gofa 30.04.03, 16:37 każdy zna i każdy ma... tylko o tym nie wie ;) na przykład w Bielsku mówi się "raz za czas" co znaczy "od czasu do czasu" może uzbieramy niezłą kolekcję, skoro wszyscy jesteśmy rozrzuceni po Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fazi Re: regionalizmy :) 30.04.03, 17:07 Pewnie się uzbiera niezła kolekcja :) Czy znane jest określenie, ze ktoś jest "do góry", użyte w znaczeniu, ze ktoś znajduje się na piętrze (górze) budynku? Moi koledzy, rdzenni Ślązacy, nie potrafili inaczej powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris1970 Re: regionalizmy :) IP: *.rzeszow-staszica.sdi.tpnet.pl 30.04.03, 19:35 fazi napisał: > Pewnie się uzbiera niezła kolekcja :) > > Czy znane jest określenie, ze ktoś jest "do góry", użyte w znaczeniu, ze ktoś > znajduje się na piętrze (górze) budynku? > > Moi koledzy, rdzenni Ślązacy, nie potrafili inaczej powiedzieć. No to poznańskie regionalizmy: tytka - torba, teczka kejter - pies szneka z glancem - bułka (drożdżowa najczęściej) z lukrem bana - pociąg bimba - tramwaj bamberek - ludzik, kukła, lalka, postać laczki - kapcie przesadne używanie słów "zaś" i "aby", mimo mojego poznańskiego pochodzenia do dziś nie jestem w stanie poprawnie (po poznańsku) używać tych słów. Do tego specyficzny akcent, intonacja przy zadawaniu pytań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grypsio Re: regionalizmy :) IP: *.visp.energis.pl 30.04.03, 20:09 Gorce: -dziopa, dziopka, - dziewczyna, -ckliwo, np. ckliwo tutaj - w tym znaczeniu beznadziejnie, nudno, ale też źle, niedobrze, nie coolowo Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: regionalizmy :) 05.05.03, 12:23 jest taki "sprzęt" kuchenny co zwie się ha! już widzę te wielkie oczy: mątewka ! słyszałam określenie "kołatuszka" a w bielsku "rogolka(o)" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grypsio Re: regionalizmy :) IP: *.mszana-dolna.sdi.tpnet.pl 05.05.03, 12:36 wizyperta - zaświadczenie od lekarza o stanie zdrowia (według mnie powstało z dwóch słów: wizyta + koperta) Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: regionalizmy :) 05.05.03, 12:38 w Bielsku, gdy ktoś jest obżarty, najedzony mówią "jestem pojedzony" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grypsio Re: regionalizmy :) IP: *.mszana-dolna.sdi.tpnet.pl 05.05.03, 12:44 zygać, zygał (np. zygnął do mnie) - kłócić się, atakować słownie (nie wiem czy to akurat jest tutejszy regionalizm bo słyszałem go również w Krakowie) Odpowiedz Link Zgłoś
rychu_z_przemysla Re: regionalizmy :) 06.05.03, 17:29 "idź że" i "weź że" to Kraków, a właściwie wieś krakowska których przedstawicieli dużo jest w Krakowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grypsio Re: regionalizmy :) IP: *.visp.energis.pl 06.05.03, 20:20 jako wieloletni mieszkaniec Krakówka dodam, że "że" jest ogólnie tam dodawane na końcu czasowników np. zjadłeśże, umyłeśsięże itp. Natomiast zwrot "idźże, idźże" często traktowany jest jako powątpiewanie w prawdomówność rozmówcy. (konieczne akcentowanie jest ostatniego w wyrazie E, ewentualnie przeciąganie go EE) Odpowiedz Link Zgłoś