym p IP: *.pools.arcor-ip.net 13.05.11, 18:38
                      Ja jestem katolikiem,ale swoją wiarę stawiam na równi z innymi.Chrześcijaństwo nie jest niczym innym jak tylko inną formą judaizmu , czego nie mogą niektórzy moi współbracia zaakceptować W islamie znajdziesz wiele pierwiastków z ww religii.Indianie wierzą w nadprzyrodzone byty od zawsze.Podobnież rzecz ma się z Aborygenami i innymi plemionami.Ludzie często czynią z religii karykaturę.Tak jest na przykład z pierwszą komunią.Nie pomagają apele księży.Polak wie swoje.Zastaw się a postaw się.Tak na marginesie ,mogę polecić Ci wywiady z Michałem Hellerem.Wybitny naukowiec i ksiądz zarazem,choć posługuje się innym językiem niż pozostali duchowni ." Bóg jest matematyką"-to jego słowa.
                      • fanka_online Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym p 13.05.11, 19:05
                        Wreszcie ktoś coś mądrego napisał n/t.
                      • matula-tutka Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym p 13.05.11, 19:13
                        Gość portalu: gość napisał(a):

> Ja jestem katolikiem,ale swoją wiarę stawiam na równi z innymi.Chrześcijaństwo
                        > nie jest niczym innym jak tylko inną formą judaizmu , czego nie mogą niektórzy
                        > moi współbracia zaakceptować W islamie znajdziesz wiele pierwiastków z ww relig
                        > ii.Indianie wierzą w nadprzyrodzone byty od zawsze.Podobnież rzecz ma się z Abo
                        > rygenami i innymi plemionami.Ludzie często czynią z religii karykaturę.Tak jest
                        > na przykład z pierwszą komunią.Nie pomagają apele księży.Polak wie swoje.Zasta
                        > w się a postaw się.Tak na marginesie ,mogę polecić Ci wywiady z Michałem Heller
                        > em.Wybitny naukowiec i ksiądz zarazem,choć posługuje się innym językiem niż poz
                        > ostali duchowni ." Bóg jest matematyką"-to jego słowa.
                        Niestety zarówno ty jak i ks.Heller jesteście w dramatycznej mniejszości wśród katolików.
                        Większość wypełniają Lechowscy.
                        • Gość: rurek Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym p IP: *.ostnet.pl 13.05.11, 19:37
                          Problem z ludźmi typu Lechowskiego jest taki, że w swoim urojonym zapale misyjnym robią więcej szkody religii niż pożytku. Nie znam przypadku, żeby ktoś pod wpływem takiego inkwizytora pogłębił swoją wiarę natomiast wielu , którzy odeszli od religii. Sam jestem tego najlepszym przykładem. Dwóch prymitywnych księży w czasach szkolnych skutecznie wyprowadziło mnie z szeregów katolików. Późniejsze przecięcia się drogi z Kościołem tylko utwierdziły mnie w słuszności mojego wyboru. Ludziom typu Lechowskiego wydaje się, że krzycząc odpowiednio długo i odpowiednio głośno odpowiednie hasło , spowoduje się że ludzie zaakceptują je. Jest dokładnie odwrotnie. Na szczęście.
                        • Gość: gość Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym p IP: *.pools.arcor-ip.net 13.05.11, 19:44
                          Przykro mi z tego powodu ,ale mam świadomość ,że ten stan dotyczy tylko Polski.Nasz katolicyzm niewiele ma wspólnego z katolicyzmem europejskim ,czy radosnym afrykańskim albo latynoskim.W każdym innym kraju ktoś taki jak T.Rydzyk byłby pozbawiony wszystkiego łącznie z sutanną.Oszustów i hochsztaplerów gdzie indziej , izoluje się od społeczeństwa.Nie wiem ile jeszcze będę żył.Mam nadzieję jednak doczekania się czasów kiedy KK w Polsce nie będzie nacjonalistyczny,antysemicki i pazerny na mamonę.Będę czekał.Trudno .Może się opłaci.
                          • fanka_online Re: Veto 13.05.11, 19:55
                            Nie bardzo rozumiem, co znaczy pojęcie "katolicyzmu europejskiego", chyba że mowa o aferach, przekrętach, pedofilii i pustych kościołach...
                            "Rydzyki, oszuści i hochsztaplerzy" w tej instytucji też byli, są i będą na każdej szerokości geograficznej, więc nie ma o co drzeć szat.
                            I nie zgadzam się z pojęciem "nasz katolicyzm", ponieważ nadużyciem jest unifikowanie milionów świeckich i duchownych Polaków, opatrując ich/nas wszystkich etykietką głupoty i hipokryzji.
                            • wampir-wampir Re: Veto 13.05.11, 20:09
                              Ale Wy wszyscy jesteście nieużyci... Nie wiem jak na Podkarpaciu, ale w Lublinie 2 lata temu chrzestnym nie wypadało dać mniej niż 5 stów, przy czym preferowane były prezenty w takiej cenie. Zapytaj dzieciaka, co by chciało i kup rower :-)))
                            • Gość: gość Re: Veto IP: *.pools.arcor-ip.net 13.05.11, 20:22
                              W Europie religii nie utożsamia się z narodowością.Chrześcijaństwo jest w istocie kosmopolityczne.Przekręty rzeczywiście zdarzają się nie tylko w Polsce,i nie tylko w kościele katolickim.Niestety Rydzyk ze swoimi przekrętami, jak choćby zbieranie obligacji na ratunek stoczni ,byłby rozliczony w innym kraju natychmiast przez prokuraturę w try miga.Dostałby wyrok.Nasz katolicyzm różni się w istotny sposób od reszty świata.Nie oznacza to jednak, że wszyscy polscy katolicy to debile.Nic podobnego.Problem polega na tym iż nie potrafimy w porę reagować na takie przypadki jw ,czy choćby w przypadku pochówku na Wawelu kogoś ,kto na to sobie nie zasłużył.O kampanii wyborczej w ostatnich wyborach ,prowadzonej z ambon nie wspomnę.Takie fakty przyczyniają się do stopniowego odchodzenia ludzi od kościoła.To smutna prawda.
                              • fanka_online Re: Veto 13.05.11, 20:45
                                Niestety, nadal się nie zgadzam. Działalność Rydzyka, nawiasem mówiąc, bardzo szkodliwa dla samej instytucji Kościoła nie miałaby racji bytu w żadnym cywilizowanym kraju, tak jak i nie byłoby w nim miejsca na korupcję w wymiarze z jakim spotykamy się z nią w Polsce....ale Rydzyk to nie jedyny fenomen swoistej symbiozy Kościoła uwikłanego w peerelowską przeszłość i decydentów aktualnej RP. Dawne bliskie związki zobowiązują....
                                Owszem, występuje w Polsce zjawisko utożsamiania religii z patriotyzmem, ale jest to spuścizna zniewolenia i uciemiężenia narodu przez lata zaborów i najnowszą pseudo-komunistyczną rzeczywistość, w której kościół pełnił rolę nie tylko miejsca kultu, ale przede wszystkim ostoi tożsamości narodowej, a kontrowersyjne dziś "Ojczyznę wolną racz nam wrócić Panie" śpiewało się z o wiele większym zaangażowaniem niż Te Deum.

Natomiast słów "Nie oznacza to jednak, że wszyscy polscy katolicy to debile" nawet nie sposób komentować.
                                Mogę je tylko skwitować równie niedorzeczną uwagą, że nie wszyscy ateiści są chamscy i prymitywni jak tutejsi rezydenci.
                                • Gość: gość Re: Veto IP: *.pools.arcor-ip.net 13.05.11, 21:14
                                  Niestety wśród nas też są debile.Nie wiem dlaczego to sformułowanie cię gorszy?Jest ich na całe szczęście niewielu.To oni wystawiają nas na ataki ze strony zaciekłych,często prymitywnych antyklerykałów czy przedstawicieli np. sekty świadków Jehowy.Sami niestety jesteśmy sobie winni.Nie protestujemy gdy wciąga się kościół w kampanię PISu ,przejmowaniu majątków,bezczeszczenia krzyża przed pałacem itp.
                                  • fanka_online Re: Veto 13.05.11, 21:32
                                    Tzw debilizm, oszołomstwo, ciemnota, a tak naprawdę ograniczenia intelektualno-moralne nie są atrybutem katolików, ani ludzi wierzących, ale ludzi...wszelkiego pokroju, rasy, nacji, języka, płci, wieku....
                                    Kościół jest świetnym narzędziem propagandy i zapewne zdarzają się księża, którzy z różnych, również wspomnianych przeze mnie powyżej powodów, angażują się politycznie, ale ja osobiście nie spotykam się z takim zjawiskiem, więc nie widzę powodu do protestowania. Jeśli jakiś kościół uważasz za zbyt rozpolitykowany, wystarczy przejść ulicę dalej....Przemyśl jest pod tym względem wyjątkowy;)
                                    • Gość: gość Re: Veto IP: *.pools.arcor-ip.net 13.05.11, 22:19
                                      Zgadzam się z Tobą co do faktu występowaniu ograniczeń intelektualno-moralnych.Jest to zjawisko nieodłączne rodzajowi ludzkiemu.Tylko ,że z tym zjawiskiem należy walczyć.To obowiązek naszych biskupów i duszpasterzy.Niestety niektórzy zamknęli się w pałacach czy domach parafialnych i milczą.Jeszcze inni zapalają zielone światło dla polityków pragnących wykorzystać KK do swych niecnych planów.Znam księdza zakładającego młodzieżowe kółka endeckie,co jest poza wszelką krytyką.Znam też księży pracujących w Ameryce Łacińskiej czy Afryce.Pogodni,uśmiechnięci,nie moralizujący,apolityczni.Poznali inny świat.Nie w głowie im wypasione mercedesy czy maybachy.Co się tyczy przejścia na drugą stronę ulicy,to nie zgadzam się z Tobą całkowicie.W imię czego ktoś ma zmieniać kościół?Może lepiej zmienić duszpasterza?Wysłać go w Bieszczady ,gdzie jak wszyscy wiedzą mieści się kolonia karna naszej diecezji.
                                      • fanka_online Re: Veto 13.05.11, 22:50
                                        Nie przesadzaj...;)
                                        Ograniczenia intelektualne są w pewnych, skrajnych przypadkach nie do pokonania, nawet przy znakomitym systemie edukacji, a cóż dopiero mówić o ograniczeniach moralnych, wrodzonych i nabytych...A teraz dodaj do tego jedną z podstawowych potrzeb człowieka; przynależności i identyfikacji z grupą, a reszty dokona strach przed wykluczeniem, który odpowiednio stymulowany kreuje demony fanatyzmu.
                                        Zgadzam się z Tobą, misjonarze to szczególni księża, zazwyczaj głęboko uduchowieni, więc politycznie neutralni, a zaprawieni w niełatwych okolicznościach życia i doświadczeni w ubóstwie rzeczywistym, dobra doczesne traktują z właściwą filozofii chrześcijańskiej rezerwą.
                                        Nadal proponuję zmianę kościoła...no, chyba że masz dostateczne wpływy w pałacu, aby "znielubianego" księdza wyprawić na połoniny;)
                                        W ostatniej kwestii żartowałam oczywiście. Wychodzę z założenia, że nie mając wpływu na realia, należy przejść obok nich lub ponad nimi, ale zawsze poszukiwać własnej, indywidualnej drogi/miejsca/rzeczywistości pod Słońcem.
                                        • fanka_online Re: Veto P.S. 13.05.11, 23:05
                                          I jeszcze jedna uwaga na marginesie tej dyskusji...
                                          Ten, który twierdzi, że z powodu takiego lub innego księdza przestał chodzić do kościoła i/lub wierzyć w Boga, tak naprawdę w Boga nigdy nie wierzył, a w kościele tylko bywał...ciałem.
                                          Ksiądz może cię rozczarować, ponieważ jest człowiekiem, ale do kościoła nie chodzisz dla niego...
                                          • Gość: gość Re: Veto P.S. IP: *.pools.arcor-ip.net 13.05.11, 23:13
                                            Zgadzam się .Niemniej jednak księża powinni zastanowić się dwa razy ,zanim uczynią coś głupiego.
                                            • fanka_online Re: Veto P.S. 13.05.11, 23:16
                                              A nie-księża nie?;)
                                              • Gość: gość Re: Veto P.S. IP: *.pools.arcor-ip.net 13.05.11, 23:26
                                                Też !
    • Gość: remy Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym p IP: *.tktelekom.pl 13.05.11, 22:22
      Re: komunie ,ile kasy od chrzesnego na biednym pIP: *.toya.net.pl
      Gość: jeden taki 13.05.11, 17:53 Odpowiedz
      A gościu tylko zapytał ili na komunię.
      Czyście już całkiem zgłupieli?!

Oni zgłupieli naprawdę. Czepiają się Żydów, Rydzyka i czort wie kogo jeszcze. Ja Cię rozumiem, bo szczególnie tam , gdzie komunie są tzw. wzajemne ( tzn. byłeś ojcem ofiarobiorcy lata temu a teraz musisz proporcjonalnie to oddać), może waga koperty zdominować Twoje przyszłe relacje z rodziną. Byc może się mylę, ale pm. 600- 1000 oscylowałbym. To cena dobrego samopoczucia na imprezie komunijnej, której nikt nie zasponsorował, to są koszty, prozaiczne, , ale są.Pozdro!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka