Dodaj do ulubionych

Wyekstrachować Chomę

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.07, 11:08
Czy obłudnicy z PiSu dalej będą popierać podejrzanego prezydenta i
stać na gruncie obłudnego potępiania zamiast podjąć zdecydowane
kroki aby go usunąć? Wszak to oni jako radni mają uprawnienia do
zrobienia czegoś w tej materii. Tyle wrzasku o uczciwości a tu taka
obłuda!samo wywalenie z partii niczego nie zmienia w praktyce a
wręcz szkodzi jej interesom. Już niedługo wybory a bastion PiSu
przestanie istnieć. Przemyscy wyborcy najprawdopodobniej gremialnie
je oleją.
Obserwuj wątek
    • Gość: matlak2 Re: Wyekstrachować Chomę IP: *.mcon.pl 09.08.07, 11:50
      Nie ruszą go, bo zmądrzał (uczy się na błędach), a swoją wiedzą o
      tajnikach rządzenia PiS oraz "technice" działania Członka
      Kuchcinskiego mógłby "porazić" co niektóre organa.Sprzedali go już
      dawno po tym, gdy uwłaszczył akademię IPN na Bakończycach, ale
      przegapili sprawę, że nie tylko "Krzysiek" miał teczkę (ci objęci
      akcji "Hiacynt" również)...
    • Gość: Peter_1000 Re: Wyekstrachować Chomę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 14:44
      A o co jest podejrzany? Czy ma postawione jakieś zarzuty? Bo pierwszy raz o tym
      słyszę. Jak dla mnie to raczej PIS jest jest w chwili obecnej podejrzany.
      • Gość: matlak2 Re: Wyekstrachować Chomę IP: *.mcon.pl 09.08.07, 15:34
        Nie jest osobiscie o nic podejrzany (pisuary usilnie szukają haka),
        ale gdyby pokazał, ze jednak ma jaja - byłoby conajmniej kilku
        podejrzanych z tej właśnie ferajny, o której piter myślisz.
        • Gość: znany Re: Wyekstrachować Chomę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.07, 16:45
          W tej chwili jego odejście nie jest na reke całej tej hebrze
          [przemyskiej. komuchom bo mają na niego haki. Musi chodzic na ich
          pasku. PO bo każdy dzień tej błazenady to dla nich głosy. Wreszcie
          PiS wyrażnie nie chce sie go pozbyc z powodu praktyk jakie ostatnio
          mają miejsce tzn. każdy usuwany jest wściekły i grozi zawartoscią
          sejfu. Ten układ bedzie trwał do momentu aż ktos z tych partnerow
          sie wyłamie. Myśle że wybory załatwią sprawe. PiS w nadziei że
          wywalenie prezia bedzie dla nich korzystne z pynktu widzenia
          polityki wyborczej.
          • Gość: gah26 Re: Wyekstrachować Chomę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 18:14
            Żeby było jasne: jestem przeciwny odwołaniu czy rezygnacji Pana
            Roberta Chomy. Chcę jednak dla jasności wyjaśnić co w tej kwestii
            mogą radni.
            Sprawa zasadnicza: odwołać Prezydenta można tylko w trybie
            referendum.
            Pierwszy wariant: nie udzielenie absolutorium za rok 2007 (możliwe
            po zakończeniu roku). Musi za tym glosować 12 radnych. W przypadku
            nie udzielenia absolutorium Rada może podjąc decyzję o
            przeprowadzeniu referendum w sprawie odwołania prezydenta - również
            12 glosów za - w głosowaniu imiennym.
            Drugi wariant: przyjęcie uchwały o przeprowadzeniu referendum z
            innego powodu niż nie udzielenie absolutorium. Uchwała wymaga aby za
            głosowało 14 (3/5 ustawowego składu)radnych w głosowaniu imiennym.
            No i na koniec sprawa bardzo istotna: aby referendum było ważne musi
            zagłosować min. 30% uprawnionych do głosowania. Dotychczas, z tego
            co wiem, w żadnej gminie, w przypadku jakiegokolwiek referendum, nie
            udało się nawet zbliżyć to tego pułapu - nawet w przypadku obwodnicy
            Augustowa.
            • Gość: JA_Przemyślak Re: Wyekstrachować Chomę - Czyj to Prezydent? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.07, 18:46
              Niech idzie w cholerę jak kiedyś Sawicki (świeć Panie nad Jego duszą...)
              Czy to prezydent Kleru czy tez mieszkańców!!! Ludzie są już tak w qqq....wieni ,
              że mają dość Chomy.
              • Gość: wójek Re: Wyekstrachować Chomę - Czyj to Prezydent? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 08:39
                jak to czyj ???, ubeków, " czrnych ", członka i tym podobnych
                abgenatów
                • Gość: Anka Re: Wyekstrachować Chomę - Czyj to Prezydent? IP: 80.54.143.* 13.08.07, 22:41
                  Wypraszam sobie! sama jestes ubecka sz ma ta ! ja na niego glosowalam! i jak dotychczas wiem ze tyle ludzi na niego glosowalo ze waszym ubeckim glowom sie w glowie miesza, sorry
                  ale to jest najbardziej w porzo prezydent jakiego kiedykolwiek Przemysl mial!!! I TAKA PRAWDA!!! ZAL WAM D U P O S SCISKA ze tyle w miescie zanikogo sie nie dzialo dobrego!
                  Idz chrzanic gdzies dalej po durnych majgierskich glowach
                  PFFFF frajer ostatni
            • Gość: wójek Re: do gah26 Wyekstrachować Chomę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 08:37
              słuchaj gah26 - jako przewodniczący komisji budżetowej to lepiej nie
              zabiera głosu, bo pomimo, że gościu masz doktorat to na niczym się
              nie znasz, a przyklepujesz to wszystko co ci prezio każe.
              troche własnej woli i własnyuch decyzji
              • Gość: gah26 Re: do wójka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 18:51
                Jeden z moich kolegów na studiach mial brzydki zwyczaj nabijania się
                z jednej koleżanki. Trochę to trwało, aż któregoś dnia po kolejnej
                uszczypliwości z jego strony cała ćwiczeniówka usłyszała z jej
                ust: "wiesz co Diabeł (taka miał ksywę) Ty nie jesteś wstanie mnie
                obrazić!".
                Myślę, że nie znasz mnie na tyle, żeby mnie obrażać o ile jest to
                możliwe. Chyba, że byłeś moim studentem lub pracownikiem i mogłeś
                wyrobić sobie zdanie na temat mojej wiedzy.
                • Gość: mig 26 Re: do wójka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 09:25
                  moze i jest ale głeboko ukryta :) a o postawie szanownego pana mozna sobie
                  wyrobic poglad na podstawie forumowych wypowiedzi jak i postawy radnego. A
                  rasowy belfer -teoretyk uwaza ze zawsze ma racje i zawsze to jakos uzasadni.
                  Wygląda to jakby z czasów tow. Gierka om tez miał swietne intencje.
                  • Gość: gah26 Re: do wójka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 09:42
                    Jakbyś dobrze przypatrzył się mojemu CV, to zauważyłbyś, że od 15
                    lat, równolegle z pracą nauczyciela akademickiego pracuję w Banku a
                    od ponad 5 lat jestem dyrektorem jednego z oddziałów,
                    zatrudniającego ponad 40 osób. A poza tym nigdy nie twierdziłem, że
                    mam monopol na rację. Najcześciej na tym forum prezentuję poprostu
                    swoje poglądy w danej sprawie, które oczywiście mogą się nie podobać
                    albo być uznane za idiotyczne. Ale są moimi. Dziwię się trochę
                    reakcji, bo tak naprawdę, wątek na mój temat rozpoczął się o
                    wyjaśnienia przeze mnie procedury prawnej odwołania Prezydenta, a
                    jest to wiedza wg. mnie niezbędna aby na ten temat dyskutować: np.
                    czy jest w obecnej Radzie szansa na zebranie 14 głosów za wnioskiem
                    o rozpisanie referendum, czy jest szansa na to aby wzięło w nim
                    udział 30% uprawnionych, skoro jakiś czas temu w podobnym referendum
                    w Przemyślu wzięło udział ok. 12%.
                    • Gość: mig 26 Re: do wójka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 11:16
                      Zwisa mi Pańskie CV mam ,pewnie nie mam co robic tylko czytac CV takich towarzyszy.
              • Gość: a Re: do gah26 Wyekstrachować Chomę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.07, 06:14
                Ciekawe jak wyglądał p r z e w ó d doktorski prowadzony przez byłego
                rektora.
                • Gość: gah26 Re: do gah26 Wyekstrachować Chomę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 09:32
                  Jak sobie życzysz moge Ci udostępnić pracę doktorska, wraz z
                  opiniami recenzentów.
                  • Gość: wiola Re: do gah26 Wyekstrachować Chomę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 10:24
                    Moze ciutek skromnosci przemyski geniuszu. Szkoda ze nie skorzystałeś zeń
                    popierajac kolesiostwo czy milcząc w sprawach wszyskim wiadomych.
                    • Gość: gah26 Re: do gah26 Wyekstrachować Chomę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 10:54
                      Przepraszam ale ja nie stwierdziłem, że jestem geniuszem. Ale
                      jednocześnie nie mogę akceptować, sugestii w sprawie mojego
                      wykształcenia. Nie bardzo rozumię co masz na myśli pisząc
                      o "popieraniu kolesiostwa czy milczeniu w sprawach wszystkim
                      wiadomych". Np. w sprawie "współpracy" Prezydenta z SB
                      wypowiedziałem się publicznie na posiedzeniu Rady.
                      • Gość: wiola Re: do gah26 Wyekstrachować Chomę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 11:08
                        Typowe dla PIS iorów a w dodatku narcyz
                  • Gość: a Re: do gah26 Wyekstrachować Chomę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.07, 11:01
                    Prosze tylko o listę Pana publikacji. Jak jest się czym chwalić , to
                    należy. Może być z Bibliografii PAN.
                    • Gość: akuku Re: do gah26 Wyekstrachować Chomę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 11:10
                      Wiedza to nie to samo co wykształcenie to chyba nie tajemnica, chyba ze dla
                      naszych rajców.
                      • Gość: gah26 Re: do wszystkich dyskutujących w tym wątku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 13:21
                        Ok. Uznaję się za pokonanego. Myslę, że macie rację. Jestem
                        zarozumiały głupek, co wszystkie rozumy pozjadał. Ale takiego
                        właśnie kocha mnie Żona.
                        • Gość: mrówka Re: do wszystkich dyskutujących w tym wątku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 13:50
                          obyś znowu nie poczuł sie zbyt pewny siebie :) zycie(małżonki) niesie
                          niespodzianki o których sie mężom nie śniło. Zbytnie zadufanie bywa w
                          małżeństwie niebezpieczne.
    • Gość: Jeden taki... Re: Wyekstrachować Chomę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.07, 20:42
      Gość ZNANY założył wątek,ale o co to znaczy wyekstrachować!
      • slon251 Re: Wyekstrachować Chomę 09.08.07, 21:13
        Panie prezio, dość tego bałaganu w naszym mieście. Nie chcemy tych
        rzadów - proszę odejść z godnością, a nie jak pański przyjaciel.
        Los bywa złośliwy i po latach tłustych przychodzą chude.
        • Gość: znany Re: Wyekstrachować Chomę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.07, 10:04
          Ekstrakcja inaczej usunięcie często stosowana nazwa zabiegu
          wyrywania k..wsko bolącego zęba.
          Jest kilka sposobów na pozbycie się niechcianego prezia tylko trzeba
          chcieć!!! Każdy dzień jego prezydentury to opóżnianie marszu
          Przemyśla ku nowym czasom. Wszak to jego działalność utrzymania
          status quo powoduje marazm i beznadzieję dla większości. Na pewno
          jest killa osób które na obecnej sytuacji zbijają kapitał nawet i
          ten polityczny. więc trudno się dziwic głosom popierającym mają do
          tego prawo.
    • Gość: wójek Re: Wyekstrachować Chomę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 10:31
      aby pozbyć sie chomy, trzeba robic prawie wszystko, tylko nie dawać
      na mszę do reformatów, bo nie są skuteczni
      • Gość: Michu Re: Wyekstrachować Chomę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 14:34
        anegdotka on-line
        przed chwilą moj syn zagladając mi przez ramie na kompa zapytał :tato a dlaczego
        chcą wykastrowac Chomę?? :)))))))
        • Gość: jobrave Re: Wyekstrachować Chomę IP: *.brnt.cable.ntl.com 10.08.07, 22:34
          Co by nie powiedziec, Choma ma jednak mandat spoleczny do sprawowania funkcji
          prezydenta, wiec zadne gardowanie tu nie pomoze, a i zaden impeachment w gre nie
          wchodzi. zalozmy jednak, ze on sam podaje sie do dymisji, i co dalej? Czy jest
          jakis inny kandydat, który moze liczyc na uzananie, chociazby PT. Forumowiczów?
          Jestem przekonany, ktokolwiek zajálby miejsce Chomy, juz po kilku miesiacach
          znalazlby sie pod ostrzalem. Nie potepiam go za to, iz zatail fakt mniej lub
          bardziej domniemanej wspólpracy z SB -nie takim autorytetom gorsze rzeczy sie
          zdarzaly, dziwie sie natomiast, ze nie poszukal sobie innego zaplecza
          politycznego zaraz po tym, kiedy dostal kopa od PiS, zamiast wyjsc z otwartym
          sercem do ''ludu'', odizolowal sié i ucichl. sugerowalem juz wczesniej, na tym
          forum, naszemu prezydentowi, by stal sie bardziej otwarty i bardziej dostepny
          dla mieszkancow, zeby wydluzyl lancuch, którym sie przykul do Jamy Michalikowej,
          lub nawet sie z niego zerwal ale widac nie chce albo sie boi, licho zreszta wie
          czego. Kierowanie pretensji do Chomy o to, ze Lewandowski z Pinkiem siedzá w
          kryminale, tez jest bez sensu, bo przeciez to nie jego wina.
          Obecnie dla Przemyska istotne, jest to by Prezydent sie otrzásnal tego
          wszystkiego i zaczal dzialac, ma przeciez jeszcze dwa lata, w ciagu których
          wiele moze zrobic.
          • Gość: znany Re: Wyekstrachować Chomę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.07, 07:15
            Pogląd o zdeterminowanej sylwetce każdego prezydenta jest poniekad
            słuszny. Ale nie do końca. Wiemy że władza deprawuje. Ale tez wiem z
            własnego doswiadczenia ze zanim to nastąpi jest napoczatku kadencji
            chęć do uczciwego działania. Jeśli wybierze się kogoś z poza układu
            to jest szansa na dwóletnia przynajmniej uczciwość elekta. Znamy
            zasadę - jesli wejdziesz między wrony....Mam nadzieję ze dwa lata
            zyskane będzie jakoś pchało to miasto do przodu. jest szansa na
            rozwojowe skoki. W przypadku trwania za wszelką cenę takiej szansy
            niema!
            • Gość: Warek Do gah26 IP: *.mcon.pl 11.08.07, 13:55
              Nie zaglądam na forum zbyt często, a tu taka niespodzianaka. Sam
              doktor radny poucza przemyską publikę, co jej wolno pisac na temat
              władz a czego nie. Nadmienię, że nie jestem studentem pana doktora,
              ani pracownikiem. Jak już kolegą z czasów licealnych i okolic
              parafii Św. Trójcy, więc prosze mnie z miejsca nie rugać. Kiedyś
              byliśmy kolagami, z czasem gdy Pan poszedł na studia odpowiadał
              na "cześć" sporadycznie a wraz z rozpoczęciem kariery zawodowej
              zaprzestał rozpoznawanie. Żalu nie mam, postawa świadczy o poziomie
              kultury i jest sprawą prywatną. Mało tego w ostatnich wyborach
              samorządowych mając świadomość wyprucia intelektualnego miasta,
              ucieszyłem się, że Pan kandyduje. Wprawdzie bycie doktorantem
              profesora Jarosza nie nobilituje a pisane w tym wątku o recenzjach
              jest groteskowe (skoro się Pan obronił to musiały siłą rzeczy być
              pozytywne), pomyślałem, że warto na Pana zagłosować, bo choćby z
              życiorysu odstaje Pan od towarzystwa. Więc teraz jako wyborca
              chciałem Pana zapytać, jakie ma Pan osiągnięcia - szczególnie w
              zakresie obietnic i spraw jakimi miał się Pan zająć? Jestem w stanie
              odgrzebać propagandę wyborczą i pytać punkt po punkcie, ale mam
              nadzieję, że skoro ma Pan czas na pisanie na tym forum, żeby bronić
              nadpsutej cnoty władz miasta, to i na takie rozliczenie znajdzie Pan
              chwilkę. Acha i proszę mnie nie zapraszać na spotkanie w biurze - są
              inni użytkownicy forum, którzy chętnie zapoznają się z Pana pracą.
              • Gość: wibor Re: Do gah26 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 14:29
                Mysle ze po przeczytaniu tego watku można już wyrobić sobie pogląd na temat PIS
                owych elit. Najgorsze jest to że wiecej mamy takich zadufanych w sobie,
                wiedzących wszystko za wyborców nibyintelektualistów czychających by "załapać"
                sie do polityki.
              • Gość: gah26 Re: Do Warka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 15:30
                1. Jeżeli przestałem poznawać kolegę z liceum i Parafii to przede
                wszystkim przepraszam. Nigdy nie mówiłem co wolno a co nie wolno
                pisać na temat władz miasta. Każdy ma prawo uważać mnie za idiotę
                przyjmując za kryterium fakt, iż bronię obecnego Prezydenta.
                2. Proszę zwróć uwagę, kiedy pojawiła się moja propozycja dotycząca
                przedstawienia recenzji - była to odpowiedź na sugestie co do mojego
                doktoratu i "sposobu" jego uzykania.
                3. Co do materiałów wyborczych. Sprawdził właśnie swoją ulotkę.
                Obiecałem w niej, że w Radzie zajmę się sprawami budżetowymi i
                szkolnictwem wyższym. Co do tej pory zrobiłem? Uważam, że jak na
                początek trochę tak. Oczywiście nowego mostu nie wybudowałem. Ale
                Rada przyjęła np. moje propozycja zmian do uchwał o tworzeniu
                budżetu czy tzw. wieloletniego planu inwestycyjnego dającego większe
                możliwości Radom Osiedli i mieszkańcowm wpływania na jego kształt.
                Przez ostatnie kilka miesięcy udało się Radzie zrobić to z czym było
                trudno np. w poprzedniej kadencji. Uchwalono m.in. kilka tzw. planów
                zagospodarowaia przestrzennego, które umożliwają budowę sklepów
                wielopowierzchniowych np. "Cegielnia", Konopnicka, Lwowska. Jest
                plan zagospodarowanie przestrznnego zatwierdzający przebieg
                obwodnicy od Lwowskiej do Słowackiego. Kończona jest dokumentacja
                pod najważniejszą inwestycję czyli obwodnicę od Krakowskiej do
                Lwowskiej tak aby w przyszłym roku ruszyć z pracami.Oczywiście można
                było zrobić więcej. Zawsze można zrobić więcej. Np. padła moja
                propozycja pozytywnego zaopiniowania lokalizacji salonu gier na
                automatach w Hotelu Gromada (decyzja w tych sprawach jest zawsze w
                rękach ministra finansów) - uważam,że w mieście turystycznym taki
                lokal powinien w nim funkcjonować. A właśnie teraz pracuję nad
                projaktem nowego WPI (ten plan ma tzw. charakter kroczący na kolejne
                5 lat). I niestety podstawowy problem to określenie: co jest bardzo
                ważne, co ważne, co mniej ważnie, z czego trzeba zrezygnować.
                4. Jeżeli ktoś odebrał moje posty jako pouczanie to po raz kolejny
                przepraszam. Wydawało mi się, że staram się pokazywać fakty i te
                aspekty, które powinne być barne pod uwagę w trakcie np. tej
                dyskusji. A jeżeli ktoś atakuje mnie personalnie (np. moją wiedzę
                czy kwalifikacje) to chyba mogę się bronić.
                Pozdrawiam
                • Gość: mrówka Re: Do Warka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 15:55
                  "A jeżeli ktoś atakuje mnie personalnie (np. moją wiedzę
                  > czy kwalifikacje) to chyba mogę się bronić."
                  no to sie "pobroniłeś" :)))
                  • Gość: znany Re: Do Warka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.07, 17:46
                    Patrze nato miasto i serce mi krwawi! tu sie urodziłem, stąd nie
                    potrafiłem wyjechac i tu chce dozyc moich dni. dzieki pechowi do
                    władz w całym powojennym okresie praktyczny rozwoj miasta jest
                    wymuszony na władzach! Po prostu nie znam sytuacji aby władze
                    wykazały sie inicjatywą! Ale każdą inwestycje przedstawiają jako
                    swoj pomysł i grzmią na całe gardło że to ich starania? Przecież te
                    sklepy to tylko dzieki obcemu kapitałowi. Władze dały łaskawe
                    przyzwolenie. I wątpie czy za darmo? Szastają nieswoją forsą bo w
                    bałaganie trudno wychwycic sens wydatkow! Powszechny nepotyzm na
                    każdym szczeblu widac jak na dłoni. Całe rodziny zatrudnione po
                    urzedach i instytucjach. Czesto brak im wykształcenia jak chocby
                    vicek L. a konserwa przemyska jest zadowolona i bredzi o swoim
                    idealnym rządzeniu i powszechnej szcześliwości.
                    • Gość: przemyslanin2006 Re: Do Warka IP: *.mcon.pl 11.08.07, 18:11
                      Masz rację, to miasto nigdy nie miało szczęścia do władzy i
                      GOSPODARZY. Ostatnie lata, to tragedia i niczego nie zmieni fakt
                      niezaprzeczalny, ze mimo wszystko coś się zmieniło na lepsze,
                      przynajmniej wizualnie (ale inni poszli o dwa kroki naprzód, a nie o
                      jeden mały, jak Przemysl). Śladowe pozyskiwanie środków unijnych,
                      brak inwestycji dających miejsca pracy, brak klarownej wizji
                      rozwoju, brak zaufania mieszkanców do władzy i przyszłości miasta,
                      czego efektem masowa emigracja: w Polskę i zagranicę itd.
                      Degrengolada.
                      • Gość: jobrave Re: Do Warka IP: *.brnt.cable.ntl.com 11.08.07, 20:31
                        Co by nie powiedziec, pan Hayder,jako jedyny lokalny prominent, ma odwage
                        wystepowac publicznie i podejmowac dyskusje z mieszkancami -swiadczy o tym
                        chociazby obecnosc na tym forum. Postawa , jak na przemyska VIP -arcy niezwykla.
                        Powinnismy, to docenic i docenmy, tym bardziej, nasz W.Cz. Rajca nie unika
                        odpowiedzi na zadawana tu pytania. w przeciwienstwie do pozostalych Kolegow
                        Forumowiczow, nie kwestionuje panskich kwalifikacji; skonczyl Pan prestizowa
                        uczelnie, jak dotychczas jedyna polska, ktora liczy sie poza granicami naszego
                        kraju, jestem rowniez przekonany, ze z doktoratem gdziekolwiek indziej ,niz w
                        Jaroslawiu równiez by sobie Pan poradzil. Jako czowiek obyty w swiecie
                        (zagraniczne staze), wyksztalcony, o horyzontach szerszych, niz przecietny
                        tubylec, jako osoba, ktora otarla sie o problematyke organizacji i zarzadzania,
                        musi Pan przeciez dostrzegac, ze wszystko toczy sie tu niemarawo, w rytmie
                        slamazarnego slow-foxa, a przeciez tu potrzebny jest rock&roll. Ja akurat nie
                        bylem i nie jestem przeciwnikiem wyciagu, prezydent Choma wykazal sie spora
                        odwaga podejmujac decyzje o jego budowie i uwazam , ze jest to inwestycja
                        trafiona ale chcialbym wiedziec (jestem pewien, ze nie tylko ja), co dalej z
                        zagospodarowaniem oczek wodnych? Co z MZK, czy naprawde konieczne jest
                        maniakalne wrecz uzupelnianie taboru kolejnymi wielkim autobusami, zamiast
                        przestawaic sie na mniejsze, bardzeij mobilne? Czy nie mozna swiatel zastapic
                        rondami? wystarczy namalowac biale kolo na skrzyzowaniu, tak jak to sie robi np.
                        w Londynie, czy nie mozna wydzielic pasa dla autobusow, co doskonale zdaje
                        egzamin w Londynie na niezbyt przeceiz szerokich tu ulicach. czy nie mozna
                        wydzielic strefy srodmiejskiej, gdzie wjazd jest tylko za oplata? Zareczam, ze
                        wielu samochodziarzy wyleczyoby sie z trzystumetrowych 'podrozy' po paczke
                        papierosow do kiosku, czy po dwie butelki piwa, a skorzytaloby na tym MZK, bo
                        wiecej pasazerow by przybylo. Czy nie mozna zwezyc chodnikow w niektorych
                        miejscach, by uzyskac dodatkowe pasy ruchu? czy to takie trudne przezucic tu i
                        ówdzie jakies kladki przez ulice, po to by je udroznic? Realizacja tych
                        propozycji nie wymaga zadnych nakladów poza decyzjá, a tylko niektore jakich.
                        Na tym forum padalo i pada mnostow roznych interesujacych pomyslow, ktore mozna
                        przedyskutowac na sesjach zamiast deilberowac, co by tu jeszcze nazwac im. Jana
                        Pawla II lub takiegoz wybudowac. Czy w ogole zastanawiacie sie nad tym jakby tu
                        ulzyc mieszkancom, co zrobic zeby byli dumni, ze swojego miasta, z gospodarzy?
                        Czy mozna liczyc na to,ze sie ockniecie czy to juz 'stadio agonale'? Panowie
                        glowa do gory, przeciez wszystkich was nie zamkna. Nie przejmujcie sie jednym
                        czy dwoma, zajmijcie sie raczej pozostaymi 60. tysiacmi ludzi , ktorzy nie siedza.
                        • Gość: gah26 Re: Do Jobrave IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 21:19
                          1. Oczka wodne: temat szacowany w WPI na 31,2 mln zł. Planowane jest
                          współfinansowanie z UE. Obecny etap to dokumentacja (ten i pryszły
                          rok). Główna realizacja planowana na lata 2009-2012
                          2. MZK - To naprawdę duży problem. Nowy autobus "mały" to ok. 400 -
                          500 tys. (z tego co wiem). A spółka ma ponad 2 mln nie pokrytych
                          strat z ostatnich 5 lat. Wprawdzie, jest szansa aby ten rok
                          zakończył się zyskiem m.in. dzięki podwyżce cen biletów, i zmianom w
                          samej firmie. Na razie z zasadzie jesteśmy skazani na autobusy z
                          Padernborn. Ale sam fakt, iż w przypadku tej jak i innych spółek, po
                          raz pierwszy od wielu lat publicznie (na sesji) dyskutowano na temat
                          ich sytuacji i planów rozwoju, świadczy , wg mnie, o tym, że chcemy
                          coś z tym zrobić.
                          3. Ronda. Niestety z tego co wiem, głównych przemyskich skrzyżowań
                          nie da się przerobić na ronda - za wąski prześwit ulic. Możliwe jest
                          rondo np. na początku Lwowskiej, i rondo na początku 3 maja. Kiedyś
                          było rondo na Pl. Konstytycji być może również tutaj byłoby ono
                          mozliwe.
                          Od niedawna śledzę to forum. I jeżeli ktoś ma pomysł czym należałoby
                          się zająć to zapraszam: grzegorz.hayder@neostrada.pl.
                          • Gość: jobrave Re: Do Jobrave IP: *.brnt.cable.ntl.com 11.08.07, 21:41
                            Dziekuje za odpowiedz. Gdyby mieszkancow informowano czesciej i rownie
                            wyczerpujaco, to owo negatywne nastawienie do tutejszych wlodarzy zostaloby
                            znacznie zlagodzone, nikt rozsadny bowiem, nie wymaga przeciez rzeczy
                            niemozliwych- zdajemy sobie sprawe z ograniczen, ktorymi z reguly jest brak
                            srodkow, ludzi itp. Sluzby inforamcyjne prezydenta powinny czesciej zagladac na
                            lokalne fora, bo tu najlatwiej zapoznac sie z tym co nurtuje mieszkancow, i
                            wowczas np. raz na tydzien poinformowac ich o inicjatywach, o terminach, o
                            problemach z realizacjá ( jesli sa) albo tez przekazac informacje na jakim
                            etapie takie czy inne dzialania sie znajduja.
                          • Gość: aaa Re: Do Jobrave IP: *.brnt.cable.ntl.com 11.08.07, 22:39
                            Wydaje mi sie, ze jobrave nie mial na mysli budowanie rond ale tylko namalowanie
                            ich na jezdni. Takie rozwiazania doskonale sprawdzaja sie we wspomnianym przez
                            Pana Paderborn jak rowniez np. w Londynie. I w tej sytuacji nie tyle istotny
                            jest przeswit ile to, ze wprowadza to zmiany w organizacji ruchu, ktore
                            zwiakszaja plynnosc przejazdu.
                            Ja juz kilka razy we wczesniejszych postach proponowalem m.in. zmiane wszystkich
                            przystankow na przystanki na zadanie. Bo i po co autobus ma sie zatrzymywac
                            skoro nikt do niego nie chce wsiasc ani nikt z niego nie chce wysiasc? Zapewne
                            mozna sie pokusic o wyliczenie oszczednosci i paliwa, jakie by to przynioslo.
                            • Gość: axel Re: Do Jobrave IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 23:05
                              Jo z ust miód ci spływa , moze przeprowadz z nim wywiad jak w rezimowej TV , to
                              ze ktos sie odezwał na forum wystarcza ci za jego PIS owe poglądy, postawę w
                              sprawiach prezia i vice oraz poparcie dla pinia ?? Nic cie nie razi w jego
                              sztucznych i przemądrzałych wypowiedziach ?? obudz sie
                            • Gość: BWM Re: Do Jobrave IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.07, 23:23
                              Przeczytałem te wszystkie posty z wielkim zażenowaniem głupia wymiana zdań ile, kto ma prac napisanych i jakie tytuły naukowe prowadzona na poziomie takim, że liceum powinno się wstydzić takiego absolwenta. Kiedyś napisałem do Urzędu Miasta poddając pomysł jak przedłużyć działalność stoku i co dostałem odpowiedź, że ich to nie interesuje a z wypowiedzi wynikało, że ten, co odpisywał nie miał zielonego pojęcia, o czym ja piszę, ale też nikogo nie zapytał, o co tu chodzi, choć mógł poszukać w Internecie wyjaśnienia. Jakiś Pan (ile Pan w życiu przejechał milionów kilometrów) pisze, że trzeba zrobić ronda pytam, po co czy dlatego, że w Polsce stały się modne i na pewno nie poprawiają przelotowości o czy można się przekonać wracając wieczorem z Warszawy.
                              • Gość: aaa Re: Do Jobrave IP: *.brnt.cable.ntl.com 11.08.07, 23:53
                                Nie mam pojecia ile kilometrow przejechalem. Zreszta co to za argument? Jak Pan
                                idzie do lekarza, to pyta ilu pacjentow wyleczyl? Co do rond- nie wiem czy one
                                sa modne i nie wiem co ma do ich skutecznosci wieczorny powrot z Warszawy ale za
                                to wiem, ze niemal bezinwestycyjnie (koszt farby, kilku znakow i oplaty za
                                wykonanie tej pracy) powoduja zwiekszenie "przelotowosci" na drogach.
                                • Gość: Michu Re: Do Jobrave IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 23:58
                                  A skad ta pewnosc ?? watpie ze tak jest w zawsze, wszedzie i w kazdym przypadku
                                  bo tylko ronda stawiano by na całym swiecie. Kierowcy w naszym miescie np. nie
                                  potrafią plynnie właczac sie do ruchu , warto posłuchac osób praktycznie
                                  testujących ronda chocby własnie w W-wie
                                  • Gość: aaa Re: Do Jobrave IP: *.brnt.cable.ntl.com 12.08.07, 00:07
                                    Ale macie argumenty... Ja od szesciu lat "testuje" takie rond wlasnie w
                                    Londynie. I doskonale sie sprawdzaja. Oczywiscie nie sa umieszczane na kazdym
                                    skrzyzowaniu ale tam gdzie to jest wskazane ze wzgledow inzynierii ruchu. Trudno
                                    mi w tej chwili wskazac konkretne miejsce w Przemyslu ale z tego co pamietam,
                                    nie zaszkodziloby np. na skrzyzowaniu Waygarta z Wyb. Pilsudskiego albo Rzecznej
                                    z Grunwaldzka
                                    • Gość: mrówka Re: Do Jobrave IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 00:16
                                      taa wtedy dopiero były by korki!!
                                      • Gość: aaa Re: Do Jobrave IP: *.brnt.cable.ntl.com 12.08.07, 00:59
                                        A niby dlaczego dopiero wtedy mialyby byc korki? Czy to oznacza, ze teraz nie
                                        ma? A co do likwidacji korkow pomysl jest bardzo prosty. Porobic pasy tylko dla
                                        autobusow (moglyby z nich korzystac rowniez taksowki, PKS-y, busy przewozace
                                        osoby i rowerzysci). Gdyby np. na Slowackiego, od skrzyzowania z ul.
                                        Lukasinskiego w strone Placu na Bramie byl wydzielony pas dla autobusow i tylko
                                        jeden dla pozostalych pojazdow, to kierowcy, ktorzy musieliby poczekac dobrych
                                        kilkadziesiat minut na mozliwosc skrecenia chocby w Rejtana nie mowiac o
                                        przejechaniu na Jagiellonska, troche dluzej zastanawilaiby sie nad uzywaniem
                                        wlasnych samochodow. Dzieki temu korki zdecydowanie by sie zmniejszyly. Nie wiem
                                        dlaczego wladze miejskie tak bardzo obawiaja sie wprowadzenia oplat za wjazd do
                                        centrum?
                                        Tak sie zastanawiam, dlaczego proste i dobre (sprawdzone przez innych
                                        rozwiazania) tak trudno wprowadzic w Przemyslu? Co oprocz argumentow w stylu
                                        "bo nie" przemawia przeciwko proponowanym przeze mnie i innych rozwiazaniom? Bo
                                        nigdy tego nie bylo? I co z tego ? Swiat sie zmienia...
                                        • Gość: jobrave Re: Do Jobrave IP: *.brnt.cable.ntl.com 12.08.07, 01:39
                                          Prawde mowiac niewiele, albo w ogole nie obchodzi mnie stanowisko p. Haydera w
                                          sprawie Pinka i innych, ktorzy siedza lub beda siedziec, faktem jest, ze
                                          logicznie wyjasnil dlaczego wraz z kolegami radnymi poreczyl za niego. Cenie
                                          rowniez ludzi , ktorzy nie chowaja glowy w piasek, nie unikaja konfrontacji, nie
                                          kreca itp. i-w tej sytuacji- mniej wazne jest jakie srodowiska reprezentuja.
                                          Niestety zyjemy w takich czasach, ze cos, co gdzie indziej jest standardem, u
                                          nas jest rzadkoscia. Nie znam pana Haydera osobiscie, wiec pochwalilem go
                                          bezinteresownie- o czym informuje Axela. Co do wypowiedzi BWM -pisywalem na
                                          forum o arogancji, ignorancji i chamstwie niektorych urzednikow- wydaje im sie,
                                          ze magistrat powstal jedynie po to, by mieli gdzie pracowac. Urzednik, ktory w
                                          ten sposb potraktowal propozycje mieszkanca, w tym przypadku BWM, zasluguje na
                                          solidny opie***rdol. Co to znaczy : 'nie interesuje'?! Wszystko ma ich
                                          interesowac! Maja zanotowac, i zglaszac wyzej propozycje mieszkancow!
                                          Moze wlasnie radny Hayder, ktory sie tu pojawia, 'przetransmituje' pomysly
                                          forumowiczow swoim kolegom z magistratu.
                                          • Gość: znany Re: Do Jobrave IP: 80.50.236.* 12.08.07, 07:09
                                            Za arogancję i chamstwo urzędników odpowiada ich szef i jest to
                                            przykład na to ze sobie nie radzi.
                                            co do ruchu w samochodowego to trzeba wiele pracy i czasu aby
                                            zmienic mentalnośc naszych kierowców. Każdy z nich był po za
                                            Przemyślem i przekonał sie ze stosując nasze standarty nie ujechałby
                                            za daleko. Wraca do domu i dalej jeżdzi po przemysku. Tzn. mułowato,
                                            przepuszcza /pomimo łamania kodeksu/ i najwięcej zwraca uwagę nato
                                            aby go nikt nie śmial wyprzedzic./rowrzysta czy motocyklista/.
                                            druga sprawa to przyrośnięcie do auta; nachętniej to by wjechał do
                                            sklepu w celu zaoszczędzenia przysłowiowych dwóch kroków. dlatego
                                            koncepcja opłat za wjazd do sródmieścia wydaje sie słuszna. Rośnie
                                            liczba samochodów i będzie coraz gorzej. Mam nadzieję że planowana
                                            obwodnica częściowo odwlecze udrożnienie samego Przemyśla ale w
                                            końcu doczeka się realizacji.
                                            • Gość: gah26 Pomysły w sprawie udrożenienia ruchu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 12:30
                                              Do "aaa":
                                              1) co do pomysłu w sprawie pasa dla autobusów. Byl taki pomysł co do
                                              ul. Mickiewicza (utworzenie 3 pasa) ale "padł" ze względu na
                                              konieczność znacznego zwężenia chodników. Ale w zasadzie dlaczego
                                              jednego z 2 istniejących na długości Mickiewicza, Jagiellońska nie
                                              wyznaczyć dla autobusów to tego niewiem i o to zapytam
                                              2) Ronda "namalowane". Niedawno widziałem TV takie rondo w którym z
                                              miast i nieźle pomysł został obśmiany. Ale w zasadzie bez
                                              merytorycznego uzasadnienia. CO do proponowanych lokalizacji
                                              (Waygarta/WYb. Piłsudzkiego czy Rzeczna/Grunwaldzka to pojawia się
                                              problem z Tir'ami czy autobusami, które mają zbyt duzy promień
                                              skrętu. Nie wiem czy możliwe jest (pytanie o prawo drogowe) aby
                                              rondo "obowiązywało" jedynie samochody osobowe w takiej sytuacji.
                                              Do BMW: Ciekawie mnie bardzo Twój pomysł na przedłużenie
                                              działalności stoku - czekam na konkrety np. na e-mail
                                              • Gość: BWM Re: Pomysły w sprawie udrożenienia ruchu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.07, 13:13
                                                Pomysł jest bardzo prosty. Mamy stok, który chcemy, aby był zimny, będziemy budować Aquapark, w którym potrzebujemy ciepłej wody, nie chcemy zanieczyszczać środowiska i nie mamy pieniędzy praktycznie same sprzeczności. UE wspomaga pozyskiwanie energii słonecznej a więc na stoku zakładamy kolektor poziomy płaski założony dość płytko pod ziemią, możliwość położenia plastikowych rur praktycznie bez naruszenia trawiastej pokrywy stoku. Pompy ciepła odbierające energię ze stoku i przekazujące do podgrzewania wody. Koszt energia elektryczna wielkości 20% uzyskanej energii cieplnej. Zysk ogrzewanie wody w basenach, może ogrzewanie zaplecza stoku no i najważniejsze oziębienie doliny, na której znajduje się stok. Futurystka nie proszę poszukać w Internecie pod hasłem „pompy ciepła”.
                                              • Gość: jobrave Re: Pomysły w sprawie udrożenienia ruchu IP: *.brnt.cable.ntl.com 12.08.07, 13:33
                                                W Londynie i innych miastach wlk.Brytanii rondo, to zazwyczaj niewielkie
                                                kóleczko namalowane biala farba. Kiedy swego czasu w centrum Przeworska
                                                przebudowywano droge P-sl -Rzeszow, wykonano tymczasowe rondo. Dzieki niemu,
                                                choc rownolegle toczyly sie prace nad modernizacja arterii, ruch w tym miejscu
                                                odbywal sie plynnie. Po zakonczeniu robot, wrocono do swiatel i skrzyowanie znow
                                                zaczelo sie zatykac. na wielu ulicach chodniki sa za szerokie, w niektorych
                                                miejscach mozna je zmniejszyc o polowe. Wydawac sie moze , ze wlodarze
                                                brytyjskich miast i miasteczek zajmuja sie wylacznie obmyslaniem, jak by tu
                                                utrudnic zycie kierowcom, wprowadzajac rozne zwalniacze i labirynty na
                                                jezdniach,w prowadzajc oplaty za wjazd do poszczegolnych stref. Korzytaja na tym
                                                wszyscy: zarabiaja budzety miast,zarabiaja parkingi, za stawianie auta
                                                gdziekolwiek tez miasto kasuje pieniadze -nie ma nic za darmo, placa nawet
                                                wlasiciele domow, ktorzy parkuja przed swoja posesjá i budynkiem w ktorym
                                                mieszkajá. Wielu londynczynkow rezygnuje z codziennej jazdy samochodem i
                                                przesada sie na srodki komunikacji miesjkiej, ktora zarabia na tym konkretne
                                                pieniadze. To sa rozwiazania sprawdzone iwec nie ma potrzebywymaslac nic nowego.
                                                Inna sprawa jest to cozasygnalizowal 'Znany' w swoim poscie- nasi samochodziarze
                                                cierpia na powazny deficyt kultury. Wiekszosc naszych samochodziarzy przesiadla
                                                sie calkiem niedawno z furmanek do samochodow. Nie maja pojecia o tym jak
                                                powinno sie jezdzic - kiedy trzeba przyspieszyc, to oni akurat zwalniaja, kiedy
                                                trzeba zwolnic, wowczas dociskaja gaz. Malo ktory juz jedzie kiedy jest zielone
                                                swiatlo- raczej czeka az sie ono 'dobrze' zaswieci, wtedy szuka biegu, sprawdza
                                                czy aby napewno to zielone juz jest, a jak sie z tym wszystkim upora, to znow
                                                jest czerwone. Makabra. Fakt, za duzo chamow i cwaniakow siada jesze za kólko,
                                                ale tu ucza sié kultury i byc moze za jkis czas ten stan rzeczy sie odmieni.
                                                • Gość: kierowca Re: Pomysły w sprawie udrożenienia ruchu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 15:50
                                                  Nie wiem czy zauważyliście. Ale odkąd mała obwodnica jest w remoncie i światła
                                                  są wyłączone, ruch jest tam naprawdę płynny. Przynajmniej ja to tak odczuwam.
                                              • Gość: kierowca Re: Pomysły w sprawie udrożenienia ruchu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 15:52
                                                Proponuję poszerzyć ulicę Wyb Ojca Świętego. Po cholerę ten chodnik przy ulicy?
                                                Nie dość że ulica wąska to jeszcze rowerzyści się po niej walają.
                                • Gość: BWM Re: Do Jobrave IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.07, 14:10
                                  Jak idę do lekarza to idę do takiego, który ma dużo pacjentów, jak pytałbym jak poprawić ruch na drogach to zapytałbym kierowcę zawodowego a nie niedzielnego choćby był profesorem. Wracając wieczorem z Warszawy natkniemy się na kilkunastokilometrowe korki spowodowane rondami. Normalne skrzyżowanie ze światłami sterowane urządzeniem mierzącym nasilenie ruchu na pewno byłoby lepsze. Każda przeszkoda na drodze w formie wysepki jest niebezpieczna. Pamiętajmy także, że kiedyś w kodeksie drogowym był przepis o pierwszeństwie pojazdów będących na rondzie dziś są ustawiane znaki podporządkowania dróg dojazdowych, bo jest tam łamana główna zasada pierwszeństwa nadjeżdżających z prawej strony. Jeżeli coś chcemy zrobić to pomyślmy i przedyskutujmy przede wszystkim z tymi, którzy z nami się nie zgadzają. Na Placu Konstytucji światła muszą kierować strumieniami tak jak było kiedyś dopóki jakiś urzędnik z za biurka tego nie zmienił.
                                  • Gość: aaa Re: Do Jobrave IP: *.brnt.cable.ntl.com 12.08.07, 15:23
                                    Ja jak ide do lekarza, to ide do dobrego lekarza. Bo duzo pacjentow to ma np.
                                    anatomopatolog.

Nie obrazajac nikogo: nauczcie sie prosze czytac ze zrozumieniem. A jesli to ja
                                    napisalem niejasno to sprobuje rozjasnic.
                                    Namalowane rondo jest tylko i wylacznie po to by wprowadzic inna organizacje
                                    ruchu. To nic nie zmienia jesli chodzi o dopuszczalnosc ruchu okreslonych pojazdow.
                                    Tu jest link do przykladu takiego ronda (fot. 2):
                                    www.swindonweb.com/life/roundabouts05.htm
                                    Nie polecam budowy tego z fot. 3, chociaz tez sie sprawdza)
                                    Przyklady skrzyzowan podalem takie a nie inne, bo wydaje mi sie, ze na nich
                                    tworzyly sie korki, wtedy kiedy mieszkalem w Przemyslu.
                                    Tutaj jest fotografia pasa dla autobusow wydzielonego z dwupasmowej jezdni:
                                    www.photograph-london.com/london-photos/photo-200500797.php

I prosze nie piszcie, ze to utrudni ruch samochodow osobowych, bo wlasnie o to
                                    chodzi, zeby utrudnilo, zeby ludzie przesiedli sie z samochodow prywatnych do
                                    pojazdow komunikacji miejskiej.
                                    • Gość: kierowca Re: Do Jobrave IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 15:34
                                      Taaaa. Ciekawe rzeczy tutaj zaprezentowałeś. Już to widzę dwa pasy autobusów w
                                      obu kierunkach na Jagiellońskiej... to ile zostaje pasów dla normalnych
                                      samochodów... jeden? No chyba że połowę kamienic pójdzie w pył.
                                      • Gość: aaa Re: Do Jobrave IP: *.brnt.cable.ntl.com 12.08.07, 15:54
                                        Przeciez nigdzie nie pisalem o dwoch pasach dla autobusow na ulicy
                                        Jagiellonskiej... Poza tym pasy moga byc wyznaczone tylko dla autobusow w
                                        okreslonych godzinach. Tzn. godzinach szczytu a nie przez cala dobe
                                        • Gość: WB Re: Do Jobrave IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.07, 16:39
                                          Przedszkolna dyskusja. Jak można ograniczać przejazd przez miasto, jeżeli niema innej drogi. Wybudujmy metro to będziemy mieli szybką komunikację miejską. Jeden będzie malował ronda na jezdni, bo takie widział we wiosce w Wielkiej Brytanii a drugi będzie wydzielał pasy dla autobusów wyśmiane przez samych Anglików w programie „Top Gear”, na ulicy gdzie mieści się zaledwie dwa samochody obok siebie. To jest nasz cały Przemyśl a najgorsze w nim jest to, że najbardziej nieprzemyślane pomysły najczęściej są realizowane. Żeby przesiąść się do komunikacji miejskiej to musi być ona bardzo sprawna no i mieć którędy jeździć.
                                          • Gość: aaa Re: Do Jobrave IP: *.brnt.cable.ntl.com 12.08.07, 16:57
                                            Te argumenty do mnie przemawiaja. Takie ronda widzialem we wiosce. ktora sie
                                            nazywa Londyni ta wioska jest stolica wielkiej Brytanii. No ale oczywiscie w
                                            takiej metropolii jak Przemysl, pomysly z wiochy o nazwie Londyn nie maja szansa
                                            sie sprawdzic. Byc moze Clarkson wysmial pasy dla autobusow tam gdzie mieszcza
                                            sie ledwie dwa samochody ale napewno nie wysmiewal pasow dl autobusow, tam gdzie
                                            jest na nie miejsce- chociazby jak na zdjeciu do ktorego link wkleilem. Skoro na
                                            Mickiewicza sa dwa pasy, na ktorych spokojnie mieszcza sie dwa autobusy, to nie
                                            ma przeszkod, zeby jeden pas byl wylacznie dla komunikacji masowej. Rozumiem, ze
                                            WB niedawno kupil sobie jakis samochod i mysl, ze nie moglby nim jezdzic
                                            codziennie, zeby sie pochwalic sie przed znajomymi powoduje u niego czasowa
                                            bezmyslnosc.
                                            Co do przejazdu przez miasto, jest inna droga. Jest mala obwodnica- mozna nia
                                            przejechac obok miasta. No chyba, ze WB musi byc widziany jak w swoim 20 letnim
                                            nabytku przemyka przez Mickiewicza i Jagiellonska, bo na Wincentego Pola, zaden
                                            z jego znajomych nie mieszka.
                                            • Gość: a Re: Do Jobrave IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.07, 17:04
                                              Chciał się oderwać od zmywaka.
                                              • Gość: Kamil Re: Do Jobrave IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 18:46
                                                Panowie jest źle, a będzie jeszcze gorzej. Na moim osiedlu przez ostatnie dwa
                                                miesiące pojawiło się 6 nowych samochodów. Mnożąc to przez resztę osiedli,
                                                dzielnic z zabudową jednorodzinną to się robią niezłe jaja.
                                                To dopiero początek paraliżu komunikacyjnego miasta. Miasto niby biedne,
                                                bezrobocie rośnie, ale liczba aut wzrasta. Ciekawe, nie :)?
                                                Moim zdaniem powinno udrożnić się główne ulice.
                                                A dokładnie małą obwodnicę, która nie do końca spełnia swoje przeznaczenie.
                                                Poszerzyć Krasińskiego, Borelowskiego, Boh Getta o dodatkowe pasy ruchu i
                                                polepszyć drogi dojazdowe do nich. Tutaj nie pomoże nawet przyszła obwodnica. Bo
                                                większość korków powodują samochody osobowe, które przemieszczają się dokładnie
                                                pomiędzy Sanem.
                                                Wąskie gardła to most przy Billi, skrzyżowanie pl. Konstytucji, pl Bramie,
                                                Grunwaldzka. Nie pomoże nawet most któryz jest planowany na wysokości os
                                                Kmiecie. Bo i tak wszyscy będą kierować się na Jagiellońską. Tutaj przydałoby
                                                się pociągnąć z tego mostu dalej ulicę w kierunku Pasteura (tak tak do góry) i
                                                potem połączyć ją do Słowackiego na wysokości nowego skrzyżowania do Furnelu
                                                (taka kolejna obwodnica).
                                                • Gość: BWM Re: Do Jobrave IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.07, 22:20
                                                  Świetne tu nie pomoże, żadne rondo, które jest rozwiązaniem bardzo starym. Rzeczywiście najbardziej pomogłaby obwodnica Rzeczna, przez Kruchel do Słowackiego w okolicy Bakończyckiej no i obwodnica wschodnia za szpitalem do Lwowskiej, ale poza Wiczem gdzieś w okolicy Sanwilu. Do „aaa” po rondzie na Placu Konstytucji jeździłem, ale ruch był nie taki, prawo jazdy mam od 1959 r. z tego połowę przejeździłem zawodowo a teraz jeżdżę autobusem, bo jest to szybsze na mojej trasie niż samochodem.
    • Gość: Anka Wyekstrahować się pisze !!! IP: 80.54.143.* 13.08.07, 22:54
      a i mała popraweczka Wyekstrahować się pisze
      a ci co nie znaja znaczenia znaczy wyeliminowac...
      zenada

heh

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka