01.09.05, 20:10
ja dopiero zaczynam i mam oczywiscie pytania do tych ktorzy juz zaczeli :-)
kiedy Wam zrodzil sie temat pracy?
czy do kazdej pracy nalezy miec badania?
poniewaz jestem prawnikiem, prace chce napisac z ekonomii (to oczywiscie
napisalam bardzo ogolnie) i jak na razie trudno mi sobie wyobrazic prowadzenie
jakichs badan... (chyba ze np. obserwowanie zachowan rynku)
Obserwuj wątek
    • rilian Re: temat 01.09.05, 20:16
      to właśnie są badania. tak myślę. zresztą nie wiem, nie znam się...
    • babazgaga Re: temat 01.09.05, 20:41
      Temat mi się zrodził pod koniec pierwszego roku. Ekonomia to naprawdę bardzo
      ogólna sprawa, można tu wymyślić wiele rzeczy, można np. badać przedsiębiorstwa,
      albo konsumentów, albo analizować parametry rynków, albo jeszcze wiele innych
      rzeczy.
    • chigliack Re: temat 02.09.05, 01:15
      Jesli chodzi o mnie to temat zaproponowal promotor. Po wielu jego prosbach,
      namowach i na koncu blaganiach, zgodzilem sie ;)
      Nie trzeba badan do kazdej pracy. Wskazane jest jednak jakies nowatorstwo,
      nawet w pracy nieempirycznej. Ja (socjolog) tez nie bede robil badan :/ I
      jesli zastanawiam sie, co u mnie bedzie nowatorskiego, czym przyczynie sie do
      poszerzenia obszaru wiedzy w mojej dziedzinie, to na razie wychodzi mi, ze
      glownie przetlumacze sporo tekstow anglojezycznych na polski :)
    • euraszek Re: temat 02.09.05, 10:29
      ja swoj temat zrodziłam podczas połrocznych dyskusji z moja promotorką...na
      początku omawiałysmy moja prace mg(to ta samam promotorka, a ja zdecydowałam
      się na kontynuowanie tematu)...potem musiałam podac kilka interesujących mnie
      już szczególowo zagadnień, a potem rozpatrywałysmy i na końcu temat zrodził sie
      sam, a potem konspekt i juz jest:)
      na razie w fazie dokumentacji i badań, które rozpoczynam w listopadzie, ale
      jakiś konkret już mam
    • lodziasta Re: temat 02.09.05, 23:35
      Temat został sformułowany jak już praca była gotowa. Wcześniej formułowanie tematu nie miało sensu, bo mi się ciągle koncepcja zmieniała. Po raz pierwszy wstępne określenie tematu miało miejsce po 1 roku, przy otwarciu przewodu. Od tamtej pory, do obrony, pierwotny zakres stał się 1/3 pracy, pozostałe urodziły się w trakcie.

Każda praca doktorska to efekt prowadznych badań - studiów literaturowych, eksperymentów, symulacji, ... Badania to przecież nie tylko pomiar zawartości cukru w cukrze metodą "na jęzora";-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka