Dodaj do ulubionych

W czym Przemyśl jest gorszy od Sandomierza ?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.11, 10:07
Już od jakiegoś czasu miałem o tym pisać. Ale miarka się przebrała po ostatniej audycji w TV. W ostatnią niedzielę do południa w TV publicznej leciał program o Sandomierzu. Miasto jest pełne turystów ! W wywiadzie dowiaduję się, że stało się to z powodu popularnego serialu "Ojciec Mateusz". Nie wiem ile w tym jest prawdy, ale słyszałem, że nasze miasto miało propozycję kręcenia tego serialu właśnie w Przemyślu , ale z tego nie skorzystało. Jeśli ktoś to potwierdza, to proszę o komentarze. A może to jakaś plotka.
Jakie imprezy przygotowało na nasze miasto na Światowy Dzień Turystyki przeczytać można tu: www.przemysl.pl/powieksz/foto.html,9953,67
Uważam, że na promocję Przemyśla to za mało. Nie mam nic przeciwko regionalnym zespołom muzycznym, ale żeby wypromować miasto musimy zaprosić znany zespół, którego klipy będą promowały nasze miasto ! Niestety, to wszystko kosztuje. I to nie mało. Ale w późniejszym czasie zwraca się to z nawiązką. Może ktoś wreszcie o tym pomyśli !!!
Mieszkamy w pięknym mieście o którym nie wiedzą turyści !
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarosław Re: W czym Przemyśl jest gorszy od Sandomierza ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.09.11, 10:34
      Odpowiedź jest prosta, poza wyjątkami, ogólnie społeczeństwo Przemyśla ma złą opinię, nie wspominając o tym, że w mieście rządzi kler i włażąca mu do d....y władza, która wykonuje ich polecenia. Jeżeli nie pojawi się prezydent i wspierająca go w tym grupa ludzi, która nie boi się panów z Kurii, to miasto zmieni oblicze. Bo narazie to Kuria tu wydaje polecenia, a drżący ze strachu czynią wszystko bez zająknięcia. Organizują im imprezy, finansują ich sprawy.
      • Gość: itd Re: W czym Przemyśl jest gorszy od Sandomierza ? IP: *.perr.cable.virginmedia.com 14.09.11, 12:07
        Dobrze, Jarosławie, mówisz - tak to wygląda. Bez akceptacji z pałacu przy Katedralnej, nic zrobić nie można. Jest jak jest, ale dopóki rządzą miastem lektorzy i ex ministranci, nic się nie zmieni. Za rządów ... zakonnika (tzw. III zakon cywilny) Sawickiego udupiono finał WOŚP itp.
        Pomyśleć, że prezydent M. Napolski w czasie 4-letniej kadencji spotkał się, i to raczej przypadkowo, z szefem diecezji tylko ... 2 razy, czyli tyle, ile obecny w ciągu ... tygodnia.
        Ciekawe, co by się działo, gdyby ktoś zaproponował zorganizowanie w mieście obchodów 1000-lecia osadnictwa żydowskiego na ziemiach obecnej RP, którego Przemyśl jest ... kolebką (udokumentowane źródła datują to na rok 1030, ale są powody, by sądzić, że pierwsi Żydzi pojawili się u nas już w roku 1018, gdy B.Chrobry zajął gród w swojej kampanii kijowskiej)?
      • Gość: XET Re: W czym Przemyśl jest gorszy od Sandomierza ? IP: *.przemysl.hypnet.pl 19.09.11, 20:09
        A g*** prawda.... jakby kler rządził to by nie zwalniał ludzi, a teraz Choma zwalnia ludzi, podobno wywalają ludzi z urzędu (chyba starszych -zapewne mu to zaszkodzi) , ale miasto piekine sie rozwija, "wygladowo" bo wyglada rewelacyjnie i chomie pewnie zawdziecza ten wyglad, ale okazuje sie ze to nie jest taki dobry prezydent, zaczynaja sie zwolnienia pracownikow gdzie jednoczesnie np rozpoczal sie nabor pracownikow do innego wydzialu, czyzby ustawianie swoich na wolne zwolnone stanowiska?
    • Gość: Index.html Re: W czym Przemyśl jest gorszy od Sandomierza ? IP: *.home.net.pl 14.09.11, 16:13
      Śledząc miejskie życie zarówno w sieci jak i w „realu” nie udało mnie się dotrzeć do … przemyskiego kabaretu. Być może moje poszukiwania poszły w złym kierunku i naprawdę istnieje(ą) taki(e) kabaret(y), notabene chętnie nawiążę z nim kontakt, ale sam fakt, iż miałem z tym trudności prowadzi mnie do smutnej konkluzji – mieszkańcy Przemyśla albo boją się śmiać albo śmiech nie jest w kręgu ich zainteresowań i wolą się umartwiać. Analizując zapowiedzi programowe organów odpowiedzialnych za sprawy kulturalne nie mogłem dopatrzyć się tej formy rozrywki, jaką jest kabaret. Owszem, zdarzały się przypadki zapowiedzi występu kabaretów, ale dziwnym trafem były one odwoływane. Zobaczymy jak będzie z Ani Mru Mru. Powody? Małe zainteresowanie? Jeżeli tak, to nie lubimy się śmiać, a może sam kabaret nie jest śmieszny? Zawsze można jednak zaprosić inny. Mogły mieć miejsce także inne powody odwoływania występów, ale nie sądzę, żeby były nagminne.
      Teatr, poezja, plastyka, fotografia, film, muzyka, taniec, tego nie brakuje w przemyskiej kulturze. Śmiem twierdzić, że są one jednak mało zrozumiane przez przeciętnego mieszkańca. Przez te propozycje czasem prześwitują nowe trendy, ale dostosowane raczej do młodego pokolenia i które z racji formy i treści nie odpowiadają wszystkim.
      Nikt jednak nie potrafi się śmiać, cieszyć, radować …. Czemu brak w Przemyślu takich imprez jakie spotkać można w innych miejscach, jak chociażby Kołobrzeg czy Mrągowo?
      Przemyśl woli dręczyć dusze mieszkańców patriotyczną pieśnią kresową, muzyką akordeonową, salezjańskim latem, muzyką gospel czy poezją, która trafia raczej do wąskiej grupy społeczeństwa. Nie ma więc powodu, żeby tak się chwalić swoimi działaniami na rzecz kultury. Ktoś powie, ale nie brakuje widzów, słuchaczy …., ale ilu w tym jest zwykłych snobów, którzy czynią to po to by przekonać innych jacy oni są „kulturalni”.
      Jednym rodzynkiem na tle przemyskiej kultury są działania miłośników Szwejka. Problem jednak tkwi w tym, że mało kto rozumie w czym tkwi filozofia Józefa, człowieka którego niektórzy uznają za głupka, gdyż nigdy nie czytali słynnej powieści Haska albo odrzucają go z prostej przyczyny, obnaża ich mentalność.
      Władza, ona też nie potrafi się śmiać, wszystkie te patetyczne, wydumane imprezy i uroczystości rodem z PRL, jakie znam ze szkolnych apeli powróciły. Sądziłem, że będzie inaczej, a tymczasem nowa władza identycznie jak i stara z PRL, kocha się w tym, na co jednak liczy? Wiem, że na śmieszność, bo na pewno nie na szacunek i uznanie.
      Wiem, rozumiem, że na to co pojawi się w informatorze kulturalnym mają wpływ pieniądze, trudno jest też zadowolić każdego, zwłaszcza że wymagania są duże, ale przyszła mi taka refleksja jak i autorowi wpisu, z którą nie musi się zgodzić każdy. Czy nie lepiej zorganizować takie imprezy, które ściągną nie tylko mieszkańców miasta, ale także rzesze innych osób nie tylko z kraju ale i zza granicy, którzy – biorąc pod uwagę względy ekonomiczne- zostawią po sobie, nie tylko porządek ale i pieniądze?
      Odczują to nie tylko zarządcy parkingów, ale i właściciele hoteli, restauracji ….
      Zamykanie się jedynie na własne środowisko nie przyczyni się do wzrostu wpływów środków finansowych do budżetu, bo to lokalne środowisko czeka jedynie na „darmowe” i nie da nikomu nawet złotówki. Skoro władza urządza im igrzyska, to czemu jeszcze mają za płacić?
      Czekajmy na zmianę władzy, która nie będzie uciekać z psem na działkę w czasie pracy, lecz będzie myśleć o tym jak zmienić to miasto na lepsze. Bardzo łatwo się chwalić "sukcesami" za cudze w tym unijne pieniądze, w dziedzinach które w rzeczywistości nie powinny nikogo dziwić. Remonty, budowy dróg i inne inwestycje dla społeczeństwa to za przeproszeniem psi obowiązek władzy, która żyje z naszych podatków. Stok narciarski? do którego trzeba dopłacać? Nie dziwi więc, iż władza woli wyjeżdżać na narty m.in. do Italii. A "miastowi" niech się cieszą, że coś im władza ufundowała. Strefa ekonomiczna? Z jednym i to lokalnym inwestorem, który nie będzie płacił podatku od nieruchomości.
      Oj biedne to miasto, oj biedne, łupione w dodatku przez kler. Jeżeli ktoś nie zacznie ściągać inwestorów, bo nasza władza z tym sobie nie radzi od lat, i nie spadnie bezrobocie, nie będzie lepiej w tym mieście banków, aptek i szmateksów.
      • fanka_online Re: W czym Przemyśl jest gorszy od Sandomierza ? 14.09.11, 17:37
        Poczucie humoru ma wiele wspólnego z inteligencją emocjonalną, więc znów przestrzegam przed stosowaniem niebezpiecznych i krzywdzących dla części mieszkańców, uogólnień.
        Nie ma nic złego w organizowaniu festiwali poezji, muzyki symfonicznej i organowej ( bo takim jest w istocie Salezjańskie Lato) oraz kapel podwórkowych.
        Ważne, aby zachować poziom, a z tym akurat nie jest najlepiej. Jeszcze kilka lat temu z przyjemnością bywałam na znakomitych koncertach w przemyskich kościołach i wiem, że cieszyły się ogromnym zainteresowaniem zarówno mieszkańców, jak i turystów. Z innymi imprezami, natomiast różnie bywa, o czym mieliśmy okazję czytać niedawno w wątkach n/t Wincentiady i Niżankowic.
        A kabarety? Bywanie na ich występach nie wiązałabym z hipotetycznym ponuractwem Przemyślan, sugerowanym przez autora postu powyżej....kabaret, jako forma rozrywki, zdewaluował się ostatnimi czasy i fakt, że ludzie nie łakną tego typu "kultury" dowodzi raczej ich dobrego gustu.
        Kabaret, proszę państwa, mamy obecnie w sejmie, TV, a czasem też w miejscach pracy....
        "Czy wiesz, że łzy się śmieją, kiedy są za duże? " ks Twardowski
        • Gość: Index.html Re: W czym Przemyśl jest gorszy od Sandomierza ? IP: *.home.net.pl 14.09.11, 18:09
          Nie twierdzę, że należy zakazać organizowania festiwali poezji itd. Niech każdy ma to co lubi i czego potrzebuje. Patrząc jednak na mieszkańców Przemyśla nie mogę jednak nie odnieść wrażenia że wielu to ludzie ponurzy i niezadowoleni z życia itd. stąd moja opinia. Nie zgodzę się jednak, że ludzie nie łakną rozrywki w formie kabaretu, wystarczy spojrzeć na wypełnione sale w Kołobrzegu czy Mrągowie lub w innych miejscach. Śmiech jest dobroczynny, każdy o tym wie. Dla mnie na przykład słuchanie kapeli podwórkowej śpiewającej o tzw. d...ie Maryni co prawda nie wyrządza jakiejś krzywdy, ale czy świadczy o dobrym guście? Dla mnie jak i wielu to zwyczajny kicz. Dlatego nie dyskutujmy o tym co się komu podoba i czy na tej podstawie ktoś jest inteligentny czy prostak. A tak na marginesie, Faniu? kiedy ostatnio się śmiałaś? Z Twoich wpisów wynika raczej, że żyjesz negatywnymi emocjami, z kimś walczysz, a to wywołuje stres. Może wpadniesz na występ kabaretu Aniu Mru Mru? A potem skoczymy na nalewkę do Mykoły. :)
          • fanka_online Re: W czym Przemyśl jest gorszy od Sandomierza ? 14.09.11, 18:26
            "A tak na marginesie" są tutaj osobnicy, którzy od blisko dwóch lat bawią mnie przednio i wiem, że nawet gdybym nagle z jakiś bliżej nieokreślonych powodów została pozbawiona dostępu do RADOŚCI, na nich zawsze będę mogła polegać:)
            A mykołówka owszem, ale tylko w towarzystwie tutejszego, uroczego zresztą, Wampirka:)
    • Gość: Ika Jest inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.11, 20:10
      Widzisz Przemyśl nie jest ani lepszy ani też gorszy od Sandomierza.
      Przemyśl jest inny w swoim charakterze,zabudowie i zabytkach.
      Sandomierz w swoim charakterze,unikatowej zabudowie i zabytkach z innej epoki też jest inny.
      Nie mamy co porównywać.

A turyści serialowi -to naprawde jest śmieszne.To specyficzny rodzaj turysty,który nic a nic nie jest zainteresowany miastem o nim nic nie wie przed przyjazdem a także nic nie wie jak wyjeżdża z miasta.Ta specyficzna opcja turystyczna przyjeżdża tam ponieważ kręcony jest serial z którym stara się utożsamić.To jest przykre dla takiego miasta jak Sandomierz gdzie wśród odwiedzających to miasto tylko nieznaczna miejszość chce je poznać możliwie szeroko.

Trzeba było być w Sandomierzu kiedy nie kręcono serialu.Nie było tak wesoło mimo niezaprzeczalnego piękna tego miasta.

A Przemyśl-trzeba sobie jasno powiedzieć.Tu wrony zawracają.
      Do naszego miasta dojeżdżają ci którzy chcą dojechać i co roku jest ich coraz więcej w tym dużo obcokrajowców nie licząc najbliższych sąsiadów.Kierunek rozwoju jest dobry.

A z kapelami to jakaś pomyłka. Tym nikt nie promuje własnego miasta.
      Kapela jest kapelą .Są lepsze i gorsze.Ich występy za gminne pieniądze to tylko uciecha dla tych ,którzy w życiu nigdy nie byli i nie będą na koncercie lepszych kapel.

• Gość: Obserwator Re: W czym Przemyśl jest gorszy od Sandomierza ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.09.11, 20:36
      Pomimo tego, że nie podoba mnie się Przemyśl, muszę przyznać że jest lepszy od Sandomierza. Wystarczy spojrzeć na to przez serial Ojciec Mateusz. W tym Sandomierzu stale są problemy natury kryminalnej, które rozwiązuje ksiądz zamiast policja. O czym to świadczy? Kler za bardzo miesza się do nie swoich spraw, jak zwykle zresztą i przejmuje kompetencje policji, która jak widać jest nieudolna. Ponadto, takie nagromadzenie wykroczeń i zbrodni świadczy źle o działaniach kleru, który winien uczyć wiernych zasad z dekalogu, ale jak widać woli gonić za przestępcami zamiast wpajać od dziecka zasady moralne. I co nadal chcecie realizować serial w Przemyślu? Owszem, ale o innej tematyce. Tytuł serialu już mam "O wizytach prezia w kurii". Może być bardzo ciekawie.
      • Gość: jarko Re: W czym Przemyśl jest gorszy od Sandomierza ? IP: *.toya.net.pl 14.09.11, 22:01
        Przemyśl jest piękniejszy niż Sandomierz.
        • baraniocha Re: W czym Przemyśl jest gorszy od Sandomierza ? 14.09.11, 23:07
          Czy Sandomierzem też rządzi gburmistrz ?
        • Gość: dawny Re: W czym Przemyśl jest gorszy od Sandomierza ? IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.11, 10:03
          Tak Przemyśl to piękne miasto, choć w nim nie mieszkam już od 20 lat, zawsze przyjeżdżam do niego z sentymentem.
    • Gość: Ika U nas normalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.11, 08:16
      Macie rację.W Przemyślu jest to bardziej poukładane.Każdy zajmuje się tym do czego został powołany.Policja zajmuje się sprawami policyjnymi.Urzędy zajmują się sprawami urzędów.
      Przemytnicy zajmują się sprawami przemytu.Mafie zajmują się sprawami mafijnymi.Duchowni zajmują się sprawami duchowymi choć ciągnie ich do urzędników.Drobni zbóje zajmują się sprawmi zbójnickimi.Te środowiska egzystują sobie spokojnie wzajemnie nie wchodząc sobie w paradę.

A w Sandomierzu jest całkiem inaczej.Tam wszystkim zajmuje się ksiądz czasami pomaga mu biskup.
      Ksiądz wykorzystuje swoje wpływy w policji przy łapaniu drobnych zbójów chce nawiązać kontakt z tamtejszym środowiskiem mafijnym.Mieć wpływ na życie zbójów i mafii.
      W stosunku do zbójów i to tych z przypadku wychodzi a tam gdzie idą duże intetesy czyli mafia księdza nie dopuszczają.
      A swoją drogą to ciekawy eksperyment powiązać duchowieństwo ze światem przestępczym większym lub mniejszym ale światem przestępczym.

Widzowie serialowi oczywiście zachwyceni taką symbiozą.Może to właściwa droga.Jak to jest robione przyjeżdżają proboszcze z wiernymi do Sandomierza by zobaczyć toą symbiozę z bliska.Zapewne będą naśladować w miarę możliwości wiernie.
      • Gość: Były kleryk Re: U nas normalnie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.09.11, 11:59
        Nie potrzeba eksperymentować z duchownymi i światem przestępczym, taka symbioza istnieje od wieków i narazie ma się dobrze.
        • Gość: itd Re: U nas normalnie IP: *.perr.cable.virginmedia.com 15.09.11, 15:05
          Świetnie, były kleryku, to ująleś, ale wracając do meritum - Przemyśl różni się od Sandomierza i ogromnej większości miast totalnym włazidupstwem przedstawicieli władzy. Poniekąd to rozumiem, bo tylko dobre układy gwarantują spijanie śmietany płynącej z dobrej, wysoko opłacanej samorządowej posady. Najlepiej jednak kadzić ''Księciu'' z Katedralnej, czego przykładem ten oto fragmencik relacji [strona parafii] z konsekracji kościoła na Lipowicy w maju br.:

[…] Podziękowanie Księdzu Arcybiskupowi złożył p. Grzegorz Hayder, parafianin, wiceprezydent Miasta Przemyśl, stając do przemówienia wraz z małżonką i synami. Powiedział m.in.: Dzięki łasce Bożej i hojności wielu ludzi i dzięki upartości góralskiej Księdza Proboszcza ta świątynia stała się naszą dumą. Ekscelencjo, nikt nie jest w stanie oddać naszej wdzięczności za to, że przybyłeś do naszej małej wspólnoty i dokonałeś konsekracji tej świątyni […]
          • matlak2 Re: U nas normalnie 15.09.11, 16:30
            Ciekawe, ile owa ''wdzięczność'' tego dnia miasto kosztowała? Swego czasu prezydent Choma sypnął 25 tys. salezjanom / chwalił się tym proboszcz a ambony/, wiceprezydent Lewandowski z 20 tysiakami /byłem przy tym/ kopnął się na otwarcie plebanii na Kazanowie, a trudno uwierzyć, aby wicek Hayder przyszedł na Lipowicę z gołymi rękami / o prywatnej jego kasie nie mówię/. Może starczyło na święconkę dla arcypasterza i tym samym, konto parafii nie zostało zrujnowane?
    • Gość: Cypis Re: W czym Przemyśl jest gorszy od Sandomierza ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.11, 08:12
      Fajrant w wielokulturowej Twierdzy Przemyśl - heynalista.blox.pl
    • Gość: Cypis Zagraniczni dziennikarze: Przemyśl to nudny skanse IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.11, 19:45
      Zagraniczni dziennikarze: Przemyśl to nudny skansen z kiczowatym Szwejkiem - nowiny24.pl
      • Gość: Kizior Re: Zagraniczni dziennikarze: Przemyśl to nudny s IP: *.232.mediahost.pl 23.09.11, 20:09
        czytałem wszystkie teksty z tego nr kwartalnika i albo ta durna kutasina z gadzinówki mojrzeszowskiej nic z tego nie zrozumiała albo leczy kompleksy typowe dla tej wioski znad Wisłoka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka