Dodaj do ulubionych

Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać urzędni

09.04.15, 10:50
www.zycie.pl/informacje/artykul/1618,oszczednosci-i-zmiany-w-magistracie-prezydent-choma-chce-zarabiac-mniej
Obserwuj wątek
    • Gość: bolek Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.04.15, 11:00
      Ale. Niech obetnie sobie pensję o połowę skoro kogoś pozbawi całej. To nie wiedział ze tych urzędników nie potrzeba tylu kiedy ich zatrudniał. Teraz to dopiero krzywdę im wyrzadzi. Gdyby ich nie przyjął to by sobie robotę gdzie indziej juz znaleźli. Nawet za granicą. To jest tak jak z państwami post kolonialnymi w Afryce. Biały człowiek wyrządził tym ludziom krzywdę dwa razy. Pierwszy gdy skolonizowal Afrykę a drugi kiedy ją zostawił samą sobie. Nie wiadomo co gorsze. I co teraz będą kolejne ofiary na torach w Przemyślu ?
      • Gość: gwidon Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.toya.net.pl 09.04.15, 21:11
        A scenografia tej konferencji iście oddająca stan naszego magistratu. Monitor, drukarka i tłumaczenie że była zarezerwowana sala ale ktoś w.....bał pana prezydenta. No po prostu ilustracja rządów Jego. Hihihihihihi
    • Gość: pele-mele Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.15, 11:00
      Szkoda tylko, że wielu byłych kierowników i naczelników, którym po ich zdjęciu ze stanowisk nie zmniejszono zarobków, tylko dodatki włączono do tzw. pensji zasadniczej. To był błąd. Takich byłych jest trochę, nie zwiększono im zadań, niektórzy mają mniej, a kasa pozostała.
      • Gość: bolek Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.04.15, 11:08
        Połowa urzędników to byli kierownicy i naczelnicy. Z poprzednimi pensjami. Ciekawe tylko kogo wywala . Stawia że najbardziej kompetentnych jak zwykle. A ciekawe na ile ta obniżka na miesiąc.? A zastępcom tez obniżą pensję i czy potrzebnych jest aż dwóch ? A przekazanie kompetencji komu innemu nie oznacza ze tam nie trzeba będzie zatrudnić nowych pracowników vide sprawy sieciowe niedawno . To jest przelewanych z pustego w próżne. Najlepiej wymagać dużo od innych a nie od siebie. Przecież to szefu jest ojcem obecnej degręgolady. To on rządzi od 13 lat. A zachowuje się jakby do pio co przyszedł do urzędu i przestraszył się co zastał . Ja pier.dole jaka obłuda.
    • Gość: bigos Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.04.15, 11:13
      Nie rozumiem dlaczego zwalnianie pracowników pozytywane jest za sukces. To jest klęska dotychczasowego zarządzania lub jego kompletny brak. Sukcesem jest zatrudnienie ludzi i danie im zajęcia. Sukces to praca a nie bezrobocie. Jakieś totalne pomieszanie pojęć. To po co on ich tyle przyjął do roboty przez 3 kadencje ?
    • Gość: Cypis Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.15, 11:59
      październik 2014 - KLIK

Zwycięskiego...
      • d-udek Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur 09.04.15, 12:08
        Prezydent Choma to dosyć sympatyczny facet, ale nie posiada cech potrzebnych na tym stanowisku. Być może byłby niezłym zastępcą dla kogoś kto ma cel i widzi kierunek w którym chce podążać. Jako lider Choma to leń, nieudacznik i kunktator. Jeśli teraz zwalnia ludzi i obniża sobie pensję, to znaczy że sobie wyliczył że nie dociągnie do końca roku i miastu grozi komisarz. Zwolni tylu urzędników żeby komisarz mu nie zagroził i tyle będzie tej roboty. A pomysłu na pozytywne zmiany żadnego jak nie było, tak nie ma. Strefa pusta, turystów brak, na granicy kolejki.
        • Gość: darek Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.play-internet.pl 09.04.15, 12:33
          Ile za wywóz śmieci płaci kuria, seminarium itd?
      • Gość: bolek Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.04.15, 12:57
        Ale zwycięzcy !!!!! Tylko żeby moje było na wierzchu. Jak mnie jest dobrze to znaczy ze idziemy e dobrym kierunku. Taką sytuacja. Kononowicz byłby lepszy.
        • Gość: darek Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.play-internet.pl 09.04.15, 13:42
          Ważne w tym zestawieniu jest to, że wreszcie ekipa rządząca przestanie łgać w żywe oczy, a gdy znowu skłamie to będzie to można łatwo podważyć. Dodajmy do tego istotną rzecz: nie tylko prez. Choma za ten stan odpowiada, ale cała rada miasta
        • Gość: Cypis Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.15, 13:43
          Wspomnień czar!

czerwiec 2008 - KLIK

• Gość: Cypis Konderencja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.15, 17:36
      Konferencja... - youtube.com
      • Gość: pimpek Re: Konderencja... IP: *.google.com 09.04.15, 18:43
        No to rzeczywistość chwyciła ich za jądra. Mina zastępcy Hay. bezcenna. Widać że to już końcówka ich nieudolny ch rządów. Ciekawe tylko jakie wygodneposadki ci nieudacznicy dostaną. Tryumf PIS widoczny na twarzach przedstawicieli . Zemsta jest słodka gdy śpij się ją z gardeł zdrajców.
        • Gość: pikuś Re: Konderencja... IP: *.toya.net.pl 09.04.15, 19:03
          Je cie się zdrajcy. Mam nadzieję że podzielcie los ludzi których doprowadziliś ie do tej sytuacji. Niech p. doktor wraca do tych instytucji z których wyszedł. Banki wszelakie na pewno go podejmą. Ciekawe ze rewelacje na temat obsługi bankowej Urzędu miasta nie znalazł finału. Cisza i przemilcza nie to system tego towarzystwa. Wasz czas się kończy. WRESZCIE !!!!!
        • Gość: bigler Re: Konderencja... IP: *.google.com 09.04.15, 20:53
          Ciekawe czy żona pana zastępcy też straci pracę czy też posiada jakieś wyjątkowe kwalifikacje jako skarbnik znanego stowarzyszenia. A czy pan prezio poweTuje sobie stratę tysiaka z pensji podwyżką np. dla żony w jednostce podległej miastu czyli w LO 1 ? Nie mówiąc o profit ach z prowadzenia działalności na mieniu gminnym, patrz gimnazjum MORAWA. Czy inne żony, także byłe oraz kochanki różnych mike w też będą niezastąpione ? Czas kończyć tą pacaĺychę. Zdrajcy woN.
    • Gość: lidka Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.04.15, 07:51
      Wczoraj słyszałam w radiu informację ze w starostwie gdzieś w Polsce postawiono zarzuty działania na szkodę stsrostwa za ustawiony przetarg na wolwo 80. A u nas nikt się nie zainteresował ?
    • Gość: demokrata Re: A co z urzędasami nierobami? IP: *.mt.pl 10.04.15, 08:57
      Ciekawe co zamierza zrobić Choma z urzędnikami - nierobami, którzy swoje ciepłe posadki mają dzięki układom i znajomościom obecnymi w Przemyślu na każdym kroku?

Zresztą ciekawe czy choć o tym pomyślał?
      • Gość: bolek Re: A co z urzędasami nierobami? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.04.15, 11:32
        Pytam jeszcze raz. Ile osób pójdzie na tory na Zasanie ?!
    • Gość: M Widzi że słabo rządzi IP: *.toya.net.pl 10.04.15, 11:38
      Widzi że słabo rządzi strefa ekonomiczna Zadąbrowie 200 miejsc pracy, a w Przemyślu :(
      Bieda i ubustwo
    • Gość: Cypis oszczędności z tytułu zmian mogą wynieść ok... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.15, 13:07
      "Według szacunków, roczne oszczędności z tytułu zmian mogą wynieść ok. 1,5 mln złotych."
      W Urzędzie Miejskim w Przemyślu cięcia etatów i pensji prezydenta - nowiny24.pl

Żarty sobie robią? - KLIK
      • Gość: bolek Re: oszczędności z tytułu zmian mogą wynieść ok.. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.04.15, 13:24
        Może na papierze bo będą inaczej ksiegować.
      • Gość: pytam tylko Re: oszczędności z tytułu zmian mogą wynieść ok.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.15, 14:16
        Panie Cypis, a jakie pan ma pomysły na rozwiązanie problemu zatrudnienia w urzędzie miejskim? Porównuje pan zatrudnienie urzędników w Przemyślu do zatrudnienia w Zamościu. Dla pana jak widać liczą się tylko liczby, procenty, cyfry. Gdy te wskaźniki wybiegają poza uznawane przez pana normy, to pewnie widziałby pan jedynie redukcje etatów, co oznacza pozbawienie pracy jakiejś tam liczby pracowników. Dla pana nie ma znaczenia, kto miałby pozostać bez pracy. Byłby pan zadowolony, gdy liczby zmniejszyły się do tych, które pan akceptuje. Te liczby to LUDZIE. Ktoś ich zatrudnił, dał pracę i wynagrodzenie, a po zwolnieniu staną się bezrobotni, których będziesz pan wspierał, bo płacisz jak sądzę podatki. Czy zaspokajanie swoich wizji kosztem ludzi pozbawionych pracy daje panu jakąś satysfakcję?
        Któregoś dnia też pana zredukują, bo uznają że jesteś pan nic nie wart i piszesz głupoty. Chciałbym, żeby wtedy pan wyraził swoją opinię. Pewnie będziesz głośno krzyczał, że dzieje się wielka krzywda i męczył media swoją tragedią.
        • Gość: gość Re: oszczędności z tytułu zmian mogą wynieść ok.. IP: *.v4.ngi.it 10.04.15, 15:10
          uważam przedmówco że powinieneś ulitować się nad losem urzędników i zatrudnić ich u siebie na etat. Inaczej jesteś zupełnie niewiarygodny
        • Gość: Cypis Re: oszczędności z tytułu zmian mogą wynieść ok.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.15, 16:35
          Ja mam mieć pomysł?
          Ja doprowadziłem do tego, że mamy jeden z najdroższych urzędów w kraju?
          Ja zadłużyłem miasto?
          Ja wygrałem ostatnie wybory samorządowe?

W ostatnich kilkunastu latach ubyło nam kilka tysięcy mieszkańców.
          Nad kilkudziesięcioma urzędnikami do zwolnienia trzeba się użalać, bo mogą stać się bezrobotnymi, ale nad setkami bezrobotnych, którzy wyjechali i będą wyjeżdżać z Przemyśla bo nie mieli tu perspektyw, a nawet na chleb, to nie?
          W tym przypadku Rejtanem kłaść się nie trzeba, bo to nie ludzie tylko liczby ze statystyk?
          Czy jakiś urzędnik martwił się czy mam pracę, czy maja ją moi najbliżsi?
          Jeżeli nie, to dlaczego mam się martwić o nich?
          Czy dzięki tej licznej urzędniczej gromadce miasto się rozwija - rośnie liczba mieszkańców, powstają nowe miejsca pracy, rosną wpływy z tytułu podatków do kasy miejskiej...?

Mam płacić coraz wyższe podatki i opłaty lokalne przez kolejne 12 lat i czekać na
          wyremontowanie kolejnej 1/3 Zielonego Rynku, bo najpierw trzeba zapłacić pensje urzędnikom, którzy przez 12 lat będą zajmowali się remontem tej 1/3 zieleniaka?

Zredukują mnie? Płonne nadzieje!
          • Gość: gonzales Re: oszczędności z tytułu zmian mogą wynieść ok.. IP: *.przemysl.hypnet.pl 10.04.15, 17:01
            Cypis ma bezwzględną rację. I rację ma gość piszący aby sobie ktoś wziął urzędników do swojej firmy na etat. Najlepiej żeby prezydent Choma założył firmę i niech zatrudnia choćby 3/4 Przemysla.I niech dobrze płaci w tej firmie. A tak poza tym nie ma się co podniecać bo gowno z tego wszystkiego będzie. Kolejna mistyfikacja robiona po to aby mieć miejsce dla "wybitnych" działaczy tym razem z pis-u. Bez sensu to podniecanie się tym tematem, ile razy można dać się nabierać? Jak widać dużo.
            • Gość: dp Re: oszczędności z tytułu zmian mogą wynieść ok.. IP: 94.42.194.* 10.04.15, 23:47
              Ja sam mam swój interes i zastanawiam się czy nie zabrać dupę w troki z mojego rodzinnego miasta. Mam już dość pracowania tylko na ZUS, podatki i inne opłaty. Wszystko to odbywa się kosztem mojej rodziny bo mnie nigdy nie ma w domu. Winę za to ponosi nie tylko prezydent ale również osoby które na niego głosują oraz radni którzy są często na sztukę i mają w dupie dobro swoich wyborców. On sobie teraz obniża pobory, bo chyba nie wiedział że miasto zdycha i wiele lokali handlowych z dobrą lokalizacją jest puste od wielu miesięcy. Wszyscy młodzi wyjechali lub za chwilę to zrobią. Stok porażka, czy oni nie wiedzieli że klimat się ociepla. Aquapark to mogła być inwestycja która by ożywiła nasze miasto, najbliższy jest w Krakowie. Przynajmniej by zarabiał cały rok, a tak mieszkańcy naszego miasta nabijają kasę innym (Ustrzyki, Jarosław, Radawa ) . Mam pomysł na następne wybory , dajmy 2 razy większą pensję Ferencowi z Rzeszowa to może się zgodzi na wyprowadzenie naszego miasta na prostą. Tym nieudacznikom już dziękujemy którzy nasze miasto doprowadzili na skraj upadku !

• Gość: A Re: oszczędności z tytułu zmian mogą wynieść ok.. IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.15, 10:25
                I można zobaczyć nawet na tym forum, chociaż jeszcze lepiej gdy się posłucha "na żywo", jaki opór i jakie negatywne emocje budzą jak najbardziej przecież racjonalne działania czy może raczej na razie plany prezydenta, dotyczące ograniczenia kosztów funkcjonowania urzędu. A przecież bądźmy szczerzy, tam żadnej rewolucji nie ma, to są zmiany hm.... no może troszeczkę jedynie więcej niż kosmetyczne. Kierunek bez wątpienia dobry ale na skutki przyjdzie chwilę poczekać. Jeszcze parę słów do dp. Oczywiście przykre gdy ktoś przedsiębiorczy myśli o wyjeździe z Przemyśla, ale ja jakoś tam Cię rozumiem. Tylko najpierw usiądź i policz ile z tych podatków i opłat które płącisz są ustalane na szczeblu lokalnym a ile to daniny na które lokalne władze nie mają wpływu żadnego. Faktem jest, że problemem jest płytkość rynku czy tez niska zasobność lokalnej społeczności a nie wysokość podatków lokalnych. I tak jeszcze do ostatniego pomysłu, chciałem tylko tak nieśmiało przypomnieć, że po pierwsze Prezydenta Przemyśla wybierają jego mieszkańcy. A po drugie, porównywanie Przemyśla i Rzeszowa ma naprawdę niewielki sens, bo różnica potencjałów i możliwości jest ogromna. Nie mówię absolutnie że nie można tutaj było zrobić wielu rzeczy lepiej czy uniknąć ewidentnych błędów i pomyłek, bo myślę że można było. Chodzi mi o to, że przy takim potencjale startowym jaki my mieliśmy w porównaniu do Rzeszowa i takich możliwościach rozwoju, to skutki działań nawet najlepszego włodarza bardzo daleko odbiegałyby od społecznych oczekiwań i porównania z Rzeszowem zawsze wypadłyby na naszą niekorzyść.
                • Gość: Cypis Re: oszczędności z tytułu zmian mogą wynieść ok.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.15, 14:05
                  Gość portalu: A napisał(a):

> I można zobaczyć nawet na tym forum, chociaż jeszcze lepiej gdy się posłucha "n
                  > a żywo", jaki opór i jakie negatywne emocje budzą jak najbardziej przecież racj
                  > onalne działania czy może raczej na razie plany prezydenta, dotyczące ogranicze
                  > nia kosztów funkcjonowania urzędu.

W jaki sposób uhonorować autorów aż tak "racjonalnych działań"?
                  - Dać po medalu?
                  - Wmurować na elewacji UM tablicę pamiątkową, na której odnotowany zostanie ten milowy krok w dziejach miasta?
                  - Postawić na Rybim Placu pomnik - symbol zmniejszenia liczby etatów w UM?
                  - Dwie ulice, dwa ronda oraz wiadukt drugiej częściej wschodniej drogi obwodowej powinny nosić imiona autorów tego planu?

W jaki sposób nagrodzić autorów takiego postępu?

2010 - klik
                  2014 - klik

Na remont budynku nie było pieniędzy, bo wydano je na etaty dla "dworzan", którym cztery lata zajęło ustalenie liczby lokali mieszkalnych jakie tam powstaną?
    • darino Jak w Grecji ... 11.04.15, 10:49
      Tu nie chodzi o obniżanie sobie pensji o 10 %, czy zwolnienie kilkunastu czy kilkudziesięciu urzędników.
      Potrzebna jest całkowita przebudowa systemu zarządzania Przemyślem. I oczyszczenie bagna związanego z synekurami politycznymi i towarzyskimi w spółkach należących do miasta.
      Nie trzeba wynajdywać powtórnie koła, wystarczy podpatrzeć, jak to zrobiono "w wielkim świecie".
      • darino Re: Jak w Grecji ... 11.04.15, 10:51
        Chciałbym zwrócić również uwagę Państwa, że w Los Angeles urzęduje burmistrz i 15 radnych, i jakoś dają radę :)
    • Gość: pele-mele Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.15, 17:33
      Polacy jak zwykle potrafią dostrzegać u innych błędy, a gdyby zamienili się rolami sami by je popełniali. Krytyka ta zazwyczaj sprowadza się jedynie do krytykowania, bo sami nie potrafią wskazać właściwego rozwiązania. Ktoś twierdzi, że to nie on odpowiada za to co się dzieje w mieście, nie on wygrał wybory itp. Zgoda. Nie dociekam czy człowiek ten chciał startować lub startował na prezydenta, czy na członka rady miejskiej a może stawiał na inną osobę, która jego zdaniem problem zatrudnienia rozwiązałaby w try miga, jak mawiał Nikodem Dyzma. Nieważne. Gdy się jednak kocha to miasto i ubolewa na tym co się z nim dzieje, wręcz krzyczy o tym w mediach, to chowanie pomysłu na rozwiązanie problemu przed społeczeństwem jest przejawem egoizmu. Można się nie zgadzać z władzą, można być w jej opozycji, ale zawsze jako obywatel można przedstawić publicznie pomysł, który wart jest wprowadzenia w życie. A figa, pewnie niejeden powie, nie pomogę nikomu. No tak, nie pomożesz władzy, a pomógłbyś mieszkańcom, ale po co? Szczekać każdy potrafi. Może zamiast być takim szczekającym kundelkiem lepiej wykazać się inicjatywą, która posłuży innym. Chyba, że się nie ma żadnych pomysłów, to wtedy rzeczywiście pozostaje jedynie pozycja kundelka.
      Inni, którzy tak ostro krytykują zatrudnienie w magistracie, jak widzę czynią to z zawiści, bo oni też by chcieli mieć pracę w urzędzie, a nie mają. Oni też by chcieli mieć stabilną pracę, wypłatę na czas, trzynastki, urlopy, 8 godzin pracy, wolne weekendy itp. Założę się, że gdyby do nich z propozycją pracy wyszedł prezydent, przyjęli by ją bez wahania, nie patrząc na przerost zatrudnienia, większe wydatki gminy na administrację itp.
      Śmieszy mnie bowiem ta fałszywa troska o stan zatrudnienia i stan miasta. Po prostu zżera was zazdrość, nic więcej, a nie miłość do Przemyśla.
      • Gość: gonzales Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.przemysl.hypnet.pl 11.04.15, 17:57
        Nie pierdziel. Choma wygrał wybory dlatego że stworzył przez 12 lat zaplecze w postaci choćby tych urzędników. Oczywiście poza tym wygrał słabością kontr kandydatów. Jedyny kandydat w miarę poważny miał wadę w postaci wystawienia go przez PO ,która to partia nie jest za bardzo lubiana w naszym regionie.
        Prezydentowi zalecałbym przeczytanie tego artykułu biznes.interia.pl/makroekonomia/news/nalezy-wspierac-stabilnosc-gospodarki-a-nie-wzrost-pkb,2117639,2156 , dotyczy co prawda makroekonomii ale zajmujący się mikroekonomią znajdą coś dla siebie. Kto nie rozróżnia tych pojęć to niech nie czyta.
        • Gość: pele-mele Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.15, 18:23
          Nie wypowiadałem się na temat wyborów prezydenta, jego zaplecza czy kontrkandydata, bo mnie to akurat mało obchodzi. Polityka mnie mierzi a politycy tym bardziej. Irytują mnie jedynie ci, którzy tak tu biadolą, krzyczą a jak ich zapytasz jak rozwiązać problem, to każdy unika odpowiedzi. Jak pisałem, krzyczeć każdy potrafi i nie wierzę, że ten ich krzyk wynika z wielkiej troski o miasto, bo to bujda.
          Ten poważny kandydat, o którym piszesz, też głośno krzyczał, ale sam dał ciała jak współrządził miastem. Śmiechu wart tak kandydat. Nie powołuj się na niego, bo to wstyd.
          • Gość: tez pele mele Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.toya.net.pl 11.04.15, 19:15
            pele menele pisze (czytaj marna urzędniczyna której brakuje kompetencji)

inni, którzy tak ostro krytykują zatrudnienie w magistracie, jak widzę czynią to z zawiści, bo oni też by chcieli mieć pracę w urzędzie, a nie mają. Oni też by chcieli mieć stabilną pracę, wypłatę na czas, trzynastki, urlopy, 8 godzin pracy, wolne weekendy itp. Założę się, że gdyby do nich z propozycją pracy wyszedł prezydent, przyjęli by ją bez wahania, nie patrząc na przerost zatrudnienia, większe wydatki gminy na administrację itp.
            Śmieszy mnie bowiem ta fałszywa troska o stan zatrudnienia i stan miasta. Po prostu zżera was zazdrość, nic więcej, a nie miłość do Przemyśla.
            Podam Ci dwa przykłady niekompetencji
            1 - urząd stanu cywilnego
            - potrzebuję wyciąg aktu urodzenia
            - o godz 7>00 ustawiam się w urzędzie w kolejce jestem czwarty,
            - o godz 11.00 pele menele łaskawie mnie obsługuje
            - wypisywanie papierka na komputerze i szukanie księgi zajmuje menelowi 1 godz
            - pele menele jest wstanie przyjąć w ciągu 8 godz max 8 meneli
            2 - zwrot nadpłaty za śmiecie
            - pele menel powiada ze brakuje druków
            - pele menel kieruje mnie do drugiego budynku po druki - absurd przecież o należy do jego obowiązku
            - pele menel ustala ze zwrot nadpłaty nastąpi do miesiaca czasu na konto
            serdeczne pozdrowiena dla pozostałej rzeszy przemyskich urzędasow

• Gość: pele-mele Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.15, 20:56
              "pele menele jest wstanie przyjąć w ciągu 8 godz max 8 meneli".
              Pisząc o tych 8 menelach, jak sądzę nie miałeś na myśli siebie. Nie jesteś menelem skoro logicznie wyrażasz swoje poglądy. No, może zbyt emocjonalnie, ale nie dziwię się temu. Mogę ci współczuć, że trafiłeś na urzędnika, który nie potrafił wczuć się w twoje położenie i nie wykorzystał dostatecznie posiadanych kompetencji. Pomyśl, może to był ktoś nowo zatrudniony? Może nie miał doświadczenia w tej dziedzinie? Mógł się wtedy szkolić i nie wszystko mu wychodziło jak należy? Każdy przecież kiedyś zaczynał i wkurzał innych swą niekompetencją. Trzeba być wyrozumiałym. Musimy dawać ludziom szansę, bez niej stracą pracę, wpadną w depresję i odbiorą sobie życie.
            • Gość: Menel Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.kaskada.net 19.04.15, 18:05
              A pomyslales ze tych wnioskow o zwrot jest bardzo duzo? A pomyslales ze miesiac to termin ustawowy? A jak juz jestes taki mocny na necie to wniosek jest do pobrania ze strony ale widocznie nie zauwazyles a moze nie chciałeś...
              I nie bronie urzednikow bo wiem ze wielu jest niekompetentnych leniwych i po prostu niepotrzebnych tylko ze czesto gesto takiego urzednika blokuje lawina glupich przepisow wymyslonych na Wiejskiej a nie niekompetencja
              Podalbym Ci naprawde rownie wiele przykladow kompetencji ktorej sam doznalem
          • Gość: gonzales Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.przemysl.hypnet.pl 11.04.15, 19:49
            Posłuchaj gościu pele-mele, pisałem o wyborach ponieważ ten temat jest ściśle powiązany i nie można go pominąć odnosząc się do tematu wątku. Mnie świat polityki interesuje teoretycznie, a urząd mam w lotto. Dotyczą mnie natomiast coraz większe opłaty za wszystko co możliwe i leżące w gestii samorządu i dlatego się wkur.wiam.
            Pan Choma zdaje się że od początku sprzedawał się politycznie jako człowiek pełen pomysłów na Przemyśl ,świadczą o tym jego programy wyborcze i bilbordy które krzyczały jaki z niego człowiek z pomysłami. Podobnie z radnymi. Zapytam jakim prawem Ty chcesz choćby tu na forum aby ktoś poddawał gotowe rozwiązania tym którzy mieli być pełni pomysłów? Jaki prawem obrażasz forumowiczów za krytykę tych nieudaczników ,partaczy i kłamców?
            • Gość: gonzales Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.przemysl.hypnet.pl 11.04.15, 19:52
              Bo ja mogę obrażać i goowno mi zrobisz. Ale Tobie nie wolno i basta!
            • Gość: pele-mele Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.15, 20:36
              Czy ja komuś mówiłem, żeby na forum GW podawał rozwiązania problemu? Niech każdy kto chce pomóc mieszkańcom miasta napisze do lokalnej gazety, także do magistratu, nagłośni sprawę i zdobędzie uznanie społeczeństwa. Gdy ktoś się ujawni personalnie, nikt mu nie zabierze jego zasługi. Nikt nie przywłaszczy sobie jego pomysłu. Czy nie warto pochwalić się super pomysłem? A może lepiej zachować dla siebie? Nie bójmy się pomagać. Naprawdę warto.
              Twierdzisz, że nie mam prawa obrażać krytyków nieudaczników, partaczy i kłamców. Ja nikogo nie obrażam, lecz ich krytykuję, co jest dopuszczalne. Ty oczywiście możesz krytykować innych, czemu więc mi odbierasz prawo do krytyki takich osób jak chociażby Ty? Czy to nie aby hipokryzja?
              • Gość: gonzales Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.przemysl.hypnet.pl 11.04.15, 21:26
                Zdaje się że p. Oleszek wyliczył ile zarobił przez trzy kadencje p.Choma. Coś ok 1,8mln zl? Przecież ten nasz prezydent powinien się ze wstydu spalić.
                Nie bez przyczyny podałem wyżej link do artykułu o ekonomii. W tej sytuacji co znajduje się miasto nie ma dobrych pomysłów. Żeby uzdrowić finanse należy wypieprzyć tych co zajmowali się dotychczas finansami miasta,tylko że p. Choma nie do tego moralnego prawa bowiem działali tak z jego polecenia. Zatrudnić należy dobrego ekonomistę i ciąć koszta. Zlikwidować wszystko bez czego miasto może się obejść i ograniczyć maksymalnie zatrudnienie we wszystkim co pod miasto podlega ,aż do bólu. To może moim zdaniem zrobić zarząd komisaryczny jeśli do tego dojdzie. Polityk a politykiem jest p. Choma tego nie zrobi,będzie brał kolejne kredyty dopóki banki będą dawać. Życzę zdrowia, mnie już nie chce się dalej w tym wątku pisac.
      • Gość: Cypis Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.15, 20:45
        Przecież rozwiązanie jest banalnie proste, tylko trzeba minimum wysiłku.
        Popatrz z kiedy jest ten post i co w nim jest - KLIK

Różnica w wydatkach to 1,5 miliona czy kilka milionów?
        Wiadomo gdzie mniej się wydaje, na kim można się wzorować?
        Jest przykład który może być inspiracją do prac nad reorganizacją?
        Kto może i powinien ją przeprowadzić?
        Kto bierze pieniądze za zarządzanie/rządzenie miastem, kierowanie urzędem?
        Rządząca miastem koalicja czy użytkownicy forum?

I jak tu zazdrościć ludziom, którzy publicznie przyznają się jak bardzo kochają miasto, jak troszczą się o nie, chcą uchodzić za świetnych menedżerów, ale nie potrafią wyciągnąć banalnych wniosków i dokonać prozaicznych oszczędności?
      • Gość: umęczony Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.15, 21:19
        rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,17664506,Eldorado_w_Sieniawie__Jak_przyciagnac_firmy__PORTRET.html
        warto poczytać
    • Gość: lesio Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.ip.oxynet.pl 13.04.15, 17:32
      Gdzie się teraz podziała ta armia R. Chomy? Która spamowała 90% tego forum przed wyborami? Bezczelnie zarzucając zwykłym niezadowolonym ludziom (czytaj piszącym szczere wpisy), że są spamerami ze sztabu Oleszka, Wilka czy kogoś tam jeszcze? Teraz widzicie do czego się przyczyniliście omamiliście tych nieświadomych i niezdecydowanych co szukali wiedzy w internecie.... I wybrali......
      • Gość: l Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.dynamic-ww-4.vectranet.pl 19.04.15, 20:33
        Armia R. Ch wróciła z sumy i kładzie sie spać.
        • Gość: Rico Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.play-internet.pl 20.04.15, 06:46
          O już nie ma armii, na własne życzenie
    • Gość: xyz Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.15, 11:42
      U nas oczywiście wszystko na odwrót ;) wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,20-tys-zl-dla-pracowitego-wojta,wid,17466451,wiadomosc.html?
    • Gość: emil Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.15, 15:27
      Podobno w nowej Bibliotece na Grodzkiej (liczba etatów zamrożona) zatrudniono jednak z poruczenia Prezydenta trzy nowe osoby???
    • Gość: Rico Re: Choma chce sobie obniżyć pensję i zwalniać ur IP: *.play-internet.pl 27.04.15, 15:33
      2 naczelników i jednego zce naczelnika pozbawiaja stołka by dać ten stołek jednemu dyrektorowi od braku śniegu. Zmiany jakościowe i ich początek.
    • Gość: obywatel Ciąg dalszy zapowiedzianych zmian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.15, 16:47
      Jeżeli to prawda, że w ubiegłym tygodniu byłej kadrze kierowniczej obniżono pensje, to jest to krok we właściwym kierunku. Każdy zasługuje na to, by godziwie zarabiać, ale gdy ktoś otrzymuje pensję, która jest nieadekwatna do wykonywanej pracy, to jest to nieuczciwe. Fajnie jest otrzymywać kasę, o której inni mogą sobie pomarzyć. Problem w tym, że na nią ktoś inny musi przecież zapracować, co uważam za oczywisty przejaw pasożytnictwa. Pracują na nią podatnicy, zwykli obywatele, którzy mają prawo irytować się, gdy ich środki zamiast na właściwe cele wpadają do kieszeni tych, którzy na nie nie zasłużyli. Zamiast więc bić pianę z powodu słusznych działań decydentów, może warto spojrzeć na siebie i uderzyć się w pierś.
      • a.fischer Re: Ciąg dalszy zapowiedzianych zmian 29.04.15, 08:44
        Jesteś naiwny albo piszesz na zlecenie Chomy. Od kiedy obniżanie pensji nieudacznikom to metoda na załatwienie problemu? Skoro stanowisko jest odpowiedzialne i WYMAGA kompetencji, to wymaga również odpowiedniego wynagrodzenia. Jedyny problem jest w tym, że na stanowiskach są obsadzeni niekompetentni durnie.

Choma postanowił dopasować wynagrodzenie do kompetencji a nie odwrotnie i jak widać to rozwiązanie znalazło poklask wielu idiotów, którzy uważają że to cokolwiek zmieni. Zmieni tylko tyle, że teraz jeszcze mniej kompetentnych ludzi będzie chciało się starać o stanowiska... ale przecież to jest na rękę wszystkim kolesiom przy korycie.

Zamiast uderzać się w pierś uderz się w łeb.
        • Gość: olo Re: Ciag dalszy zapowiedzianych zmian IP: *.net 29.04.15, 09:27
          a.fischer napisal:
          > Zamiast uderzac sie w piers uderz sie w leb.

A Tobie pomoglo siurku? :)
        • Gość: gość Re: Ciąg dalszy zapowiedzianych zmian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.15, 10:07
          Oj i pan moderator jak widać ubolewa nad losem osób, którym zmniejszono pensje, a ja jaj. Co to będzie. Od tej pory nie będą ci ludzie dobrze pracować, od razu spadną ich kompetencje, stracą nagle pamięć i nie będę mieć właściwej wiedzy, by dobrze pracować. Co to z ludzi robi pieniądz.
          Czyżby nasz pan moderator także stracił część pensji, że tak emocjonalnie się odnosi do czegoś, co jest słuszne i jeszcze obraża innych?
          • a.fischer Re: Ciąg dalszy zapowiedzianych zmian 29.04.15, 14:15
            Niczego nie straciłem. Uważam, że zamiast pensji powinny polecieć głowy, tak trudno to dostrzec? Pewnie użyłem za trudnych słów. Ta śmieszna pokazówka z obniżaniem pensji nie sprawi, że sytuacja w mieście się poprawi. Na stanowiskach zostaną ci sami kolesie, tylko gorzej opłacani. Myślisz, że się z tego powodu zmobilizują? Przy pierwszej okazji dostaną "premię" na wyrównanie strat i na tym się skończy.

• Gość: Dino Re: Ciąg dalszy zapowiedzianych zmian IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.15, 14:24
              Pensje w urzędzie i w spółkach powinny być wysokie, a co najmniej przyzwoite, pod warunkiem że spółki będą na siebie zarabiały, a urzędnicy będą dobrze pracować, ściągać inwestorów, pozyskiwać zewnętrzne środki i realizować projekty polepszającej życie mieszkańców. Jeśli tak nie jest, to obniżka pensji niczego nie załatwi, trzeba wymieńić ludzi, może być ich mniej, ale lepszych, rozliczanych za wynik, a nie za przychodzenie do pracy. To samo dotyczy prezydenta, który, jeśli jest człowiekiem o elementarnym poczuciu honoru to powinien wyjechać do Mołdawii i tam zostać.
              • Gość: gość Re: Ciąg dalszy zapowiedzianych zmian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.15, 15:03
                Na temat urzędników i ich kompetencji czy zarobków można by długo mówić. Nie mam zamiaru bronić tych, którzy mienią się jedynie urzędnikami, a daleko im do statusu urzędnika. Chodzi tu jednak o coś więcej, o tych, którym, gdy ich zdejmowano ze stołka przez ostatnie kilkanaście lat, nie odebrano kasy, a wręcz odwrotnie wszystkie dodatki włączono do pensji zasadniczej, od której .... jest jeszcze dodatek stażowy, więc w zasadzie po utracie stanowiska mieli większą pensję i mniejsze obowiązki. To jest dla mnie patologia i dobrze że ktoś to wreszcie uregulował.
                • Gość: bebe Re: Ciąg dalszy zapowiedzianych zmian IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 29.04.15, 20:35
                  Jaka patologia? Urzędnicy wyższego szczebla byli "zdejmowani" ze stołka nie dlatego, że coś mówiąc trywialnie "zawalili", ale dlatego, że prezydent miał potrzebę zatrudnienia innej osoby np. poleconej przez Kogoś, od kogo zależała pomyślność prezydenta. Osoba tracąca stanowisko, a nie tracąca na tym finansowo, nie stawała się awanturnikiem, nie szła do Sądu Pracy, nie żywiła też złości w stosunku do pracodawcy. Korzyść była z tej sytuacji obopólna, a nawet trójstronna, bo namaszczony na wyższe stanowisko nowy pracownik też był zadowolony. W urzędzie znane są przypadki, gdy urzędnik wyższego szczebla zawinił, czegoś niedopatrzył, niewłaściwie wydał decyzję i udowodniono mu to, ale tacy zostali zwolnieni. Ci którym zostawiono poprzednio pobierane wynagrodzenie, a pozbawiono stanowiska nie są winni. Zostawcie ich w spokoju.
                  • Gość: gość Re: Ciąg dalszy zapowiedzianych zmian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.15, 03:09
                    Bez względu na przyczyny zdjęcia ze stołka, czy ktoś zawinił czy nie, pozostawienie takim osobom dotychczasowego wynagrodzenia to skandal.
                    Ilu na przestrzeni kilkunastu lat zostało zwolnionych z powodu swoich czy cudzych błędów? Większość zmieniała jedynie stanowisko z zachowaną pensją. W prywatnej firmie taki ktoś zostałby wylany na zbity pysk, a nie chowany w tym czy innym dziale. Jak tylko narozrabiał w jednym, to zamiast go zwolnić przenoszono go do innego. Taka była praktyka. Komuś zabrakło zwykłej odwagi, by zrobić to co należało już dawno albo ktoś nie chciał im robić krzywdy, bo dzieci, bo kredyty, bo coś tam .....Tylko że pojawił się problem z niektórymi osobami, każdy dziś broni się przed nimi i nie chce ich przyjąć. Cóż, jak ktoś nie szanuje innych, to i inni nie będą go szanować, a tym bardziej chcieć z kimś takim współpracować, zwłaszcza jak ktoś choruje na stanowisko czyni wszystko by je zdobyć. Trochę więcej pokory .... szefem się bywa, ale człowiekiem się JEST! Zamiast ubolewać nad stratą efemerycznej pozycji może warto pomyśleć o czymś trwalszym, o opinii jaka pozostanie po nas, po śmierci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka