mgzalewski Re: obowiązki asystenta 19.06.07, 21:55 dołącze jeszcze pytania: ile godzin musi prowadzić zajęcia? czy nadal od 120 do 240? czy dyżury też się liczą? Odpowiedz Link
flamengista Re: obowiązki asystenta 20.06.07, 11:04 1. Dydaktyka - max pensum zapisane w ustawie to 240 h i większość uczelni taki próg przyjęła (a jeśli jeszcze nei, to zaraz to zrobi). 2. Rozwój naukowy - publikacje, konferencje, ew. udział w badaniach prowadzonych przez starszych kolegów lub tzw. statutowych (choć to z rozwojem naukowym nie ma wiele wspólnego;) no i PISANIE DOKTORATU; 3. Dyżur na uczelni - min 1,5 h tygodniowo, nie wliczane do pensum; 4. Kwestie organizacyjne - np. udział w pracach komisji rekrutacyjnej (miodzio), pilnowanie przy egzaminach wstępnych, pomoc w organizacji konferencji, dni otwartych, spotkań promujących specjalność/kierunek, udział w zebraniach zakładu/katedry/instytutu etc. 5. Wpisy do indeksów i kart zaliczeń - niewątpliwie najbardziej fascynujące zajęcie. 6. Kwestie nieformalne - pilnowanie przy egzaminie i sprawdzanie prac, pomoc przy wpisach ocen z egzaminu, w niektórych przypadkach - kwerenda naukowa na potrzeby szefa, poprowadzenie za niego wykładu, pojechanie z jego referatem na konferencję i inne "dobrowolne" przysługi (to mnie nie dotyczy, ale znam takich których jak najbardziej). No, mam nadzieję że nic nie pominąłem. Odpowiedz Link
malgunia Re: obowiązki asystenta 24.06.07, 15:53 > Dyżur na uczelni - min 1,5 h tygodniowo, nie wliczane do pensum; Plus jeszcze 2 godz. na konsultacje w tyg. - tez nie wliczane do pensum.... Odpowiedz Link
flamengista no to już jest ekstremum 26.06.07, 18:44 Ze znanych mi przykładów mogę jeszcze dodać korektę i skład książki... Odpowiedz Link