Dodaj do ulubionych

Ratuuuunku ;-)

06.07.05, 15:59
Pomocy! Jest jakaś dobra metoda na porządkowanie xerówek? Dopiero zaczynam a
już tonę w papierach. Do tego nie bardzo wiem co już mam wydrukowane z netu a
co nie, co mam już w formie xero a co jeszcze mam kopiować! Jest jakaś
metoda, może jakiś program? Póki co chciałam stworzyć tabelkę i tam wpisywać
ale czy to pomoże? Ratunku!
Obserwuj wątek
    • mama.tadka Re: Ratuuuunku ;-) 06.07.05, 16:05
      Ja posiadam segregatorki bardzo eleganckie, sztuk 4, te najgrubsze. W nich
      spoczywają w kolejności alfabetycznej artykuly (czy cokolwiek).
      Każdy artykul wpisuję do specjalnej tabeli bardzo starannie (potem nie muszę
      się bawić, jak trzeba biblio robić). Oprócz tego jest miejsce przy kazdej
      pozycji na stosowne adnotacje (np. do wydruku, nie przeczytane, etc.).
      • troijnis Re: Ratuuuunku ;-) 06.07.05, 16:09
        Taki prosty pomysł z tymi segregatorami a ja na to nie wpadłam ;-) Zaraz
        wygrzebię swoje zakurzone segregatory z liceum i poukładam to cholerstwo ;-)A
        co do tabelki to chyba przy każdym z segregatorów zrobię sobie index bo znając
        moje zdolności to się pogubię prędzej czy później. MAm nadzieję że jednak
        później. Dziękuję za radę. Jeden krok do przodu ;-)
        • troijnis Dołączyłam do grona ;-) 06.07.05, 16:11
          Dziś wpisałam się na listę i widzę że jestem drugą forumowiczką z mojego
          miasta ;-) Ale mi milutko!
        • mama.tadka Re: Ratuuuunku ;-) 06.07.05, 16:15
          A na grzbietch segregatorów wpisz sobie od jakiej litery do jakiej, jak na
          slownikach :) Np. A-G
          Tylko najlepiej na wkladkach wymiennych, bo potem artykulów przybywa i zakres w
          każdym jest coraz mniejszy. Ciekawe, czy dojdę kiedyś do stanu jeden segregator
          na jedną literę :)
      • suwmiara Re: Ratuuuunku ;-) 06.07.05, 16:18
        Ja takowe segregatory układam tematycznie ale to ma też swoje wady. Czasem
        zdarza się coś co nie pasuje nigdzie albo w kilka miejsc.
        Do plików których nie drukuję zrobiłam kiedyś w ekscesu tabelę z hiperłączami.
        W tabeli umieściłam autora, tytuł (początek tytułu), słowa kluczowe czyli opis
        kategorii odpowiadający segregatorom i czasopismo. Wymagała ta metoda
        piekielnej systematyczności i nie do końca okazała się warta poświęconego
        czasu.
        Pamięć szrokomórkowa okazała się efektywniejsza. Przy czym ja nie maiłam aż
        czterech segregatorów. Jeden starczył na to co było ważne i jeden katalog w PC
        a w nim kilkaset pozycji mniej ważnych.
        • mama.tadka Re: Ratuuuunku ;-) 06.07.05, 16:24
          Tak, też próbowalam tematycznie i też ciągle mialam takie artykuly, które nie
          pasowaly nigdzie bądź w kilka miejsc :) Nieostre granice :)
          A alfabet nie stwarza takich problemów, jedynie wtedy, gdy artykul nie ma
          autora. Wtedy polegam na pamięci szarokomórkowej i wtykam tam, gdzie wydaje mi
          się, ze najlatwiej go znajdę :)
          • suwmiara Re: Ratuuuunku ;-) 06.07.05, 16:33
            W naukach humanistycznych to się da alfabetycznie, w technicznych ni jak nie
            pójdzie :).

Ale rzeczywiście zapanowanie nad literaturą to połowa sukcesu naukowego ;)
            • mama.tadka Re: Ratuuuunku ;-) 06.07.05, 16:54
              A czemu w technicznych się nie da alfabetycznie?
              • suwmiara Re: Ratuuuunku ;-) 06.07.05, 20:34
                To czego szukam w literaturze, to sposób w jaki ktoś poradził sobie z podobnym
                do mojego problemem. I tu na przeszkodzie stoi: kalejdoskop nazwisk (odmiennych
                narodowości), podobne tytuły, wąski obszar niektórych zagadnień, różnorodność
                podejść do podobnego problemu, baaaaaaaaardzo szybka dezaktualizacja prac.

Nie wiem według czego dałoby się to poustawiać.

Autorów zajmujących się podobną tematyką, w danym czasie, może być na prawdę
                bardzo wielu. Trudno porządkować literaturę według nazwiska bo ten sam człowiek
                może zająć się kilkoma zagadnieniami lub prace są pisane przez kilka osób
                (trzeba by pamiętać wszystkich autorów np. 5). Jak skojarzyć szukany prze ze
                mnie problem z nazwiskiem w takim miszmaszu?

Tytuły odpadają bo większość z nich zaczyna się od „Badania..., „Nowa metoda...
                albo „Analiza...itp.

Czasem artykuł dotyczy dziedziny znajdującej się „obok” tego co mnie
                interesującej ale jakiś jego fragment jest użyteczny. I znowu alfabet nie jest
                dobrym systemem. Autor może być mi mało znany, a tytuł jest nieadekwatny do
                tego fragmentu.

Zostaje tylko słowo kluczowe.

Chyba, że ktoś ma lepszy system. Chętnie skorzystam :)

Ale autorka wątku jest na szczęcie humanistką więc alfabet będzie wybawieniem.
    • suwmiara Re: jeszcze raz, link był zły 07.07.05, 12:35
      mniej więcej podobnie to u mnie wyglądało. Na marginesie to ciekawa tematyka
      tam w środku przykładowego arkusza :)
      • troijnis Re: jeszcze raz, link był zły 07.07.05, 18:22
        Cały czas układam...uff! Ale tego! Bez Was to bym chyba rozpaliła z tego
        ognisko!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka