Dodaj do ulubionych

Abp Tokarczuk w Kapitule Orderu Orła Białego

21.05.07, 23:17
"Abp Tokarczuk w Kapitule Orderu Orła Białego

Prezydent Lech Kaczyński powołał arcybiskupa Ignacego Tokarczuka do kapituły
Orderu Orła Białego. Dzięki temu ciało, które przyznaje najwyższe polskie
odznaczenie, powiększyło się do trzech osób. W jej skład wchodzą też Wiesław
Chrzanowski i Andrzej Gwiazda. Ale po ostatnim zamieszaniu, wolne są jeszcze
dwa miejsca.

Ostatnio z miejsca w kapitule zrezygnował Władysław Bartoszewski. Członkami
kapituły przestali być także Bronisław Geremek i Tadeusz Mazowiecki, ponieważ
obaj nie złożyli nowego oświadczenia lustracyjnego.

Wielkim Mistrzem Orderu jest urzędujący prezydent. I to on - spośród osób,
które szczycą się posiadaniem tego odznaczenia - powołuje na pięć lat członków
kapituły. Z jego zaproszenia - ze względu na stan zdrowia - zrezygnowała
ostatnio Irena Sendler.

Ignacy Tokarczuk w latach II wojny światowej był zaangażowany w pomoc Żydom.
Jako biskup przemyski budował w swojej diecezji kościoły, mimo że władze PRL
zakazywały mu tego.

Wspierał też NSZZ "Solidarność", za co był wielokrotnie szykanowany przez
Służbę Bezpieczeństwa. 3 maja 2006 r. prezydent odznaczył go Orderem Orła
Białego."

www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=45282
Obserwuj wątek
    • Gość: lu Re: Abp Tokarczuk w Kapitule Orderu Orła Białego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 01:26
      własciwy Człowiek, na własciwym miejscu. Wraca normalka, yupi !!
      • Gość: lu Re: Abp Tokarczuk w Kapitule Orderu Orła Białego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 01:55
        a wszystkie Gieremki mogą Mu biegac po zapałki.....jak, sie nie modlę, Boze,
        dzieki, jednak jestes rychliwy :DDD

Magnificencjo,jak najwięcej sił , mądrosci, któej nie mogłeś zgubic , za żadne
        skarby. Pamiętamy .Pozdrawiamy. Trzymamy kciuki.
        • Gość: Jeden taki... Re: Abp Tokarczuk w Kapitule Orderu Orła Białego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 08:47
          Magnificencję,znawco znajdziesz na uczelni.
          • jobrave Re: Abp Tokarczuk w Kapitule Orderu Orła Białego 22.05.07, 09:48
            A może Tokarczuk był tajnym rektorem albo rektorem ... honoris causa? No
            Szanowny Kolego Lu, jeśli juz tak na klęczkach, to może warto poznać tytulaturę
            hierarchi?
            O urzędującym papieżu, mówimy: Jego Świątobliwość (nie świętobliwość, jak
            niektórzy zawodowi katolicy w tv) a zwracamy się doń: Wasza Świątobliwość. do
            urzędujących kardynałów zwracamy się: Wasza Eminencjo, do urzędujących biskupów,
            czyli metropolitów i ordynariuszy mówimy : Wasza Ekscelencjo, do sufraganów już
            nie, bo to biskupi pomocniczny, więć tylko : księże biskupie,podobnie zwracamy
            się do biskupów -seniorów, którzy byli ordynariuszami, czy metropolitami ale w
            tym przypadku zwrot : wasza ekscelencjo, czy eminencjo jest dopuszczalny,
            ekscelenacjami nazywamy też biskupów tytularnych lub pełniących samodzielne
            funkcje zarówno w Watykanie i administracji kościelnej. Jego Magnificencja, ten
            tytuł przysługuje wyłącznie rektorom i to zarówno śieckim, jak i wyznaniowym
            uczelniom. Warto czasem oderwać się od klęcznika i poczytać, bo to wstyd, zeby
            bezboźnik, jak ja pouczał wiernych.
            Po wygłupach Kaczyńskiego w sprawie Mazowieckiego, na miejscu Tokarczuka
            odmówiłbym wejścia do kapituły, bo ostatecznie Mazowiecki, to przecież człowiek
            bez skazy (nie licząć krótkiej działanośći w PAX) i zdeklarowany, dokładnie
            zlustrowany katolik.
            • Gość: lu Re: Abp Tokarczuk w Kapitule Orderu Orła Białego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 11:45
              A ja sie nie dziwie, Jobrave, że bardzo byś chciał, by odmówił, tak jak cała
              GW. Tytuły pomylone, mea kulpa, ale nie AUTORYTETY. U Ciebie i wyzej kogoś na
              odwrót.A klęczek nie było,czysta radocha. On nie odmówi, chocby po to, by takim
              rozmydlaczom jak ostatni pseudobohaterowie, wykreowanych przez
              pseudodziennikarzy wskazać miejsce w szeregu.
              • Gość: dark Re: Abp Tokarczuk w Kapitule Orderu Orła Białego IP: *.autocom.pl 22.05.07, 12:11
                To żaden zaszczyt być w jednej Kapitule z oszolomem.
                • jobrave Re: Abp Tokarczuk w Kapitule Orderu Orła Białego 22.05.07, 20:52
                  A niby dlaczego Mazowiecki czy Bartoszewski, to nie autorytety? Nie wiem czy Ci
                  wiadomo, że to bracia mniejsi, a dokładnie brat Jarosław forował Mazowieckiego
                  na premiera, Szanowna Magnificencjo.
                  • Gość: lu Re: Abp Tokarczuk w Kapitule Orderu Orła Białego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 00:06
                    wiem, że Olszewskiego.A jeśli Mazowieckiego, trudno, gorsze rzeczy ludzi
                    popełniali w młodości... W UW nie widze żadnych autorytetów, niestety , na
                    miarę abp Tokarczuka szczegolnie. "Kleryku" jeśłi jestes taki troskliwy, daj
                    prawo ludziom starym do decyzji. Troszczono sie juz o spokój abp J.T. od 1989
                    r. Jobrave, jedno "mea kulpa" nie wystarcza? No pomylone ekscelencje...Na
                    codzień nie uzywam, wyobrazasz sobie??? Rzuc okiem na porę tamtego postu .
                    Jakże typowe rozmydlenie, nieważne , że wreszcie , po latach , został
                    uhonorowany, zasługiwał od zawsze, ważny głupi bład, ważne ze ktoś- Michnik czy
                    Wałesa, czort wie nazwał Gwiazdę oszołomem i- by byc yntelygentem należy tak
                    kłapać. PS.Acha, fajna zasada, bez specjalnego związku z powyższym, tak ad hoc
                    piszę, ...będzie może mniej słodko ale bardziej uczciwie.....Bywajcie, zaglądnę
                    jeszcze !
                    • jobrave Re: Abp Tokarczuk w Kapitule Orderu Orła Białego 23.05.07, 17:33
                      Teresa Torańska przprowadziła wywiad-rzekę z Jarosławem Kaczyńskim, nie mogę w
                      swoim bałaganie, akurat jej odszukać, by zamieścić stosowne cytaty ale Kaczyński
                      mówi o tym i o wielu innych, zaskakujących sprawach. Na miejscu Tokarczuka, nie
                      uwiarygodniałbym żadnego polityka, czy to z lewicy czy to z prawicy a tym
                      bardziej brata mniejszego, no ale nie mnie pouczać Jego Ekscelencję -ja tylko
                      komentuję po swojemu. Co do Wałęsy i Gwiazdy i wielu , wielu innych -oni sami
                      nawzajem sie lustrują i wszyscy są siebie warci. Próbują jedni drugich
                      zdyskredytować, a teraz , to juz na amen i dlatego wg. mnie Tokarczuk nie
                      powinien angażować się po żadnej stronie ale , mówiąc niezbyt grzecznie: nie mój
                      cyrk...
    • Gość: kleryk Re: Abp Tokarczuk w Kapitule Orderu Orła Białego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 21:09
      Ignacy Tokarczuk (ur. 1 lutego 1918 w Łubiankach Wyższych koło Zbaraża) –
      biskup przemyski w latach 1965-1992, następnie arcybiskup w latach 1992-1993.

Studiował w lwowskim seminarium duchownym. W latach II wojny światowej
      zaangażowany w pomoc Żydom. W 1942 otrzymał święcenia kapłańskie we Lwowie z
      rąk biskupa Eugeniusza Baziaka. Pracował we Lwowie, od 1945 w diecezji
      katowickiej. Doktor filozofii (wykładał filozofię i teologię w Wyższym
      Seminarium Duchownym w Olsztynie i Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Jako
      biskup przemyski budował w swojej diecezji kościoły, mimo braku zezwoleń władz
      PRL (za jego rządów zbudowano 430 kościołów), wspierał rozmaite inicjatywy
      społeczne (w tym NSZZ Solidarność). Za swoją bezkompromisową postawę w obronie
      instytucji kościoła katolickiego w PRL był wielokrotnie szykanowany przez
      Służbę Bezpieczeństwa. Od 1993 w stanie spoczynku. 3 maja 2006 odznaczony
      Orderem Orła Białego przez Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego.

21 maja 2007 został powołany przez prezydenta w skład Kapituły Orderu Orła
      Białego.
      Z pełnym szacunkiem dla Jego Ekscelencji Arcybiskupa ale należy zostawić
      chorego i starego człowieka w spokoju.Napewno posypią się słowa krytyki pod
      moim adresem ale zdania nie zmienię. Dajcie Jego Ekscelencji Arcybiskupowi
      odpocząć.

• darino pani Sendlerowa wybrała spokój i odpoczynek ... 22.05.07, 21:22
        Każdy ma możliwość wyboru.
        • Gość: przemyslanin2006 Re: pani Sendlerowa wybrała spokój i odpoczynek . IP: *.mcon.pl 22.05.07, 22:23
          Mam nadzieję, że abp Tokarczuk nie dowiedział sie o swoim "powołaniu" z gazet,
          jak pani Sendlerowa i W.Chrzanowski, których tylko powiadomiono, ze
          prezydent "chce" ich powołac, po czym nie pytając o zgodę (p.Sendlerowa ma 97
          lat i mieszka w azylu u ojczulków zakonnych)triumfalnie to objawiono, by
          zatrzeć fatalne wrażenie, ze o o najwyższym odznaczeniu decyduje jedynie
          L.Kaczyński i A.Gwiazda (notabene,pogratulowac wyboru - pyszny).
        • Gość: Jeden taki... Re: pani Sendlerowa wybrała spokój i odpoczynek . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 22:25
          darino 22.05.07, 21:22 + odpowiedz

Każdy ma możliwość wyboru.
          Jak najbardziej,a lu niech wybierze milczenie!
          Niedouczony a chce pouczać innych!
          Wstydu nie masz?!
          • Gość: lu Re: pani Sendlerowa wybrała spokój i odpoczynek . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 00:10
            lu douczone, aczkolwiek ciut zakręcone, milczenie wybiera kiedy sobie chce
            samo, pełniejsza odp, róznież Ciebie dot, powyżej.Spij dobrze, jak ja mam
            zamiar :D
          • jobrave Re: Do kleryka 23.05.07, 00:15
            Niby dlaczego ktoś miałby Cię krytykować? Arcybiskup Tokarczuk, już dawno stał
            się legendą, od dawna jest uznanym symbolem oporu przeciw komunizmowi i wszyscy
            bylismy z tego dumni. Pamiętam czasy, kiedy do kościoła na jego kazania
            przychodzli nawet niewierzący. Uważam, że w kapitule powinien być on od dawna a
            nie dopiero teraz, kiedy dziury trzeba załatać, trochę nieładnie, ale skoro on
            sam nie ma nic przeciwko temu...
            • Gość: taki jeden O aniele pokoju IP: *.chello.pl 23.05.07, 13:27
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=45535&w=61709825&v=2&s=0
            • Gość: ups korekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 19:36
              i wszyscy jesteśmy ( nie bylismy) z tego dumni
    • Gość: Katolik Re: Abp Tokarczuk w Kapitule Orderu Orła Białego IP: *.tpnet.pl 23.05.07, 21:29
      Kaczor wie kogo mianować...Ręka rękę myje.
      • Gość: taki jeden Re: Abp Tokarczuk w Kapitule Orderu Orła Białego IP: *.chello.pl 23.05.07, 22:38
        Gość portalu: Katolik napisał(a):

> Kaczor wie kogo mianować...Ręka rękę myje.

Myślisz, że kaczor mniejszy też donosił do SB na grekokatolików?
        • Gość: ups-do "taki jeden Re: Abp Tokarczuk w Kapitule Orderu Orła Białego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 00:14
          tego Twojeo linku, monologu raczej, nie da przetrawic. Rzut okiem i
          wymiekanie.Ile razymozna pisac do samego siebie? I odpisywac?
          • Gość: taki jeden do upsa, apsa, łapsa, biskupa i strupa IP: *.chello.pl 24.05.07, 00:23
            Sugerujesz, że darino, piotrzr, eryk2 - to ja? taki jeden? A ty to pewnie
            Tokarczuk (Antoni i Olga), Michalik (Józef i Eliza) oraz cały zastęp Janów
            Kowalskich. W ogóle, całe to forum to jeden wielki twój monolog... Ulżyło ci?
            To wyhasaj jaszczurka na dobranoc, paciorek i huzia do łózia!
            • Gość: ups Re: do upsa, apsa, łapsa, biskupa i strupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 00:57
              jakis piotr w podanym przez Ciebie linku pisze sam do siebie na okragło, na
              jedną modłę, bez zwiazku z tematem wątku.. Tylko tyle było, Masz zbyt bogatą
              wyobrażnie, a Olga to juz kompletnie mi sie nie kojarzy......
              • Gość: ups Re: do upsa, apsa, łapsa, biskupa i strupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 01:06
                a najciekawsze, ze ups odpowiadjac Jobrave, (kolejka, kurcze) naraził sie
                Jakiemus tam :)))
                • Gość: taki jeden Re: do upsa, apsa, łapsa, biskupa i strupa IP: *.chello.pl 24.05.07, 01:43
                  Skleroza? Schizofrenia? Kilku was tam siedzi i używa jednego nicka? Było
                  wyraźnie napisane: "ups do taki jeden". Więc to pewnie do mnie, szanowny
                  podszywaczu i prowokatorze.
              • Gość: taki jeden Re: do upsa, apsa, łapsa, biskupa i strupa IP: *.chello.pl 24.05.07, 01:47
                Gość portalu: ups napisał(a):

> jakis piotr w podanym przez Ciebie linku pisze sam do siebie na okragło, na
                > jedną modłę, bez zwiazku z tematem wątku..

Doprawdy? A mnie się wydawało, że tam bierze udział co najmniej 5 różnych
                osób... Masz rentgen w oczach czy pracujesz w gestapo IV Rzeszy Pospolitej?

>a Olga to juz kompletnie mi sie nie kojarzy......

To, że nie kojarzysz Olgi Tokarczuk, wcale mnie nie dziwi. Zapewne nie
                kojarzysz też Kilara (myli ci się z Kilerem), Tarantino (to nie ten od
                tarantuli albo tarantelli), Jerzego Pilcha, Andrzeja Stasiuka i reszty tych
                durnych nierobów, zajmujących się sztuką. Mylisz nicki, nazwiska - może już
                czas przestać jeść masełko?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka