wokamgnieniu 06.05.05, 22:15 witam czy jest tu ktos, kto moglby opisac jak wygladaja studia doktoranckie- psychologia- w PAN i SWPS? jakie sa roznice, gdzie lepiej, byc moze gdzie latwiej sie dostac? dzieki i pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
coalla Re: doktorat SWPS/PAN 08.05.05, 00:09 witaj :) chodzi Ci o Środowiskowe Studia Doktoranckie Instytutu Psychologii PAN przy udziale Wydziału Psychologii Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej? studia są jedne, ale przewód otwierać, bronić się możesz albo przed Radą Wydziału PAN albo SWPS, jak wolisz. Stypendia funduje SWPS, więc jeśli jesteś stypendystą nie masz wyboru ;) a czytałaś już regulamin na stronie www? pisz co konkretnie chcesz wiedzieć na adres gazetowy pozdrawiam Odpowiedz Link
wokamgnieniu Re: doktorat SWPS/PAN 08.05.05, 16:32 witam i dziękuję za odpowiedz wydawało mi się, że studia doktoranckie są prowadzone odrębnie przez PAN i SWPS, stąd moje pytanie o różnice; jak rozumiem, nie ma żadnych, za wyjątkiem tego, gdzie będę otwierać przewód; czyli wszelkie pozostałe warunki są takie same :) dzięki raz jeszcze i pozdrawiam Odpowiedz Link
emka27 Re: doktorat SWPS/PAN 27.06.05, 12:20 Witam, ja też jestem zainteresowana. Z tego co się dowiedziałam, to można aplikować, nie będąc mgr psychologii i właśnie dotyczy mnie ta sytuacja. I teraz pytania? Czy to, że nie jestem mgr psychologii, może sprawić, że sobie nie poradzę? I co ze znalezieniem sobie promotora? Z góry dzięki Odpowiedz Link
babazgaga Re: doktorat SWPS/PAN 27.06.05, 16:32 Jeśli nie jestem mgr psychologii, to na pewno będziesz musiała zdawać egzamin wstępny z tego przedmiotu, w praktyce z reguły oznacza to egzamin z trzytomowej Psychologii pod red. Strelaua. Co do znalezienia promotora, to w zasadzie już w momencie składania dokumentów powinnać wiedzieć czym się chcesz zajmować i kto będzie promował. Pozdrawiam babazgaga Odpowiedz Link
coalla Re: doktorat SWPS/PAN 27.06.05, 22:40 witajcie :) myślę że wszystko jestu ujęte w regulaminie, dostępnym na stronie wwww: 1. Na studia mogą zgłaszać się osoby, które uzyskały tytuł zawodowy magistra psychologii oraz absolwenci innych magisterskich studiów wyższych. 2. Warunkiem przyjęcia na studia jest zdanie testu rozumienia tekstu naukowego oraz pomyślne przejście rozmowy kwalifikacyjnej. 3. Absolwenci innych niż psychologia studiów magisterskich zobowiązani są dodatkowo do zdania kolokwium wstępnego. Wymagana jest znajomość książki: Zimbardo, P. G., Ruch, F. (1998). Psychologia i życie. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN (dla wszystkich), oraz znajomość jednej z trzech następujących pozycji do wyboru: (1) Aronson, E. (2000), Człowiek istota społeczna. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN; lub (2) Maruszewski, T. (2001). Psychologia poznania. Gdańsk: Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne; lub (3) Strelau, J. (2002). Psychologia temperamentu. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. 4. Doktoranci, którzy nie ukończyli psychologii jako podstawowego kierunku studiów, zobowiązani są ponadto do zaliczenia następujących przedmiotów razem ze studentami SWPS w ramach kursu podstawowego: psychologia społeczna, psychologia emocji i motywacji, psychologia procesów poznawczych, psychologia osobowości, metodologia badań psychologicznych. a rozmowa kwalifikacyjna dotyczy głównie planów badawczych, więc trzeba wiedzieć (i złożyć z 2 stronicowym projekcie) czym będziesz się zajmować powodzenia! Odpowiedz Link
wujo_mike Re: doktorat SWPS/PAN 27.06.05, 21:22 studia są prowadzone wspólnie... SWPS ma już uprawnienia habilitacyjne, więc nie wiadomo jak to będzie wyglądało w przyszłości, ale to niuanse nieistotne dla kandydatów... Odpowiedz Link
emka27 Re: doktorat SWPS/PAN 28.06.05, 10:23 ok, dzięki bardzo za wszystkie wyjaśnienia :) Mam tylko jeszcze jedno pytanie? Jak ja mam znaleźć promotora??? Czy jak złożę projekt zagadnienia, którym chcę się zająć to oni mi kogoś przydzielą, czy mam szukać na własną rękę, jeszcze przed egzaminami? Może głupie te pytania, ale nie bardzo mogżna się dodzwonić na SWPS :( Pzdr. Emka27 Odpowiedz Link
coalla Re: doktorat SWPS/PAN 28.06.05, 11:07 pisz na adres gazetowy (mój, nie szkoły ;) to pomyślimy Odpowiedz Link