Dodaj do ulubionych

Czy Przemyśl chce się powiększyć?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 09:04
Witam. Przemyśl obecnie ma 44 km powierzchni, czy planujecie jakąś zmianę
granic w najbliższym czasie? Charakterystyczne jest to, że miasta w naszym
regionie mają z reguly malą powierzchnię, co źle odbija się na jego rozwoju.
Jedyne dwa duże powierzchniowo miasta to Tarnobrzeg i Stalowa Wola - 86 i 82
km. Po poszerzeniu większy będzie Rzeszów - na 84 km, ale już mówi się o
planach poszerzenia na ponad 120 km. Myślę że miasta w naszym regionie muszą
starać się o nowe tereny inwestycyjne. Slyszalem kiedyś że są plany wlączenia
Żurawicy, czy to tylko pogloski? Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • opserwvtor [Odpowiedź z UM] 26.07.05, 09:14
      Odpowiedź z UM:

Jeśli chodzi o powiększenie terenu miasta na dzień dzisiejszy jest to niemożliwe
      z uwagi na brak takiej woli wójtów ościennych gmin, leżących na obrzeżach miasta.

A dołączenie Żurawicy?, to możliwe że ja gdzieś pisałem - szalony pomysł, prawda
      - też pytałem o to UM, ale do tej pory nie dostałem odpowiedzi - Ciekawe
      dlaczego? ;).
      • opserwvtor Re: [Odpowiedź z UM] 27.07.05, 10:01
        Szalony, ale możliwy pod warunkiem, że:

Jesli chodzi o chwile obecna to zdecydowanie nie.

Jesli w przyszłosci z połaczenia wynikały by kozysci dla naszego regionu to
        warto taka strategie rozwazyc

Pozdrawiam Piotr Tomański
    • opserwvtor Mapka 26.07.05, 09:22
      Tutaj mapka co miałby wchłonąć Przemyśl:
      www.opserwvtor.webpark.pl/arch/bilde.jpg
      czyli: Ostrów, Prałkowce, Pikulice, Nehrybka.
      • rapapo Nie chcą! 26.07.05, 10:04
        Problem z przyłączaniem polega na tym, że mieszkańcy ościennych wsi nie chcą do
        miasta z bardzo prozaicznego powodu - wyższych podatków!
        • Gość: obiektywny Re: Nie chcą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 11:27
          W Rzeszowie to nie byl problem, i tak powiększyli.
    • Gość: daro "nowe tereny inwestycyjne" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 13:20
      A jakież to nowe inwestycje nam się szykują w Przemyślu ? - budownictwo
      mieszkaniowe raczej nie, bo i liczba ludności chyba będzie spadać, i brak
      potencjalnych nabywców.
      Inwestycje handlowe ? - miejsce na centra handlowe też jeszcze można znaleźć.
      • fazi Re: "nowe tereny inwestycyjne" 27.07.05, 10:45
        I tu jest główny błąd, polegający na ocenie sytuacji i myśleniu kategoriami "na
        teraz" i "na jutro", podczas gdy trzeba zrobić coś raczej na "po- i pojutrze";)
        Przecież zanim takie tereny przyłączone zintegrują się z miastem na dobre i
        bedą mogły być miejscem dla uporządkowanego rozwoju miasta, to upłynie nie
        jedna i nie dwie kadencje samorządu. Jeśli tego się nie zrobi dziś, to wnuki
        tych, którzy dziś zaniechali działania "obudzą się z ręką w nocniku".
        Trochę żal, ale... jak to mówią "Nie moje małpy, nie mój cyrk". :)
      • Gość: CzytX Re: "nowe tereny inwestycyjne" IP: *.comnet.krakow.pl 27.07.05, 13:55
        Chcialem wlasnie napisac, ze jedyna inwestycja miasta jest w jego granicach,
        wiec nie ma powodu na poszerzanie ;)
    • opserwvtor Re: Czy Przemyśl chce się powiększyć? 27.07.05, 15:35
      A jakie sąsiadujące gminy, miejscowości, wioski chcielibyście przyłączyć do
      Przemyśla?
      • Gość: tomek Re: Czy Przemyśl chce się powiększyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 20:20
        Wszystkie przylegające do miasta :).
        • Gość: gosc Re: Czy Przemyśl chce się powiększyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 12:17
          Ja bym chcial przylaczyc do przemysla te wioski i wsie. moim zdaniem jak jak
          komus to obojetne to moze sie zdogzic!

PS. Jak by sie nazywal klub z Żurawicy. Żurawianka Przemyśl :D ?
          • opserwvtor Re: Czy Przemyśl chce się powiększyć? 28.07.05, 12:26
            Gość portalu: gosc napisał(a):

> PS. Jak by sie nazywal klub z Żurawicy. Żurawianka Przemyśl :D ?

A dlaczego nie? Żurawica zostałaby dzielnicą Przemyśla.
            Tylko, czy Żurawica zostałaby przyłączona w całości, tego to już nie wiem?
            • Gość: imac Re: Czy Przemyśl chce się powiększyć? IP: *.chello.pl 28.07.05, 13:42
              Jesli nie Zurawicę, to przynajmniej Ostrów i Prałkowce. One już od dawna są de
              facto częściami miasta, dzielnicami willowymi. Trzeba się tylko postarać aby ich
              status odpowiadał rzeczywiostości
              • Gość: Projektant Re: Czy Przemyśl chce się powiększyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 13:48
                Przyłączajcie, tak jak Rzeszów. W ten sposób, tak jak Rzeszów zahamujecie
                spadek liczby ludnosci.
                • Gość: tonio Re: Czy Przemyśl chce się powiększyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 14:07
                  jesli przylaczac, to przede wszystkim Hurko i Krowniki ze wzgledu na tereny pod
                  inwestycje przemyslowe
                  • Gość: asda Re: Czy Przemyśl chce się powiększyć? IP: *.server.ntli.net 28.07.05, 14:11
                    podobno w okolicach hurka bylo, jest lotnisko dla samolotow rolniczych... czy
                    jest mozliwa jego adaptacja dla potrzeb malych samolotow?
                    • darino już za czasów "Twierdzy Przemyśl" ... 28.07.05, 14:29
                      było tam polowe lotnisko.
    • Gość: tomek Re: Czy Przemyśl chce się powiększyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 18:17
      Ja bym na siłę przyłączył: Prałkowce, Pikulice i Nehrybka one i tak już są w
      połowie przyłączone do miasta, Ostrów, Hurko, Krówniki, Żurawicę, Buszkowice,
      Kruhel Wielki i Kuńkowce. Ci ludzie przyjeżdzają codziennie do miasta z tych
      wiosek do Przemyśla bo mają tutaj stragany na zielonym rynku i bazarze, a część
      z nich tutaj normalnie pracuje i korzysta z komunikacji.
      • arges Re: Czy Przemyśl chce się powiększyć? 30.07.05, 21:25
        Zgadzam sie z Tomkiem. Większość mieszkańców ościennych wsi pracuje w
        Przemyślu, posyła tu swoje dzieci do szkół. No i nie ma co ukrywać, że
        mieszkańcy tych wsi kiedyś mieszkali w centrum Przemyśla, a po "dorobieniu się"
        wyjechali za jego granice i tam wybudowali swoje wille. Gdyby miasto miało
        więcej mieszkańców i terenu, to może wtedy łatwiej byłoby ściągnąć inwestorów,
        a z tego też korzystaliby mieszkańcy włączonych w granice miejskie wiosek i
        tych w przyszłości ościennych.
        • Gość: strylu Re: Czy Przemyśl chce się powiększyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 14:16
          przyłączyć natychmiast łącznie z Krasiczynem
          • sunflower_rz Re: Czy Przemyśl chce się powiększyć? 02.08.05, 14:33
            Fakt, Krasiczyn moglibyście włączyć, wtedy bylibyście już turystyczną potęgą.
    • Gość: DariO Re: Czy Przemyśl chce się powiększyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 00:23
      Fajnie by bylo gdyby Krasiczyn tez zostal dolaczony do Przemysla ale to raczej
      nie mozliwe :/
      • Gość: Ziom Boy Re: Czy Przemyśl chce się powiększyć? IP: 80.51.255.* 05.08.05, 13:40
        Gdyby przyłączyli Krasiczyn mielibyśmy 2 zamki w Premyslu :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka