Dodaj do ulubionych

do bułeczki3

05.10.04, 20:20
proszę Cię, opisz na czym polega wada, na którą operowana była Twoja córeczka
i gdzie była operowana. Jak czuje się malutka?
Obserwuj wątek
    • buleczka3 Re: do bułeczki3 07.10.04, 06:13
      Przepraszam, ze nie odpisuje ale nie zauwazylam postu. Gapa ze mnie. Po
      poludniu napisze pare slow. POzdrowionka :))
      • agafa30 Re: do bułeczki3 07.10.04, 07:33
        nie ma za co :-)
        będę czekała.interesuje mnie, bo moja córeczka miała "coś" Fallota :-) pamiętam
        tylko opis wady i tłumaczenia lekarza na czym ona polega i właście, że nazwał
        tę wadę "coś tam" Fallota. a zapisane mam tylko skróty literowe wad. napisz,
        prosze jeszcze, gdzie Twoja malutka była operowana. pozdrawiam i życzę miłego
        dnia :-))
        • buleczka3 Re: do bułeczki3 07.10.04, 16:19
          Wade serduszka uWiktorii stwierdzono w trzeciej dobie zycia. Byl to dla mnie
          ogromny szok, poniewaz nie wygladala na dziecko, ktoremu cos dolega.
          Diagnozowana byla wstepnie w Gornoslaskim Centrum w Katowicach, jednak za
          porada tamtejszego kardiologa zalatwilam CZMP w Lodzi. Pelna diagnoza
          brzmi "vitium cordis congenitum s.f. ToF, czyli tetralogia Fallota. Jest to
          zlozona wada serca, ktora sklada sie czterech nieprawidlowosci. Dwie sa
          glownymi wadami wewnatrzsercowymi a dwie dodatkowymi. Dwie glowne
          nieprawidlowosci to ubytek miedzykomorowy i stenoza czyli zwezenie zastawki
          plucnej. Te dodatkowe to przerost prawek komory i polozenie aorty bezposrednio
          nad ubytkiem miedzykomorowym , mowi sie na to "aorta jezdziec". U niektorych
          dzieci wykonuje sie zabieg paliatywny, moja mala miala to szczescie, ze
          wykonano podczas jednego zabiegu korekcje calkowita. Miala wtedy piec miesiecy,
          operowana byla przez doc Molla w CZMP. Co roku jezdzimy tam do poradnii celem
          kontroli. Do tej pory byla jeden raz na tzw. " bilansie " , w tym roku tez nas
          to czeka, 27 pazdziernika jedziemy na kardiologie i mala bedzie miala
          szczegolowe badania. Obecnie ma cztery latka, chodzi do przedszkola, jest
          bardzo zywiolowa dziewczynka, rozwija sie prawidlowo i dziekuje Bogu , ze
          trafila w dobre rece lekarzy. Pozdrawiam Cie bardzo goraco, jesli tylko bede
          mogla w czyms pomoc to kontaktuj sie ze mna, przesylam gorace pozdrowienia :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka