Dodaj do ulubionych

"faszyzm nie jest zły"

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 22:46
witam! uczęszczam do elitarnego przemyskiego liceum - "słowaka" szczyczącego
się "wyjątkową" młodzieżą i "niezastąpioną" kadrą! oprócz tych górnolotnych
określeń dobija mnie to, że nauczyciele nie przygotowują nas do matury, ale
nie w tym rzecz. dzisiaj na wos-ie mój nauczyciel powiedział, że faszyzm nie
jest taki do końca zły i ma swoje dobre strony!!! bardzo zdziwiłam się jego
wypowiedzią, bo szkoła uczy (CHYBA) tolerancji, a faszyzm (RACZEJ?) nie
należy do takich teorii-światopoglądów preferujących równość, tolerancję itp.
czy przypadkiem częśc mieszkańców (inteligencja-nauczyciele) naszego
znakomitego grodu nas sanem nie "zionie" zaściankowością?
dzisiejsza "wyborcza" prezentuje artykuł "antysemityzm ma się dobrze", gdzie
zauważono, że tendencje antyżydowskie skupiają mieszkańców małych miast i
wsi - w znacznym stopniu ludzi nieobytych, niewykształconych,
słuchaczy "ojca" rydzyka i lepperopodobnych! czy mój nauczyciel też jest
niewykształcony, bo po części usprawiedliwia faszyzm, będący złem równym
antysemityzmowi, i ukazuje jego "dobre strony"? jego (PROFESORA) stanowiska
nie jest w "słowaku" odosobnione. wstyd mi za nich! mam nadzieję,że są
wyjątkami w naszym mieście!
Obserwuj wątek
    • Gość: free Re: "faszyzm nie jest zły" IP: 80.51.180.* 01.03.05, 23:00
      a myślałem że kadra w "Słowaku" jest na "medal" a to sie nadaje do prokuratora
      niedługo będą wychwalać nazistów.Dobrze że już wyrosłem z wieku szkolnego.Gdzie
      się podziały czasy Pani Profesor Ziemskiej,Lesi
      Bluj,Pacykowskiego,Żaka,Andrzejczyka i wielu innych?
    • Gość: daro Przemyśl bastionem prawicy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 23:42
      i ewenementem na skalę krajową - taka polska Bawaria ?
      Wiele wydarzeń z niedalekiej przeszłości może potwierdzać tę tezę !
      • rapapo Re: Przemyśl bastionem prawicy... 02.03.05, 10:26
        Faszym z perspektywy kraju go stosującego nie jest ustrojem do końca złym, to
        jest fakt. Kiedy weźmiemy go pod lupę to zobaczymy, że jest mocnym rozwinięciem
        autokratyzmu (rządu jednostki) lub pierwotnej arystokracji
        (rządu "najjaśniejszych"). Jednak dla człowieka myślącego nie mówiąc już o
        jednostkach cokolwiek czujących jest to bagno! <vide Oświęcim, itd.> Mam
        nadzieję, że jesteśmy świdkami czasów w których będzimy łączyć, a nie
        separować.

P.S. Szkoda tylko, że historia pokazuje nam paradoks, wszak z perspektywy czasu
        widzimy komu w Europie żyje się najlepiej...
        • rychu_z_przemysla Re: Przemyśl bastionem prawicy... 02.03.05, 14:36
          Choć nie wiem kim jest ten nauczyciel, nie jestem zwolennikiem faszyzmu,
          ani tym bardziej nazizmu, to w pewnym sensie będę bronił jego wypowiedzi,
          oto dlaczego:

1. Lekcja zapewne dotyczyła różnych systemów politycznych, twoj cytat jest
          wyrwany z kontekstu i tak naprawdę nie wiemy co powiedział/ chciał powiedzieć
          przez to nauczyciel.
          Na zasadzie wyrywania z kontekstu można wiele udowodnić...

2. Nauczyciel powinien także zasygnalizować uczniom, że faszyzm i nazizm,
          to nie to samo. Mam nadzieję, że to zrobił.

• Gość: Zbychu Re: Przemyśl bastionem prawicy... IP: 80.51.255.* 03.03.05, 14:50
            Z punktu widzenia twórcy systemu, zaden nie jest zły co nie oznacza, że nie
            należy o nim mówić.Wręcz przeciwnie.W zrozumieniu zasad funkcjonowania takiego,
            czy innego systemu poznanie jego mechanizmów, celów, istoty konieczne jest jego
            dogłębne zrozumienie.Wydaje mi się, że Pannica niezbyt dobrze zrozumiała
            intencje nauczyciela.
            • rychu_z_przemysla Re: Przemyśl bastionem prawicy... 04.03.05, 11:59
              Gość portalu: Zbychu napisał(a):

> Z punktu widzenia twórcy systemu, zaden nie jest zły co nie oznacza, że nie
              > należy o nim mówić.Wręcz przeciwnie.W zrozumieniu zasad funkcjonowania takiego,
              >
              > czy innego systemu poznanie jego mechanizmów, celów, istoty konieczne jest jego
              >
              > dogłębne zrozumienie.Wydaje mi się, że Pannica niezbyt dobrze zrozumiała
              > intencje nauczyciela.

Zgodzę się z tobą, że licealistka nie zrozumiała pofesora,
              wyrwała fragment z kontekstu.

• Gość: maturzystka "faszyzm nie jest zły" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 19:17
      lekcja nie dotyczyła niczego, bo składała się z licznych dygresji! :-( tak
      dzieje się od dłuższego czasu. a wątek z faszyzmem był przyznaniem racji
      uczniowi lubującemu się w historii międzywojennej endecji i polskiego
      nacjonalizmu! nauczyciel mówił o faszyzmie z nutką ironii, a także z
      rozbawieniem. ŻAŁOSNE! mam nadzieję, że przy "słowaku" nigdy nie będzie działać
      coś takiego jak młodziez wszechpolska itp. brr... nauczyciel nie jest zły, ale
      powinien zrozumieć, że swoimi żarcikami psuje sobie swój wizerunek, a także
      obrażą rodziny, które ucierpiały przez chore filozofie-teorie polityczne XX
      wieku. ja do takiej rodziny należę!!!
      • rapapo Re: "faszyzm nie jest zły" 03.03.05, 13:26
        Każdy z nas należy do rodziny która ucierpiała w taki czy inny sposób przez
        jakąś filozofię polityczną...
        Najważniejsze jest to żeby mieć sito przesiewające ziarna od plew czego
        serdecznie życzę!

Powodzenia na maturze! Pozdrawiam!
    • Gość: Zbychu Re: "faszyzm nie jest zły" IP: 80.51.255.* 03.03.05, 14:43
      A kto Ci mówil Jaskółeczko, ze to "elitarne"LO, co?
      • Gość: maturzystka do Zbycha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 17:49
        drogi orle sokole!!! :D o elitarności tej szkoły świadczyły i chyba nadal
        świadczą jej lokaty w rankigu LO q polsce i w woj. podkarpackim! :)
        • Gość: rapapo do Jaskóleczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 22:48
          A ja myślałem, że to świadczy o kilku olimpijczykach co nie koniecznie musi być
          zasługą elitarności szkoły do której uczęszczają :))))
          • Gość: maturzystka Re: do Jaskóleczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 23:59
            masz rację rapapo z tą elitarnością. szkoda, że nie zdaje sobie z tego sprawy
            sama grazia dawnis. ta księżniczka żyje chyba w jakimś wyimaginowanym
            królestwie edukacji, sztuczność, nieszczerości itp. biedaczka!!! :(
            • Gość: asda Re: do Jaskóleczki IP: *.server.ntli.net 04.03.05, 00:34
              mimo wszelkich zastrzezen jakie mozna wysunac do I LO, nadal jest to szkola
              elitarna. w koncu na to pracowaly dziesiatki, jesli nie setki wspanialych
              profesorow ( nie wymieniam zadnego, bo kazdy rocznik mial swoich ulubionych) i
              tylez rocznikow opuszczajacych te szkole. jak kazda szkola, rowniez "Slowak" ma
              swoje wzloty i upadki ale ale dla wielu absolwentow zawsze bedzie szkola
              elitarna z ktorej ukonczenia sa dumni> a czy eleitarna bedzie dla nowych
              rocznikow , zalezy od tego na ile beda chcieli byc elita. wiec od Ciebie
              maturzystko, takze
              • rapapo do Asda 04.03.05, 12:02
                Asda, pozwole sobie na małą dygresję, otóż czytając ostatnimi czasy sporo na
                temat demokracji USA doszedłem do śmiałego wniosku, ustrój i sam kraj rozwijały
                się dzięki temu, że patrzano do przodu a nie do tyłu.

Jeżeli chodzi o samą edukację to dzisiaj mają choćby Harvarda czy Yale... To
                nie arystokracja (czyt. historycznie-elitarny rodowód) budowały to super-
                mocarstwo, a klasa średnia...

Uniwersytet Jagielloński dzisiaj też nie ma tak wielkiego poważania i co
                najistotniejsze SKUTECZNOŚCI a często i SPRAWNOŚCI w swojej misji...

Poprostu histori czy tradycji się do garnka nie włoży, mądrym przychodzi do
                głowy taka złota myśl: trzeba się wreszcie do cholery zabrać za robote!!!

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka