carduelis Re: gdzie są zniżki komunikacyjne 06.09.04, 21:06 we Wrocławiu doktoranci mają zniżki na komunikację miejską Odpowiedz Link
zalmen3 Re: gdzie są zniżki komunikacyjne 09.09.04, 11:20 Komunikacja gminy Kórnik oraz Zakład Komunikacji Powszechnej gminy Suchy Las, ten drugi do ukończenia 26 roku życia (obie to gminy ościenne miasta Poznań), niestety MPK w Poznaniu nie jest na tyle mila:( Pozdrawiam Odpowiedz Link
rilian Re: gdzie są zniżki komunikacyjne 10.09.04, 07:46 MPK w Lublinie - każdy student bez względu na wiek (!). Również oczywiście doktoranci. Przyznam się, że często kupuję bilet ulgowy w PKSach, kierowcy nie patrzą na datę urodzenia, tylko na pieczątkę przedłużającą wazność (bo mam już więcej niż 26 lat). Odpowiedz Link
cymesik6 Re: gdzie są zniżki komunikacyjne 10.09.04, 12:13 A jak jest w Warszawie, bo dopiero zaczynam od pażdziernika i jeszcze się nie wywiedziałam. cym P.S. W sumie bardzo chętnie bym jeźdxiła na rowerze, ale nie mam go potem gdzie zostawić:( Odpowiedz Link
rilian Re: gdzie są zniżki komunikacyjne 10.09.04, 14:12 Wystarczy sprawdzić na stronie ZTM Warszawa (www.ztm.waw.pl/). Dla dotorantów zniżek nie ma - pamiętam, bo sam płaciłem cały bilet (podobnie jak w Krakowie). Odpowiedz Link
kohomologia Re: gdzie są zniżki komunikacyjne 19.10.04, 18:52 No i prosze okazalo sie, ze na postawie ustawy z 1991 uczestnikom studiow doktoranckich przysluguje znizka 50% w Warszawie (nie przysluguje sluchaczom studiow doktoranckich - nawet bym nie pomyslala, ze to jakas roznica). (www.ztm.waw.pl/taryfa4.php). Ja na szczescie dopiero zaczelam i pierwszy normalny bilet mialam kupic na listopad :-) Zachwyt moich kolegow na 4 roku doktoratu nie ma granic... Odpowiedz Link
skrzydlaczek Re: gdzie są zniżki komunikacyjne 21.10.04, 09:18 I dopiero teraz to piszesz!?!?! Tyle pieniedzy zmarnowanych... zwlaszcza, ze ja dojezdzam spod W-wy i miesieczny kosztowal mnie 90 zl. Zaraz to sprawdze, wydrukuje i bede pokazywac kanarom jakby co. Hip hip!!! Dzieki wielkie, kohomologia Odpowiedz Link
skrzydlaczek Re: gdzie są zniżki komunikacyjne 21.10.04, 09:20 Sprawdzilam - ale jeszcze jakis czas temu tej czerwonej adnotacji nie bylo w atryfach. Nie bylo w ogole rozroznienia miedzy sluchaczami a uczestnikami - tylko sluchacze byli. Lece pisac maile do znajomych :))) Odpowiedz Link
kohomologia Re: gdzie są zniżki komunikacyjne 21.10.04, 10:02 > I dopiero teraz to piszesz!?!?! Bo dopiero teraz ZTM sie zdecydowal umiescic te informacje (nam na zebraniu doktorantow 13 pazdziernika mowiono jeszcze, ze znizek brak). Ja tez sobie wydrukowalam i bede pokazywac kanarom :-) Odpowiedz Link
skrzydlaczek Re: gdzie są zniżki komunikacyjne 21.10.04, 10:10 Jeszcze raz dziekuje. Rozeslalam juz info do znajomych, kolezanka-doktorantka wyslala do nich maila z prosba o dokladne wyjasnienie sprawy, jak sie odezwa, to ich dokladna odpowiedz wkleje (choc znajac ZTM nie nalezy sie spodziewac rychlej odpowiedzi). a od jutra jezdze na ulgowych! Odpowiedz Link
ar.pl Re: gdzie są zniżki komunikacyjne 21.10.04, 10:20 Gdansk: nie ma zadnych znizek - ani na ZKM, ani na SKM: wlasnie dzwonilam i bardzo mila pani stwierdzila, ze jesli w legitymacji jest napisane 'student' znizki sa, jesli 'sluchacz' - nie ma. Najciekawsze jest to, ze sluchacze kolegiow jezykowych i nauczycielskich maja znizki..... Eh, trzeba bylo zlozyc jeszcze jedno podanie na jakas fizyke albo geografie o jezdzic za grosze do 26 roku zycia... Odpowiedz Link
skrzydlaczek Re: gdzie są zniżki komunikacyjne 21.10.04, 10:43 ar.pl napisała: >Eh, trzeba bylo zlozyc > jeszcze jedno podanie na jakas fizyke albo geografie o jezdzic za grosze do > 26 roku zycia... Dobrze Ci, ja wlasnie skonczylam 28.... Odpowiedz Link
skrzydlaczek Re: gdzie są zniżki komunikacyjne 21.10.04, 14:54 Cytuję ZTM: "Zgodnie z przepisami uczestnicy maja prawo a słuchacze nie." Odpowiedz Link
krasnoludek_zadyszek Re: gdzie są zniżki komunikacyjne 21.10.04, 17:11 Zamiatam proch sprzed nóg i liżę stopy osobie, która odkryła zniżki dla doktorantów na stronie ZTM:). Kurcze, rok i kawałek w plecy, ale jak tylko skończy mi się 90dniowy, wydrukuję paier z uprawnieniem i kupuję zniżkę. Mam nadzieję tylko, że doktorantów niestacjonarnych (zaocznych) też to dotyczy - w końcu na stronie nic nie ma, a legitkę mam jak się patrzy:)) _______________________ Multo praestat dedolare sine amore quam amare, si non possis dedolare. Odpowiedz Link
r.richelieu Re: gdzie są zniżki komunikacyjne 21.10.04, 21:07 na jąkąś fizykę lub geografię? hehe, no to skończ jakąś fizykę lub geografię nie no, obraza majestatu po prostu ;) Odpowiedz Link
ar.pl Re: gdzie są zniżki komunikacyjne 22.10.04, 07:56 Drogi lub droga r.r, ja nie o konczeniu, ale zaczynaniu 'jakiejs' fizyki lub geografii pisze! Tylko w celu otrzymania slicznej nowiutkiej legitymacji upowazniajacej do znizek - cudowne polskie kombinowanie:)) Mnostwo moich znajomych tak zrobilo - zlozyli papiery na np. wspomniana fizyke (bo to ciezkie studia, wiec jest niewielu chetnych). Niestety oplata rekrutacyjna to 75zl, a legitymacja jest wazna tylko pol roku... Odpowiedz Link
r.richelieu Re: gdzie są zniżki komunikacyjne 22.10.04, 14:44 wiem;) ale ruszył mnie ten stereotyp jakiejś fiz lub jakiejś gegr. 75zł starczy na 1,5 miesiąca jazdy na połówkę, hm, faktycznie. Tylko czy dadzą sobie tak na łeb włazić aby na studia się zapisć, a nie być na ani jednych zajęciach? Odpowiedz Link
r.richelieu Re: gdzie są zniżki komunikacyjne 21.10.04, 21:05 a co z legitymacjami według wzoru menu? Odpowiedz Link
skrzydlaczek Re: gdzie są zniżki komunikacyjne 21.10.04, 22:00 A jakie to sa? Ja mam wlasciwie taka sama jak studencka i tam jest napisane: Legitymacja uczestnika studiow doktoranckich. I juz. Odpowiedz Link
r.richelieu Re: gdzie są zniżki komunikacyjne 21.10.04, 22:52 też mam leg. uczestnika st. dr., ale brak tego napisu, że uprawnia do ulgi itd no i co znaczy skrót: MEN - I - 2SW na leg. studenckich i MEN - I - 11SW na naszych jak nic skrót ustawy opisującej uprawnienia mam wątpliwości, a to dlatego, że chociaż u mnie (GOP) też pisze, że studentom znożka przysługuje a słuchaczom st. dr. nie, to jednak kobiety w dziekanacie twierdzą, że zniżek nie ma na pociągi. PKM prowadzi zniżki dla studentów normalnych bez ograniczeń wieku i to jedyna dobra inf. Odpowiedz Link
anka_florian Re: gdzie są zniżki komunikacyjne 13.12.04, 22:22 te literki to po prostu symbole legitymacji studenckie - można sprawdzić w dziekanacie na druku zamówienia Odpowiedz Link
xxara Re: gdzie są zniżki komunikacyjne 11.11.04, 11:53 Kohomologia! Na germanistyce w Warszawie wypijemy Twoje zdrowie! Odpowiedz Link
k.egeria Re: gdzie są zniżki komunikacyjne 05.12.04, 10:51 w warszawie są zniżki dla doktorantów i to bez względu na wiek! Odpowiedz Link
rilian Re: gdzie są zniżki komunikacyjne 05.12.04, 11:26 Post mój poprzedni jest wynikiem nie myślenia spowodowanego pisaniem, pisanie, pisaniem, pisaniem... Wybaczcie. Odpowiedz Link
rilian Re: gdzie są zniżki komunikacyjne 05.12.04, 11:24 Ale co w jakich województwach? Odpowiedz Link
cymesik6 Już mnie sprawdzał kanar 13.12.04, 11:15 W Warszawie byłam już w ciągu ostatniego miesiąca sprawdzana przen kanara, zwanego od jakiegoś czasu przez moją rodzinkę "bulionerem";). Za pierwszym razem piknął tylko tym swoim urządzonkiem ( miałam wtedy kartę), a w ostatnią sobotę kupiłam sobie zwykły bilet zniżkowy. Tym razem usłyszałam "Legitymacja", bez proszę oczywiście, ale nie było żadnych pytań ani problemów. Chyba miał na mnie chętkę, bo dosc długo nie mogłam tej legitymacji znaleźć . Ja byłam pewna,że ją mam, bo jest i teraz potrzbana bardziej niż dowód, ale lubię te miny zawiedzionych kanarów. Bardzo bym chciała jednak,co by na PKP były też zniżki, ale tu chyba z racji wieku ( dawno przekroczone 26 lat), chyba nici. Macie jakieś wieści? Wybieram się niedługo za granicę i bardzo by mi zależało. Pozdrawiam cym Odpowiedz Link
ggryziak PKP 13.12.04, 17:00 Pisałem do PKP w sprawie zniżek. Oto co mi napisali: Szanowny Panie, odpowiadając na Pana e-maila z dnia 19 listopada 2004r. informuję uprzejmie, że przy przejazdach pociągami Spółki “PKP Intercity” nie obowiązuje zniżka dla doktorantów, o której podstawach prawnych mówi przytoczone przez Pana orzeczenie Naczelnego Sądu Administracyjnego w Krakowie (sygn. akt I S.A./Kr 259/02). Uprawnienia do ulgowych przejazdów koleją reguluje bowiem ustawa z dnia 20 czerwca 1992r. o uprawnieniach do ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego (Dz. U. z 2002r. Nr 175, poz. 1440 z późn. zm.). Dokumenty poświadczające uprawnienia do tych ulg określa rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 25 października 2002r. w sprawie określenia rodzajów dokumentów poświadczających uprawnienia do korzystania z ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego (Dz. U. z 2002r. Nr 179, poz. 1495 z późn. zm.), wydane w wykonaniu ww. ustawy. W świetle ww. przepisów, do ulgi 37% przy przejazdach w klasie 2 pociągów osobowych, pospiesznych i ekspresowych uprawnieni są studenci do ukończenia 26 roku życia, a dokumentem poświadczającym to uprawnienie jest legitymacja studencka. Wyjaśniam, że osoba, która odbywa studia doktoranckie – zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami*) – nie jest studentem lecz uczestnikiem studiów doktoranckich i może otrzymać od organizatora tych studiów wyłącznie legitymację uczestnika studiów doktoranckich (wzór opublikowany w Dz.U. z 1997r. Nr 101, poz. 632). Ponadto informuję Pana uprzejmie, że osoby nie posiadające uprawnień do ulg ustawowych, przy przejazdach pociągami Spółki “PKP Intercity” mogą skorzystać z wielu naszych ofert taryfowych, np.: 1) z ulgi handlowej 33% w ramach oferty “Intercity-26” (osoby do lat 26), 2) z oferty “Super Bilet” (obowiązuje do 11 grudnia 2004r. oraz od 24 grudnia 2004r. do 15 stycznia 2005r. – opłata zryczałtowana, niezależna od odległości przewozu – 36 zł za przejazd w klasie 2 i 54 zł za przejazd w klasie 1, w pociągach Ex i IC), 3) z biletów weekendowych (99 zł w klasie 2 i 149 zł w klasie 1, w pociągach Ex, IC, EC-z wyjątkiem EC “Berlin-Warszawa-Express), 4) z biletów abonamentowych (6 przejazdów w danej relacji, z czego jeden przejazd gratis). Szczegóły na naszej stronie internetowej - www.intercity.pl Z poważaniem Bartłomiej Buczek gł. specjalista “PKP Intercity” spółka z o.o. Wydział Przepisów i Taryf *) tj. ustawy z dnia 14 marca 2003 r. o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki (Dz. U. Nr 65, poz. 595) oraz – do czasu wydania przepisów wykonawczych do tej ustawy – rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 10 czerwca 1991 r. w sprawie studiów doktoranckich i stypendiach naukowych (Dz.U. Nr 58, poz. 249 z późn. zm.). Trzeba chyba z tym pójść do sądu. Odpowiedz Link
carduelis Re: PKP 13.12.04, 18:58 Dla doktorantów, którzy dużo podróżują pociągami wyjściem jest wykupienie sobie legitymacji uprawniającej do 50% zniżki. Nie mam pojęcia czy każdy Uniwersytet kupuje takie legitymacje dla swoich pracowników, mój tak. Doktoranci też mogą sobie wykupić :-) Pamiętam, że moja koleżanka kupiła sobie taką legitymację. Kosztowało to 180zł (resztę płacił Uniwersytet). Nie mam tylko pojęcia czy w tym roku też to obowiązuje tzn. czy doktoranci mogą mieć taką legitymację. Ja bardzo rzadko podróżuję pociągami więc nie bardzo się orientuję :-) Czy ktoś coś wie na ten temat? pozdrawiam! cadu Odpowiedz Link
anka_florian Re: PKP 13.12.04, 22:26 na mojej uczelni taka legitymacja kosztuje 300 zl Odpowiedz Link
elektron1 Re: Już mnie sprawdzał kanar 13.12.04, 22:10 Dorzucę coś trochę "off topic". Autobusowe kanary to dosyć wdzięczny obiekt do obserwacji. Ostatnio spotkałem pewną parę, facet i kobieta. Wsiadają do autobusu, rozmawiają, hi hi hi, ha ha ha, obejmują się, prawie dają sobie buzi, aż tu nagle, znienacka wyciągają identyfikatory i mówią "Bilety do kontroli!". Niedługo zaczną się przebierać... Odpowiedz Link