Dodaj do ulubionych

Bohaterska UPA

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 10:01
Czy to prawda że oddziały UPA chroniły ludność polską na Wołyniu przed Niemcami i Sowietami? Tak przynajmniej twierdzi mój ukraiński kolega. Ja z kolei słyszałem cos zupełnie innego że UPA wymordowała tam 100 tysięcy Polaków. Tak twierdzi mój inny ukraiński kolega. Twierdzi on że UPA to zwykli bandyci którzy plamią honor ukraińskiego narodu. No to jak to w końcu jest z tą UPA bohaterowie czy zbrodniarze?
Obserwuj wątek
    • Gość: wedkarz Re: Bohaterska UPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 11:02
      Mój wschodnio-ukraiński kolega twierdzi, że Juszczenko zatruł się rybą
      • Gość: asq Re: Bohaterska UPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 11:07
        a mój mówił ze ten juszczenko i ta druga lalunia to ładne kanciarze są praw
    • Gość: Zbychu Re: Bohaterska UPA IP: 80.51.255.* 09.06.05, 18:47
      Jest takie przysłowie"jakie jechalo takie zdybalo".
      Jednym i drugim nic nie brakuje.Po co było okupować ziemie"Rusi".Po co bylo
      polonizować Ukrainę.Czyja była ta ziemia od początku?Polska?
      • piotrzr Re: Bohaterska UPA 09.06.05, 19:53
        Ukraińska Powstańcza Armia miała w swej hitorii chlubne jak haniebne wydarzenia.
        Te drugie to rzeczywiście rzeź Polaków jak i Ukraińcow- ale też trzeba pamietać
        o tych pierwszych - straceńcza walka z Sovietami - najczęściej do ostatniej
        kuli i samobojczej smierci.Walka nawet wtedy gdy wiadomym było że nie wybuchnie
        III wojna światowa. To lata 50-te gdy ostatni stracency tropieni po lasach
        ginęli z rąk NKWD bez jakichkolwiek szans na przezycie, gdy z rodzinami marli w
        łagrach.
        Musicie też pamietać ,że pomimo wzajemnej nieniawiści ŻOŁNIERZE UPA stać bylo
        na rozejmy i wspolne akcje z żołnierzami AK czy WIN.
        A w Polsce mamy nie zawsze bohaterską historię AK,WIN czy NSZ :(
        • Gość: arti Re: Bohaterska (?)UPA IP: *.zg / 195.116.243.* 10.06.05, 08:57
          > Ukraińska Powstańcza Armia miała w swej hitorii chlubne jak haniebne
          wydarzenia
          > A w Polsce mamy nie zawsze bohaterską historię AK,WIN czy NSZ :(
          Proporcje czynów chlubnych do haniebnych są chyba jak 1:99 w przypadku UPA i
          99:1 po naszej stronie.
    • Gość: antyUPA wszyscy z UPA to rizuny IP: *.kracen.hor.net.pl 11.06.05, 17:44
      tak jest
      • Gość: jaa Re: wszyscy z UPA to rizuny IP: *.3web.net 11.06.05, 18:11
        "Pociesz" sie tym, ze zostalo ich juz baaaardzo niewielu - to ludzie w bardzo
        podeszlym wieku...
        • Gość: hrin Re: wszyscy z UPA to rizuny IP: *.buf.adelphia.net 13.06.05, 18:43
          oj nie prawda juz w podstawowce reaktywowalismy z kolegami upa i czekamy teraz
          na jakas wojenke zeby wyrizac tych wstretnych polakow:P
    • Gość: Whity Re: Bohaterska UPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 20:39
      Jak chcesz wiedziec kim byli UPOWCy zapytaj zwyklych mieszkancow okolicznych
      wiosek powiatu przemyskiego !!! M.in.w birczy jak plonela ,jak
      mordowali,wydlubywali oczy,obcinali na zywca kobietom piersi,jak roztrzaskiwali
      dzieci o mur trzymajac je za nozki !!!! to tylko malutkie wspomnienie tych
      czasow !!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: aaa histo/e/ryczny onanizm IP: *.tehnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 22:01
        Gość portalu: Whity napisał(a):

> Jak chcesz wiedziec kim byli UPOWCy zapytaj zwyklych mieszkancow okolicznych
        > wiosek powiatu przemyskiego !!!

Synek nie podniecaj się tak - bo sadomasochisto-onanistą zostaniesz :)))
        • Gość: asda Re: histo/e/ryczny onanizm IP: *.server.ntli.net 13.06.05, 23:46
          to nie podniecenie tylko szczera prawda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka