17.11.11, 19:38
Dzisiaj odebrałem zamówione leki. Nie miałem problemu z tym, żeby lekarka pierwszego kontaktu wypisała mi receptę. Lamitrin, Timonil, Keppra na 2 miesiące.
Ale już nie zapłaciłem kilka czy kilkanaście groszy a 38 zł. Na początku jak usłyszałem trzydzieści osiem, to odruchowo dałem 38 gr. ale okazało się, że już nie będzie tak tanio...
Obserwuj wątek
    • ak-69 Re: ceny 18.11.11, 11:32
      Zazdroszczę ci tej pierwszej lekarki. Gdy poszedłem do swojej mówiąc, że moja epileptolog jest chora, a nie mam leków, nie chciała mi wypisać recepty. Zna mnie od kilkunastu lat i wie na co choruję, ale powiedziała, że poprzednie zaświadczenie od specjalisty jest nieaktualne, bo co roku trzeba przynosić nowe. Przez przypadek znalazłem jeszcze jedno ważne do kwietnia z lista leków jakie biorę. Jak dałem w rejestracji to już jej tam podrzucili i wypisała, ale bez jednego leku. Karbagen wypisała tylko na 600mg, a 300mg już nie, bo niby w mojej karcie jego nie było. Może myślała, że leki i dawki są ustalane na całe życie ... W książeczce mam kilka ostatnich pakietów recept z ostatniego roku i tam wszystko jest. Ale w rejestracji długo i zdecydowanie "negocjowałem" na koniec pytając czy wezmą odpowiedzialność jak wezmę nie 900mg w dawce, lecz 600mg lub 1200mg bo takie są tabletki. Mogę dostać ataku przez zbyt niską dawkę, lub dostać takich skutków ubocznych przez zawyżoną dawkę, że trzeba będzie wzywać pogotowie. Już przy 900mg miałem często nudności, zawroty głowy, nudności. Wtedy poszli i wypisała. Pewnie jak się wczytała w te poprzednie recepty i może pomyślała logiczniej jak poprzednio.
      W rejestracji poradni przeciwpadaczkowej powiedziano mi, że każdy lekarz nie tylko rodzinny wiedzący o mojej chorobie ma obowiązek wypisać mi po 1 opakowaniu każdego leku niezależnie od jakichkolwiek zaświadczeń. Tym bardziej, że już w książeczce na receptach jest dowód, że je biorę.
      Co do cen to jak załatwiałem recepty nie przez rejestrację, lecz na normalnej wcześniejszej wizycie, to pewnie miałbym tak samo. Powiedziała, że może wypisać receptę, ale zapłacę 100%. To ewidentny dowód na logikę "myślenia" lekarza. Gdy chcę receptę w formie jak od specjalisty potrzeba jakiś zaświadczeń. Jak bez zniżek, problemu nie ma i mogę dostać co chcę i ile chcę.
      Wczoraj przy odbiorze recept widziałem przy okienku recepcji, że w przypadku chorób przewlekłych można zostawić książeczkę w celu przedłużenia recept przez lekarza rodzinnego.
      • qbishtal Re: ceny 20.11.11, 12:14
        Sam się zdziwiłem, że nie miałem problemu z receptą, bo to roczne pozwolenie mam już nieważne, ale moja lekarz powiedziała mi, że przecież muszę brać leki i mi wypisze.
        AK69 a nie wiesz, czy już można się zapisać na przyszły rok do dr. Michalak?
    • a1-33 Re: ceny 18.11.11, 12:16
      co gorsze słyszałam taką pogłoskę że mogą znieść całkowicie refundację na kepprę lamitrin i jeszcze jeden lek nie pamiętam nazwy mam nadzieję że to tylko plotka bo jeśli nie to nie wiem co to będzie leczymy córkę kepprą jak zniosą refundację to nie będzie nas stać na wykupienie leków i co dalej?
    • arek13210 Re: ceny 20.11.11, 18:08
      To normalne w naszym kraju, że wszystko drożeje nie tylko leki i tak będzie dalej. Co do zniesienia refundacji kepry i lamitrinu to nic o tym nie słyszałem i mam nadzieję, że tego nie usłyszę. Słyszałem tylko o lekach na cukrzycę, że mają zniesć refundację.
      Co do wypisywania recept na leki przeciwpadaczkowe przez lekarzy rodzinnych to prawda, że trzeba mieć zaświadczenie o przyjmowanych lekach od neurologa, który nas leczy i takie zaświadczenie jest ważne tylko 6 miesięcy. Tak jak ja to co wizyta muszę brać nowe zaświadczenie bo za częstych wizyt nie mam u mojego neurologa.
    • ak-69 Re: ceny 20.11.11, 21:16
      Jak poszedłem w październiku na zaplanowana wizytę u dr Michalak nie mogła przyjmować ze względu na swój stan zdrowia. Wtedy też mówili, że trzeba będzie zapisać się na przyszły rok. Jak jest teraz jeszcze nie sprawdzałem, bo receptę w tym tygodniu dostałem od lekarza rodzinnego i na razie ta wizyta nie jest mi niezbędna. Nie wiem jednak jak będą wyglądały te przyjęcia po takiej przerwie, gdy tyle ludzi będzie miało do nadrobienia swoje wizyty. Chyba będzie wręcz nalot i totalny ścisk ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka