Dodaj do ulubionych

Miłosierdzie ... katolickie

IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.14, 18:27
Ciekawy artykuł pojawił się w dzisiejszej GW:Kościół kocha dzieci
Obserwuj wątek
    • Gość: ! Re: Miłosierdzie ... katolickie IP: *.toya.net.pl 12.04.14, 19:49
      Siostrzyczki w swym miłosierdziu brały przykład ze swojego guru czyli boga, który jest sado-masochistyczną postacią ze światowego horroru zwanego Biblią.
      • Gość: prześmiewca lux Re: Miłosierdzie ... katolickie IP: *.play-internet.pl 12.04.14, 19:54
        Kościół kochał, kocha i będzie kochał dzieci .
        Jak to leciało ?? "pozwólcie dzieciom przychodzić do mnie..." ??? --"spadaj pedofilu" !!!!! Siostrzyczki w stylu sado-maso z sierotkami też są niezłe :))
        • Gość: marek Re: Miłosierdzie ... katolickie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.14, 22:18
          Kk to rak który toczy nasz kraj
          • Gość: prześmiewca lux Re: Miłosierdzie ... katolickie IP: *.play-internet.pl 13.04.14, 08:34
            wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/pani-jeszcze-nie-wie-co-to-jest-pieklo/tcj0x
            Dyrektorka dostała dwa lata w zawieszeniu, natomiast s. Franciszka osiem miesięcy. Po interwencji w sądzie apelacyjnym, wyrok zamieniono na dwa lata bezwzględnego pozbawienia wolności. Uzasadnieni tego wyroku utajniono. Jak Pani myśli - dlaczego? Czy znowu zadziała tu zmowa milczenia?

W Sądzie Rejonowym w Zabrzu podkreślają, że cały proces był niejawny ze względu na dobro wychowanków, bo ich przeżycia były zbyt drastyczne. I dlatego utajniono też uzasadnienie. Skoro wychowankowie zdecydowali się ze mną rozmawiać, to w sądzie łatwiej było mi uzyskać informacje. Podczas moich rozmów w Zabrzu, Gliwicach i Rybniku bardzo często padało sformułowanie "zmowa milczenia". Mówiono też, że ludzie nabrali "wody w usta". Ale w rozmowie ze mną byli otwarci. Nawet osoby, które nie reagowały na przemoc. Myślę, że potrzebowali lustra swojego zachowania. Takim "odbiciem" stał się reportaż. Gdyby całkiem zamilkli tego tekstu nie udałoby się napisać.

Pyta mnie Pani o wyrok? Nawiążę do mojej rozmowy z Katarzyną z ośrodka socjoterapeutycznego w Łysej Górze. Dziewczyna została tam skierowana za wagary. Była w ośrodku parę miesięcy. Wychowawcy w Łysej Górze byli nieprzygotowani do pracy, zamykali się w pokoju na klucz ze strachu przed wychowankami. Doszło do gwałtu zbiorowego na wychowance ośrodka. Katarzyna została skazana za podżeganie do gwałtu na pięć lat więzienia. Trafiła od razu do aresztu. Siostra Bernadetta znęcała się nad wychowankami przez kilkadziesiąt lat. Przez wiele lat zamykała starszych mężczyzn z dziećmi w pokoju na klucz, wiedząc o gwałtach. I nadal jest na wolności. Odracza karę ze względu na podeszły wiek (ma 59 lat), stan zdrowia i działalność na rzecz Zgromadzenia Sióstr Miłosierdzia im. Karola Boromeusza. A siedemnastoletnią Katarzynę, która za wagary trafiła do ośrodka socjoterapeutycznego, posyłamy do więzienia na pięć lat. Gdzie tu sens?

Czuję, że jeszcze wiele tajemnic nie zostało ujawnionych, dlatego wszystkich, którzy chcieliby dodać swoje wspomnienia o ośrodku lub podzielić się opinią proszę o kontakt j.m.kopinska@gmail.com. Po publikacji przyszło kilkaset maili. Wiele z nich od osób z innych ośrodków. Cieszy mnie ta reakcja, bo według mnie rolą dziennikarzy jest oddanie głosu tym, którzy na co dzień go nie mają.

w Przemyślu mają takiego zboka - obrońcę zboczeńców w sukienkach chodzących :((
            • Gość: patriota lokalny Re: Miłosierdzie ... katolickie IP: *.toya.net.pl 14.04.14, 12:47
              KK to siedlisko wszelkich zboczeń i wszelkiego zła .
              • Gość: patriota lokalny Re: Miłosierdzie ... katolickie IP: *.toya.net.pl 15.04.14, 11:18
                Czarne gady a pedofilia i sadyzm w KK są to zjawiska masowe. Siostrzyczka B i ksiądz G to wierzchołek góry lodowej .
                • Gość: z sieci Re: Miłosierdzie ... katolickie IP: *.toya.net.pl 16.04.14, 18:37
                  Większość polskich katolików jest katolikami tylko na papierze. Większość znanych mi polskich katolików to tzw. "wierzący niepraktykujący"(sami się tak określają), którzy do kościoła chodzą tylko w święta i na pogrzeby. Spora część z nich pewnie w ogóle nie wierzy, tylko po prostu boją się do tego przyznać, bo ateiści spotykają się w Polsce z ostracyzmem, a nawet agresją(minimum słowną). Sam jestem papierowym katolikiem, bo rodzice mnie ochrzcili, ale w praktyce jestem ateistą. Ostatnio byłem w kościele jakieś 12 lat temu na pogrzebie sąsiadki. Wcześniej byłem w kościele chyba w podstawówce w czasie bierzmowania(nie chciałem przyjmować bierzmowania, ale matka mi truła, więc miałem to bierzmowanie). Polska "wiara" to bardziej przyzwyczajenie i nawyk będący zasługą rodziców prowadzających dzieci do kościoła lub kijem dzieci do kościoła zaganiających. Zresztą nie tylko w Polsce "wiara" to bardziej przyzwyczajenie i przymus ze strony rodziny oraz społeczeństwa. W Polsce nadal ateista kojarzy się z komunistą albo najgorszym degeneratem, bo przecież wierzący to wszyscy są święci, a ateiści dla katolików są gorsi nawet od satanistów, bo ci ostatni przynajmniej nie negują istnienia boga. W Polsce nawet najgorszy cham oraz bandyta uważa się za lepszego od nawet najuczciwszego i najporządniejszego ateisty tylko dlatego, że "wierzy" w jakiegoś urojonego bożka. Religie utrwalają dyskryminację rożnych grup społecznych(kobiet, innowierców itd.) i ksenofobię. Jeden z ideologów wiary katolickiej stwierdził kiedyś, że "Obejmować kobietę to tak, jak obejmować wór gnoju". Właśnie taki jest katolicyzm i inne religie. Prawie wszystkie religie uzasadniają i usprawiedliwiają prześladowania rożnych grup społecznych oraz innowierców.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/polska/news-polacy-mniej-sie-modla-i-czesciej-prosza-o-uniewaznienie-mal,nId,1410735?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
                  • Gość: Plopluś Re: Miłosierdzie ... katolickie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.14, 19:33
                    Dziś "wierzący niepraktykujący" to pewien przeżytek. Dominuje osobnik "niewierzący praktykujący". Tak wygodniej i bezpieczniej.
                  • Gość: I/O Re: Miłosierdzie ... katolickie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.14, 21:32
                    "Prawie wszystkie religie uzasadniają i usprawiedliwiają prześladowania rożnych grup społecznych oraz innowierców."

A które religie masz na myśli, które tego nie czynią?
                    • Gość: Plopluś Re: Miłosierdzie ... katolickie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.14, 19:53
                      Pastafarianie :-)
                      • Gość: marek Re: Miłosierdzie ... katolickie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.14, 23:03
                        Biorąc pod uwagę oczywistość że boga nie ma a jest tylko wymysł by mieć władze nad czarną masą pastafarianie ufo yeti jest lepsze niż czrna pedofilia sadysm despotyzm zło i samolubstwo
    • Gość: wolyniak2 Re: Miłosierdzie ... katolickie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.14, 15:00
      Taki styl pisania i linkowania przypomina mi...darina. Nie ma pietrka, nocniczka, mariusza ileś tam, samotność ci dokucza i z ludźmi chciałoby się pogadać, a nie tylko z tym byd..em banderowskim. Wystraszyłeś się darino, a taki był z ciebie "dzielny" i pyskaty łycar ubliżający na pukniętym forum wszystkiemu co polskie. Pamiętaj renegacie, plugawy człowieczku, kto na Rzeczpospolitą rękę podniesie, temu Rzeczpospolita...
      • Gość: darek Re: Miłosierdzie ... katolickie IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.14, 23:48
        darino to darino, a ja przedstawiam się darek i zawsze jestem darek. Może i jestem renegatem, ale z ciebie katolik jak z koziej du-py trąba, tzn. prawdziwy katolik. A może zapomnisz o swoim katolickim wychowaniu i tak coś w temacie się wypowiesz?
        • Gość: pysio Re: Miłosierdzie ... katolickie IP: 185.18.135.* 23.04.14, 07:26
          Coś ty się zrobił taki wrażliwy? Nigdy nie widziałem twego postu n/t zbrodni twoich ziomali w sprawie okrucieństw dokonanych przez banderowców! Ja rozumiem że jako działacz V-tej kolumny banderowskiej masz obowiązek pisać źle o nas ale jakieś granice przyzwoitości trzeba przestrzegać! Zresztą do kogo ja piszę? Banderowiec i przyzwoitość! Coś mi się zamarzyło a najprawdopodobniej odbiło.

Zbrodnia w Janowej Dolinie - wymordowanie mieszkańców Janowej Doliny na Wołyniu w Wielki Piątek 23 kwietnia 1943 w wyniku napadu ukraińskich grup, powstałych z połączenia sił UPA, dezerterów z kolaboracyjnej Ukraińskiej Policji Pomocniczej oraz tzw. "czerni" - okolicznego chłopstwa.

Masakry ludności polskiej dokonano nożami, siekierami, kulami z broni palnej, ofiary palono żywcem, dzieci nabijano na pale. Zamordowano w ten sposób około 600 osób bez względu na wiek lub płeć. Polacy z Janowej Doliny nie byli w najmniejszym stopniu przygotowani do obrony. Garnizon niemiecki w Janowej Dolinie, liczący około tysiąca żołnierzy Wehrmachtu, wobec masowych morderstw i pożarów zachował się biernie i nie opuścił swoich koszar, zlokalizowanych w "bloku".

Rzeź rozpoczęła się w Wielki Piątek po zmierzchu. Po wymordowaniu Polaków w ich domach zaczęto również sprawdzać, czy w domach ukraińskich nie ma Polaków. Podczas napadu na szpital banderowcy wynieśli chorych Ukraińców, szpital z resztą pacjentów podpalili, a lekarza Aleksandra Bakinowskiego, jego żonę, studenta medycyny Jana Borysowicza oraz przypadkową pacjentkę zarąbali na placu przed szpitalem siekierami.

Polacy wykryci w domach ukraińskich byli mordowani na miejscu, w obecności rodziny ukraińskiej. Były też przypadki, że wraz z Polakami byli mordowani Ukraińcy, którzy nie przyznali się, że wiedzieli o obecności w ich domu Polaków. Większość zabudowań została w trakcie napadu spalona, a następnie rozebrana w okresie powojennym. Ataki na Polaków powtarzały się jeszcze przez kilka nocy po odejściu oddziałów "Dubowego". Petro Mirczuk, ukraiński historyk, pisząc o "walce" w Janowej Dolinie ocenia straty polskie na setki zabitych i rannych. Straty własne autor podaje jako 8 zabitych i 3 rannych. Takie proporcje strat wyraźnie wskazują na to, że wydarzenia miały charakter masakry bezbronnej ludności, a nie starcia dwóch oddziałów.

Obecnie miejscowość Janowa Dolina nosi nazwę Bazaltowe. W miejscu, w którym znajdowało się osiedle, rodziny pomordowanych ufundowały pomnik. W ostatniej chwili, przed odsłonięciem pomnika, ukraiński wykonawca usunął bez wiedzy strony polskiej datę "23 kwietnia 1943", pozostawiając tylko enigmatyczny napis "Pamięci Polaków z Janowej Doliny". W trakcie odsłaniania pomnika 18 kwietnia 1998, 50 aktywistów organizacji "Ruch" demonstrowało, trzymając transparenty z napisami "Won polscy policjanci", "Won SS-sowskie sługusy".

W centrum obecnej wsi Bazaltowe znajduje się pomnik UPA, upamiętniający "akcję bojową" z 21-22 kwietnia 1943. Jak głosi napis, oddział grupy Zahrawa, którym dowodził "Dubowyj", zlikwidował wtedy bazę "polsko-niemieckich okupantów Wołynia".

Wiem że masz ręce związane rozkazami prowydu i własnymi poglądami ale może spróbujesz odnieść się do tego aby dzieci na całym świecie nie były krzywdzone a zwłaszcza na tym co umownie nazywamy Ukrainą? Zwłaszcza tam powinno się odebrać medale herojam za mordowanie w okrutny sposób niemowląt, dzieci a nawet jeszcze nienarodzonych.

wolyn1943.eu.interiowo.pl/artykuly.html
          Tu jest link do całości. Zbyt duży, tak jak zbrodnie upa i nie nadaje się do przedruku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka