Dodaj do ulubionych

Gimnazja w Przemyślu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.14, 17:00
Które gimnazja w naszym mieście - oprócz snobistycznego Słowaka - można wziąc pod uwagę dla dziecka?
Obserwuj wątek
    • Gość: Iwona Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.31.62.108.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.03.14, 18:56
      Zdecydowanie gimnazjum nr 5 na Grunwaldzkiej!
      • Gość: jajo Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.14, 22:51
        tak, jasne! resztę zaorać:) my najle-psi!
        • Gość: matka realistka Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.14, 08:42
          Za bardzo solidne, dbające o rozwój ucznia uważam Gimnazjum nr 3. Chodzili tu moi trzej synowie i byłam bardzo zadowolona. Oczywiście wszędzie są słabi lub leniwi uczniowie, którym najlepsze szkoły nie pomogą i rodzice, którym nic się nigdzie nie podoba. Nie wierzcie też, że o poziomie szkoły świadczy ilość laureatów konkursów(kto ich przygotowywał?), wyniki średnie egzaminów zewnętrznych(jak się przyjmuje większość uczniów z czerwonymi paskami, to wyniki zawsze będą lepsze), a jak w rejonie są słabi uczniowie z mikrodeficytami to praca jest ciężka a wyniki takie na jakie stać tych uczniów. Liczy się codzienna praca. Najlepiej popytać o atmosferę szkoły mądrych uczniów do niej uczęszczających i obiektywnych rodziców.
          • Gość: GIM Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.14, 10:03
            Dziękuję za merytoryczną odpowiedź.
            Nasze rejonowe to 5. Niestety, niezbyt odpowiada nauka na 2 zmianę, no i opinie rodziców, uczniów bardzo się zmieniły - na gorsze. Chwalą za to 1 i 4
            Nie wiem, jak Morawa i Salezjan.
            Prosze o opinie zwłaszcza rodziców uczniów z tych szkół. Dziekuję.
            • Gość: babcia Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.14, 10:23
              O Morawie nie wiem niczego.
              Słowak przereklamowany chodziły tak moje wnuki,wiecznie przepadaja lekcje ze względu na matury wlaściwie cały maj laba.
              No i dziecko ,które tam idzie musi chcieć sie uczyć,nie ma mowy o zainteresowanie ucznia nauką ze strony nauczycieli.Jest też bezpiecznie.
              Do Salezjanow,dobrze jak dziecko lubi sie modlić.bo tam z kolei majówki,czerwcówki i dużo modlenia.Poziom mierny,potem w liceum konieczne lekcje.
              Wedlug tego co słysze od innych babć najlepszy poziom i zainteresowanie uczniem ze strony nauczyciela jest w 5.

• Gość: uczeń Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 02.03.14, 16:20
                I po reklamie - w powyższych postach nastąpiło ordynarne lokowanie produktu. Widać dyrekcje rozpoczynają kampanię o liczbę uczniów, co bezpośredni przedkłada się na utrzymanie miejsc pracy dla nich i ich nauczycieli. Niestety uczniowie są dla nich na drugim miejscu. Trochę wcześniej kampanię na forum rozpoczęło lokalne technikum :))).
                Każdy wie a rodzic dowie się w swojej podstawówce lub od swoich znajomych, na pewno nikt rozsądny nie zasugeruje się anonimowymi wpisami na forum - naiwni przestraszeni dyrektorzy szkół publicznych . Akcja inspirowana faktem otwarcia 2 oddziału gimnazjalnego przez 2 liceum.

ps.Wszyscy wiedzą że najlepszy jest słowak, tuż za nim salezjanie a potem morawa - reszta dłuuugo póżniej , no i oszczędzicie młodym spotkania z typami którzy nie myślą o liceach, studiach, nauce tylko piciu , biciu, prześladowaniach kolegów i wkurzaniu belfrów.
                • Gość: Olga Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.ip.netia.com.pl 02.03.14, 16:54
                  Najlepsze 3 które wymieniłeś przyjmują TYLKO najlepszych uczniów (polecam regulamin rekrutacji). Niestety nie przyjmują słabych i z deficytami. Jak mogą być najlepsze skoro przyrostu wiedzy brak. Uczeń z 5 przyjęty i z 5 kończy. Przy I LO na początku stowarzyszenie miało określony rejon, czyli przyjmowali wszystkich uczniów. Dlaczego tak szybko zrezygnowali?????? Jeżeli chcecie porównywać gimnazja to tylko te 3 ze sobą, chyba, że te najlepsze będą uczyły dzieci z obwodu a nie tylko wybrańców.
                  • Gość: GIM Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.14, 17:01
                    To nie tak.
                    Zastanawiam się nad gimnazjum dla syna.
                    Rejon 5.
                    Ma zajęcia dodatkowe a tu nauka do 17. No i opinie rodziców ostatnio negatywne.
                    Dziadkowie radzą prywatne.
                    Są Słowak, Salezjanie, Morawa. Ta sama cena, ale...
                    Same wybierane dzieci. z takimi łatwo pracować. Łatwo stanin 9 mieć.O Słowaku ze snobistyczne, od razu wpajajnie uczniom, że muszą byc najlepsi bo tu się uczą. To mnie odstręcz. Moje dziecko DLA MNIE jest wybitne i nie musi tego udowadniać. Chce się i lubi uczyć. Dlatego zastanawiam się, szukam, szukam.
                    Dziękuję za odpowiedzi i proszę o jeszcze.

• Gość: ala Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.przemysl.hypnet.pl 02.03.14, 18:18
                      z gimnazjów publicznych zdecydowanie nr 5. z niepublicznych - sama nie wiem, w słowaku poziom jest, ale to, co poza poziomem trochę jest rzeczywiście niepokojące.

staniny nie w pełni odzwierciedlają prace szkoły, to są wyniki średniej arytmetycznej, lepiej popatrzeć na wskaźniki i kalkulatory EWD - jak wejdziesz do kalkulatora, wpisujesz dane szkoły i porównujesz EWD - jest to wskaźnik tego, jak pracuje szkoła na podstawie wyników uczniów zarówno z testów 6 klas jak i gimnazjalnych - kalkulator porównuje, jak uczeń się rozwijał na przestrzeni 3 lat. od kilku dobrych lat gim 5 jest w najwłaściwszej ćwiartce wykresów. naprawdę, prywatna szkoła nie znaczy lepsza. ktoś tu słusznie zauważył, że nie sztuką jest mieć wyniki z przebraną i teoretycznie najlepszą młodzieżą. sztuką jest zająć i nauczyć dziecko mniej zdolne.

co do zmianowości - chyba wszędzie poza gim 1 dzieci ucza się na zmiany, nawet w podstawówkach. ja tez mam problem, bo dziecko chodzi na inne zajęcia po południu, ale jakoś dajemy radę.

o gim nr 1 nie mogę powiedzieć ani jednego dobrego słowa, jest w rejonie moich dzieci i zrobiłabym wszystko, żeby się tam nie znalazły.
                      • Gość: xyz Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.14, 20:51
                        Może więcej konkretów... co ma gim 5 a nie ma np. gim 1 czy inne... I bez ogólników typu: Większe zainteresowanie uczniem..., czy niedostateczne zainteresowanie ucznia nauką..., itp.
                        Rejonizacji nie ma wiec skoro nie jesteś zadowolona ze szkoły w rejonie możesz przenieść do jakiej chcesz... No chyba że "kryteria rekrutacji" w innych za wysokie dla dziecka? I nie potępiaj w czambuł, bo w każdej szkole można znaleźć coś dobrego i oczywiście złego. Opinie ciągnące się za szkołami są często już tylko mitami, podtrzymywanymi przez konkurencję lub niedoinformowanych. Tyczy się to tych dobrych jak i złych... A w dobie walki o każdego dzieciaka zasada "wszystkie chwyty dozwolone" działa jak nigdy. A puszczenie "w eter" opinii, zwłaszcza tej złej nie jest trudne.
                        Za to wybór szkoły jest trudny... i tylko zdrowy rozsądek może być doradcą. I jak w życiu - nigdy nie masz pewności czy dobrze wybrałeś.
                        • Gość: ala Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.przemysl.hypnet.pl 03.03.14, 09:51
                          od razu widać, że nic nie wiesz o edukacji - rejonizacja jak najbardziej jest. szkoła musi przyjąć dziecko z rejonu, i dostać się do szkoły spoza rejonu jest coraz trudniej. szkoły nie muszą przyjmować dzieci spoza swojego rejonu, i jeśli dzieci nie mają wyników, to nie przyjmują.

chcesz konkretów - proszę bardzo. popatrz na wyniki testów - jedne z najgorszych w mieście, EWD w nie tej ćwiartce co trzeba , i to od lat - czy to nie są konkrety? bo jak nie, to co jest konkretem? mam tez inne zastrzeżenia, bo sytuacja była w rodzinie, i nie czuję się upoważniona, aby pisać o tym dogłębniej.

uczciwie muszę przyznać, że są też rodzice zadowoleni z tej szkoły, i znam takich osobiście. może moja siostrzenica źle trafiła, może ci zadowoleni trafili lepiej? nie wiem. ale obraz mam w miarę świeży, przerobiony na swojej rodzinnej skórze, i zdania o tej szkole nie zmienię, bo póki co, pracują tam ci sami ludzie, co pracowali. a to oni decydują o tym, jak szkoła pracuje i jakie ma osiągnięcia.

zawsze będzie tak, że ktoś będzie zadowolony a ktoś nie. na gimnazja prywatne też się gromy sypią od czasu do czasu, bo tam też są patologie i totalne ogłupienie młodych ludzi, którym się zbyt duzo wydaje, a szkoła tylko to wspiera. dobry uczeń poradzi sobie wszędzie, słabemu trzeba pomóc, a jak sobie z tym radzi szkoła, można łatwo sprawdzić badając EWD.
                          • Gość: vyz Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.14, 11:02
                            Rejonizacja niestety działa tylko w jedną stronę... Nie mogą szkoły dziecka z rejonu nie przyjąć, ale gdy będzie chciało iść do innego to go zatrzymać nie mogą. Pierwszy paradoks który ustawia szkoły na "z góry upatrzonych pozycjach". Nie wierzysz chyba, że gdyby wszystkie dzieci z rejonu trafiały do "swoich" gimnazjów to "banda niedouczonych belfrów" zacierała by ręce żeby tylko zepsuć wszystko co zdolne i uczyć się chce. "Krawiec kraje..." itd.
                            Noooo EWD wskaźnik nie lada. Ale czy w pełni uwzględnia czynniki mające wpływ na jego powstawanie? Duuużo by można dyskutować. Spójrzmy więc na czynniki, które mogą mieć na niego wpływ a są w gestii zarządzających edukacją.
                            Np. liczebność klas... Powiesz wszędzie taka sama więc... Ale w klasie z uczniami na jednakowym poziomie (inni mówią na to wyselekcjonowanymi) praca wygląda inaczej niż w klasie z 30 uczniami u których co najmniej połowa wymaga indywidualnego podejścia... Choćbyś stawała na rzęsach to żaden wskaźnik ci nie drgnie... Tak jak i nie drgnie w klasie z samymi "piątkowiczami". Bo przyrostu nie ma, jedynie dbać żeby się nie popsuło a to żadna robota bo jak dzieciak choć trochę chce, rodzic pomoże korkami to robiąc minimum swojego EWD masz w normie.
                            Piszesz, że nauczyciele stanowią o szkole... Zgadzam się z tobą!!! Ale także sposób zarządzania szkołą, organizacja tej pracy, polityka organu prowadzącego... itp. "Niuansiki" powiesz, ale baaaardzo ważne dla jakości pracy, zaangażowania i w efekcie wyników.
                            No niestety tzw. DOBRO ucznia jest ostatnim kryterium jakie przy organizacji szkoły jest brane pod uwagę.
                            Dlaczego uczniowie "nie dający sobie rady" w społecznych gimnazjach po kilku miesiącach trafiają do gimnazjów rejonowych... Może nikt z nimi nie pracuje żeby podołało?
                            Gdzie są rodzice, których wkład w wizerunek i jakość szkoły powinien być duuużo większy. I nie mam na myśli składek;)
                            Pytań i i wątpliwości jest wiele... A wybór jest i taki jak w starym żydowskim żarcie o wyborze żony - ładnej czy gospodarnej "... cokolwiek uczynisz będziesz żałował" ;)
                            • Gość: ala Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.przemysl.hypnet.pl 03.03.14, 12:51
                              Ale w klasie z ucznia
                              > mi na jednakowym poziomie (inni mówią na to wyselekcjonowanymi) praca wygląda i
                              > naczej niż w klasie z 30 uczniami u których co najmniej połowa wymaga indywidua
                              > lnego podejścia... Choćbyś stawała na rzęsach to żaden wskaźnik ci nie drgnie..
                              > . Tak jak i nie drgnie w klasie z samymi "piątkowiczami". Bo przyrostu nie ma,
                              > jedynie dbać żeby się nie popsuło a to żadna robota bo jak dzieciak choć troch
                              > ę chce, rodzic pomoże korkami to robiąc minimum swojego EWD masz w normie.

zgadza się - napisałam o EWD w kontekście staninów, które uważam za totalnie bzdurne i ogłupiające, dające fałszywy obraz tego, co się w szkokle dzieje. EWD nie jest badaniem doskonałym, to na pewno, ale jest dużo bardziej obiektywne niż skala staninowa.

na obronę gimnazjów publicznych działa fakt, że nie ma w nich klas sytuowanych wynikami w nauczaniu. to domena szkół niepublicznych. w klasach jest mieszanka, są lepsi, gorsi i przeciętni. żaden dyrektor, szczególnie w dzisiejszych czasach, gdzue szkoły są przez miasto bardzo mocno kontrolowane z róznych stron i na różnych płaszczyznach nie pozwoli sobie na łamanie prawa i selekcjonowanie dzieci pod względem wyników. szkoły rejonowe mają różnych uczniów, bardzo różnych, i całą sztuką nie jest to, aby tych uczniów doprowadzić do średniej ocen 5.0, ale żeby ich uczyć na takim poziomie, jaki są w stanie przyjąć i pojąć. i to EWD akurat jest w stanie wykazać. kłopot w tym, że zwykle patrzymy na średnie wyniki testów, i na głupokowaty stanin, który jest na tych uśrednionych wynikach przyznawany. tymczasem szkoła o powiedzmy - trudnym rejonie - może naprawdę fajnie pracować z dziećmi, i mieć jednocześnie niższy stanin i gorsze wyniki. bo teoretycznie ma słabszych uczniów.

co do reszty - owszem, masz wiele racji. ale niestety, kijem Wisły nie zawrócę i nie mam środka na to, aby poprawić to czy tamto. wcale nie uważam, że zarządzanie i postawa organu prowadzącego to niuansiki, to jest bardzo ważna sprawa, można rzecz - fundament całego systemu. nie chciałam jednakże wprowadzać do rozmowy organu, żeby nie prowokować do dyskusji politycznych.

póki co obserwuję, co się dzieje w szkole, do której chodza moje dzieci, a która to ma aspiracje do najlepszej w mieście. i mówiąc szczerze, owszem, staniny wysokie, wszystko cacy - ale z pozycji rodzica wygląda to zupełnie inaczej.
                          • Gość: ala 2 Re: Gimnazja w Przemyślu IP: 185.18.135.* 11.03.14, 23:33
                            Szkoła szkołą a życie życiem, z życia nie pomogą wskaźniki EWD ani testy zdane na najlepszym poziomie.
                    • Gość: Iwona Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.31.37.0.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.03.14, 20:46
                      Ta nauka na zmiany w gim nr 5 nie jest taka straszna. Zdarzy się może raz w tygodniu że dzieci późno kończą. Najlepiej sprawdź sobie plan lekcji. EWD od lat dodatnie, szkoła mała, kameralna i bezpieczna.
                      • Gość: mixer Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 03.03.14, 00:49
                        Taa a piwo i papierosy na skwerku przy ścianie pamięci koło tesco - przeciw wejścia do szkoły to pewnie sączą młodzi belfrzy a nie gimnazjaliści z 5 :))) W publicznych gimnazjach proszę państwa i nie tylko cygar ale i trawka się trafia , pomimo mydenia oczu trzeba mieć tego świadomość.
                        Co mi po tym że szkoła się "stara" jak są klasy w których uczeń czwórkowy jest wyzywany od kujonów, gdzie zachowanie wyższe niż poprawne jest wyszydzane, jeśli trafi tam dziecko które chce się uczyć to współczuję no ale przecież szkoła się stara ładnie "uśrednia" :):)
                        Jak ktoś ma szczęście i trafi się dobry rocznik to i w publicznym trafi do wybieranej klasy ale codziennie jest św. mikołaja :)
                        • Gość: mixer Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 03.03.14, 01:03
                          znaczy po prostu nie codziennie przychodzi mikołaj. Mówiąc poważnie tak jak i my mając wybór wolimy nie pracować z chamami,osobami dezorganizującymi pracę i w fatalnej atmosferze tak i warto spróbować oszczędzić tego samego swemu dziecku - spędzi tam ładny kawa swego życia i z kim tam będzie przebywać jest może bardziej istotne niż z kim rodzic będzie przebywał w pracy.
                          A i słowak nie jest aż tak elitarny choć na twardo na wyścigi w nauce trzeba być przygotowanym ani salezjanie nie są tak rozmodleni tyle że chamstwa tam nie tolerują i krawaty noszą jak i w morawie dziecko po prostu będzie miało lepsze szanse na warunki do nauki i szanse na podobnie myślące towarzystwo .
                          • Gość: zyx Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 03.03.14, 07:48
                            na krymie
                            • Gość: gosc Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.ip.netia.com.pl 03.03.14, 11:22
                              jak dla mnie Słowak = wyścig szczurów i nerwice Salezjanie = pozbywanie się problemów i udawanie nauki
                              • Gość: mama Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.14, 12:09
                                Bzdury jakieś,mój syn nie lubi się uczyć,różnie było z ocenami i jakoś nerwicy nie dostał w Słowaku.
                                Były też dzieci z gorszymi ocenami,i wcale nie uważam ,że były prześladowane przez uczniów czy nauczycieli.
                                Jedno jest pewne nie chodzi tam hołota, jak tu ktoś pisze jest bezpiecznie.
                                • Gość: tata Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.ip.netia.com.pl 03.03.14, 14:29
                                  widocznie mamy inne doświadczenia
                                  • Gość: Kraus Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.przemysl.hypnet.pl 03.03.14, 15:01
                                    Przepychanka dosadna... Dam przykład z tzw.słowaka. Jak można nauczyć dzieciaków matematyki kiedy nie ma się pojęcia o dydaktyce, vide.... i tu powinno paść nazwisko nauczycielki, Pani D.
                    • Gość: mama Re: Gimnazja w Przemyślu IP: 185.18.135.* 11.03.14, 23:28
                      Polecam Gim 1 tam chodziły moje dzieci byłam zadowolona.
                • Gość: Mama Re: Gimnazja w Przemyślu IP: 185.18.135.* 11.03.14, 23:27
                  Bzdury dodajcie że słowak morawa i salezjanie to płatne szkoły dla snobów rodziców
              • Gość: Wojtoniewski Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.przemysl.hypnet.pl 03.03.14, 14:57
                A skąd ta babcia wie o wszystkich gimnazjach? Babuniu na drzewo!
                • Gość: GIM Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.14, 16:30
                  Dla spokojnego, z bdb wynikami w nauce zatem które gimnazjum? Koledzy ida do 5.
                  Salezjanów?
                  Słowak?
                  Morawa?
                  5?
                  1?
                  4?
                  Raczej wolelibysmy na Zasaniu więc ten Slowak troche ... nie po drodze.(młodsze dzici do SP przywożę i sama pracuję na Zasaniu. Sym musiałby dralowac sam, no i aby zdążył musielibyśmy wcześniej przyjeżdżać - ale to nie priorytet)
                  • Gość: wąs Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 03.03.14, 18:01
                    nie pieprz ze nie masz znajomych, nie możesz porozmawiać z nauczycielami ale podejmiesz decyzje po przeczytaniu forum :)))))
                    Odnośnie salezjan to tak jak i słowak nie jest dla wszystkich nie jest dla wszystkich bo wymaga porządku i dostosowania się do zasad jak np. ubiór i patologi w nich nie znajdziecie.
                    • Gość: Staszek Kiślak Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 03.03.14, 18:05
                      A ja muwim, ży najlepso skolo jist na Kupyrnika
                      A ja muwim, ży Zynek je mondry? U nie ji durny bu un tylku raz
                      repytował w tyj szkoli spycjalnyj na Kupyrnika co si na stacji
                      kulijowe idzi i tu była dobra szkoła bu tam same prawdziwy
                      patrujtyczny rzemsku-patylickie Pulaki chudzili: ja, Zynek Bugajow, Kryska Bugajow, Wladeki jeszczy te posły co krzyża bronium i pan Tosik Maciurewicz.
                      Ty bandytu jedyn ty , ty bandytu franucuwaty ty!
                  • Gość: licealistka Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 03.03.14, 18:07
                    wybrać gimnazjum publiczne dla dziecka które ma potencjał to tak jak wybrać przemyską uczelnię zamiast UJ albo innej renomowanej uczelni, tłumacząc że wykładowcy dają sobie radę z matołami dopuszczonymi ledwo do matury i jakiś postęp jest.
                  • Gość: rodzic Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.14, 18:45
                    Jeśli masz dużo kasy to płać, ale ja uważam że że za naukę na tym etapie przynajmniej
                    u nas nie warto. Wybierz publiczne gimnazjum jak dziecko będzie się chciało uczuć to się będzie uczyć jak nie to i opłaty nie pomogą. Nikt z tutaj piszących nie mówi o tym że oprócz opłat czesnego w gimnazjum prywatnych jeszcze dodatkowo płacą za korepetycje. Moje dziecko jest w publicznym Gim 1, jest zadowolone i ja również ponieważ dobrze się uczy i rozwija swoją pasję dodatkowo, i szkoła nie utrudnia a wręcz zachęca. Opinię można zepsuć każdej nawet najbardziej renomowanej szkole, szczególnie jak rodzic jest niezadowolony z ocen swojego dziecka. A ty i tak musisz wybrać sama, ale pamiętaj ile szkół tyle opinii zarówno pozytywnych co negatywnych. I tak samo w każdej szkole znajdziesz bardzo dobrych nauczycieli jak i tych do których można mieć wiele zastrzeżeń.
                    • Gość: dizzy Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 03.03.14, 18:53
                      Wybierając niepubliczne zwiększasz szanse dziecka na lepszą klasę w liceum i studia. Dajesz mu szanse by środowisko nie przeszkadzało w postępach, aby dobre oceny nie były powodem do wstydu, oraz aby trafiło na osoby podobnie myślące o przyszłości a nie kandydatów na przemytników i bezrobotnych.
                      • Gość: GIM Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.14, 21:51
                        nie pieprz ze nie masz znajomych, nie możesz porozmawiać z nauczycielami ale podejmiesz decyzje po przeczytaniu forum :)))))

NIE nie podejmuję decyzjyi po przeczytaniu forum :)))))
                        Waham się.
                        Szukam argumentów.
                        Znajomych opinie skrajne.
                        za 5 i za Slowakiem
                        A nam hmm wygodniej logistycznie z prywatnych Morawa lub Salezjanów.
                        Publiczne obojętnie, przewaga, że znajomi tu. Po drodze jest 4 niedaleko 1.
                        Nie chcę bulić, jęśli nie warto. Z drugiej strony chcę dziecko dobrze przygotować.
                        Szukam argumentów, które jedynie POMOGĄ podjąc decyzję.\Samo dziecko też się waha.
                      • Gość: gosc Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 03.03.14, 22:01
                        Morawa to bardzo dobre gimnazjum- nauczyciele ze świetnym podejściem do mlodzieży a to podstawa.Gimnazjum na 5 masakra-chociaż kiedys cieszylo sie fobra renomą.
                        • Gość: gosc Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.14, 22:47
                          jeśli ktoś uważa że w płatnych gimnazjach nauczyciele są lepsi niż w zwyczajnych, to może wytłumaczy mi czemu wszystkie dzieci znajomych w wieku gimnazjalnym które chodzą do Salezjan na przykład latają do nocy po korkach? jeszcze im mało świetnej kadry i nauki?
                          • Gość: becki Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 03.03.14, 23:05
                            Latają do wieczora bo muszą wymieniać się z kolegami ze słowaka dlatego potem razem dostają się tam gdzie chcą zamiast na kasę do biedronki. U salezjan jest nieźle i obowiązują zasady wychowawcze w słowaku jest ciut wyższy poziom ale straszny wyścig i bardziej "odczłowieczony" skupiony na wynikach. Jednak nie ma tam dzieciaków którzy siedzą w szkole bo im kazano, dla robienia sobie jaj z nauczycieli. Gimnazjum rejonowe może i coś takiemu wytłumaczy po 3 latach odtrąbi sukces ale w tym czasie reszta klasy ma przewalone i zmarnuje swoje szanse.
                            • Gość: dobra rada Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.14, 09:39
                              Ludzie, czy wy nie rozumiecie, że najważniejsza jest postawa dziecka, środowisko rodzinne a nie "która szkoła'? Wszędzie są dobrzy nauczyciele choć są też przypadkowi.A w tych prywatnych przybyli z kosmosu?Nie będę oceniać żadnego gimnazjum. EWD, staniny - nic nie mówiący zbiór przypadkowości z różnych względów. Niewielu to niestety rozumie, ci którzy to tworzą za pieniądze wiedzą, że to bzdura. Jak dziecko będzie się uczyć, jest zdolne poradzi sobie wszędzie. Niech uczy się życia od najmłodszych lat, bo dalsze życie go nie rozpieści w dzisiejszym świecie. Albo wybrać gimnazjum w rejonie albo kupić inkubator i nosić w nim gimnazjalistę, później licealistę, a później studenta, aż w którymś momencie niezahartowane dziecko i tak nie da sobie rady. Wybrać gimnazjum w rejonie i za pół roku napisać na tym forum-"Dziękuję za dobrą radę, jest ok"
                              • Gość: gość Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.ip.netia.com.pl 04.03.14, 09:52
                                i to jest dobra rada. A rodzicom którzy myślą że kupią awans społeczny, od wieku 13 lat będą kupować dziecku znajomości, wtłaczać w wyścig szczurów, żeby potem nie pracowało na kasie (tak jakby było coś uwłaczającego w tej pracy) i znajomych mają mieć tylko z lepszych domów może warto uświadomić że są na najlepszej drodze do wychowania egoistycznego snoba niezdolnego do funkcjonowania w społeczeństwie
                                • Gość: xyz Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.14, 10:14
                                  I ja przyklasnę tej radzie!!!
                                  Wspomnijcie wszak drodzy rodzice czy fakt chodzenia do szkoły rejonowej (a innych przecież nie było) na tym poziomie edukacyjnym wywarł aż tak wielki wpływ na waszą przyszłość? Czy wspomnienia jakie macie z podstawówek nie są tymi najfajniejszymi? Więc niech dziecko idzie tam gdzie koledzy, uczy się na miarę swoich możliwości, niech korzysta z młodości bo na wyścig szczurów ma jeszcze czas.
                                  A "w życiu chodzi o to by szczęśliwym być... i więcej nic!"
                                  • Gość: taki tam Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 04.03.14, 13:13
                                    niby niech dziecko idzie tam gdzie chce ?? i trafi na kolesi którzy maja za sobą poprawczak prawda ? Pięknie się mówi że da sobie radę a trudniej byłoby spędzić dzień w takiej klasie.
                                    Skoro nauczyciele po 45 minutach maja dość. Czy to tak trudno pojąć że wy wybieracie sobie znajomych z którymi chcecie się spotykać a dziecku każesz iść do klasy z patologią.
                                    • Gość: realistka Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.14, 13:30
                                      W życiu też trafi na różne patologie i ważne, żeby dać im odpór. A kiedy ma się nauczyć tego, że trzeba umieć znaleźć się w trudnej nawet sytuacji i wybrnąć z niej. Nie osądzaj"taki tam" tych z poprawczaka, bo oni mają czasem takie piekło w domu, że nie masz pojęcia gdzie ty byś się znalazł. A w grupie z różnymi dziećmi trzeba umieć się znaleźć i stawać się silnym, żeby nie ulegać złu. Niestety zła jest wokół nas coraz więcej i trzeba być na to gotowym.
                                      • Gość: taki tam Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 04.03.14, 16:47
                                        oczywiście trzeba pomagać , tyle że dlaczego wyłącznie w publicznym gimnazjum i dlaczego nie zajmą się tym rodzice zostawiając problem dzieciom które mocno cierpią .
                                        Gimnazjum publiczne zajmie się rozwiązywaniem problemów, będzie psycholog, poradnia itp a nauka na dalszym miejscu. Gó...arz robi co chce i z innymi uczniami i z nauczycielami i nic mu nie można zrobić bo ma swoje prawa -a inne dzieci? cóż wystarczy rozejrzeć się gdzie chodza kibole i tzw złota piwna młodzież.
                                        • Gość: młody Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 04.03.14, 16:58
                                          a co nie wiesz że w gimnazjum trzeba też bawić się i dorastać ?
                                          Wiadomo co to za 15 latek co nie wypije i dymka czy trawki czasem nie zaliczy. Na a jak lalę konkretnie wyhaczyć to kiedy jak nie w tym wieku się nauczyć.
                                          A i w mordę jak trzeba to musi się umieć dać czy o honor klubu zawalczyć to pytam się kiedy jak nie w gimnazjum.
                                          Jak komuś nie pasi to do salezjan koszula i krawatka a nie do normalnego gimnazjum gdzie kwitnie życie młodzieży.
                                          • Gość: GIM Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.14, 17:01
                                            zostały nam do wyboru dwa
                                            Salezjanie i 5.
                                            Kta ma dizeci tam prosze o opinie. Dziękuję.
                                            • Gość: ja Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.14, 10:31
                                              Nie
                                            • Gość: zosia Re: Gimnazja w Przemyślu IP: 185.18.135.* 11.03.14, 23:45
                                              5 odradzam nauka na 2 zmiany i rewelacji nie ma
        • Gość: rr Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.14, 21:26
          tak
      • Gość: misiek Re: Gimnazja w Przemyślu IP: 185.18.135.* 11.03.14, 23:23
        A ja zdecydowanie odradzam zajęcia do 17.00 brak sali gimnastycznej i gniot nie wiem skąd ta sława miałem dziecko i nie jestem zadowoloni odradzam
    • Gość: aga Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.182.159.26.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.03.14, 19:05
      Mój syn skończył w tamtym roku 5 i byłam bardzo zadowolona. Przy wyborze szkoły kierowalam sie bezpieczeństwem. 5 jest mała, wszyscy się znają i nie ma jakichś strasznych patologii. Wiadomo że uczniowie trafiają się różni ale nic nie wykraczalo ponad normę. Mój syn jest dobrym uczniem, ładnie zdał egzaminy i w większości zadowolony był z lekcji.
      • Gość: mordor Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 04.03.14, 19:59
        W 5 zależy jak się trafi - czy do dobrej klasy i wybranych nauczycieli, w salezjanach praktycznie nie ma takiego ryzyka ale musisz zabulić ot i tyle.
        • Gość: tata Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 04.03.14, 20:09
          Bez nachalnej propagandy powiem szczerze, zmobilizuj się i idź na dni otwarte w gimnazjach - warto. Zaglądaj na otoczenie, toalety i miejsca na "palarnie". Potem zdecyduj.
          • Gość: redr Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.14, 21:10
            Salezjanie lub słowak li i jedynie
            • Gość: morus Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.14, 10:00
              wiara z 5 zaprasza koty z 6 klas, kici ,kici koty piją mleczko, do dnia obcięcia ogonów ;))))
              • Gość: Uczeń Re: Gimnazja w Przemyślu IP: 195.117.119.* 10.03.14, 15:00
                Powiem tak w Przemyślu tylko Słowak ! Nie ma żadnego wyścigu szczurów najlepsza szkoła w tej części Polski. Mówię jako absolwent i laureat konkursu przedmiotowego . Snobistyczna ? Ojj chyba nie dużo mogę opowiadać, ale są różni uczniowie bogatsi i biedniejsi i nikt nie podlega ostracyzmowi . Proszę śmiało pytać !
                • Gość: ????? Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.14, 15:29
                  Ze słabego ucznia też będzie "laureat', to dziś konieczność!
                  • Gość: Uczeń Re: Gimnazja w Przemyślu IP: 195.117.119.* 10.03.14, 16:38
                    Ależ oczywiście, że może być ze słabego ucznia laureat tylko musi porządnie popracować .
                    • Gość: myślący Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.14, 17:23
                      Dotyczy to każdej szkoły!!!
                      • Gość: racja Re: Gimnazja w Przemyślu IP: 195.117.119.* 10.03.14, 20:29
                        Problem w tym, że nie każdej się chce, a w prywatnych wszystkim się chce .
                • Gość: mars Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.zycie.pl 25.03.14, 11:28
                  Gimnazjum przy ul. Słowackiego... Imienia Absolwentów I Liceum Ogólnokształcącego... Hmmmm... Gratuluję panu dyrektorowi Dyrdzie podopiecznych! I to bynajmniej nie tych małoletnich, tylko tych pełnoletnich. Zwłaszcza od nauki przedmiotów ścisłych. Masz pan, Szanowny Panie Dyrektorze, niczym w romantyzmie, dwie przeciwności. Jakby ,,dwa na słońcach swych przeciwnych – bogi”. Zapraszam do lektury, nomen omen, „Beniowskiego”! Jak to jest, Szanowny Panie Dyrektorze, że w placówce przez pana kierowanej uczniowie za reprezentowanie szkoły na zewnątrz (z sukcesami), miast pochwały, otrzymują... obniżone zachowanie??? No cóż... Myślę, że warto się nad tym zastanowić, bo fakt posiadania tzw. znajomości nigdy nie popłaca. Żadna szkoła publiczna na to by sobie nie pozwoliła. No ale... Tutaj kasa sama wpływa na konto, więc po kiego diabła zewnętrzny prestiż? Nieprawdaż?
    • Gość: the drzwi Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.14, 17:20
      Jutro "Dzień Otwarty" w Morawie i u Salezjan - można pójść, zobaczyć, zapytać.
    • Gość: znawca realiów Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.14, 10:47
      A czy ktoś sie zastanawia dlaczego powstają te nowe gimnazja? Czy tam uczą nauczyciele z kosmosu? Rodzice, właśnie robicie krzywdę dzieciom zabierając je z gimnazjum rejonowego i pchając w wyobcowane środowisko, gdzie będzie trwał wyścig szczurów, gdy będziecie musieli biegać za korepetytorami, a dziecko będzie zagubione bez koleżanek i kolegów z podstawówki! Nowe gimnazja to nowe miejsca pracy dla nauczycieli tych szkół i reklama, a chodzi o zwolnienia w innych szkołach, za którymi nikt nie stoi, mimo tego, ze pracują tam tez wspaniali nauczycieli. Ale owczy pęd rodziców trwa, najlepsze przedszkole(dlaczego nie najlepsza podstawówka-tego nie wie nikt?????), najlepsze gimnazjum, a może studia przy liceach? Byłoby tak fajnie. A rodzice od ściany do ściany. Wystarczy, żeby któś szepnął, że do „tego gimnazjum chodzi „element” - już nikt nie pyta chodzących tam uczniów tylko rozpaczliwe poszukiwanie „najlepszego gimnazjum”. Jeszcze się przekonacie kochani rodzice jak „wyjdą” wasze dzieci na zabieraniu ich z gimnazjum rejonowego, które GWARANTUJE to wszystko co mocno przereklamowane „najlepsze”gimnazja. Więcej zdrowego rozsądku.
      • Gość: mama gimnazjaslist Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.14, 21:32
        A może dziecko mas chodzxic do gimnazjum nr 2 albo 3 czyli tych nasjgorszych!!!!!!!
        • Gość: znawca realiów Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.14, 22:27
          I tu się Pani myli, jedno z tych gimnazjów jest bardzo dobre, bo tam chodziło moje dziecko i choć konkurencja stara się je oczerniać, nie wybrałabym pobliskiego ekskluzywnego w opinii nic nie wiedzących rodziców. Drugiego nie znam a opinie na zasadzie "jedna pani drugiej pani", są bez sensu. Niestety dzisiaj liczy się cwaniactwo, a nie rzetelna ocena i krzywdzi się w ten sposób dobrą szkołę a idzie na lep reklamy bez pokrycia. A co jest takiego cudownego jest w gimnazjum wybranym przez "mamę gimnazjalisty" czego nie ma w innym ? Tylko konkrety proszę, a nie "...bo słyszałam..." Szkoda słów. Co Panią upoważnia do takich krzywdzących ocen? Dziecko też uczy Pani takich ocen bez pokrycia? Gratuluję. Słabe dziecko wszędzie będzie słabe i to nie jest ani jego wina, ani nauczycieli. To wymaga głębszej analizy i tak nie dla każdego zrozumiałej.
        • Gość: Gość Re: Gimnazja w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.14, 09:09
          Czego chcesz od gimnazjum nr 3 ????Chodziła tam 2 moich dzieci, nic złego nie mogę powiedzieć. Odszczekaj to. Taki wpis świadczy o poziomie wpisującego. Brak rozsądku i myślenia więc czego można wymagać od dziecka rodziców zdolnych do oszczerstw. Incydenty zdarzają się wszędzie. Wybieraj co chcesz ale nie oczerniaj. Ganiaj później na korepetycje i ciesz się z super wyników cudownego dziecka, które jest za wielkie, żeby chodzić do szkoły rejonowej. Żałosne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka