Dodaj do ulubionych

Rosja -Polska na powaznie.

16.08.05, 21:49
Mozna przyjąć rózne opcje stosunków obu krajów,jak np. historyczną,Wy bylisci
w Moskwie,a my w carskim zaboerze,polac to jeszcze wojną polsko
bolszewicką,posolić Katyniem.
I co z tego wyjdzie???
Opcja Komunistyczno intersocjalistyczna,ogladalismy ją w TVP.
Oh jak Oni się piknie przez tyle dziesiecioleci całowali i ściskali.

To dwie ,obie nie ciekawe,czy jest trzecia?
Obserwuj wątek
    • el.comendante Re: Rosja -Polska na powaznie. 16.08.05, 21:58
      Jestem tu nowy,mam zamiar pobyc tu trochę

Fidel bardzo je lubi.
      • kontrkultura Re: Rosja -Polska na powaznie. 16.08.05, 22:18
        Zawsze zapraszam, ale trzymaj się reguł
        • el.comendante Re: Rosja -Polska na powaznie. 16.08.05, 22:57
          kontrkultura napisał:

> Zawsze zapraszam, ale trzymaj się reguł

Dziekuje za zaproszenie.
          No i tak,co by tu napisac.
          Zanamy opcje polityczne jakie rzadza Polska i Rosja,wylano tu wszystko co mozna
          było,przeważnie pomyje.
          Moj osobisty stosunek do tego zagadnienia jest specyficzny,uznani za wroga
          klasowego tamtego reżimu,a etnicznie z racji wschodnich korzeni po mieczu nie
          czuliśmy tradydycyjnej polskiej niechęci do Rosji i rosjan,choc nie zgadzalismy
          się z narzuconym siłą jarzmem,tak bym okreslił stosunek bliskich
          krewnych,którzy już odeszli,a który ten stosunek i mnie ukształtował.

Boleję nad tym co sie obecnie dzieje w stosunkach polsko rosyjskich.
          • kontrkultura Re: Rosja -Polska na powaznie. 17.08.05, 00:04
            Też mnie bardzo martwią pogarszające się stosunki Polski z Rosją, ale apropos
            tych stosunków to jest coś, co łączy wszystkich chyba uczęstników forum
            (również rusofobów) to to, że chcą, żeby te stosunki były dobre. Inna kwestia
            kto w kim i czym dopatruje się winnych, tym czasem jest to już sprawa
            kontrowersyjna i winnych jest wielu i nie tylko po którejś jednej ze stron, bo
            z każdej są różni ludzie... muszę niestety skrócić swoją myśl, bo już od
            ziewania nie widzę monitoru, jutro może uda mi się odpisać ;P

W każdym razie powiem jeszcze kilka słów o forum. Najlepsza rozmowa jest wtedy,
            gdy na forum są ludzie o bardzo różnych poglądach, wóczas wymieniają się
            opiniami i mają o czym rozmawiać, a w temacie "Polska - Rosja" zawsze jest o
            czym. Ja i inne uprawnione przeze mnie osoby jestemy tu do tego, żeby pilnować,
            aby nie dochodziło do bluzgania, czy obrażania narodów, czy poszczególnych
            osób - tzw. wycieczek osobistych, zaś nie ograniczamy w jakikolwiek sposób
            wolności słowa odnośnie poglądów, jakiekolwiek są.

Na forum (po za mną) są również inni Rosjanie, niestety większość z nich nie
            rozumie polskiego, ale po angielsku, czy rosyjsku chętnie porozmawiają.
            • ignorant11 Re: Rosja -Polska na powaznie. 17.08.05, 00:19

Sława!

A co to jest rusofob?

Czy on chce np wojny z Rosja?

Cos mi sie wydaje,ze to pojecie zaczyna funkcjonowac podobnie jak antysemita,
              że rusofobem jest juz nie ktos krytyczny czy wrogo nastawiony, własnie do kogo:
              samego panstwa, jego polityki, rzadu, kultury, etnosu...

Czy tez jak antysemita rusofob jest kims, kto nie podoba sie jakiemus
              Rosjaninowi...
              :))

Pozdrawiam i zapraszam na:
              Forum Słowiańskie
              • kontrkultura Re: Rosja -Polska na powaznie. 17.08.05, 00:26
                W wywiadzie :) dla bolko_turan`a pisałem o rusofobii w Polsce, że każdy ją
                odbiera w swój sposób w zależności od osobistej wrażliwości. Swoją drogą nie
                skomentował moich przemyśleń, a się obrażał, że ja go olewam ;)))
                • kontrkultura Re: Rosja -Polska na powaznie. 17.08.05, 00:31
                  a na razie dobranoc ;)
                • bolko_turan Re: Rosja -Polska na powaznie. 17.08.05, 13:22
                  kontrkultura napisał:

> W wywiadzie :) dla bolko_turan`a pisałem o rusofobii w Polsce, że każdy ją
                  > odbiera w swój sposób w zależności od osobistej wrażliwości. Swoją drogą nie
                  > skomentował moich przemyśleń, a się obrażał, że ja go olewam ;)))

Nie komentuje bo wiem ze jestes na urlopie ;-)
                  gdy wrocisz z urlopu (moze za tydzien?) to odpowiem Tobie :-)))
                  • kontrkultura Re: Rosja -Polska na powaznie. 17.08.05, 13:41
                    Tak szczerze powiedziawszy to mi jakoś ten urlop przemija nie dość fajnie, bo
                    chory w domu siedzę, co z drugiej strony dobrze się przekłada na moją aktywność
                    na tym i innych forach :)))
                    A za chwilę właśnie idę do lekarza, co ma mi powiedzieć czy mogę lecieć i kiedy.
                    • kontrkultura Re: Rosja -Polska na powaznie. 17.08.05, 22:01
                      W piątek rano wyjeżdżam. Wracam najprawdopodobniej na początku Września.
    • nonno1 Re: Różne tradycje 17.08.05, 11:09
      Główna różnica między Polakami i Rosjanami to podejście do wolności.
      Dla Rosjan wolność to anarchia, dla Polaków autorytarym i samodierżawie to
      tyrania nie do zniesienia.
      Możemy razem popić, pogadać, pośpiewać, ale względm wolności nie możemy się
      pogodzić.

Ja jednak wierzę, że Rosjanie to tacy sami ludzie jak my, w głębi duszy też
      marzą o wolności, ale ich tradycja ich hamuje. Kiedyś jednak ją przełamią i
      dojrzeją do demokracji. Wreszcie spełni się marzenie Puszkina:

Towariszcz wier': vzojdiot ona,
      Zwiezda plenitel'novo sczastija,
      Rossija vsprjanet oto sna,
      I na oblomkach samowlastija,
      Napiszut naszi imena!
      • kontrkultura Re: Różne tradycje 17.08.05, 13:33
        Przekonanie co do konieczności silnej polityki wewnętrznej najbardziej
        utrwaliły czasy nieudolnej (mimo dobrych chęci z początku) polityki Jelcyna,
        aferach, rozkradaniu majątku narodowego, oraz pomocy i pożyczek z zachodu,
        oligarchii, a do tego ukoronowanie tych wszytkich reform w kryzysie z `98-go.
        Ludzie zawiedli się na nich. Putin i jego otocznie cały czas odwołuje się do
        strachu przed anarcho-oligarchią, oraz czasów komuny kiedy wszytko było jak w
        zegarku, jako wzorowego ustroju. Do tego zagrożenie terrorystyczne, które też
        wykorzystał w 100% do ograniczeń wolności i zdobyciu popularności, ograniczeń
        zupełnie zresztą nieskutecznych z uwagi na zdiką skalę korupcji.
        • czterdziestu.tatarow Re: Różne tradycje 18.08.05, 01:27
          kontrkultura napisał:

> Przekonanie co do konieczności silnej polityki wewnętrznej najbardziej
          > utrwaliły czasy nieudolnej (mimo dobrych chęci z początku) polityki Jelcyna,
          > aferach, rozkradaniu majątku narodowego, oraz pomocy i pożyczek z zachodu,
          > oligarchii, a do tego ukoronowanie tych wszytkich reform w kryzysie z `98-go.
          > Ludzie zawiedli się na nich. Putin i jego otocznie cały czas odwołuje się do
          > strachu przed anarcho-oligarchią, oraz czasów komuny kiedy wszytko było jak w
          > zegarku, jako wzorowego ustroju. Do tego zagrożenie terrorystyczne, które też
          > wykorzystał w 100% do ograniczeń wolności i zdobyciu popularności, ograniczeń
          > zupełnie zresztą nieskutecznych z uwagi na zdiką skalę korupcji.

Trafne spostrzeżenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka