Gość: ombos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.08, 11:29 prosze wpisywać opinie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jobrave Re: Czy Przemyski rynek jest brzydki ? IP: 89.195.7.* 19.12.08, 11:57 Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jur@ Re: Czy Przemyski rynek jest brzydki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.08, 12:22 Mnie podoba się ale... jest trochę.... krzywy i dlatego, by go wyrównać proponowałbym przysypać trochę magistrat :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;? Re: Czy Przemyski rynek jest brzydki ? IP: *.toya.net.pl 19.12.08, 13:28 A czy ktoś wie, ile w Polsce jest podobnych pochyłych rynków? Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: Czy Przemyski rynek jest brzydki ? 19.12.08, 13:41 ponoc nie ma ;) mnie tam sie podoba, przyzwyczajona jestem :) pewnie, że możnaby cos zrobić, żeby było jeszcze lepiej, no ale nie na pewno tak, jak to chcą zrobic nasi włodarze. to, co nam proponują za te 8 baniek to koszmar, nie rynek. :? Odpowiedz Link Zgłoś
darino pochyły Rynek 19.12.08, 16:56 Pochyły Rynek jest na przykład u nas w Birczy. Niedawno wybrukowano go wspaniałą betonową kostką, więc zapraszam, aby Państwo wyrobili sobie pojęcie, jak będzie wyglądał przemyski Rynek po remoncie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znany Re: pochyły Rynek IP: 213.25.24.* 19.12.08, 17:07 mnie się podoba. Ale stracił na dawnej przytulności. Czuję sie tam jak na patelni z wrażeniem że mnie ktoś podgląda. Za bardzo sterylny. Niedługo chyba trzeba będzie mieć ze sobą papcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: pochyły Rynek IP: *.brnt.cable.ntl.com 19.12.08, 17:36 Po siedmiu latach urzalem na zywo Rynek ponownie. I nie wyobrazam sobie, ze po nastepnych siedmiu latach mialby byc plaski, ze szkaradnym pawilonem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znany Re: pochyły Rynek IP: 213.25.24.* 19.12.08, 19:19 zgodnie z prawami przyrody - jeśli może być gorzej to na pewno będzie.Może będą obowiązywały przepustki czy jakieś zaproszenia. Idea pierwowzoru już dawno wzięła w łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kika Re: pochyły Rynek IP: *.ptvk.pl 20.12.08, 14:38 Pochyły rynek jest w wielu miastach: wroclaw.naszemiasto.pl/forum/wiadomosci/279938_869184.html www.dusznikizdroj.com.pl/?dzial=atrakcje&tag=rynek swiekatowo.w.interia.pl/okolice.htm#%C5%9Awiecie www.e-gory.info/index.php?kat=cz_policka dolnyslask.poland.com/najciekawsze_miejscowosci/walbrzych/ i mnóstwo innych ale i tak szkoda naszego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Czy Przemyski rynek jest brzydki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 19:34 Niedługo będzie ustawiona wizualizacja .Właśnie na Rynku. Wtedy podyskutujmy.Obecnie odnoszę wrażenie ,że gadacie , a nie wiecie o czym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocur Brzydki to za dużo powiedziane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 08:26 ale z pewnościa mógłby być ładniejszy. Jeśli chodzi o mnie to nie pasjonuję sie ani jego unikatowym spadkiem, ani dziewiętnastowiecznym brukiem. Misato ma byc wygodnym miejscem dla mieszkańców, utrzymywanie na siłę wizerunku sprzed lat jest niesłuszne. Zabytki mogą istnieć o ile nadal sa funkcjonalne. Pasjonowanie sie kawałkiem muru czy nawierzchni sprzed kilkudziesięciu czy kilkuset lat jest bez sensu. Z faktu, że coś jest stare nie oznacza wcale, że jest dobre. Dla oburzonych brakiem szacunku dla staroci podam przykład, co prawda nie z naszego kraju, ale pouczający. We Włoszech postanowiono wyburzyć kilkusetletni kościół i wybudowac na jego miejsce nowy. Barbarzyństwo? Byc może, były protesty społeczeństwa i artystów, ale inwestor dopiął swego i nowy kościół na miejscu starego powstał. Czy słusznie? Nie wiem, każdy powinien sam poogladać nowy kościół i ocenic czy było warto. Chodzi o Bazylikę Sw. Piotra w Rzymie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Brzydki to za dużo powiedziane IP: *.cable.ubr13.croy.blueyonder.co.uk 20.12.08, 11:30 Na przemyskim rynku nie trzeba nic burzyc. Zrobili to juz Niemcy. Teraz nalezy zastanowic sie jak ta przestrzen zagospodarowac- bo ze trzeba nie mam watpliwosci. Rynek choc uroczy jest niefunkcjonalny. Jestem zdecydowanie przeciwnikiem dwoch rzeczy: - likwidacji nachylenia rynku - budowy "bylejakiego" pawilonu Jestem za proba odtworzenia chocby - w tendencji, w nawiazaniu do stylu - dawnego ukladu rynku. Glownie chodzi mi o nie istniejaca dzisiaj kamienice na poludniwej pierzei rynku. Rynek to miejsce zbyt cenne- takze w materialnym znaczeniu- na bylejakosc i pawilony. Odpowiedz Link Zgłoś
muha7 Re: Brzydki to za dużo powiedziane 20.12.08, 12:25 Ale fatalnie oświetlony, bo tylko ulica przed ratuszem jest jasna, choć na różowo, i zaśmiecony małą architekturą. Klinkierowe kwietniki, ławki , tablice i witryny są fatalne, niespójne z latarniami, a wszystko tak ustawione i skomponowane, żeby siedzący mogli komfortowo oglądać spacerujących. GEneralnie przyjęte rozwiązania na Rynku sprawiają, że ten plac to jakby tylko jedna droga. Zresztą, skoro za rynek odpowiada ZDM, to nie ma się czemu dziwić... No i te tojtoje. Ale po obejrzeniu planów budynku ala Fiore przed ratuszem pokochałam i ten, jakby to ująć, niezwykły eklektyzm ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JancioWodnik Re: Czy Przemyski rynek jest brzydki ? IP: *.ptvk.pl 20.12.08, 19:19 Wszyscy się burzą na nowy projekt rynku. Przeżywają, że straci swój urok, zniknie pochyłość, wytną drzewa. Ciekaw jestem czy - Ci którzy tak podnoszą głos - dbają o czystość miasta? Czy są tak do końca "cacy"? Czy idąc ulicą, wyrzucają śmieci np. bilet autobusowy do kubła czy na chodnik? Czy naklejają ogłoszenia w odpowiednich do tego miejscach, czy kleją gdzie popadnie: latarnia uliczna, mur kamienicy? Osobiście nie siedzę w Rynku non stop i wali mnie to jaki on jest. Ale chciałbym, żeby był przynajmniej czysty, wkurza mnie widok jakiegoś smarka, albo dorosłej osoby, która krytykuje wszystko dookoła, a za chwilę widzę jak papierek po cukierku albo chusteczce czy inny śmieć ląduje na ziemi pod ławką. Odpowiedz Link Zgłoś
rychu_z_przemysla Re: Czy Przemyski rynek jest brzydki ? 21.12.08, 19:06 Gość portalu: JancioWodnik napisał(a): > Osobiście nie siedzę w Rynku non stop i wali mnie to jaki on jest. Wyobraź sobie, choć wiem, że dla ciebie będzie to bardzo trudne, że są ludzie, których to "nie wali" jaki jest Rynek. Trudne, nie? Odpowiedz Link Zgłoś