Dodaj do ulubionych

"Stanisława Kowalska" Sp. z o.o.

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.04, 20:37
Wydawca
Zgłaszam się do pracy w charakterze korektora.
"...koledzy z ponad 100 lat temu".

sponad, sponad, sponad, itd. za karę 100 razy przepisać! Tego "z" w ogóle
w zdaniu nie powinno być ;)

Już taką gazetę z tego forum znamy. Jota w jotę to samo. Będziemy jednak
śledzić pod kątem przyszłej eksprtyzy lingwistycznej ;(
Obserwuj wątek
    • rapapo Re: "Stanisława Kowalska" Sp. z o.o. 18.09.04, 21:45
      Fajnie się zapowiada, czy ktoś zechce ocenić treść???

Gdzie to można kupić???
    • Gość: echelon Re: "Stanisława Kowalska" Sp. z o.o. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 18:20

Pozwoliliśmy sobie dzisiaj na dokładną korektę pierwszego numeru „Gazety
      Przemyskiej” z dn. 17 września 2004 roku. Oto wyniki:
      -jeden frazes (o Fundacji);
      -nadużywanie słów obcych o znaczeniach niezrozumiałych dla przeciętnego
      czytelnika;
      -błędy frazeologiczne: „w zespole redakcyjnym zasiadają”, „ogłoszenie tego
      faktu do publicznej wiadomości”, „wprowadzenie punku do obrad”...
      -wartościująca reklama;
      -nieznajomość nazewnictwa, np. Podkarpackie Kuratorium Oświaty (bez Wychowania);
      -błędy ortograficzne, np. z pośród, w niebogłosy, Przemyślanka na Sycyli, nie
      czasowy, Osób Niedowidzacych i Słabo widzących;
      -piętrowe błędy gramatyczno-stylistyczne:, np. „nie uznano nawet za stosowne
      wcześniejsze poinformowanie o tych planach”, „te epokę”;
      - nieporadność stylistyczna:, np. Było południe na wprost bramy (...);
      - błędy prawne:, np. „placówek oświatowych (...) wpisanych w panoramę naszego
      miasta” /W panoramie są, lecz czy są w rejestrach i ewidencjach odpowiednich
      organów?/;
      - używanie rusycyzmów: „niczym to nastąpiło”’
      - pisanie cyfr zamiast liczebników;
      - powtórzenie drukarskie części tekstu;
      - dzielenie wyrazów niezgodnie z zasadami pisowni i budową słowotwórczą;
      - używanie wyrazów zakłócających komunikację, np. „ekskluzywnych salonów
      masarzy w Polsce(...)”;
      - używanie języka potocznego nieadekwatnie do sytuacji reklamowej (ogrom
      klientek), używanie języka zwulgaryzowanego;
      - tekst na str. 20 „wypadało” przedstawić do autoryzacji Pani dr Oldze Popowicz;
      -str. 21, 22, 23 - błędów nie zawiera (chochlik drukarski „powodźią” jedynie);
      Pomijając strony 25, 26, 27, 28, część 18 i 19 – te ostatnie ze względu na
      żałosny poziom merytoryczny publikacji, widać, że zasady interpunkcji REDAKCJI
      znane nie są. Takie znaki interpunkcyjne, jak kropka, (w tytułach), łącznik,
      przecinek, myślnik, czyli 65 błędów z tego zakresu zupełnie zakłóca
      komunikatywność wypowiedzi. Słabą stroną autorów jest przede umiejętność
      rozdzielania przecinkami członów zdań złożonych współrzędnie i podrzędnie.
      Jeśli dodać do tego jeszcze nieopanowaną umiejętność wykorzystywania funkcji
      DTP, czy chociażby posługiwania się Edytorem tekstu Word lub OpenOffice,
      korzystniej byłoby w tej sytuacji przesunąć część pracowników w urzędzie do
      innych prac pomocniczych. Inni zaś niech zajmą się czytaniem tekstów
      humorystycznych dla własnej przyjemności.
      www.humorek.of.pl
      www.teksty.pl
      www.otto.netix.pl
      albo kolorowaniem:
      www.coloring.com
      Ze względu więc na szkodliwość edukacyjną „Gazety Przemyskiej” lepiej wycofać z
      kiosków cały jej nakład. Spółkę „Stanisława Kowalska” z Krajowego Rejestru
      Sądowego wypisać, gdyż rzeczywiście jest z ograniczoną odpowiedzialnością. W
      sensie dosłownym.
      ----
      eChElOn
      • Gość: Czytelnik GP Re: "Stanisława Kowalska" Sp. z o.o. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 08:26
        Gazeta Przemyska istnieje od polowy 2002 roku, gazete ktora trzymacie w reklach
        numer pierwszy wyszedl w marcu 2003. W obecnym numerze czesc artykulow jest
        takich samych jak w 2003r. Zbieg okolicznosci? Nie! To jest ciag dalszy
        naciagnia ludzi na reklamy, ten numer byl drukowany na ploterze w ilosc 200
        sztuk - oczywiscie reklamodawcom mowili ze bedzie 5000 tys. Duzej roznicy w
        sumie nie ma. Z tego co sie dowiedzialem Stanislawa Kowalska jest bacia ktora
        ma 90 - pare lat. Ciekawe ze w tym wieku jeszcze mozna zalozyc dzialalnosc i
        prowadzic gazete. Z drugiej strony dzwonie do gazety i mowia ze chcialbym
        porozmawiac z wydawca, glos po drugiej stronie odpowiada nie ma wydawcy. Prosze
        w takim razie o rozmowe z naczelnym - nie ma naczelnego, to pytam o nazwisko bo
        w gazecie sie nie doczytalem - a glos odpowiada to informacja tajna! W takim
        razie to prosze o Pana nazwisko - efekt odlozona sluchawaka i przez najblizsze
        2 godziny telefon zajety.
        Wybralem sie do biura - efekt zdumiewajacy siedzi 9 osob, 3 chlopow i 6
        dziewczyn. Dziwczyny siedza w ciemnym pomieszczeniu pod sciana z przerazona
        mina - ciekawe co tam sie wyprawia z nimi...
        A tak w sumie to proponuje wszytko zrobic zeby ta gazeta zniknela z naszego
        rynku.
    • rapapo Re: "Stanisława Kowalska" Sp. z o.o. 19.09.04, 19:54
      A jak ilość błędów wygląd na tle tych drukowanych choćby w Życiu Podkarpackim???
      • Gość: Zbychu z Przemyśla Re: "Stanisława Kowalska" Sp. z o.o. IP: 80.51.255.* 20.09.04, 19:19
        Ostatni raz toleruję Twoje zachowanie ortograficzno - rozumne.
        Jeżeli jest to forum dla wszystkich mających i nie mających coś do powiedzenia,
        to niech mówią.Po co im przeszkadzać.Jeżeli tak Ci to wadzi,to odsyłam do
        wypracowan maturzystów,pewnych szkół.Więc przestań pieścić swoją zarozumiałą
        butę!!!!!
        • cien_arcynaczelnika Re: "Stanisława Kowalska" Sp. z o.o. 20.09.04, 19:36
          Zbycha popieram - Rapapo ogniste Szwedki Ci na rozum uderzyły? Znam wielu
          absolwentów Twego 2 LO co sie poprawnie wysłowić nie potrafią o innych sprawach
          nie wspomnę.
          Co do Gazety Przemyskiej mam mieszane uczucia po lekturze obecnego numeru
          Pozdrawiam
          • rapapo DO: Ciena cienia 20.09.04, 20:17
            Ja proponuje czytac co jest do kogo... Jezeli chodzi o bledy popelniane przeze
            mnie to mam problemy z tutejsza klawiatura... Jednak naczelniku, obawiam sie ze
            te slowa krytyki nie byly skierowane do mnie :) Wiesz II LO to ma pogorszona
            opinie za sprawa pracownikow, obenych ale i bylych... A ze wielu nas,
            absolwentow, znasz, tak wiem, wielu przez dlugi, dlugi czas lizales tylki, "dla
            chleba"...
            • cien_arcynaczelnika Re: DO: Ciena cienia 21.09.04, 07:50
              Obce są mi praktyki stosowane przez Ciebie, które przypisujesz innym
              • rapapo Re: DO: Ciena cienia 21.09.04, 12:58
                Ty masz chyba krótką pamięć, ja Ci ją odświeżę :)

Re: CZY SENATOR AWS SZKOLI SAMOOBRONĘ???
                Autor: cien_arcynaczelnika
                Data: 10.02.2004 19:36 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

--------------------------------------------------------------------------------
                Ludzie odczepcie sie od dziecioroba. Za co ten biedaka ma chalupe skonczyc
                budowac w ostrowie???? Ludzie, sklep zielarski zony ledwo przedzie, ludzie!!
                Sama Kryśka mowiła ze jeszcze 1 kadencja senatora by sie przydała bo dom by
                skonczyła budowac.

O czym tu gadac.

Wykładowca dobry w płodzeniu dzieci
                Zielarka w piciu trunków wszelakich
                • Gość: Cien arcy Re: DO: Ciena cienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 13:10
                  A co to ma ze wszystkim wspolnego - zwłaszcza moj szyderczy ton w cytowanej
                  przez Ciebie odpowiedzi
                  • rapapo Re: DO: Ciena cienia @ 21.09.04, 13:58
      • kora3 Liczba, a nie ilość :D 20.09.04, 21:26
        rapapo napisał:

> A jak ilość błędów

Liczba, ....liczba błedów kolego:) błędy sa policzalne :D
        A więc mówienie i pisanie "ilość błędów" ..jest :) hehe błędem :D

wygląd na tle tych drukowanych choćby w Życiu Podkarpackim??
        > ?
        • rapapo Do nieomylnych!!! 20.09.04, 21:43
          Errare humanum est :)
          • kora3 Re: Do nieomylnych!!! 21.09.04, 09:13
            rapapo napisał:

> Errare humanum est :)

Owszem ..:)
            • rapapo Re: Do Kora3 21.09.04, 12:55
              :*

Obiecuje bardziej uważać na swoją gramtykę i ortografię języka polskiego :)
              • kora3 Re: Do Kora3 21.09.04, 13:02
                rapapo napisał:

> :*
                >
                > Obiecuje bardziej uważać na swoją gramtykę i ortografię języka polskiego :)

Spoko ..jak dla mnie nie musisz ...ja tylko tak ..dla porządku :)
    • Gość: gazeciarz Re: "Stanisława Kowalska" Sp. z o.o. IP: 83.27.* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 22:24
      D N O!!! Obraz nędzy i rozpaczy. Błąd na błędzie.
      1. Dlaczego na 1 stronie w kolumnie od Redakcji w tle widać "cień włosa"?
      2. Nie podoba mi się stosowanie różnych szerokości czcionek na stronach.
      3. Niewyraźne, zamazane, czasem wogóle nieczytelne zdjęcia!
      4. Dlaczego na okładce nie zostały zamieszczone tytuły nie których artykułów ze
      środka, tylko reklamy. Wygląda to jak tygodnik Anonse.
      5. "...Wydawane przez nas pismo zainteresuje Was nie tylko szatą gra ficzną
      (pełny kolor, dobry papier),..." - Ehh żartownisie :D, to gdzie ten dobry
      papier i kolory. Co ja mam reklamy podziwiać, pogięło Was czy co, normalnie
      jaja sobie robicie?
      6. Jeśli tak mają wyglądać następne numery to nie chcę widzieć tego g...a w
      moim kiosku.

"...słowem stare wygi i młode "pistolety"..." chyba miało być niewypały :>.
      • Gość: miggi Re: "Stanisława Kowalska" Sp. z o.o. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 10:36
        Cześć

Pod wpływem tego wątku przemogłem się i poszedłem do kiosku po "Gazetę
        Przemyską"

Połowa tekstów jest pisana przez jedną osobę, druga połowa to teksty
        tzw "sponsorowane" czyli reklamy.
        Zdjęcia to totalne dno. Wszystkie nieostre i żle wykadrowane. Na trzeciej
        stronie okładki znajdują się zdjęcia naszych radnych. Nie wiem czy
        zamieszczenie tych zdjęć bez zgody autora jest zgodne z prawem. Podejrzewając,
        że owe zdjęcia pochodzą z innego źródła wszedłem na tą oto stronę :
        www.przemysl.pl/um/radni.htm i jaki wniosek zdjęcia pochodzą ze strony
        Urzedu Miejskiego. Ale najbardziej rozbawił mnie tekst o "bandziorach - terror
        kaptórków", a dokładnie trzecia kolumna na 11 stronie.

Nie wiem kto podją się składu tej gazety ale jest to raczej wynik pracy amatora
        niż profesjonalnego zespołu redakcyjnego.

ps. szukałem tej gazety z dobre pół godziny byłem w czterech kioskach i nic
        nigdzie już !!! jej nie było. Podejrzewam, że "rozejście się" nakładu wynika
        nie z poziomu gazety, a raczej z opini o niej.

pozdrawiam miggi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka