Dodaj do ulubionych

Wołyń - pamiętamy

22.07.15, 21:45
Ukraina powinna być największym wrogiem Polski, oni uznali UPA a co UPA robiło? kilka faktów:
polska.newsweek.pl/wolyn-1943--jak-wygladala-rzez-polakow-,106156,1,1.html
www.fakt.pl/jak-ukraincy-mordowali-polakow-lista-tortur-na-polakach-,artykuly,220178,1.html
Nic dodać, nic ująć...Osobiście jestem za zajęciem TAKIEJ ukrainy przez Rosję
Obserwuj wątek
    • Gość: aurelio Re: Wołyń - pamiętamy IP: *.toya.net.pl 23.07.15, 00:44
      zmianynaziemi.pl/wiadomosc/ukrainie-trwa-przemilczana-w-polskich-medich-banderowska-rebelia?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook
    • Gość: Tutejszy A ja jestem z Przemyśla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.15, 17:04
      A ja jestem z Przemyśla.
      Mam daleko w d...e pamięć o Wołyniu.
      Nikt im nie kazał tam iść i bawić się w kolonistów.
      Tubylcy wyrżneli swoich ciemięzycieli i po sprawie.
      • e.voytaszek Re: A ja jestem z Przemyśla 24.07.15, 21:58
        Oby faszystowska swołocz ukraińska nie zabrała ci mieszkanka... Jeszcze zaskomlisz: "Putin pomóż"
        • Gość: leon Re: A ja jestem z Przemyśla IP: *.play-internet.pl 24.07.15, 22:13
          "Tutejszy" nie bądź idiotą.A swoją drogą pamietajmy nie tylko o Wołyniu,ale i Podolu, Pokuciu i Małoposce Wschodniej do której zaliczamy także Ziemię Przemyską.
        • Gość: Tutejszy Re: A ja jestem z Przemyśla. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.15, 22:16
          W Przemyślu mieszkamy od zawsze.Ani moim pradziadkom,dziadkom,rodzicom i mnie nikt nigdy nie zabral domu.Ale znam z opowiadań takich co przybyli z Wołynia i zajeli domy po Żydach przemyskich czy też mieszkania tych co uciekli przed komunistami.
          Z Wołynia przybyli do Przemyśla Wołyniacy jako UB-cy i stanowili trzon UB jak też innych służb policyjnych e regionie.
          Tak oni i ich potomkowie mogą się bać.O zagrabione mieszkania także.
          Nic dziwnego,że ciągle krzyczą "łapaj złodzieja" by odwrócić uwagę od siebie.
          • matigrypl Re: A ja jestem z Przemyśla. 25.07.15, 06:51
            marucha.wordpress.com/2015/06/25/mariusz-cysewski-zalgana-banderowska-menda-i-psychopata/
            To dla banderowskich i upowskich prowokatorów z pod znaku tryzuba;

Powyższa grafika obrazuje jedno z kłamstw Mariusza Cysewskiego, załganego probanderowskiego psychopaty. Jego zdaniem Ukraina bohatersko walczy z agresją Rosji, kraju ?obłąkanej dziczy? i ?zbrodniarzy? (swoją drogą tylko wyjątkowa kanalia może tak rasistowsko wyrażać się o mieszkańcach innego kraju).

Szef Sztabu Generalnego Sił Zbrojnych Ukrainy, generał Wiktor Mużenko, jest innego zdania ? na Ukrainie nie ma żadnych oddziałów rosyjskich. ?Obecnie faktycznie uczestniczą w walkach jedynie rosyjscy najemnicy czy obywatele Federacji Rosyjskiej jako członkowie nielegalnych grup zbrojnych. Nie walczymy z regularnymi oddziałami rosyjskiej armii?. No ale pewnie Cysewski wie lepiej. Zupełnie, jak reżymowy dziennikarz PRL-u Tadeusz Kur, o którym krążyło powiedzonko ?Kur wie lepiej?.

Mariusz Cysewski pragnie być znany i zasłużyć się tym, których uważa za wygrywających. Dopomożemy mu w miarę naszych skromnych możliwości.

Wszystkie poniższe dane są legalnie dostępne na sieci.

Oto jego adres:

Warto poczytać też komentarze! Zamieszkali w Polsce banderowcy specjalnie zachowują się tak jak np. tutejszy banderowiec. Chodzi im o to by dostać po ryju aby propaganda upowska miała co pisać n/t prześladowań. Zawsze zapomną dodać za co i w jakich okolicznościach. Pragnę ostrzec bandytów propagandowych ze sytuacja nigdy nie jest wieczna i może się zmienić gdy peło z pisem znajdzie się na śmietniku historii!!! Wtedy paragrafy o wrogiej działalności i chęci destrukcji państwa zaczną być w użyciu! Jak z linku wynika są już organizacje i ludzie tworzący listy proskrypcyjne zgodnie z wzorami list jakie tworzyli upowcy dla szwabów.

Du tutejszego banderowca; "znam z opowiadań"; czy to nie cytat z banderowskiej propagandy?
            • berig123 Re: A ja jestem z Przemyśla. 25.07.15, 09:41
              Proszę mi wytłumaczyć dlaczego Ukraińcy mordowali Polaków? No do dzieła!!!!
              • Gość: Edward Kloc Re: A ja jestem z Przemyśla. IP: *.toya.net.pl 25.07.15, 10:56
                Zbrodnie na naszych rodakach w latach 1943-1944 dokonane przez nacjonalistów ukraińskich , w świetle norm Organizacji Narodów Zjednoczonych były ludobójstwem. Polacy zginęli w tysiącach miejscowości tylko dlatego ,że byli Polakami. Było to genocidium atrox – ludobójstwo okrutne, dzikie , straszne ,okropne. Nie będę Państwa epatował opisem mordów dokonanych na Polakach. Wspomnę tylko, że historyk Aleksander Korman ustalił i opisał 362 metody bestialskich tortur stosowanych przez nacjonalistów wobec naszych rodaków.

Odpowiedzialność za ludobójstwo ponosi w głównej mierze Organizacja Ukraińskich Nacjonalistów (OUN) i jej zbrojne ramię Ukraińska Powstańcza Armia (UPA). Kierując się obłąkańczą ideologią Dmytro Doncowa , kontynuowaną następnie przez Stephana Banderę zamierzały one zbudować „ Samostijną Ukrainę” poprzez eliminację innych narodowości w tym znienawidzonych Lachów tj. Polaków.

O zbrodniczej działalności UPA świadczy odnalezione w archiwach sprawozdanie dowódcy kurenia Iwana Kłymczaka ps. „Łysy” do kierownictwa OUN o treści ,cytuję „ 29 sierpnia 1943r. przeprowadziłem akcję we wsiach Wola Ostrowiecka i Ostrówki główniańskiego rejonu. Zlikwidowałem wszystkich Polaków od małego do starego. Wszystkie budynki spaliłem ,mienie i chudobę zabrałem dla potrzeb kurenia” –koniec cytatu.

Za lapidarnym meldunkiem kryją się ludzkie tragedie ,śmierć niewinnych dzieci , kobiet, mężczyzn i starców. Takich miejscowości , które zniknęły z powierzchni ziemi były tysiące ,a mieszkająca w nich ludność została wymordowana.

Historycy oceniają ,że na samym Wołyniu w 1943r. zginęło w okrutny sposób około 60 tys. Polaków przy czym Ewa i Władysław Siemaszkowie w wyniku wieloletnich badań ustalili z imienia i nazwiska ponad 40 tys. ofiar.

Ogółem na Wołyniu i w trzech województwach Małopolski Wschodniej zginęło co najmniej 100 tys. Polaków. Niektórzy badacze oceniają ,że ofiar mogło być nawet 200 tys. Mordowani byli nie tylko Polacy ,ale też Czesi , Żydzi , Węgrzy i Ormianie. Razem z wiernymi ginęły też osoby konsekrowane tj. księża katolicy , zakonnicy i siostry zakonne ,a kościoły niszczono.

„Nienawiść zatruła krew pobratymczą” -Napisał kiedyś Henryk Sienkiewicz w powieści Ogniem i Mieczem.

Mordów na ludności polskiej ,oprócz UPA dokonywały także inne formacje zbrojne , np; bulbowcy dowodzeni przez Borowca ps. „Taras Bulba”, melnykowscy , legion wołyński w służbie niemieckiej dowodzony przez Petra Diaczenko wsławiony tłumieniem powstania warszawskiego na Czerniakowie, czy też dywizja SS-Galizien składająca się z ochotników ukraińskich.

W mordowaniu ludności polskiej uczestniczyli często Ukraińcy z okolicznych miejscowości uzbrojeni w widły ,siekiery i inne narzędzia. Można zatem sparafrazować słowa Zofii Nałkowskiej „ Ludzie ludziom zgotowali ten los” na słowa „Sąsiedzi sąsiadom zgotowali ten los ”.

Dzisiaj oddajemy hołd ofiarom ludobójstwa na Kresach południowo-wschodnich Rzeczypospolitej. Data uroczystości wybrana została nieprzypadkowo ,gdyż apogeum zbrodni na Wołyniu miało miejsce w niedzielę dnia 11 lipca 1943r. W tym dniu nazywanym przez potomnych „krwawą niedzielą” banderowcy zaatakowali równocześnie około 100 miejscowości zamieszkałych przez ludność polską, mordując kilka tysięcy osób w tym także w czasie nabożeństw w kościołach.

Na hołd zasługują także sprawiedliwi Ukraińcy ,którzy z narażeniem własnego życia ratowali sąsiadów Polaków ostrzegając ich przed rzezią bądź też przechowując ich w swoich domach. Za taką postawę groziła im śmierć z rąk współziomków. Wielu Polaków uratowało życie dzięki sprawiedliwym.
                Dziękuję za uwagę.

Edward Kloc
              • 99venus Re: A ja jestem z Przemyśla. 25.07.15, 16:44
                naprawdę nie wiesz?trzeba było się uczyć w szkole.ale ci podpowiem-bo to taka sama swołocz jaki ich wielcy przyjaciele jak niemieccy naziści.
          • 99venus Re: A ja jestem z Przemyśla. 25.07.15, 16:42
            nikt wam nie odebrał domu i nawet życia nie pozbawił-sam widzisz cym sie różnią Polacy od Ukraińców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka