megaborsuk2000 08.02.09, 04:14 www.nauka.gov.pl/mn/index.jsp?place=Menu06&news_cat_id=1457&layout=2 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
flamengista ale to stare jest 08.02.09, 09:46 Fakt, min. Kudrycka pytała się środowiska o zdanie. Niektórzy forumowicze nawet dostali od niej list z taką prośbą;) Ale teraz to już chyba za późno na sugestie - reforma ponoć przygotowana, ma ruszyć w marcu. Jedyne, co mnie nurtuje to jak kryzys i cięcia w budżecie na to wpłyną. Odpowiedz Link
pr0fes0r To akurat jest nowe 08.02.09, 14:18 To nie jest zaproszenie do dyskusji o reformie PAN i nauki, tylko o programie "Przyjazna uczelnia" dla studentów, ogłoszonego chyba tydzień temu. Odpowiedz Link
olcha11 Re: To akurat jest nowe 09.02.09, 20:13 O zawartości przedstawionych tam propozycji lepiej zamilczeć - szczytem jest "diamentowy grant" czy inne takie PR-owskie zagrywki. Jedyny sensowny pomysł pojawia się na koniec - przyznawanie każdemu studiującemu pewnej puli punktów ECTS do wykorzystania w trakcie studiów (nareszcie stałyby się "credit")- czyli coś w rodzaju bonu edukacyjnego dla szkół wyższych i publicznych. Znam wszystkie przeciw, ale i tak uważam to za lepsze rozwiązanie niż to, co jest teraz. Odpowiedz Link
tocqueville Re: To akurat jest nowe 09.02.09, 20:44 masz rację "5. Zobowiazanie uczelni do przekazywania studentom I roku wiedzy na temat praw i obowiazków studenta RP". np. to mnie rozśmieszyło - ciekawe jak to ma wyglądać? Obowiązkowe szkolenie? "6. Okreslenie katalogu usług edukacyjnych na uczelniach publicznych i niepublicznych dodatkowo płatnych" a to rozsierdziło - to ewidentny zamach na autonomię uczelni niepublicznych Ogólnie wszystko zmierza w stronę centralizacji i rozszerzenia kontroli ministerstwa Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: To akurat jest nowe 09.02.09, 21:26 Jest szkolenie biblioteczne, to może być i patriotyczno-prawne. Kolejne parę godzin do odbębnienia, kolejnych parę etatów do obsadzenia, kolejne piękne sprawozdanie z wykonania planu dla pani minister. Odpowiedz Link
tocqueville szkolnictwo wyzsze a produkcja 09.02.09, 22:01 "V. Lepsze przygotowanie absolwentów szkół wyższych do potrzeb gospodarki i funkcjonowania na rynku pracy 1. Wspieranie realizacji procesu kształcenia przy udziale podmiotów gospodarczych, w tym prowadzenie zajęć ze studentami przez pracowników tych podmiotów, niebędących nauczycielami akademickimi. 2. Stymulowanie kształcenia wspólnego z pracodawca, w tym na zamówienie pracodawcy w celu lepszego przygotowania do potrzeb rynku pracy. 3. Wprowadzenie obowiązku monitorowania losów absolwentów przez uczelnie. 4. Przygotowanie programów studiów na podstawie oceny umiejętności i wiedzy dokonywanej przy udziale pracodawców.(...) 6. Rozwój form kształcenia nakierowanych na potrzeby rynku pracy, miedzy innymi poprzez zamawianie kierunków studiów zgodnie z aktualnymi tendencjami w gospodarce." Sterowanie, centralne planowanie, niestety kojarzy mi się z komuną. Odpowiedz Link
flamengista ha ha ha 10.02.09, 09:11 "V. Lepsze przygotowanie absolwentów szkół wyższych do potrzeb gospodarki i funkcjonowania na rynku pracy" Wspaniale, ale: - proces boloński to nieporozumienie, bo 3 lata licencjackich nie mogą przygotować do zawodu, ew. mogą wystarczyć na nadrobienie niektórych zaległości ze szkoły średniej; - magisterskie to już na pewno nie mogą służyć do uczenia zawodu. Przy okazji - nie wiem, co sobie Pani Minister wyobraża - zamiast mojego przedmiotu mam uczyć studentów pracy na tokarce? > 1. Wspieranie realizacji procesu kształcenia przy udziale podmiotów > gospodarczych, w tym prowadzenie zajęć ze studentami przez pracowników tych > podmiotów, niebędących nauczycielami akademickimi. Super! Tylko niech Pani minister da na to dodatkowe pieniądze. W chwili obecnej jest trend, żeby WSZYSTKO uczyli pracownicy uczelni, którzy przecież są omnibusami. Bardzo niechętnie zatrudnia się zewnętrznych pracowników, bo nie ma na to pieniędzy. W dodatku jak chcieliśmy tak zrobić - to przedsiębiorcy widząc nasze stawki tylko wzruszali ramionami. > 2. Stymulowanie kształcenia wspólnego z pracodawca, w tym na zamówienie > pracodawcy w celu lepszego przygotowania do potrzeb rynku pracy. Fajnie, ale już obecnie tak się dzieje, wytyczne ministerstwa nie są do tego potrzebne. A jeśli już - to niech uruchomią granty na uruchomienie takich studiów. O które ubiegałaby się uczelnia wraz z przedsiębiorcami, jako konsorcjum. > 3. Wprowadzenie obowiązku monitorowania losów absolwentów przez uczelnie. Tu plus - moim zdaniem to szalenie ważne. Nie wiem tylko, jak technicznie poradzą sobie z tym problemem. Odpowiedz Link
olcha11 Re: ha ha ha 10.02.09, 18:55 Chyba mamy do czynienia z kilkoma nieporozumieniami. Pierwsze, widoczne jak na dłoni w cytowanym dokuemncie, to niezrozumienie przez MNiSzW , że studia nie maja przygotowywać do "zawodu" (wyjąwszy zawody regulowane i pare specjalistycznych) ale do "rynku pracy" ["employability" jest hasłem Procesu Bolońskiego a nie "vocational training"] co oznacza rozwijanie przez uczelnię (poza fundamentem wiedzy, oczywiście] umiejętności [praca w grupie, samokształceninie, komunikacja, IT... etc] pozwalających się elastycznie do tego rynku przystosować - znaleźć pracę i ją utrzymać. Przepraszam, że pisze o takich banałach, ale po raz któryś utożsamia się przygotowanie absolwentów do ryku pracy z jakimś czeladnictwem - wąsko wyspecjalizowanymi umiejętnościami zawodowymi. Po drugie, nie ma żadnego powodu aby uznawać, że każda uczelnia ma to robić. jakie uzasadnienie stałoby za tym, aby uczelnia akademicka, kształcąca teroetycznie miała się bawić w angażowanie praktyków gospodarczych - to jest dobre dla szkół zawodowych. Chyba że idzie nam o taki wymiar, jak seminaria magisterskie i doktoranckie prowadzone w SGH przez Balcerowicza. Ale astronomia? fizyka teroetyczna? filozofia? Po trzecie - gdzieś w wątkach znowu pojawiło sięrozuminie Porcesu Bolońskiego jako dwustopniowości studiów - na litość, po 10 latach wypadałoby już wiedzieć o nim nieco więcej. Tym bardziej, że bronimy samorządności i autonomii akademickiej jak niepodległości. A do tego potrzebne jest rozumienie warunków naszego działania. Odpowiedz Link
megaborsuk2000 Re: Chyba ważne 26.02.09, 18:23 www.cft.edu.pl/protest/index.php A czy ty już podpisałeś? Odpowiedz Link