Dodaj do ulubionych

Sklepy sprzedające nielegalne oprogramowanie !

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 09:17
Na 3-go Maja z tyłu za Piramidą jest sklepik komputerowy oszukujący ludzi.
Jak przychodzisz pytać o cenę wszystko jest pięknie, zestaw ma zawierać
windows i inne programy. Po odbiorze okazuje się system jest piracki, inne
programy też są nielegalne bo zamiast wersji "box" wsadzili ci podzespoły w
wersji OEM, do których nie ma dołączonego oprogramowania. Jak chciałem to
reklamować to usłyszałem, że oprogramowanie nie podlega reklamacjom a tak w
ogóle to lepiej żebym siedział cicho bo to ja odpowiadam prawnie za to co mam
wgrane na komputer. Jak można z tym walczyć ?
Obserwuj wątek
    • rychu_z_przemysla Re: Sklepy sprzedające nielegalne oprogramowanie 19.11.04, 14:43
      Gość portalu: jaromir_k napisał(a):

> Jak można z tym walczyć ?

Jesli to prawda, to zglos to na policje.
    • Gość: Zbychu z Przemyśla Re: Sklepy sprzedające nielegalne oprogramowanie IP: 80.51.255.* 19.11.04, 16:03
      To po co tam kupujesz.Tego,który tak odpowiedział należało delikatnie ostrzec i
      tak jak mówi Rycho,policja.
      Zapamiętaj drogi Jaromirze, "chytry dwa razy traci"
    • darino Re: Sklepy sprzedające nielegalne oprogramowanie 19.11.04, 17:18
      Jeżeli masz jakikolwiek dowód zakupu, radzę zgłosić to na policję.
    • Gość: aaa Re: Sklepy sprzedające nielegalne oprogramowanie IP: *.in-addr.btopenworld.com 20.11.04, 11:43
      Pytanie jest podstawowe, czy zaplaciles za oryginalne oporgramowanie? Bo nie
      chodzi tutaj o ten czy inny sklep, ale w P-slu w kazdym sklepie kupisz komputer
      z pirackim oprogramowaniem ... Zaden sklep nie doklada do ceny komputera ceny
      oprogramowania. Co do podzespolow, jezeli masz na fakturze zaznaczone
      podzespoly box'owane a w rzeczywistosci masz oemowe, jak najbardziej bym sie
      domagal wymiany na wlasciwe. Nie za bardzo rozumiem o oprogramowaniu dolaczonym
      do boxow o jakim wspominasz?? Powodzenia ...
      • Gość: jaromir_k Re: Sklepy sprzedające nielegalne oprogramowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 08:25
        Nie chodzi mi o wytaczanie krucjaty przeciwko sklepom, znam realia naszego
        rynku i możliwości finansowe. Każdy kupuje komputer i programy na swoje ryzyko,
        chodzi mi tylko o to żeby to był świadomy wybór. Sprzedawca zapewniał, że te
        programy (powerdvd i nero) są dołączone do nagrywarki, po sprawdzeniu w domu
        okazało się że mam pirackie kopie. Zapewne jest to jeden ze sposobów
        konkurencji ceną pomiędzy sklepami, przeciętnemu użytkownikowi ciężko jest się
        połapać w tych wszystkich cyferkach i oznaczeniach podzespołów i sprzedawcy to
        z premedytacją wykorzystują.
        • Gość: daro z krakowa Re: Sklepy sprzedające nielegalne oprogramowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 12:15
          Sprawdziłem swoje papiery i okazało się, że programy te (legalne) otrzymałem
          razem z nagrywarką gratisowo - ale ja kupowałem w Krakowie.
    • Gość: Właściciel Re: Sklepy sprzedające nielegalne oprogramowanie IP: *.hexen.przemysl.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 10:46
      Wychodząc na przeciw klientom i dbając o ich zadowolenie zwracam się jako
      właściciel do Jaromira_k o wyjaśnienie osobiście pretensji o jakich raczył
      poinformować w forum przemyśl w dniach 19,11,04 oraz 22,11,04 . Nie wchodząc w
      zbędne dyskusje , jeśli masz rację posypie głowę popiołem i się do tego
      ustosunkuję , jeśli nie będę uważał to za pomówienie i zagrywkę poniżej pasa .
      Propszę o wyznaczenie terminu i godziny spotkania w sklepie .
      Z poważaniem
      Właściciel
      • Gość: jaromir_k Re: Sklepy sprzedające nielegalne oprogramowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 10:54
        Dziękuję za wypowiedź "właściciela", przykro mi stwierdzić ale ma się to nijak
        do praktyki stosowanej w tym sklepiku. Nauka nie poszła w las - na pewno nigdy
        już nic nie kupię w tym miejscu, jeśli chodzi o legalność instalacji
        oprogramowania to robicie to na własną odpowiedzialność, ale pamiętajcie że to
        ma krótkie nogi. Jak ktoś ma ponieść konsekwencje prawne to będzie to na pewno
        sklep, przynajmniej tak pokazuje praktyka polskiego sądownictwa.
        • Gość: jaco Re: Sklepy sprzedające nielegalne oprogramowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 11:07
          Naklej sobie na czole jeszcze naklejke - "Jestem legalny". Niech wszyscy
          mieszkańcy miasta o tym wiedzą, a nie tylko forumowicze ;).
    • Gość: zzzzz Re: Sklepy sprzedające nielegalne oprogramowanie IP: 217.98.81.* 22.11.04, 20:50
      Osobiście znam ten sklepik, sprzedawcy może nie grzeszą wiedzą w zakresie
      informatyki, ale można liczyć na miłą obsługę. Co do Twoich zarzutów, nie mam
      nic przeciwko temu ża można u nich za friko wgrać co nieco, Gates i tak już się
      dorobił na windowsach. Gdybyś spróbował kupić kompa po drugiej stronie ulicy
      dopiero poznasz co to "fachowa" instalacja XP + sp01. To że dałeś się zrobić w
      bambuko to twój problem i nie zawracaj gitary na forum.
      • Gość: Zbychu z Przemyśla Re: Sklepy sprzedające nielegalne oprogramowanie IP: 80.51.255.* 23.11.04, 03:40
        To zawróć Ty miły właścicielu"KOMPA"Po co ten tekst?Ktoś ma problem.A jak
        zwykle przyjaciele z forum maja to gdzieś.Czy tak???????
    • Gość: Pracownicy Re: Sklepy sprzedające nielegalne oprogramowanie IP: *.hexen.przemysl.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 13:10
      W związku z niewywiązaniem się z propozycji, jaka została przedstawiona przez
      właściciela sklepu i naszego pracodawce i z uwagi na przekonanie, iż
      przedstawiona systuacja naszym zdaniem nie miała miejsca (a zwłaszcza
      potraktowanie klienta słowami aby "siedział cicho" co NIGDY nie miało miejsca w
      naszej firmie) uznajemy to zajście za zwykłą prowokację. NIE SPRZEDAJEMY
      klientom podzespołów w wesji OEM jako wydania BOX`owe dołaczając do nich
      skopiowane programy. Legalizacja zainstalowanych przez nas programów użytkowych
      należy do WŁAŚCICIELA komputera, na którym zainstalowane jest to
      oprogramowanie. NIE ROZPROWADZAMY nielegalnych kopii systemów operacyjnych -
      klient jest ZAWSZE przez nas poinformowany, iż do niego należy rejestracja i
      legalizacja oprogramowania, które zostało przez nas zainstalowane (i za które
      de facto nie płaci ani złotówki). Pozdrawiamy klientów zadowolonych,
      przepraszamy urażonych - zawsze zależy nam jak najszybszym wyjaśnieniu sytuacji
      ale w tym przypadku, jak widać działania z naszej strony nie zawsze odnoszą
      pożądany skutek.
      P.S. mała uwaga co do Pana jaromira_k - czujemy się urażeni Pańskim (naszym
      zdaniem niesłusznym oskarżeniem) i przypominamy, że czasy socjalizmu
      i "uprzejmie donosze" się skonczyły !! Zachęcamy do prawdziwej obywatelskiej
      postawy i odpowiedzialności cywilnej przede wszystkim.
      • Gość: daro z krakowa halo pracownicy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 13:21
        Nie napisaliscie jeszcze, jak według Was miała się sprawa z nagrywarką i
        programami do niej załączonymi - Nero i PowerDVD ?
      • Gość: jaromir_k Re: Sklepy sprzedające nielegalne oprogramowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 14:53
        W imieniu własciciela dziękuję pracownikom za tak szczery dowód poparcia. Mam
        nadzieję, że przy wypłacie dostaniecie z tego tytułu podwyżkę. Co do
        szczegółów - jak wyjaśnicie termin : "legalizacja oprogramowania
        zainstalowanego przez was za darmo należy do klienta" - tzn macie patent na
        legalnego XP za 1 złoty?
        Druga rada : załóżcie związki zawodowe to może będziecie mogli wyrażać na forum
        swoje prawdziwe opinie (takie jak w sklepie po cichu).
        Powodzenia chłopaki !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka