Dodaj do ulubionych

Poziom magnezu

14.01.12, 13:12
Witam. Od kilku lat mam niedobór magnezu. Mój lekarz kazał mi regularnie go zażywać mówiąc przy tym, że niektórzy jego pacjenci latami prubują go uzupełnić. Nie mogę spać po nocach, wciąż boli mnie głowa, drżenie rąk, nogi jak z waty, ogólne osłabienie. Czy to skutek niedoboru magnezu czy znowu za słaba dawka leków?
Obserwuj wątek
    • very.martini Re: Poziom magnezu 14.01.12, 15:58
      Po pierwsze, jeśli zażywasz kiepskie suplementy, to niestety - jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Jeśli już suplementy, to oparte na naturalnym magnezie, tylko te są zazwyczaj droższe. Trzeba pamiętać o witaminie b6, bo magnez wchłania się w jej obecności.
      Niedobory najlepiej uzupełniać odpowiednią dietą nie dając się nabrać, że magnez to przede wszystkim czekolada i opychając się nią, ponieważ cukier skutecznie zaburza wchłanianie wszystkich pierwiastków. Trzeba też pamiętać, że podobne działanie ma wapń, więc jeśli jesz dużo nabiału, to rozsądnie będzie go ograniczyć.
      Możesz też mieć zaburzenia wchłaniania magnezu - ale to są już sprawy na poziomie jelitowym i mogą mieć różne przyczyny.
      Powodzenia:)

16%VOL
      22%VAT
      • drizle81 Re: Poziom magnezu 02.11.12, 15:38
        a jezli zaburzenia wchłaniania na poziomie jelitowym to jakie moga być przyczyny....czy można to skutecznie leczyć? jesli tak to jak?
        ja mam póki co tęzyczkę..............a łykam super magnezy- chelaty iz b6 od 3 lat regularnie....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka