Dodaj do ulubionych

EEG Biofeedback a padaczka

08.11.11, 18:36
Czy ktoś z Was chodził na terapie EEG Biofeedback??Czy przy tej chorobie taka terapia daje jakiekolwiek efekty??Chciałam się zapisać na nią,ale nie wiem czy warto,czy w tym przypadku pomoże??Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w ogóle z ta metodą terapii??
Obserwuj wątek
    • lanefretete Re: EEG Biofeedback a padaczka 08.11.11, 18:57
      Żaden neurolog wprost Ci nie powie czy warto czy nie warto, gdyż metoda budzi dużo kontrowersji. Na pewno nie zastąpi farmakoterapii, jak i nie każda osoba chora na padaczkę może poddać się tej metodzie, osoby z padaczką typu grand mal czy też z tą światłoczułą, nie mogą skorzystać u pozostałych nie ma przeciwwskazań. Znam osoby które poddawały się tej terapii i osobiście muszę stwierdzić,że efekty są tak pół na pół, oczywiście żadna z tych osób nie wyzdrowiała. Część osób nauczyła się kontrolować rozległość ataku. A wszystko rozchodzi się o to by nauczyć mózg rozpoznawać te negatywne fale i zastępować je pozytywnymi. Wszytko musi przebiegać pod kontrolą, gdyż specjalista musi stwierdzić jakie fale trzeba pobudzać a jakie przytłumiać. Cała terapia to kwestia indywidualna efekty znaczne jeśli się pokażą to do 2 lat systematycznego stosowania tj. 2,3 razy w tygodniu. Ale tak jak pisałam wcześniej nie każdy jest na nią podatny, chodź perspektywa iż mogłoby zadziałać kusi bardzo i mnie samą. Ale z tego co wiem to zabiegi nie są refundowane u nas w Polsce, a koszt 1 wizyty to ok. 100zł.
    • lanefretete Re: EEG Biofeedback a padaczka 08.11.11, 19:03
      Co do biofeedbacka to powiem Ci jeszcze, iż znalazłam domową jego wersję za ok. 300zł nazywa się blue watcher do zainstalowania na własnym komputerze, i mnie trochę kusi...:)
      • 26tomek1 Re: EEG Biofeedback a padaczka 10.12.11, 01:47
        Ja po kilku wizytach zrezygnowalem ze wzgledu na silne pobudzenie mózgu po zabiegach i u mnie napady sie nasilily po tych zabiegach
    • eduterapia Re: EEG Biofeedback a padaczka 24.01.14, 19:42
      Prowadzę treningi EEG Biofeedback w Tarnowskich Górach, zapraszam na swoją stronę: www.biofeedbacktg.pl
      U mnie treningi - Tanio!!
      • agaklimek Re: EEG Biofeedback a padaczka 23.07.15, 13:12
        Nie wiem jakie efekty przynosi Biofeedback przy leczeniu padaczki. Ja go stosowałam na poprawę koncentracji i pozbycie się stresu. Skontaktuj się z moja panią psycholog cps.olsztyn.pl/index.php, ona z pewnością udzieli Ci szczerej i rzeczowej informacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka