aga9001 za szybko enter 15.05.07, 19:43 za tydzien mam obronę i dochodze do wniosku, że moja praca jest bez sensu, że głupia jestem itp. To chyba objaw stresu. Jak ja sie boję.... Tyle chciałam, się wyżalić :( Odpowiedz Link
dr_in_spe Re: za szybko enter 15.05.07, 19:51 ja mam za trzy tyg.- objawy te same... chyba nic nie pamiętam z tego co napisałam, chwilami napada mnie, żeby to rzucić i uciec gdzieś... boje sie panicznie, ale za naukę zabrać sie nie mogę. Siedzę cały dzień przed kompem i nawet jednego slajdu nie mogę zrobić :((( Odpowiedz Link
aga9001 Re: za szybko enter 15.05.07, 19:59 a ja mam juz 5 wersję prezentacji, i każda jest do bani No bo jak do licha zmieścić 200stron w paru slajdach i gadać do 20 minut. A najgorsze , że też nic nie pamietam i na dokładke dół coraz gorszy :( Odpowiedz Link
dr_in_spe Re: za szybko enter 15.05.07, 20:10 ja na prezentację daję autoreferat (tj. 12 stron - slajdów ok. 20). Prezentacja nie ma trwać dłużej niż 10 min, bo przewodniczący przerywa. Ale chcę, żeby miało to jakąś interesującą formę, bo na razie suchar jeden wielki wyszedł. I mam mieć parę slajdów pomocniczych z aneksu statystycznego. Póki co siedzę nad recenzjami i roztrząsam różnice między efektywnością a skutecznością. A mianowicie: 1. Czy poprawne jest sformułowanie "przyjęta strategia umożliwia EFEKTYWNE osiąganie celów stabilizacji makroekonomicznej". Spotkałam się z zarzutem, iż wątpliwości budzi użycie słowa "EFEKTYWNE". Ponieważ "czy może być nieefektywne osiąganie celów stabilizacji makroekonomicznej" ? .... i już sama nie wiem, jak się do tego zarzutu ustosunkować. Wg mnie "efektywne" to przynoszące pozytywne, pożądane wyniki (np. zapisane w jakiejś strategii, jasno określone). Ale tak rozumując, co oznacza nieefektywne osiąganie celów stabilizacji makroekonomicznej? 2. Czy efektywność jest zawsze tożsama ze skutecznością (w kontekście polityki makroekonomicznej)? Echhhh.... Odpowiedz Link
coalla Re: za szybko enter 15.05.07, 22:48 wspieram i trzymam kciuki :) efektywność? oczywiście nie mam pojęcia o czym piszesz,ale wytłumacz mi, jak przedszkolakowi, jakie są wskaźniki (objawy) efektywności, po czym poznać, że efektywność jest lub nie ma? chodzi o osiągnięty stan czy proces stabilizacji?... może to tylko niefortunne sformułowania? może praca jesttaka dobra, że nie ma się czego czepiać, więc recenzent czepia się głupot? pozdrawiam :) Odpowiedz Link
mach_2 Re: za szybko enter 16.05.07, 17:36 efektywny 1. «dający dobre wyniki, wydajny» 2. «istotny, rzeczywisty» • efektywnie • efektywność Wg slownika PWN 2007 sjp.pwn.pl/lista.php?co=efektywno%B6%E6 Może się przyda. Niestety, na ekonomii szczególowo się nie znam. Odpowiedz Link
flamengista i tak nieźle 16.05.07, 20:22 Ja do podobnych wniosków dotarłem tuż przed otwarciem przewodu. Więc moim zdaniem nie jest źle;) Odpowiedz Link
aga9001 Re: i tak nieźle 17.05.07, 07:23 im bliżej tym gorzej jest :( ooo jak ja chce byc juz po Czy znacie przypadki , że ktoś się nie obronił ?? Odpowiedz Link
dr_in_spe Re: i tak nieźle 17.05.07, 07:54 każdy mi mówi, że to tylko formalność i z perspektywy czasu twierdzą, że tak ogromny stres nie jest potrzebny. Podobno wszyscy bronią. Łatwo im mówić, ja już po nocach spać nie mogę :((( Odpowiedz Link
aga9001 Re: i tak nieźle 17.05.07, 16:42 a ja na szczęście śpię . Bo sen to moja metoda na stres, moge spać teraz całymi dniami. Ale co z tego ja w dzień wszystko mnei boli ze strachu i rodzinę męczę swoim narzekaniem :( Odpowiedz Link
aga9001 Re: Za tydzień 19.05.07, 20:10 walcze ze stresem :) popijam piwo , a takz ezastanawiam się czy jeszcze czegoś sie moge teraz nauczyć, douczyć? Odpowiedz Link
coalla DZIŚ? Trzymamy kciuki! 22.05.07, 10:05 pójdzie dobrze, a nawet świetnie tylko daj znać jak było, jak już dojdziesz do siebie :) Odpowiedz Link
aga9001 PO 23.05.07, 06:16 Do siebie doszłam. Ale do mnie chyba nie dotarło , że już jest po obronie :) I powtórzę to co wszyscy mówili : NIE BYŁO TAK STRASZNIE , a i te nerwy wczesniej nie były potrzebne. Było bardzo sympatycznie, wszystko trawało 2 godziny. Potem były gratulacje, pochwały itp. Dzięki wszystkim za wsparcie i trzymanie kciuków :) Odpowiedz Link
mimoooza Gratulacje 23.05.07, 14:13 ogromniaste, miłego świętowania :-)) Mam nadzieję, że za miesiąc też powiem tak jak Ty, że nie było strasznie, obrona za 3 tyg., tworzę autoreferat i zaczynam odliczać dni ;-)) Odpowiedz Link
aga9001 Re: Gratulacje 23.05.07, 14:38 Na pewno też tak powiesz :) Spokojnie sie czytaj, ucz a wszytsko bedzie dobrze :) Odpowiedz Link
coalla Re: Gratulacje 24.05.07, 02:41 brawo! no dobrze, no ale podziel się swoim doświadczeniem: aga9001 napisała: > a ja mam juz 5 wersję prezentacji, i każda jest do bani > No bo jak do licha zmieścić 200stron w paru slajdach i gadać do 20 minut. A > najgorsze , że też nic nie pamietam i na dokładke dół coraz gorszy :( jak sobie z tą prezentacją poradziłaś? Odpowiedz Link
aga9001 Re: no i proszę;) 26.05.07, 13:40 flamengista napisał: > Serdecznie gratuluję. > > Kiedy Habilitacja? > > ;) Jaka Habilitacja :) Zawsze mówiłam, że skończe na dr. I tym jeszcze się nie nacieszyłam :) A co do prezentacji to poszła wersja ostatnia. W formule mało tekstu na slajdach a dużo mojego mówienia. I chyba to jest najlepsza formuła. Najzabawniejsze jest to, że miałam przygotowanych ponad 50 pytań, ktore "prawdopodobnie " mogłby sie pojawić - twórcy tych pytań to ja i moi zaprzyjaźneni doktorzy- nie bylo z tej listy ani jednego :) Odpowiedz Link
krzyspp1 Re: Za tydzień 30.05.07, 09:22 tydzien minal...opowiadaj pani doktor jak bylo. :)))) gratulacje!!! Odpowiedz Link
dr_in_spe Re: Za tydzień 12.06.07, 13:48 ja już za 10 dni - 22 czerwca staję przed szanowną Komisją. Już mi mrówki po karku chodzą ;/ Póki co czytam, czytam, czytam... ktoś też już finiszuje? Odpowiedz Link
coalla dr_in_spe 12.06.07, 15:16 musisz śmiało z tej okazji własny nowy wątek stworzyć! będziemy trzymać kcuki, napisz jak się przygotowujesz, jak radzisz sobie z prezentacją? pozdrawiam! dr_in_spe napisała: > ja już za 10 dni - 22 czerwca staję przed szanowną Komisją. Już mi mrówki po > karku chodzą ;/ Póki co czytam, czytam, czytam... ktoś też już finiszuje? Odpowiedz Link
dr_in_spe Re: dr_in_spe 12.06.07, 17:22 coalla napisała: > "musisz śmiało z tej okazji własny nowy wątek stworzyć!" - póki co wolę w cieniu ;) , jak sie uda dam znać > > "będziemy trzymać kcuki" - liczę na to :) > "napisz jak się przygotowujesz, jak radzisz sobie z prezentacją?"- póki co przeczytałam wnikliwie dr i wymyśliłam kilka(dziesiąt) przekrojowych "pewniaków", wypisałam na kartce i pod tym kątem będzie szła dalsza nauka. Właśnie skończyłam ustosunkowania do recenzji, zaraz szlifuje autoreferat. Przygotowanie slajdów zostawiłam sobie na jutro. W piątek mam pierwszą próbę w katedrze, a we wtorek drugą, więc pewnie poprawek jeszcze będzie sporo. Najgorsze, że mnoży się wciąż lista artykułów, które "trzeba" przeczytać. No i co chwila napada mnie myśl, że w życiu nie powtórzę tego co zmieściłam na tych 250 str dysertacji :( Echhh ale za to perspektywa lata jest optymistyczna. Mam nadzieję, że Komisja tego pierwszego dnia lata będzie życzliwa dla zdenerwowanej doktorantki. > > pozdrawiam! Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: dr_in_spe 12.06.07, 17:29 dr_in_spe napisała: > W piątek mam pierwszą próbę w > katedrze, a we wtorek drugą, A co to?? Pierwszy raz slysze o probie... Jakis lokalny zwyczaj czy standard?? Odpowiedz Link
dr_in_spe Re: dr_in_spe 12.06.07, 17:48 Lokalny zwyczaj, tak aby dodać "otuchy". Życzliwi koledzy adiunkci zazwyczaj bawią się w pluton egzekucyjny. Ale podobno daje to niezłą zaprawkę. :) niewyspany77 napisał: > dr_in_spe napisała: > > > W piątek mam pierwszą próbę w > > katedrze, a we wtorek drugą, > > A co to?? Pierwszy raz slysze o probie... Jakis lokalny zwyczaj czy standard?? Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: dr_in_spe 12.06.07, 18:15 dr_in_spe napisała: > Lokalny zwyczaj, tak aby dodać "otuchy". Życzliwi koledzy adiunkci zazwyczaj > bawią się w pluton egzekucyjny. Ale podobno daje to niezłą zaprawkę. > :) Hm, tez bym tak chcial ale u mnie nici ;( Odpowiedz Link
mimoooza Re: Za tydzień 13.06.07, 14:19 Hej Towarzyszko Niedoli czyli przygotowań do ostatecznego starcia - ja swój wielki dzień mam we wtorek, więc 6 dni zostało, i zasiadam do poprawiania prezentacji, a potem mam zamiar przeczytać pracę i co nieco innych materiałów, na ile czas pozwoli. Trzymaj się dzielnie, powodzenia :D :D Odpowiedz Link