Dodaj do ulubionych

Cerkiew w Chodorówce.

13.08.12, 10:14
Witam Wszystkich i nisko w pas się kłaniam.
Od pewnego czasu podczytuję To Forum i jestem pod wrażeniem dużej wiedzy niektórych Userów. Mam nadzieję, że ktoś będzie mógł mi pomóc.
Otóż interesuje mnie nieistniejąca cerkiew w Chodorówce (dziś część Bachórza). Cerkiew, oraz przycerkiewny cmentarz zostały rozwalone spychaczami, chyba w latach 50-tych. Część ocalałych nagrobków (Kosztowian obrządku greckiego) uratowano i przeniesiono nielegalnie do Kosztowej.
Czy mógłby ktoś udostępnić, albo chociaż podpowiedzieć, gdzie znaleźć zdjęcia cerkwi?

Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • tawnyroberts Cerkiew w Chodorówce - brak zdjęć 16.08.12, 12:59
      Niestety, nie dysponuję zdjęciem cerkwi z Bachórza (Chodorówki) i nie bardzo wiem, czy takowe się w ogóle zachowało, a jeśli tak, to gdzie może się znajdować. Można spróbować popytać mieszkańców Bachórza, bo czasem wśród rodzinnych pamiątek mogło zawieruszyć się i zdjęcie cerkwi, przynajmniej w tle.

Jeśli zaś chodzi o samą cerkiew, to była to greckokatolicka, murowana świątynia p.w. Narodzenia Marii Panny z 1846 r. W książce Stanisława Krycińskiego "Pogórze Przemyskie. Przewodnik" jest ponadto informacja, że cerkiew została rozebrana po II wojnie światowej, ocałała zaś plebania z połowy XIX w.

Informacja o przeniesionych nagrobkach jest bardzo ciekawa. Spróbuję ją potwierdzić u pewnego starszego kosztowianina, z którym od pewnego czasu jestem umówiony na dłuższą rozmowę. Popytam także o samą cerkiew i okoliczności jej zburzenia.

Poniżej zamieszczam fragment przedwojennej polskiej mapy, tzw. WIG-ówki, z 1938 r. z Bachórzem i najbliższymi okolicami. Cerkiew zaznaczyłem na niej czerwoną strzałką.

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3193891,2,1,Bachorz.html
      • skomroch Re: Cerkiew w Chodorówce - brak zdjęć 16.08.12, 13:58
        Dzięki ogromne za wyczerpującą odpowiedź. Co do nagrobków - rzecz jest pewna. Byłem widziałem, zrobiłem kilka zdjęć. Leżą w kępie krzaków dość daleko od samej wsi w stronę Laskówki. Wiem, że niektórzy Kosztowianie mieli spore problemy, jeśli chcieli go nawiedzać. Co do zdjęć cerkwi - szkoda ogromna. Również popytam. Jak znajdę, na pewno się podzielę.

Pzdr.
        • tawnyroberts Przeniesione nagrobki 16.08.12, 14:06
          Z tego co piszesz, wynika, że przeniesione nagrobki leżą poza terenem jakiegokolwiek cmentarza. Czy dobrze rozumuję? Myślałem, że nagrobki przeniesiono na dawny cmentarz greckokatolicki w Kosztowej.

Ja również pozdrawiam!
          • skomroch Re: Przeniesione nagrobki 16.08.12, 15:20
            Ups. Sorka Kiedy tam byłem,miejsce było na tyle zaniedbane,że zupełnie przeoczyłem fakt, iż w czasie wojny powstał w Kosztowej cmentarz grekokatolicki. Jemu robiłem zdjęcia
            (Przy okazji dowiedziałem się też, że przynajmniej dwa domy w Kosztowej zbudowano z cegieł pozyskanych przy rozbiórce cerkwi w Wybrzeżu.)

Pzdr.
            • tawnyroberts Re: Przeniesione nagrobki 17.08.12, 11:25
              Czyli jednak nagrobki przeniesiono na dawny cmentarz greckokatolicki w Kosztowej. Ciekawe, że o jego istnieniu dowiedziałem się dopiero przed dwoma laty, mimo, że mieszkam niedaleko i od dawna szukam ukraińskich śladów na Pogórzu. Niestety, nie zdążyłem jeszcze tam dotrzeć. Może uda mi się to późną jesienią, bo teraz cmentarz jest z pewnością potwornie zarośnięty i z porządną inwentaryzacją byłyby problemy.
              • skomroch Re: Przeniesione nagrobki 17.08.12, 13:21
                Tak właśnie. Nagrobki przeniesiono na cmentarz.

Skoro mieszkasz niedaleko to z pewnością trafi się kiedy okazja, żeby przy dobrej horiłce i z wzajemnym szacunkiem siąść pod jabłonią i pogadać w realu. Świat jest mały, a internet, przez swoją anonimowość, nie jest dobrym miejscem do prowadzenia trudnych dyskusji.

Choćby o tym, dlaczego ja konsekwentnie używam określenia "Rusini", albo "Polacy obrządku takiego to a takiego..." a nie "Ukraińcy". :D

(Zresztą zgodnie z nomenklaturą wielu ochrzczonych w cerkwi Miejscowych.)

Pozdrawiam ciepło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka