03.12.05, 12:59
jak to mozliwe ze lekarz stwierdzajac torbiel na moim jajniku (uwaza ze albo
to tluszczak niezlosliwy albo torbiel czekoladowa) wielkosci 1,8 cm kieruje
mnie na badanie ca 125 sugerujac rowniez operacyjne usuwanie? nie bylo mowy o
zadnych lekach,o niczym. czy to niezbyt radykalne srodki? mam isc do innego
lekarza?
Obserwuj wątek
    • malinowaksiezniczka Re: torbiel 03.12.05, 17:29
      Mój torbiel został rozpoznany poprzez USG
      Był tak wielgachny że ja nawet miałam problemy z siadaniem.Odrazu udałam sie do
      lekarza i omazało sie ze to ten torbiel. Pani doktor z racji tego ze byłam
      pierwszy raz nie chciała mnie odrazu kroić(rozmar przekraczał ten kwalifikujący
      się zabieg natychmiastowy) dała antybiotyk i torbiel pięknie się wchłonęła,
      może warto zapytać lekarza czy zabieg jest odrazu kinieczny
      • Gość: suselek Re: torbiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 18:01
        U mnie torbiel zostala wykryta okolo poltora roku temu. Byla malutka-mniej
        wiecej 20mm. Moj lekarz, ktorego uwazalam za swietnego specjaliste, przez ten
        caly dlugi czas nie przepisal mi zadnych lekow. Mowil tylko ze trzeba ja
        obserwowac. Dostalam skierowanie na zrobienie badan krwi(ca 125) i na tym sie
        skonczylo. Po poltora roku bezsensownych obserwacji, torbiel sobie urosla, co
        prawda nie wiele ale jednak i lekarz skierowal mnie na operacje. Ja jednak
        przed polozeniem sie do szpitala, chcialam skonsultowac ta diagnoze z innym
        ginekologiem. Ten, po zrobieniu badan powiedzial, ze absolutnie nie musze isc
        na zadna operacje tylko przez 3 miesiace powinnam przyjmowac hormony i torbiel
        raczej sie zresorbuje. Jestem po pierwszym opakowaniu. Za pare dni jade do
        lekarza na kontrole. Tobie rowniez radze zmienic specjaliste bo uwazam ze
        mozesz uniknac operacji. Zycze Ci duzo zdrowka i powodzenia.
        • Gość: anka Re: torbiel IP: 192.168.2.* / 213.199.252.* 03.12.05, 18:05
          No własnie...u mnie wcxzoraj zdiagnozowano torbiel..dość duża 4 cm. Tez mam
          wykonac badania Ca125 i zacząć przyjmowac Colest...a Ty jaki lek hormonalny
          przyjmujesz????i czy masz jakieś skutki uboczne.??
          Ja dostalam luteine na wywołanie okresu ,ale czuję sie nie najlpeiej...sad
    • Gość: M Re: torbiel IP: *.elk.mm.pl 03.12.05, 18:50
      U mnie zdiagnozowano torbiel 2,5 cm, dostałam hormony (Harmonet), mam zażywać przez 3 miesiące, jest szansa, że się wchłonie. Potem zobaczymy, zdiagnozowano torbiel przy badaniu USG, nie czułam żadnych dolegliwości.
      • anna_deszczowa Re: torbiel 03.12.05, 21:06
        mam pytanie: bierzesz harmonet zeby ci sie wchlonela torbiel, czy masz robic
        siedmiodniowe przerwy czy nie? poza tym jesli chodzi o pigulki to biore je od
        trzech lat non stop a torbiel i tak sie zrobila. czy ktos tak mial? i moze to
        dlatego lekarz od razu o operacji wspominal?
        • Gość: M Re: torbiel IP: *.elk.mm.pl 03.12.05, 21:28
          Tak, mam robić 7-dniowe przerwy, lekarka powiedziała,że powinna się wchłonąć. Nigdy wcześniej nie brałam hormonów i -prawdę mówiąc- czekam, kiedy ich brać nie będę musiała. Liczę,że moja nieduża w końcu torbiel raczy się wchłonąć.Pozdrawiam.
          • anna_deszczowa Re: torbiel 03.12.05, 23:23
            do diabla, no to czemu mnie beda cieli jak mam niecale 2 cm??? uncertain poszukam
            innego lekarza...
            • Gość: suselek Re: torbiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 18:27
              Hehehe, ja mam tak samo biore regulon od miesiaca ale juz sie nie moge doczekac
              kiedy skoncze go brac. Mam chyba wszystkie efekty uboczne. Czuje sie paskudnie.
              Ja wczesniej bralam przez niecaly rok Logest i odstawilam go wlasnie ze wzgledu
              na zle samopoczucie. Biore te pigulki tylko po to zeby dac sobie szanse
              unikniecia operacji ale dla mnie hormony to straszny syf. Wiadomo kazdy
              organizm reaguje inaczej. Mam nadzieje ze Wy sie czujecie lepiej. Mi po prostu
              tabletki anty nie sluza. Licze na to ze lada dzien moje jajniki beda juz
              zdrowe. Nie chce na nich zadnych torbieli. Pozdrawiam Was
              • Gość: anka Re: torbiel IP: 192.168.2.* / 213.199.252.* 04.12.05, 19:45
                a jakie masz skutki uboczne???
                ja jestem jeszcze przed cilestem/czekam na okres/ ale juz na
                luteinie...przytyłam chyba z 5 kilo.
                wiem ,że od hormonow sie nie tyje tylko od jedzenia ,dlatego od dzisiaj sie
                pilnuje i juz nie pozeram p[o kilogramie lodów /bo tak potrafiłam jeszcze 3 dni
                temu/
                • Gość: suselek Re: torbiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 20:44
                  Mam czeste migreny, po 2 tyg.brania pojawila sie grzybica, jestem spuchnieta
                  jak balonik, bola mnie stawy, sex dla mnie nie istnieje, czuje sie
                  przygnebiona, bola mnie piersi,to z grubsza wszystko. Jak na razie jestem w
                  trakcie 7-dniowej przerwy wiec sie nie "podtruwam". Na szczescie nie tyje (tyle
                  co ta zgromadzona we mnie woda). Sa i dobre strony: Mam piekna cere i wlosy ale
                  co z tego skoro cala reszta do d.... Oj te trzy miesiace to nie wiecznosc i
                  chyba dam rade. Jestem pod stala opieka lekarzy bo mam ich dwoje w domu wiec
                  sie nie martwie, choc przyznam ze troszke mnie denerwuja te wszystkie objawy.
                  Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka