Dodaj do ulubionych

Wycena nieruchomości przez władzę

IP: *.toya.net.pl 27.05.09, 21:19
Czytając dzisiejsze wydanie "Życie Podkarpackie" w artykule pod tyt.
"Zaglądamy władzy do kieszeni" według Pani Naczelnik wydziału budownictwa w
Przemyślu cena 1m kw. jej domu wynosi 925 zł.Ja się pytam, jak można być
urzędnikiem na tym stanowisku i nie znać!?, realnej(rynkowej)stawki za metr
domu.Może jestem w błędzie ale kompetencji w tej materii nie można jej
przyznać.Boję się więc że pod nadzorem tegoż urzędu(kierownictwa)wygląd
naszego rynku będzie rażąco sprzeczny z oczekiwaniami mieszkańców Przemyśla.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Wycena nieruchomości przez władzę IP: *.toya.net.pl 27.05.09, 21:29
      Jak ktoś z władz nam panujących będzie sprzedawał nieruchomości to ja jestem
      pierwszy w kolejce! Sprzedam swoje mieszkanie i kupię sobie dwa domy:D PARANOJA!!!
      • Gość: bibliofil brak kasy!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 23:55
        A ja mam pytanie.
        Jak to jest możliwe, że urzędnicy zarabiający po blisko 100 tys zł rocznie (lub
        więcej) nie posiadają żadnych oszczędności lub mają na koncie jakieś marne parę
        tys. Czyżby żyli na tak wysokim poziomie, że nie są w stanie nic odłożyć, czy
        też nie wykazują oszczędności chcąc pozostawać ludźmi biednymi, którzy na
        urzędach się nie dorobili.
    • Gość: lleon Re: Wycena nieruchomości przez władzę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 06:44
      mamy obowiązek zapamiętać te brednie i przy najbliszych wyborach wystawic
      odpowiednią ocenę ,chętnie bym nabył taką nieruchomość po takiej cenie a swoją
      drogą to życie podkarpackie zamieszcza takie dyrdymały bez komentaża czyżby było
      na garnuszku włodarzy miejskich
      • Gość: pysio Re: Wycena nieruchomości przez władzę IP: 213.25.24.* 28.05.09, 09:07
        Cena jednego metra moze tyle wynosic jezeli bierzemy pod uwage koszt
        tylko materialow. Robocizna stanowi koszt dwa razy wiekszy. W
        przypadku inwestycji robionej na koszt podatnika nie ma mozliwosci
        wlozenia wkladu pracy jako zero. I tym sie roznia.
    • kocur_zalogowany Re: Wycena nieruchomości przez władzę 28.05.09, 10:38
      A możesz podać trochę szczegółów? Kiedy dom został wybudowany, w
      jakiej technologii, gdzie jest położony?
      Dla porownania Kilka ofert z terenu podkarpacia gdzie
      ceny nie odbiegają w istotny sposób od ceny domu pani naczelnik
      • Gość: toto Re: Wycena nieruchomości przez władzę IP: *.ruch.com.pl 28.05.09, 12:34
        Zaręczam Ci że nie jest to stodoła ani budynek gospodarczy!
        • kocur_zalogowany W tych ofertach, które pokazałem 28.05.09, 12:42
          też nie o stodoły i budynki gospodarcze chodzi.
          Wiesz w ogóle o jaki dom chodzi, czy strzelasz w ciemno?
          • Gość: kaśka Re: W tych ofertach, które pokazałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.09, 01:38
            Panie Kocur_zalogowany, witam! Wyliczmy mieszkania:p.Choma m2-1333,33PLN (Reja);p.Jurkiewicz; m2-1944,44PLN ; p.Rózycki m2- 2068,97PLN ; p.Janion m2-2857,14PLN ; p.Ptaszkowska m2-2812,5PLN ; p.Kwiecień m2-2857,14PLN ; p.Idzikowski m2-1282,05PLN ;p.Wiech m2-2857,14PLN ; p.Rybotycki m2-2031,25PLN ; p.Strojny m2-1441,86PLN ; p.Radziejowska m2-6578,94PLN i 5833,33PLN ; p.Bielecka m2-2295,08PLN. Spółki Miejskie już pomijam bo to jeszcze gorzej.Czy Pan zna ceny rynku przemyskiego w aspekcie m2 mieszkania? Od 1900,00 do 2200,00(średnio) za m2 są to mieszkania do remontu kapitalnego w bardzo nieatrakcyjnej lokalizacji. Średnia cena m2 mieszkania, w zależności od metrażu i lokalizacji, kształtuje się u nas na poziomie 3000,00 - 3300,00PLN (w górę i niewiele w dół) . Każdą wartość tych mieszkań o cenie poniżej 2000,00PLN/m2 uważam za niezgodne cenami rynkowymi w Przemyślu.Sądzę że ze zbyciem ich, właściciele nie mieli by żadneego problemu.Rozmawiamy o majątkach na rok 2008/2009.!Sama byłabym zainteresowana w tych cenach.A tak nawiasem co z "domem rekreacyjnym" p.Chomy w Ruszelczycach? Czyżby dzieci przejeły?Jak będziesz znał ofertę o sprzedaży w takich cenach i o takim standarcie jak te mieszkania, napisz na tym forum. Szczególnie Reja jest interesujące.Odezwę się.Pozdrawiam.Kaśka
            • Gość: Zenek Pierwszy zapomniał ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.05.09, 02:06
              Pierwszy zapomnaiał w oświadczeniu ...
              www.eprzemysl.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=188&Itemid=59
              • Gość: kaska Re: Pierwszy zapomniał ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.09, 04:38
                Nie rozumiem załączenia tego linku przez Ciebie p. Zenek. A już komentarz p.Biesza jest delikatnie mówiąc b.przykry.Jakież to atuty miałby mieć bądź co bądź były agent.Niech te karty graja w sądzie panie redaktorze, a nie kosztem siedmiu lat cofki Przemyśla! Przyłożył się też pan redaktor do tego. Lepiej zamiast cerkwii, szkoły umieścił by zdjęcie tego słynnego domku gospodarczego p.Chomy (przepraszam córki), ciekawe skąd to dziecko czerpało dochody na ten domek, skąd miało wykształcenie uprawniające do nabycia i prowadzenia działalności pokrewnej rolnictwu, kto zajmował się nasadzeniami i utrzymaniem zieleni na tym gospodarstwie - to tak mimochodem panie Redaktorze , może tego tematu by się Pan nie bał!A czy podatki od darowizn zostały odprowadzone, przecież to dochody gminne.A może wyjaśnie tych spraw zasili kasę gminy?I my zapomnimy o tym że ważne osoby mogą zapominać!?
            • kocur_zalogowany Ja zadałem pytanie 29.05.09, 06:49
              o dom p. Strojny. Nikt nie wie gdzie ten dom jest, w jakim stanie
              itd, ale zarzuca jej się zaniżanie jego wartości. Masz jakieś dane
              na ten temat, poza ogólnym stwierdzeniem, że władza kłamie?

A co do danych które mi podałaś (chociaż nie odczuwałem palącej
              potrzeby zapoznawania się z nimi), to jeśli masz zastrzeżenia do
              tych wycen, to powiedz ile twoim zdaniem jest warte każde z
              mieszkań, których wartość kwestionujesz, a przy okazji skieruj do
              prokuratury wniosek o ściganie ludzi, którzy skłamali w
              oświadczeniach majątkowych. Ja nie pracuję w nieruchomościach, w
              najbliższym czasie nie przewiduję kupna ani sprzedaży domu, więc nie
              mam zamiaru robić studiów na temat rynku i szukać ci ofert. A poza
              tym tak naprawdę mi to zwisa - jeśli mieszkania tych osób były
              kupione przed objęciem przez nie funkcji publicznych to mnie to ani
              ziębi ani grzeje jaką wartość podają. Ja mógłbym się czepiać, gdyby
              np. ktoś z ujawnionymi dochodami 150tys. rocznie wybudował sobie w
              ciągu dwóch lat dom za 500 tys. nie zaciągając kredytu. A jeśli ktoś
              ma mieszkanie czy dom po babci to jego sprawa jaką wartość poda.
              • Gość: kaska Re: Ja zadałem pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.09, 10:47
                Patrząc w ten sposób to masz rację, przepraszam. A ja znam trochę przemyski rynek nieruchomości i przeczytawszy artykół jestem zaskoczona tak niską wrtością nieruchomości, będącyh własnością przemyskich osób publicznych.Nie chodziło mi o p.Strojny, tylko o niską cenę m2 nieruchomości, większości osób składających to zeznanie. Ponadto nie rozumiem sensu zaniżania tych wrtości?Może ktoś odpowie.Pozdrawiam.Kaśka
                • Gość: obiekt Re: Ja zadałem pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.09, 12:04
                  zgodnie z prawami rynku mieszkanie (dom) jest tyle warte ile jest w stanie dać za nie nabywca.
                  Czyli dowolna kwota podana przez składających oświadczenia może być nieprawdziwa. Czepianie się tego, że ktoś wycenił swoje mieszkanie dużo mniej niż powinien, tak na prawdę nie ma żadnego sensu.
                  Przecież w rzeczonej ustawie chodzi o to aby ludzie władzy nie osiągali dochodów ze źródeł nieujawnionych, a nie o to aby właściwie wycenić swój dom, mieszkanie, samochód itp. Szczególnie, że ceny ww mogą się bardzo wahać zarówno w górę jak i w dół.
                  Np. w USA w ciągu ostatnich 2 latach niektóre nieruchomości potaniały o 80 - 90 %.
                • kocur_zalogowany Zaniżanie wartości nieruchomości 29.05.09, 12:31
                  jest niekorzystne dla składającego oświadczenie.

Jeśli ja zostane prezydentem, to powiem, że mam dom wartości miliona
                  złotych, podczas gdy w rzeczywistości będzie to rozlatująca sie
                  drewniana chatka za kilkadziesiąt tysięcy. W czasie kadencji
                  wybuduję na jej miejscu pałac wartości miliona i nikt nie będzie się
                  mógł przyczepić, że miałem nieudokumentowane dochody, bo wartość
                  mojego majątku się nie zmieni.

Jeśli zaniżę wartość domu na to za rok lub dwa mogę mieć
                  nieprzyjemności, jeśli ktoś dokona wyższej wyceny - stan mojego domu
                  się nie zmieni, a ja muszę się tłumaczyć, że nie jestem wielbłądem
                  (skąd wziąem 200 tys, jeśli rok wcześniej miałem dom za 100, a teraz
                  za 300 tysięcy).
                  W oświadczeniach majątkowych za dużo wagi przykłada się do formy,
                  nie zwracając uwagi na treść. Tak jak już mówiłem, jeśli ktoś ma dom
                  od pokoleń, to jego wartość nie powinna mieć znaczenia, a formalnie,
                  to należałoby co roku powoływać rzecoznawcę do wyceny posiadanego
                  majątku. Z drugiej strony 2 stycznia mogę kupić akcje giełdowe, w
                  ciągu roku zbić na giełdzie fortunę (choćby korzystając z
                  nielegalnych informacji), 30 grudnia wycofać się z giełdy, pieniądze
                  schować do skarpety lub przelać na Karaiby i nikomu nie musze się z
                  tego spowiadać - dochodów z giełdy w oświadczeniu nie wykazuję,
                  majątek na koniec roku mam taki jak na początku.
                  • Gość: Fanka Re: Zaniżanie wartości nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.09, 12:36
                    Oj Kocurku, ale Ty się dziś musisz nudzić...;)
                    Będziesz prezydentem? Wow! Tego miasteczka czy tego kraiku?

Znasz się na nieruchomościach, więc powiedz mi lepiej , jaka jest aktualna cena
                    za 1 ar działki budowlanej w Ostrowie?
                    • Gość: Jeden taki... Re: Zaniżanie wartości nieruchomości IP: *.toya.net.pl 29.05.09, 13:41
                      Teraz już wiem,dlaczego mamy w Przemyślu takie dziadostwo!
                      Miastem rządzą ludzie nie umiejący obchodzić się z groszem.
                      Przy takich zarobkach nie mieć oszczędności?
                      Trwonią swoją kasę prywatną to i nie ptrafią z głową spożytkować
                      miejskiej.
                    • kocur_zalogowany Skąd przypuszczenie, że się 29.05.09, 14:04
                      znam na nieruchomościach? Nie mam o tym zielonego pojęcia :)

Pierwszy z brzegu wynik wyszukiwania pokazuje mi
                      80zł/m2, czyli jakieś 8000 zł/ar
                      • Gość: Fanka Re: Skąd przypuszczenie, że się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.09, 14:12
                        Jeśli chcesz , abyśmy poparli Twoją kandydaturę na prezydenta, musisz znać się
                        na wszystkim....albo przynajmniej udawać, że się znasz;)

P.S. Osiem tysięcy? Trochę mnie zaskoczyłeś. Dzięki:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka