Dodaj do ulubionych

kto pomoze?

13.07.04, 16:21
czy ktos zetknal sie u dziecka z choroba- Przestrzen podtwardowkowa 6mm.
Bardzo prosze o rade. Czy ktos wie cos na ten temat?
Obserwuj wątek
    • ewamonika1 Re: kto pomoze? 13.07.04, 16:31

Na forum Niemowlę znalazłam post, w którym jest mowa o przestrzeni
      podtwardówkowej 7 mm.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=12091836&a=14115148
      ewa
      • verdana Re: kto pomoze? 13.07.04, 16:47
        Proponuję iść do dobrego lekarza. Moja koleżanka dostała taką sama diagnozę,
        rehabilitowała dziecko po pół roku, po czym udała się do profesora neurologii,
        który stwierdził, że jedyna choroba jaką stwierdza, to choroba psychiczna
        poprzedniego lekarza. Powiedział, ze to są zupełnie nowe badania i nie
        wykluczone, że wiele dzieci tak ma i miało, tylko nikt tego nie stwierdzał
        (przy czym u dziecka nie było żadnych objawó poza wynikiem badania). Dziecko
        rozwija się doskonale - a już dwa lata.
    • aneta.wis Re: kto pomoze? 13.07.04, 18:39
      Witam !!!

U mojego synka postawino taką diagnozę, konsultowaliśmy to u dwóch lekarzy
      neurologów. Przez dłuższy okres czasu synek był pod stałą opieką lekarską i był
      rechabilitowany.
      Na życzenie więcej inforamcji...
      Nie panikuj tylko radzę udać się na wizytę do neurologa z wczesniejszymi
      badaniami (usg główki).
    • iza_luiza Re: kto pomoze? 13.07.04, 19:11
      To znaczy że przestrzeń podtwardówkowa (przestrzeń pomiędzy pajęczynówką a
      oponą twardą) jest nieznacznie poszerzona, ale nie jest to jeszcze jakiś wielki
      powód do zmartwienia, wręcz powiem ci, że byłoby gorzej gdyby była zmniejszona
      bo to może oznaczać ucisk czaszki na mózg który odbarcza się operacyjnie.
      Ja bym radziła poradzić się neurochirurga, być może trzeba by zrobić tomografię
      komputerową bo to dokładniejsze badanie niż usg. Neurolog nie za wiele tu
      pomoże, raczej skieruje do neurochirurga.
    • sylwiaimarcin Re: kto pomoze? 14.07.04, 20:19
      Bardzo wam wszystkim dziekuje. Zapomnialam dodac ze moja pani neurolog zapisala
      mu tabletki uspakajajace "Imunal" czy ktoras z was to uzywala dla dziecka.Moj
      syn po tym zrobil sie bardzo drazliwy i placze.
      • j0204 Re: kto pomoze? 15.07.04, 07:24
        Droga Sylwio,
        moja córeczka miała wady neurologiczne, też brała ten lek (ale wydaje mi się że
        chodzi o luminal)
        po nim dziecko powinno być wyciszone i śpiące, moja córcia taka była.
        może powinnaś skontaktować się z panią neurolog i zasięgnąć porady w tej
        sprawie.A może organizm dziecka czeka na wysycenie go lekiem zanim zacznie
        działać? Ale jak dobrze pamiętam, Sylwia reagowała po 15 min od podania czopka
        i około 30 min po tabletce.
        Pozdrawaim Cię mocno
      • sylwiaimarcin Re: kto pomoze? 15.07.04, 16:16
        tak chodzilo mi o "Luminal" dziekje i pozdrawiam.
        a czy pomogl malutkiej?
        • j0204 Re: kto pomoze? 15.07.04, 16:22
          Wiesz co,
          kiedy brała tylko luminal była bardzo malutka i chuda(niecałe 2 kg)
          i przy tym nie brała innych leków - to pomagał i działał na długo, nie chciała
          zasypiać, była płacząca, może coś ją bolało.
          Kiedy już byliśmy w domu pod opieką hospicjum, dostawała dużo innych
          neurologicznych leków które też jakoś tam wpływały na jej spokój i stan
          uśpienia. Ale z luminalu nie dała zrezygnować. organizm potzrebował już
          większej dawki. generalnie Sylwunia była bardzo spokojna.
        • kasia_kp Sylwia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.07.04, 16:22
          miałas juz nie pisać !!!!
          • sylwiaimarcin Re: Sylwia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.07.04, 16:30
            kasia_kp napisała:

> miałas juz nie pisać !!!!
            ale to nie bylo do was
            • kasia_kp Re: Sylwia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.07.04, 18:13
              Jolu to nie było złośliwe (o rany nie ma takich znaków na klawiaturze
              to miałao tak załośnie zabrzmieć :o)

Nie mam nic w sobie złośliwości (w tym samym czasie odpisywałyśmy)

Podobnie jak Sylwa juz chyba nie pisze bo zawsze opatrznie wychodzi .
              Buziaczki Jolu i strasznie ciepłe uściski dla Ciebie i męża

Kasia
          • j0204 Re: do Kasi_kp 15.07.04, 16:31
            Kasia????????????
            Ty taka złośliwa jesteś?????

Ps, tak na marginesie, to chyba Sylwia przeczytała chyba wszystkie posty z
            watku "wybaczcie". Może trzeba dac komuś jeszcze szansę, może nie chciała nic
            złego napisać, może to chwila i "dostała lekcję nauki"?
            • melka_x LUMINAL 15.07.04, 17:18
              Natalia dostawała luminal, bo niestety jej serce źle reagowało na morfinę.
              Dzieci (dorośli zresztą również) mogą bardzo różnie reagować na ten sam lek,
              dlatego jesli coś Ci się nie podoba w zachowaniu dziecka, koniecznie powiedz o
              tym lekarzowi, prawdopodobnie lek zamienią na inny o podobnym działaniu.
              Dziecko po luminalu powinno być wyciszone, rozluźnione, nie powinno odczuwać
              bólu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka