gosc884 24.08.07, 14:29 zaczynam dopiero studia i chcialbym wiedziec jak zalapać się na publikacje? od czego zacząć i jak to wyglada w praktyce? z gory dziekuje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niewyspany77 Re: _publikacje_ 24.08.07, 14:56 Zalapanie sie na publikacje polega na napisaniu wlasnej i wyslaniu tekstu do stosownego journala/journali. Zaczac nalezy od przegladu owych journali by miec odniesienie co do poziomu/jakosci zamieszancyh tam tekstow. Nastepnie trzeba ruzyc holajze i znalezc temat. Opracowac. Wyslac. Po roku czy dwoch cieszyc sie wydrukiem. Odpowiedz Link
gosc884 Re: _publikacje_ 25.08.07, 22:06 czy może to być luźny wywód czy trzeba się podpierać jakimiś badaniami, książkami itp? moge prosić jeszcze o przyklad takiego jurnala? Odpowiedz Link
malkaf Re: _publikacje_ 27.08.07, 08:38 gosc...to przeciez zalezy od tego jaka dziedzina zajmujesz sie. Luzny wywod chyba w ogole nie jest na miejscu, jesli mowimy o szeroko pojetej ...nauce :) na marginesie: publikujecie za kase czy za darmo tez? Odpowiedz Link
hatchet01 Re: _publikacje_ 27.08.07, 13:27 malkaf napisała: > publikujecie za kase czy za darmo tez? a kto komu płaci? Ty wydawcy, czy wydawca Tobie? Odpowiedz Link
malkaf Re: _publikacje_ 27.08.07, 16:57 :) mnie sie zdarza, ze placa...ale niestety nie moge sobie jeszcze pozwolic na komfort publikowania TYLKO tam, gdzie placa :) choc nie powinno to byc zadnym luksusem...w koncu mowa o drobnych kwotach, a napisanie artykulu zajmuje sporo czasu. ciekawa jestem jak jest u Was. jak wszyscy zaczniemy sie domagac oplat to moze zaczna placic :) Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: _publikacje_ 27.08.07, 19:25 malkaf napisała: > jak wszyscy zaczniemy sie domagac oplat to moze zaczna placic :) publikujesz -> masz punkty -> masz dorobek -> dostajesz habilitowanego/prof uczelnianego/belwedera. Czysty zysk. Odpowiedz Link
malkaf Re: _publikacje_ 27.08.07, 19:37 he, chcialabym miec kase wczesniej niz profesure. Pewnie plytka jestem. :) nie widze nic zdroznego w placeniu za publikowane artykuly osobom, ktore nie maja jeszcze 5 tytulow. Skoro ich teksty sa publikowane - przedstawiaja soba jakas wartosc. Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: _publikacje_ 27.08.07, 19:43 malkaf napisała: > he, chcialabym miec kase wczesniej niz profesure. Pewnie plytka jestem. > :) > > nie widze nic zdroznego w placeniu za publikowane artykuly osobom, ktore nie > maja jeszcze 5 tytulow. Skoro ich teksty sa publikowane - przedstawiaja soba > jakas wartosc. Wartosc? A kto tak mowi? Recenzent? A kto zaplaci recenzentowi? :D Ps. mnie dziwi, ze wydawcy krajowych popierdolek nie wpadli na pomysl "oplaty za publikacje". Przeca kazdy musi cos publikowac! Heh, interes zycia przechodzi im bokiem :D Odpowiedz Link
malkaf Re: _publikacje_ 27.08.07, 20:02 :-))))))))))) jakie to.... straszne wlasciwie :) Odpowiedz Link
hatchet01 Re: _publikacje_ 27.08.07, 21:14 niewyspany77 napisał: > Ps. mnie dziwi, ze wydawcy krajowych popierdolek nie wpadli na pomysl "oplaty z > a > publikacje". to podajcie mi takich, którzy jej nie chcą :) spotkałem sie dotychczas z kwotą 300 zł jeśli nie jest sie członkiem lokalnego towarzystwa naukowego. btw, czy te "opłaty konferencyjne" to nie również "zrzutka" na publikację? Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: _publikacje_ 27.08.07, 21:27 hatchet01 napisał: > niewyspany77 napisał: > > > Ps. mnie dziwi, ze wydawcy krajowych popierdolek nie wpadli na pomysl "op > laty z > > a > > publikacje". > > > to podajcie mi takich, którzy jej nie chcą :) > spotkałem sie dotychczas z kwotą 300 zł jeśli nie jest sie członkiem lokalnego > towarzystwa naukowego. U mnie na szczescie lokalne wydawnictwa nie biora kasy (ale i nie daja). > btw, czy te "opłaty konferencyjne" to nie również "zrzutka" na publikację? To wogole jakis szwindel. Bo patrz: oplata konferencyjna (u mnie zwyczajowo 3-4 stowki), bulisz samodzielnie tez za hotel. Sale i sprzet uczelniany, a oni maja dotacje z ministerstwa, kase od rektora, kase z urzedu wojewodztwa i moze jeszcze skads. Ostatnio po takiej jednej wyszla ksiazka: 600 stron, czcionka 16 pkt. interlinia na oko 1,2. Widac, ze musieli zuzyc duzo papieru bo za duzo kasy im zostalo. Zreszta oplaty konferencyjne to temat na osobnego flejma. Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: _publikacje_ 27.08.07, 21:28 niewyspany77 napisał: > bulisz samodzielnie tez za hotel. I za papu tez, oczywiscie. Odpowiedz Link
m_sl Re: _publikacje_ 27.08.07, 22:28 A czy jest oficjalna lista tych recenzowanych pism, za które dostaje się punkty? Byłabym wdzięczna za link. Odpowiedz Link
tigrissimo Re: _publikacje_ 27.08.07, 23:08 Hm... a dlaczego nikt nie wspomina o pismach, którym trzeba płacić za zamieszczenie artykułu, jeśli już artykuł przejdzie przez krytyczne sito recenzenckie :-) To też się praktykuje. Za druk kolorowych ilustracji w artykułach także trzeba dodatkowo płacić. Odpowiedz Link
agatka1111 A z jakiej dziedziny? 29.08.07, 08:52 Jeżeli chodzi o prawo to raczej nie ma z tym problemu. Piszesz artykuł, wysyłasz, po paru miesiącach ukazuje sie on w branżowym czasopiśmie, odbierasz kasę (niewielką , ale zawsze jakąś). Odpowiedz Link