99venus 05.07.12, 13:27 o pomordowanych na kresach przez ukraińskich nacjonalistów obywatelach Rzeczpospolitej. zapal świeczkę o 21. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kum Re: 11 lipca-dzień Pamięci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.12, 13:57 cześć ich pamięci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk Re: 11 lipca-dzień Pamięci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 14:22 Zawsze chciałem zapytać, "dlaczego"? Dlaczego mam pamiętać o czymś, co jest okropne. Dlaczego mam upamiętniać ten czy inny mord, bez względu na to kto tego dokonał? Co to zmieni? Na co liczą rozpamiętujący te wydarzenia? Jak mam to rozumieć? A gdzie w tym spawiedliwość? Dzieci, wnuki oprawców mają odpowiadać za czyny ich rodziców czy dziadków? A gdzie jest w tym miejsce na miłość? Wszak wielu to chrześcijanie. Rozumiem, nie jest łatwo zapomnieć o krzywdach, ale bardzo łatwo oczekiwać zadośćuczynienia od tych, którzy nie są temu winni. Jeżeli tak wygląda chrześcijaństwo, które z miłością dziś nie ma nic wspólnego, to nie dziwię się że religia ta wymiera .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogna Henryku Re: 11 lipca-dzień Pamięci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.12, 10:32 Gość portalu: Henryk napisał(a): Zawsze chciałem zapytać, "dlaczego"? Dlaczego mam pamiętać >o czymś, co jest okropne. ...... Należy pamiętać a nie rozpamiętywać. Pogrom, rzeź - są i zawsze będą okropne, nie tylko w swoim słownym wydźwięku. Jeżeli nie będzie się wspominać o faktach pogromu, świadectwa o nich w przyszłości nie będą istnieć i pamięć o nich zaginie. Więc dlatego należy świadczyć i pamiętać to co okropne też. Pamiętajmy! Odpowiedz Link Zgłoś
darino dzień jak codzień 05.07.12, 15:17 Po pierwsze, tak zwani "ukraińscy nacjonaliści" też byli obywatelami Rzeczpospolitej, a po drugie świeczki nie zapalę, bo i tak jest zbyt gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Dla osób twojego pokroju to fakt-dzień jak codzień 05.07.12, 16:12 darino napisał: ... masowe morderstwa dla UPA to zwykła, codzienna rutyna. Całe szczęście, że nie zamierzasz oddawać czci ofiarom banderowskich zbrodni, nawet własnym rodakom, byłaby to dla nich wręcz obelga... Odpowiedz Link Zgłoś
darino Dla osób twojego pokroju 05.07.12, 17:21 Miałem nie zabierać głosu, ale wiem, że na mnie bardzo liczycie, jeśli chodzi o podciąganie wątków o tematyce ukraińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: dzień jak codzień IP: *.alfaks.com 05.07.12, 16:15 To twoje pytanie henryku jest typowe dla tych co chcą aby swiat zapomniał o bestwialstwie a winni zostali usprawiedliwieni. Jeśli jesteś ofiarą ogłupiającej propagandy to mi cię serdecznie żal.Pomyśl tylko - jeżeli masz resztki samokrytyki. nad głupotą takiego stawiania sprawy. Wyobraź sobie że nikt nic nie wie o stalinie, hitlerze czy banderze i o ich wyczynach? Nie ma pojęcia bladego do czego są zdolni i jak doprowadzili do obłędu swoich wyznawców. To kto ci zagwarantuje że to samo nie spotka twoich ziomali bo narodził się nowy sqrwysyn i jest bestią żądną krwi o sadystycznych upodobaniach? Jeszcze gorszym przypadkiem jest robienie z takiego gnoja gieroja. Ale to już inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: dzień jak codzień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 20:50 Zapomniałeś dodać, że wspomniani ludobójcy wyznawali religię chrześcijańską i byli wspierania przez duchowieństwo. I dzięki duchowieństwu pośrednio mogli popełniać zbrodnie. Może warto byłoby zapytać, po co człowiekowi taka religia, która usprawiedliwiała zbrodnie, święciła broń i żołnierzy? Zamiast rozpamiętywać zbrodnie może lepiej zacząc edukować społeczeństwo, aby tacy zbrodniarze już nigdy się nie pojawili. Słusznie piszesz, przykłady zbrodni i zbrodniarzy niech będą przestrogą dla innych. O nich w tych kategoriach należy pamiętać. Mam wrażenie, że wielu pamięta ale tylko w tym celu, by dokopać niewinnym. Polacy stale domagają się przeprosin od Rosjan za Stalina, a naród ten nie wycierpiał od niego? Myślę, że bardziej zostali dotknięci niż Polacy. I co? Ofiary Stalina, Rosjanie mają przepraszać Polaków za tego potwora? Trudny temat, przepraszam za skróty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark Święcenie broni IP: 31.187.12.* 05.07.12, 21:52 > Może warto byłoby zapytać, po co człowiekowi taka religia, która > usprawiedliwiała zbrodnie, święciła broń i żołnierzy? Broń jest nadal święcona, szczególnie w wojsku polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Święcenie broni 05.07.12, 22:25 Gość portalu: dark napisał(a): > Broń jest nadal święcona, szczególnie w wojsku polskim. Hmm..., co jest tak szczególnego w ceremoniach święcenia broni w WP, na tle np. US Army albo oddziałów Ghurków w GB ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark Re: Święcenie broni IP: 31.187.12.* 06.07.12, 18:20 > Hmm..., co jest tak szczególnego w ceremoniach święcenia broni w WP, na tle np. > US Army albo oddziałów Ghurków w GB ? No to co tak przeżywacie święcenie noży czy siekier ? Przecież to nic szczególnego ? Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: 11 lipca-dzień Pamięci 05.07.12, 16:14 99venus napisał: > o pomordowanych na kresach przez ukraińskich nacjonalistów obywatelach Rzeczpos > politej. > zapal świeczkę o 21. Wieczna Pamięć wszystkim ofiarom nazistowskiego ludobójstwa na Kresach [*] Odpowiedz Link Zgłoś
darino 11 lipca-dzień 05.07.12, 17:26 > Wieczna Pamięć wszystkim ofiarom nazistowskiego ludobójstwa na Kresach Widzę, że nie chcecie obrażać swoich mocodawców z Moskwy, i wspominać o zbrodniach bolszewickich :))) Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: 11 lipca-dzień 05.07.12, 17:34 darino napisał: > Widzę, że ściśle trzymasz się wytycznych nazioli z UNA-UNSA, aby Ukraińców wymordowanych przez UPA zaliczać do sovietów... Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: 11 lipca-dzień 05.07.12, 18:00 gate.of.delirium napisał: > darino napisał: > > > > Widzę, że ściśle trzymasz się wytycznych nazioli z UNA-UNSA, aby Ukraińców wymo > rdowanych przez UPA zaliczać do sovietów... Oczywiście :)))). pl.wikipedia.org/wiki/Zbrodnia_w_Nalibokach Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: 11 lipca-dzień 07.07.12, 16:39 www.youtube.com/watch?v=7v6kWHd4jgY może porozmawiamy o rzeczywistości? i zaczniemy od początku zamiast uprawiać propagandę.ubolewam,że polskie akcje odwetowe były na taką małą skalę. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: 11 lipca-dzień 07.07.12, 16:32 jako rodak tych co bestialsko mordowali mógłbyś chociaż milczeć. wprawdzie trudno od rezunów domagać się przyzwoitości ale może chociaż w tej sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: 11 lipca-dzień 07.07.12, 16:37 99venus napisał: > jako rodak tych co bestialsko mordowali mógłbyś chociaż milczeć. > wprawdzie trudno od rezunów domagać się przyzwoitości ale może chociaż w tej sp > rawie? Ty również jesteś rodakiem tych, co bestialsko mordowali. A więc ? Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: 11 lipca-dzień 08.07.12, 10:56 darino napisał: > > Ty również jesteś rodakiem tych, co bestialsko mordowali. A więc ? Więc u nas sądy miały pełne ręce roboty i zapadały wyroki skazujące zbrodniarzy. Pokaż mi chociaż jeden wyrok skazujący sądu ukraińskiego, dotyczący sprawców Rzezi Wołyńskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
darino kituj dalej 08.07.12, 11:16 > Więc u nas sądy miały pełne ręce roboty i zapadały wyroki skazujące zbrodniarzy > . Pokaż mi chociaż jeden wyrok skazujący sądu ukraińskiego, dotyczący sprawców > Rzezi Wołyńskiej... Kituj dalej. Rodzina Bissa dostała odszkodowanie za "komunistyczne prześladowania", a "Ogniowi" postawiono pomnik. Znany zbrodniarz Kisiel w Przemyślu dożył swoich dni na wolności. Zbrodniarz Kotwicki zniknął, prawdopodobnie ukrył się na Ziemiach Odzyskanych. Gdzie te "pełne roboty ręce sądów" ? Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Dalej kitujesz ? 08.07.12, 11:32 darino napisał: Gdzie te "pełne roboty ręce sądów" ? > Chociażby tutaj: www.naszawitryna.pl/jedwabne_261.html Gdzie jest chociaż j e d e n wyrok sądu ukraińskiego, skazujący zbrodniarzy z OUN-UPA za zbrodnie na Polakach ? Pokażesz czy będziesz dalej kitował ? Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: kituj dalej 08.07.12, 11:38 może odpowiesz na pytanie jak chcesz dalej brać udział w dyskusji. jesteś w stanie podać przykład skazania upowskiego bandyty za mordowanie Polaków czy tylko potrafisz wskazać miejsca tablic i dziękczynnych pomników dla tych zbrodniarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: kituj dalej 08.07.12, 19:22 > może odpowiesz na pytanie jak chcesz dalej brać udział w dyskusji. > jesteś w stanie podać przykład skazania upowskiego bandyty za mordowanie Polakó > w czy tylko potrafisz wskazać miejsca tablic i dziękczynnych pomników dla tych > zbrodniarzy? Oczywiście, wystarczy przejrzeć wyroki sądów Rzeszowie i Krakowie. Oczywiście większość została wydana z naruszeniem ówczesnego prawa, więc powoli odbywa się (najczęściej pośmiertna) rehabilitacja skazanych. Informacje można znaleźć na stronie IPN. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: kituj dalej 08.07.12, 19:31 darino napisał: > Oczywiście, wystarczy przejrzeć wyroki sądów Rzeszowie i Krakowie Pytałem Darina o wyroki u k r a i ń s k i c h, a nie polskich sądów w sprawie ludobójstwa na dawnych Kresach. Odpowiedz Link Zgłoś
darino jest precedens 08.07.12, 21:24 > Pytałem Darina o wyroki u k r a i ń s k i c h, a nie polskich sądów w sprawie l > udobójstwa na dawnych Kresach. Ukraiński sąd w Doniecku uznał, że Bandera i Szuchewych nie mogą posiadać tytułu Bohatera Ukrainy, ponieważ nigdy nie mieli obywatelstwa ukraińskiego, tylko polskie. Sądzę, że może nie chcą sądzić osób, ktore w czasie wojny posiadały obywatelstwo polskie. To domena polskich sądów. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: jest precedens 08.07.12, 21:40 darino napisał: > Ukraiński sąd w Doniecku uznał, że Bandera i Szuchewych nie mogą posiadać tytuł > u Bohatera Ukrainy, ponieważ nigdy nie mieli obywatelstwa ukraińskiego, tylko p > olskie. Sądzę, że może nie chcą sądzić osób, ktore w czasie wojny posiadały oby > watelstwo polskie. To domena polskich sądów. Skoro tak, to stosuj się do nich tak, jak zostały orzeczone. Jeden z nich jest w tym wątku: forum.gazeta.pl/forum/w,45535,55891679,55891679,Wyrok_na_UPA.html Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: kituj dalej 09.07.12, 12:19 ja też uważam,że wyroki były kuriozalne-zbyt łagodne i zbyt mało.dzicz upowska niestety nie została wypleniona. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: 11 lipca-dzień 08.07.12, 11:36 kogo mordował?bestialsko?czyżby wzorem bohaterów UPA miałbym rozpruwać ciężarnym kobietom brzuchy,mordować widłami,siekierą,nożem,palić żywcem,topić w przerębli i stosować jeszcze inne wyrafinowane metody? nie żartuj.bezczelność i zakłamanie też winny mieć granice. czy mając takie poglądy uważasz za zasadne posługiwanie się polskim paszportem? Odpowiedz Link Zgłoś
darino dzień dobry 09.07.12, 12:39 > czy mając takie poglądy uważasz za zasadne posługiwanie się polskim paszportem? Oczywiście. Obywatelstwo polskie nabyłem, tak jak większość Polaków, przez fakt urodzenia się w Polsce, i posiadanie tego obywatelstwa przez rodziców. Nie zauważyłem, aby obywatelstwo było powiązane z określonymi poglądami politycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: dzień dobry 09.07.12, 14:42 tu nie chodzi o twoje poglądy polityczne tylko o nacjonalistyczne sku...syństwo,dumę z Waffen SS,obronę upowskich morderców i liczne kłamstwa i krętactwa. obywatelstwo-Rzeczpospolita zawsze była łaskawa.nawet dla kanalii. Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: dzień dobry 09.07.12, 16:18 99venus napisał: > tu nie chodzi o twoje poglądy polityczne tylko o nacjonalistyczne sku...syństwo > ,dumę z Waffen SS,obronę upowskich morderców i liczne kłamstwa i krętactwa. > obywatelstwo-Rzeczpospolita zawsze była łaskawa.nawet dla kanalii. Nacjonalizm to również poglądy polityczne, a "liczne kłamstwa i krętactwa" to domena większości polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kum Re: 11 lipca-dzień Pamięci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.12, 07:33 ty darino jako przedstawiciel tej faszystowskiej nacji powinienies sie przynajmniej nie odzywac w takim watku.... Odpowiedz Link Zgłoś
darino faszystowskie nacje 06.07.12, 19:27 > ty darino jako przedstawiciel tej faszystowskiej nacji powinienies sie przynajm > niej nie odzywac w takim watku.... A które to jeszcze nacje są faszystowskie ? Niemiecka ? Austriacka ? Włoska ? Hiszpańska ? Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: faszystowskie nacje 07.07.12, 16:42 nie zasłania się innymi.mowa jest o ukraińskim nacjonalizmie.w końcu to wy czepialiście się nogawek Adolfa,to Szeptycki,powszechnie znany literat pisał wiernopoddańcze listy najpierw do Hitlera a potem do Stalina.Szeptycki pisał a wy mordowaliście. Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: faszystowskie nacje 07.07.12, 17:02 99venus napisał: > nie zasłania się innymi.mowa jest o ukraińskim nacjonalizmie.w końcu to wy czep > ialiście się nogawek Adolfa,to Szeptycki,powszechnie znany literat pisał wierno > poddańcze listy najpierw do Hitlera a potem do Stalina.Szeptycki pisał a wy mor > dowaliście. U was Sapieha pisał, a wy czepialiście się nogawek. Tylko u was wybór był prosty Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: faszystowskie nacje 07.07.12, 17:15 nie kłam, nie uprawiaj propagandy, nie udawaj,że sprawy nie ma. to wy w bestialski sposób wymordowaliście przeszło 100 tysięcy bezbronnych osób. nie zapominaj,ze ukraińska dywizja SS była i tego faktu nikt i nic nie zmieni.to Szeptycki błogosławił ich i oddelegował księży. Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: faszystowskie nacje 07.07.12, 17:21 > to wy w bestialski sposób wymordowaliście przeszło 100 tysięcy bezbronnych osób > . > nie zapominaj,ze ukraińska dywizja SS była i tego faktu nikt i nic nie zmieni.t > o Szeptycki błogosławił ich i oddelegował księży. Co do mordów, to też wymordowaliście w bestialski sposób wiele tysięcy osób, tylko jeszcze dokładnie nie wiadomo ile. Ale powoli te zbrodnie zostają przywracane pamięci. Co do 14 Dywizji Waffen SS, to jestem z niej dumny. Miała walczyć z bolszewizmem, i stać się zaczątkiem sił zbrojnych niepodległej Ukrainy. Niestety stało się inaczej ... Co do księży, to pewnie chętnie wepchnęlibyście ich do Ludowego Wojska Polskiego, ale na szczęście nikt o to nie prosił. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: faszystowskie nacje 07.07.12, 18:34 darino napisał: > Co do mordów, to też wymordowaliście w bestialski sposób wiele tysięcy osób, ty > lko jeszcze dokładnie nie wiadomo ile. Ale wiesz Darino, że argument "a u was biją Murzynów" kompromituje tego, kto go używa? Tym bardziej, że jak piszesz dokładnie nie wiadomo, a co do skali bestialstwa to sam wiesz - z Ukraińcami mogli się równać jedynie ustasze, gdy o okrucieństwo idzie. Fakt, że rzeź wołyńska nie wzięła się znikąd, nie zmienia faktu, że się odbyła i zasługuje jedynie na potępienie, jak każda rzeź. Odpowiedz Link Zgłoś
darino kulturka 08.07.12, 07:54 Nie wiem, jak nazwać wydarzenia takie jak w Gniewczynie: www.polityka.pl/kraj/1511076,1,gniewczyna-jak-jedwabne.read . Może chęć pomocy władzy ? W relacjach Żydów co rusz pojawiają się relacje takich zbrodni dokonanych przez Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: kulturka 08.07.12, 09:05 nie wysilaj się. my naszej historii nie ukrywamy i faktom nie zaprzeczamy.mówimy o nich publicznie,winnych rozliczamy.w Polsce nie stawia sie pomników ludziom,którzy wymordowali bestialsko tysiące osób.nie słyszałem stwierdzenia Polaka:"jestem dumny z Waffen SS". rezun pozostanie rezunem.kiedyś mordował,dzisiaj chociaż opluskwia. a co do kultury i cywilizacji to przejedź się po ukraińskich miasteczkach,wsiach,popatrz na powszechny bałagan,brud,niechlujstwo,zwróć uwagę na ruiny zabytków,obejrzyj reportaż tvn o ukraińskich celnikach i pogranicznikach,przejedź granicę samochodem-zaraz ci się humor poprawi. www.stowarzyszenieuozun.wroclaw.pl/wystawa_spis.htm Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: kulturka 08.07.12, 09:43 > nie słyszałem stwierdzenia Polaka:"jestem dumny z Waffen SS". Polacy nie mieli własnej jednostki Waffen SS. Raczej slużyli masowo w policji pomocniczej i batalionach Schupo. > a co do kultury i cywilizacji to przejedź się po ukraińskich miasteczkach,wsiac > h,popatrz na powszechny bałagan,brud,niechlujstwo,zwróć uwagę na ruiny zabytków > ,obejrzyj reportaż tvn o ukraińskich celnikach i pogranicznikach,przejedź grani > cę samochodem-zaraz ci się humor poprawi. Mam dobry humor, i nie muszę sobie go poprawiać. Pamiętam czasy, nie tak odległe, kiedy w Polsce było tak samo. Aż przyszła Unia, dostarczyła pieniądze, i wprowadziła standardy europejskie. Na Ukrainie być może też tak kiedyś będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: kulturka 08.07.12, 11:46 na Ukrainie nigdy tak nie będzie ponieważ ponieważ standardy europejskie nie uwzględniają nacjonalistycznej dziczy i wielbicieli SS.w Europie nie ma miejsca dla zwolenników nazizmu. twoje stwierdzenie o dumie z Waffen SS zamyka sprawę oceny twojej osoby i twoich poglądów. czyżby prawdą było,że jak poskrobiesz Ukraińca to rezun zawsze z niego wyjdzie? ps.w Polsce TAK i na taką skalę nigdy nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
darino kresowa dzicz 08.07.12, 13:20 Widzę, że nie potrafisz dyskutować bez obrażania i uogólniania, co świadczy tylko o tym, że kresowe ziomkostwo trafiło do Europy tylko przypadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat120 banderowski kojot...:) IP: 109.110.193.* 08.07.12, 17:56 ...wyje sobie na śmietniku historii przynosząc wstyd uczciwym Ukraińcom. Wydawało się, że A. Wisła definitywnie rozwiązała problem szowinistów ukraińskich w Polsce. Jednak nie do końca. Stąd zasadne wydaje się pytanie czy nie lepiej było zamiast humanitarnych przesiedleń do cywilizacji zastosować wariant wypróbowany przez idoli Hutmana na Wołyniu? Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: banderowski kojot...:) 08.07.12, 18:30 Gość portalu: mat120 napisał(a): Stąd zasadne wydaje się pytanie czy nie lepie > j było zamiast humanitarnych przesiedleń do cywilizacji zastosować wariant wy > próbowany przez idoli Hutmana na Wołyniu? Osobiście wstydziłbym się takich metod, nie jestem banderowcem, ale ponowna weryfikacja Ukraińców i w razie stwierdzenia negacji władztwa Państwa Polskiego w obecnych granicach, natychmiastowa deportacja na Ukrainę bez prawa powrotu, jest moim zdaniem jak najbardziej wskazana. Najwyższa pora prześwietlić to nazistowskie towarzystwo skupione wokół "Naszego Słowa" i Teatru "Zakierzonnie"... Odpowiedz Link Zgłoś
darino "ponowna weryfikacja" :) 08.07.12, 18:39 > Osobiście wstydziłbym się takich metod, nie jestem banderowcem, ale ponowna wer > yfikacja Ukraińców i w razie stwierdzenia negacji władztwa Państwa Polskiego w > obecnych granicach, natychmiastowa deportacja na Ukrainę bez prawa powrotu, jes > t moim zdaniem jak najbardziej wskazana. Najwyższa pora prześwietlić to nazisto > wskie towarzystwo skupione wokół "Naszego Słowa" i Teatru "Zakierzonnie"... Proponuję zacząć weryfikację. Myślę, że to poważne naruszenie polskiej Konstytucji i praw człowieka, kasa z odszkodowania mi się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: "ponowna weryfikacja" :) 08.07.12, 18:54 darino napisał: Myślę, że to poważne naruszenie polskiej Konstytu > cji i praw człowieka Najpoważniejszym naruszeniem prawa polskiego oraz międzynarodowych konwencji było zaniechanie ścigania ludobójców z OUN-UPA i nie ma żadnych przeszkód prawnych, aby wznowić śledztwa w tej sprawie. Inna sprawa, że w polskim prawodawstwie nie istnieje kategoria "obywatelstwa przez zasiedzenie", ten kto go nie ma, albo nabył w sposób nieprawny, np. przez kradzież dokumentów zamordowanym Polakom, wraca do domu nad Dniestr... Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: "ponowna weryfikacja" :) 08.07.12, 19:27 darino napisał: > No to działajcie :)))). Właśnie działamy i to na tyle skutecznie, że sam Wasz Arcybiskup Martyniak publicznie wyrzekł się waszych nazioli z UPA :))) www.bibula.com/?p=18622 Odpowiedz Link Zgłoś
darino weryfikacja :) 08.07.12, 21:04 > Właśnie działamy i to na tyle skutecznie, że sam Wasz Arcybiskup Martyniak publ > icznie wyrzekł się waszych nazioli z UPA :))) Z tego co przeczytałem w linku, zmusił do przeprosin tych, którzy nazwali go "banderowcem". Przede wszystkim nie mógł nim być, bo był zbyt młody - urodził się w 1939 roku. Do sprawdzenia tego wystarczy elementarna umiejętność czytania ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: weryfikacja :) 08.07.12, 21:23 darino napisał: > Z tego co przeczytałem w linku, zmusił do przeprosin tych, którzy nazwali go "b > anderowcem". Przede wszystkim nie mógł nim być, bo był zbyt młody - urodził się > w 1939 roku. > > Do sprawdzenia tego wystarczy elementarna umiejętność czytania ze zrozumieniem. A czy ty umiesz czytać ze zrozumieniem ? "Pozwani: 27-letni Tomasz S. z Gorzyc i 26-letni Piotr K. z Kolbuszowej, oskarżeni zostali przez duchownego za pomówienie go o przynależność do środowisk banderowskich (podkr. moje)." Aby należeć do tego środowiska albo sprzyjać banderowcom, można urodzić się i w 1989 roku... Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: weryfikacja :) 08.07.12, 21:26 Co to są "środowiska banderowskie", bo ja słyszałem tylko o środowisku naturalnym ? I jak można "sprzyjać banderowcom", których organizacja przestała istnieć w latach 50. XX wieku ? Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: weryfikacja :) 08.07.12, 21:45 darino napisał: > Co to są "środowiska banderowskie", bo ja słyszałem tylko o środowisku naturaln > ym ? To wróć do szkoły, usłyszysz więcej... I jak można "sprzyjać banderowcom", których organizacja przestała istnieć > w latach 50. XX wieku ? Czyżby ? A kto i kiedy ją rozwiązał, skoro jeszcze w 1961 roku w okolicach Stepańskiej Huty grasowała banda UPA kierowana przez "Lisa" ? Jeśli już musisz w tym wątku kłamać, to rób to bardziej umiejętnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NSZ Re: weryfikacja :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.12, 10:38 Po co dyskutujecie z tą babderowską ku... birczańską :)))) lejcie na niegi i jego wypociny Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: weryfikacja :) 09.07.12, 12:23 wstydził się miana honorowego banderowca?ale może jak ty był chociaż dumny z Ukraińców w Waffen SS? Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: weryfikacja :) 09.07.12, 12:36 > wstydził się miana honorowego banderowca?ale może jak ty był chociaż dumny z Uk > raińców w Waffen SS? Mówiąc szczerze, nie wiem, i mnie to nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: "ponowna weryfikacja" :) 09.07.12, 12:22 nigdy w zyciu,mają paszporty cywilizowanego kraju,korzystają z przywilejów członkostwa UE,dochody-po cholerę wracać do ukochanej ojczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: "ponowna weryfikacja" :) 09.07.12, 12:20 czyli chodzi wam o pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat120 Re: banderowski kojot...:) IP: 109.110.193.* 08.07.12, 20:00 gate.of.delirium napisał: Osobiście wstydziłbym się takich metod, nie jestem banderowcem, Oczywiście. Nawet komuniści nie rozważali takiej opcji. gate.of.delirium napisał: ale ponowna weryfikacja Ukraińców i w razie stwierdzenia negacji władztwa Państwa Polskiego w obecnych granicach, natychmiastowa deportacja na Ukrainę bez prawa powrotu, jest moim zdaniem jak najbardziej wskazana. Najwyższa pora prześwietlić to nazistowskie towarzystwo skupione wokół "Naszego Słowa" i Teatru "Zakierzonnie"... Trudno się z tym nie zgodzić chociaż na razie im to nie grozi. Więcej, są hojnie wspomagani z polskiego budżetu milionowymi dotacjami.:( Ktoś musiał nieźle upaść na głowę żeby wydedukwać, iż Tyma z Sadowym i Tiahnybokiem obronią nas przed Rosją:)). Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Banderowskiej dziczy nawet w Azji nie chcą... 08.07.12, 18:23 www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/niszczenie-symboli-panstwowych-ukrainy,37736.html darino napisał: > Widzę, że nie potrafisz dyskutować bez obrażania i uogólniania, Nie puszczaj bąków w cudzym domu, to nikt Ciebie nie będzie obrażał... co świadczy tyl > ko o tym, że kresowe ziomkostwo trafiło do Europy tylko przypadkiem. Przypadkiem to Was król Kazimierz do Korony wpuścił, inaczej dzisiaj byście Mongołom kozy paśli... Odpowiedz Link Zgłoś
darino nawet w Azji nie chcą... 09.07.12, 12:42 > Przypadkiem to Was król Kazimierz do Korony wpuścił, inaczej dzisiaj byście Mon > gołom kozy paśli... Przecież Kazik nie musiał brać sobie na głowę tego kłopotu ? Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: kresowa dzicz 08.07.12, 18:37 uogólnianie nie jest niczym nagannym-zwłaszcza w przypadku wspólnego mianownika dla wspólnego działania. jeżeli twierdzisz,że zostałeś obrażony to wskaż konkretny przypadek. ja twierdzę,że osoba okazująca dumę z ziomków służących ochotniczo w Waffen SS nie może być obrażona. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: faszystowskie nacje 07.07.12, 18:54 1."Co do 14 Dywizji Waffen SS, to jestem z niej dumny." - napisał darino.bez komentarza-co tu komentować?można powiedzieć-na Ukrainie sytuacja bez zmian. 2.nie wiadomo ile,nie wiadomo gdzie,nie wiadomo kiedy.jak mawiał znany przyjaciel niektórych Ukraińców,niejaki Goebbels :kłamać,kłamać,kłamać.może ktoś uwierzy. Ukrainę to dostaliście z łaski Stalina a potem Jelcyna. Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: 11 lipca-dzień Pamięci 06.07.12, 13:49 "UPAMIĘTNIENIE OFIAR OUN-UPAZ EURO 2012 W TLE(Porozumienie Pokoleń Kresowych)Do Sejmu wpłynęło już trzy projekty uchwał w sprawie: ustanowienia 11 lipca Dniem Pamięci Męczeństwa Kresowian " sprzeciw.salon24.pl/430829,upamietnienie-ofiar-oun-upa-z-euro-2012-w-tle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: 11 lipca-dzień Pamięci IP: *.alfaks.com 07.07.12, 18:14 Niereformowalność, beton, zidiociały propagandysta, interpretator historii po banderowsku, wyjatkowo odporny na wiedzę i straszliwie zaślepiony neo banderowiec. Oto cechy podstawowe zaplutego nacjonalisty darina. Na koniec: pewnie się rozgrzeszasz że nie tak miało być? Nikogo na świecie to nie interesuje. Ludzi interesują fakty!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: 11 lipca-dzień Pamięci 07.07.12, 18:24 O proszę.....a nie mówiłam?!;) Wróżka jestem;) Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: 11 lipca-dzień Pamięci 08.07.12, 19:28 Pełna lista uroczystości ku czci ofiar UPA; www.isakowicz.pl/index.php?page=news&kid=14&nid=6382 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: 11 lipca-dzień Pamięci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.12, 20:16 Widać że i jedni i drudzy, Polacy i Ukraińcy, bardzo wierzący chrześcijanie są na tym forum i niestety w realu. Przez takich jak Wy ten świat stacza się na dno. Świetnie znacie historię, podajecie mnóstwo szczegółów, wspominacie "bohaterów" i zwykłych szmaciarzy a zapominacie o czymś takim jak miłość czy miłosierdzie. Po co chodzicie do kościoła? Po co słuchacie ewangelii, jak nie macie pojęcia o tym, czego od was wymaga wasza religia? Gdyby dziś dać Wam karabiny to byście się pozabijali. A może to i dobrze, bo takich ludzi nikt nie potrzebuje. Nikt nie chce za sąsiada kogoś kto licytuje się na trupy lub kretyńskich bohaterów wspieranych przez duchowych pajaców zarówno z jednej jak i z drugiej strony. Jesteście dla mnie żałośni i patrzę na was z politowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: 11 lipca-dzień Pamięci 09.07.12, 12:16 mam głębokie przekonanie,że pamięć o miłości do bliźnich i miłosierdziu w wykonaniu ukraińskich bohaterów upowskich w pamięci tysięcy polskich rodzin nigdy nie zginie.tak samo jak ich prośba o wybaczenie i pokuta jaką okazują na każdym kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat120 Re: 11 lipca-dzień Pamięci IP: 109.110.193.* 09.07.12, 20:54 Drogi Marku, Najwyraźniej znamy różne ewangelie. Nie sadzę bowiem by walka z zakłamaniem, obłudą i fałszowaniem historii była w którymkolwiek miejscu sprzeczna z zasadami ewangelii. Weźmy choćby pierwszy lepszy przykład. Czy można akceptować postawę człowieka, który w Katyniu mówi: "Komorowski zabrał głos po mszy św. wieńczącej poniedziałkowe uroczystości w Lesie Katyńskim, w których uczestniczył też prezydent Rosji Dmitrij Miedwiediew. - Nie ma pojednania bez pełnej prawdy, nie ma i nie będzie kompromisu z prawdą - oświadczył Komorowski. Podkreślił też, że "nie ma i nie będzie zgody na fałszowanie historii, na przemilczenia i przymykanie oczu na fakty". swiat.newsweek.pl/komorowski-w-katyniu--nie-ma-pojednania-bez-pelnej-prawdy,75158,1,1.html Gdzie indziej stwierdza jednak: “Dla mnie jako syna Kresowian nie do zaakceptowania jest próba przeniesienia odpowiedzialności za tragedię Kresów na kogokolwiek innego niż Sowieci. Nie wolno zapominać, że tragedia ta zaczęła się nie w lipcu 1943 r., ale 17 września 1939 r. wraz z inwazją Sowietów na Polskę. Przerzucanie odpowiedzialności na kogoś innego jest działaniem w interesie rosyjskim”. Mało tego. Jak wynika z listu płk. Niewińskiego, jednego z byłych uczestników samoobrony na Wołyniu: "Panie Prezydencie! Trzykrotnie odmówił Pan patronatu nad uroczystościami rocznicowymi organizowanymi przez środowiska kresowe. Stanął Pan po stronie banderowskich ludobójców, hańbiąc tym majestat urzędu prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej(…) Na miano skandalu zakrawa fakt, że na Pański wniosek Marszałek Sejmu Grzegorz Schetyna po raz trzeci zdjął z porządku obrad przygotowaną już i zaakceptowaną przez wszystkie kluby poselskie uchwałę ustanawiającą 11 lipca Dniem Pamięci Męczeństwa Kresowian" prawica.net/29848 No więc drogi Marku - czy taka postawa jest zgodna z ewangelią? (Skoro już ją przywołałeś). PS. Nie wspominam tu o kłamstwach różnej maści neobanderowców bo przecież są one powszechnie znane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat120 Re: 11 lipca-dzień Pamięci IP: 109.110.193.* 10.07.12, 22:09 Drogi Marku, Nie bój się, bądź odważny i spróbuj porównać postępowanie Pana, którego przywołałem powyżej z zasadami Ewangelii. Chyba nie chcesz żebym patrzył na Ciebie z politowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ..|.. Re: 11 lipca-dzień Pamięci IP: *.przemysl.hypnet.pl 09.07.12, 21:34 nie dziw się marku, taki transwestyta jak venus coś tam i ten bliżej nie określony mat ileś tam (cyfry w jego nicku niech nikogo nie zmylą, to nie jest jego iq) tylko tak pie..., z nich historycy jak ze mnie cesarz :) Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: 11 lipca-dzień Pamięci 10.07.12, 20:27 www.ksi.kresy.info.pl/pdf/numer14.pdf nie zapomnijcie! Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: 11 lipca-dzień Pamięci 10.07.12, 20:58 Spokojnie....pamiętamy. A dlaczego link w pdf? Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: 11 lipca-dzień Pamięci 10.07.12, 21:51 automatycznie wkleiłem w trakcie czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: Rada Miasta Krakowa pamięta 10.07.12, 23:21 "Rada Miasta Krakowa, w związku ze zbliżającą się 69. rocznicą rozpoczęcia tzw. Rzezi Wołyńskiej oddaje hołd wszystkim ofiarom bestialsko pomordowanym przez nacjonalistów ukraińskich spod znaku OUN - UPA. Dzień 11 lipca 1943 roku, uznawany jest przez polskie społeczeństwo za datę symbolizującą morze krwi i cierpienia, w którym banderowcy zorganizowali ludobójczą akcję na terenie Wołynia, Podola i innych ziem Polski południowo-wschodniej. W czasie II wojny światowej i bezpośrednio po jej zakończeniu, z rąk ukraińskich nacjonalistów ginęli Polacy, Żydzi, Rosjanie, Czesi, Węgrzy, Ormianie, a także ci Ukraińcy, którzy próbowali się sprzeciwiać zbrodniczej, nazistowskiej ideologii głoszonej przez Stepana Banderę. Mordowani byli ludzie bezbronni, kobiety, dzieci i starcy. Byli zabijani bestialsko i okrutnie, wyłącznie z powodu swojej narodowości. Rada Stołecznego Królewskiego Miasta Krakowa, stojącego od wieków na straży narodowej tradycji, prosi pana Prezydenta RP o objęcie szczególną troską działań dążących do upamiętnienia tych strasznych wydarzeń, ku przestrodze przyszłym pokoleniom oraz o udzielenie poparcia szlachetnym wysiłkom. Rada Miasta Krakowa wyraża poparcie dla projektu wielu środowisk, w tym kresowych, ustanowienia dnia 11 lipca Dniem Pamięci Męczeństwa Kresowian. To inicjatywa społeczna, która wyrasta z autentycznej potrzeby pamięci i prawdy. Pomysł ten znajduje coraz większe zrozumienie i wsparcie wśród przedstawicieli narodu zasiadających w ławach Sejmu RP. Dlatego apelujemy o możliwie szybkie uchwalenie stosownej ustawy ustanawiającej 11 lipca Dniem Pamięci Męczeństwa Kresowian, gdyż "Nie o zemstę, ale o pamięć wołają ofiary". bukojer.salon24.pl/432699,krakowscy-radni-za-dniem-pamieci-meczenstwa-kresowian#comment_6343400 Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Rada Miasta Krakowa pamięta 11.07.12, 08:03 są jeszcze w Rzeczpospolitej Obywatele. radnym Krakowa-szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Sejm uczcił chwilą ciszy ofiary rzezi wołyńskiej 11.07.12, 15:12 Sejm uczcił chwilą ciszy ofiary rzezi wołyńskiej Sejm uczcił minutą ciszy pamięć ofiar "bestialsko pomordowanych latem 1943 roku na Wołyniu i w Małopolsce Wschodniej". Na początku posiedzenia Ryszard Terlecki (PiS) wnioskował o przerwę w obradach, zwracając uwagę, że Sejm nie podjął uchwały w rocznicę rzezi wołyńskiej, która miała ustanowić 11 lipca Dniem Pamięci Męczeństwa Kresowian. Jak ocenił, jest to "oburzające zaniedbanie" [..], link: wiadomosci.onet.pl/kraj/sejm-uczcil-chwila-ciszy-ofiary-rzezi-wolynskiej,1,5186104,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: Sejm uczcił chwilą ciszy ofiary rzezi wołyńsk 11.07.12, 16:20 A ostatni akapit tekstu zasługuje na szczególną uwagę; "W trakcie rozpoczętej w 1943 roku na Wołyniu czystki etnicznej, prowadzonej przez oddziały UPA i miejscowych chłopów, zginęło od 30 do 60 tysięcy Polaków. Ukraińcy mówią o 10-12, a nawet 20 tysiącach swoich ofiar. Celem akcji było zmuszenie do ucieczki wszystkich Polaków z Wołynia. Działania zbrojne Ukraińcy podjęli po tym, gdy Polacy odmówili opuszczenia tych terenów." Jeśli w ten sposób informuje się o faktach historycznych W POLSCE, może lepiej, aby milczano. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Sejm uczcił chwilą ciszy ofiary rzezi wołyńsk 12.07.12, 13:35 to pisze niejaki Wojciechowski.kłamie,kłamie i kłamie.robi wszystko żeby zamazać prawdziwy obraz wydarzeń i wybielić ukraińskich nacjonalistów.jak mawiał marszałek Dorn-to ścierwojad. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Ty pójdziesz górą... 11.07.12, 09:32 www.youtube.com/watch?v=P3M5BTlJtko Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: 11 lipca-dzień Pamięci (*) 11.07.12, 14:00 "Przeszłość to dziś tylko cokolwiek dalej" rotmistrz.salon24.pl/433151,wystrzelajcie-nas-tylko-nie-mordujcie#comment_6345002 Wstrząsająca historia rodziny widziana oczami dziecka, a takich ludzkich tragedii było tysiące Może w tym dniu przynajmniej zamilkną apologeci nacjonalizmu, piewcy krwawego banderyzmu, heroldowie nienawiści. Wieczne odpoczywanie wszystkim ofiarom. Niech odpoczywają w pokoju. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Za to że byli Polakmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.12, 14:21 to była ich jedyna wina. Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: [pamiętaj pamiętać] 12.07.12, 18:20 "Symbolem zbrodni stała się Krwawa Niedziela, kiedy to 11 lipca 1943 roku, podczas skoordynowanej akcji oddziały UPA wymordowały Polaków w około stu miejscowościach. By zatrzeć wszelkie ślady zbrodni Ukraińcy w kolejnych latach usuwali zgliszcza spalonych polskich domów, wycinali charakterystyczne dla terenu drzewa, zalesiali tereny osad." jan.bodakowski.salon24.pl/433440,fotorelacja-marsz-pamieci-ofiar-wolynia-11-07-2012#comment_6349039 Odpowiedz Link Zgłoś
darino pamiętaj pamiętać :))) 13.07.12, 01:17 > By zatrzeć wszelkie ślady zbrodni Ukraińcy w kolejnych latach usuwali z > gliszcza spalonych polskich domów, wycinali charakterystyczne dla terenu drzewa > , zalesiali tereny osad." Jakoś mi ten opis pasuje do działań Polaków po Akcji Wisła :))). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: pamiętaj pamiętać :))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.12, 01:29 Bajasz, do dziś w Bieszczadach są ruiny waszych wiosek. Możesz przypomnieć przyczyny Akcji Wisła ? Czy nie przypadkiem odcięcie od wsparcia ukraińskich bandytów? Dziś największy problem jaki mamy to internetowe trole, pogrobowcy Banderowców, wasza praca jest nieoceniona. Negując zbrodnie UPA zachęcacie kolejne grupy do czytania i poznawania historii. Najciekawsze, że żąden mój znajomy z ukrainy nigdy nie negował tego co się działo. CWP!!! Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: pamiętaj pamiętać :))) 13.07.12, 15:03 > Bajasz, do dziś w Bieszczadach są ruiny waszych wiosek. Myślę, że fajnie byłoby podać jakieś przykłady tych ruin. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: pamiętaj pamiętać :))) 13.07.12, 12:06 wobec tego źle pasuje.pewnie masz kłopoty ze wzrokiem osłabionym wypatrywaniem kamratów z Waffen SS. Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: pamiętaj pamiętać :))) 13.07.12, 15:08 99venus napisał: > wobec tego źle pasuje.pewnie masz kłopoty ze wzrokiem osłabionym wypatrywaniem > kamratów z Waffen SS. A może oprócz tego stwierdzenia usłyszę jakieś peany o dzielnych Polakach odbudowujących po wojnie ukraińskie wioski w Bieszczadach ? Kłamczuszek w dj. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: [pamiętaj pamiętać] 13.07.12, 18:21 Czytam Twoje głupawe wpisy w tym wątku, Darino i zastanawiam się jak mogłam Cię uważać kiedyś za niegłupiego człowieka?! No, chyba, że tutejsze oszołomsko-mykołowate towarzystwo Ci aż tak zaszkodziło! A znamy takie przypadki, oj znamy.....:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: [pamiętaj pamiętać] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.12, 22:35 Oczywiście że nikt nie odbudowywał bo po co? Żebyście wrócili na wiosne ? Zresztą części się opłaciło dostali sliczne kamienniczki we Lwowie za obory w karpatach. Co do pytania gdzie? w drodze na Arłamów są ruiny po drodze a część wsi jak Walawa zasiedlona Polakami. Nie chce mi się tutaj zaczynać wojenki jaką niektórzy długo prowadzą, ale co wam (Ukraińcy) da to ujadanie ? Tu jest Polska jak wam źle zawsze można wyemigrować. Ukraina sie wyludnia, bieda gorsza niż tu, korupcja, opłakana służba zdrowia. Uważacie że stworzycie swoją wizję prawdy i ludzie ją przyjmą? Odpowiedz Link Zgłoś
darino pamiętaj, to żarty :) 14.07.12, 12:13 Poruszyłeś kilka wątków, a jeden glupszy od drugiego. Ale są wakacje, więc możemy pożartować 1. Jeśli za obory w Karpatach dawano kamieniczki we Lwowie, to chyba zabrakłoby tam kamieniczek ? A co dawano za domy w Karpatach, i gdzie ? Poza tym obala to jakby roszczenia polskich kresowiaków, ktorzy otrzymali za swoje kurne chaty murowane poniemieckie domy. 2. Ruiny po drodze do Arłamowa to ruiny polskich PGR-ów, a w wsiach, ktore zasiedlono, nie ma ruin domów, co najwyżej cerkwi. 3. Niepotrzebnie używasz liczby mnogiej ("wam"), tak lubianej przez władzę ludową. Ale czas się odzwyczaić, to już nie wróci. 4. "Nam", czyli mnie, nie jest w Polsce najgorzej, więc zostaję. Problem jest raczej z twoimi rodakami, ktorych emigruje coraz więcej (chyba powyżej miliona). A opis problemów wypisz wymaluj jak w Polsce :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: pamiętaj, to żarty :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.12, 15:15 1.polecam przestudiowanie liczby przesiedlen po wojnie, sam Lwów liczył 350 tys ludzi, co do tego że lepiej nam na ziemiach odzyskanych zgadzam się, nie trzeba się z szoszonami użerać :) 2. Dobrze, że wiesz o których ruinach mówie, akurat tam jeden stary dziadek mi opowiadał jak was-ukraińców przesiedlali. 3. Racja was to złe stwierdzenie. Byli ukraińcy którzy gineli razem z polakami a nie jak padlinożercy po zabitych ubrania prali. Jestem rocznik 88 więc nie pamietam czasów słusznie minionych. Przekazu nie zrozumiałeś. 4. Chyba koło miliona coś takiego ale zawsze można wrócić, a nie czarnorobota, zresztą ostatni spis narodowy pokazał że was chyba z 5. 5. Prawda jak historia jest niczym dupa kazdy ma swoja, nie przekonamy sie ale chyba an tym polega piekno swiata. Szczaslywo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyupa Re: pamiętaj, to żarty :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.12, 15:27 milczeć banderowskie ku... Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: pamiętaj, to żarty :) 15.07.12, 16:16 jego trzeba: 1.leczyć 2.uczyć ale nie dyskutować.to chory człowiek żyjący w zkłamanej rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: 11 lipca-dzień Pamięci 15.07.12, 09:02 Na blogu księdza Zaleskiego można przeczytać relacje z wielu miast, w których odbyły się uroczystości ku czci ofiar obłędu nienawiści na Kresach. Dziś w Rzeszowie msza w tej intencji. Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: 11 lipca-dzień Pamięci 15.07.12, 13:55 Piękne, poruszające kazanie księdza prałata przeniknięte duchem zdrowo pojętego pojednania i miłości ponad granicami. Głos wolnego człowieka domagający się prawdy obiektywnej, która jako jedyna może być podstawą jak najlepszych relacji między oboma narodami, stanowiąc wytyczną dla przyszłych pokoleń. Takim głosem przemawiają dziś wszyscy ludzie dobrej woli i chwała im za to, a Bogu dzięki, że jest nas coraz więcej. Odpowiedz Link Zgłoś