Dodaj do ulubionych

Praca jako programista.

26.04.12, 12:08
Witam.
Mam następujące pytanie czy epilepsja stanowi przeszkodę w znalezieniu/podjęciu pracy jako programista? Może są na tym forum osoby w podobnej sytuacji? Moja sytuacja przedstawia się następująco oprócz padaczki cierpię także na porażenie mózgowe, mam wadę serca. Na padaczkę leczę się ok. 7 lat, ataki pojawiają się dosyć często mimo że biorę leki (co najmniej 2 lub 3 razy w tygodniu). Czytałem dużo na temat jednakże większość osób wypowiada się, że pracuje raczej jako pracownicy fizyczni (do czego chyba ja się nie nadaje). Czy padaczka ma znaczenie przy staraniu się o pracę? Czy osoby chore są często dyskryminowane? Dodam, że jestem jeszcze studentem, ale chciałbym już teraz się czymś zająć.
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • k.wita Re: Praca jako programista. 26.04.12, 13:27
      Hej:)Jaki kierunek studiujesz?
      Moj maz jest grafikiem komputerowym, obracamy sie tez w srodowisku informatycznym. 100 % naszych znajomych, (w tym moj maz) maja wlasne firmy. I stad wiem, ze dobrzy PROGRAMISCI sa na wage zlota. Moj maz ma 2 sprawdzonych programistow, ktorzy mieszkaja w Polsce. Odleglosc w tym przypadku nie ma znaczenia. Wiec jakas praca na umowe-zlecenie, czy tam umowe o dzielo, jak najbardziej:)

<Dojrzałość polega między innymi na tym, że przestajemy czekać na cudzą akceptację naszego postępowania i odczuwać lęk przed czyimiś sądami>
    • ak-69 Re: Praca jako programista. 26.04.12, 13:51
      Wygląda na to, że jesteś w niemal identycznej sytuacji jak ja. Kończę teraz zaocznie 2 rok informatyki. Moją jedyną pracą z prawdziwego zdarzenia do tej pory był 3-miesięczny staż na dziale HelpDesk firmy LPP, czyli na pewno jeszcze nie programisty. Dostałem się na niego nie z wolnego rynku, lecz po 2 miesiecznym szkoleniu "Gotowi na sukces" przygotowyjacym niepełnosprawnych do wejścia na wolny rynek pracy. Nie mówię o jakiś drobnych zleceniach, umów o dzieło, bo nie mam na nie nawet formalnego potwierdzenia. Ważne było dorobienie do renty, a jak dopominałbym się czegoś nawet bym nic nie dostał. Od pewnego czasu wysyłam CV na różne oferty, zwłaszcza ostatnio, ale nie dostałem jeszcze żadnej odpowiedzi nawet jak nie piszę o niepełnosprawności. Zacząłem chodzić ostatnio na wszelkie możliwe targi pracy. W Sopocie na Uniwersytecie, w Gdyni na targach pracy dla niepełnosprawnych i w tym tygodniu na Politechnice Gdańskiej. Te ostatnie 2-dniowe były bardzo dobre. Można było znaleźć dużo ofert związanych z informatyką, ale głównie praktyki, rzadziej staże. Jak się nie ma dostępu do pracodawców radzę zarejestrować się np. na strony jobrapido.pl i pracuj.pl . Można pocztą dostać dużo ofert. Na tych targach chcieli głównie studentów ostatnich lat i jeszcze najlepiej już z doświadczeniem zawodowym. W więcej niż kilku miejscach dostałem formularze do wypełnienia, zostawiłem cv, ale czy coś z tego będzie nie wiem. I ciekawe jak zareagują na ewentualnej rozmowie jak usłysza słowo "padaczka". Jak podszedłem przy jednym ze stoisk do doradców ze strony Pracuj, mówili że o niepełnosprawności mozna mówić pracodawcy, bo ma on wymierne finansowe korzyści z zatrudnienia niepełnosprawnych. Ale jak podałem nazwę choroby wpadli w zakłopotanie i odesłali na porady z ich strony ....
    • flower1606 Re: Praca jako programista. 26.04.12, 15:23
      Obecnie jestem studentem I roku studiów stacjonarnych. Moje obawy są głównie związane z tym, że mam sporo ataków, co mogłoby utrudnić mi pracę w trybie stacjonarnym. Jak na razie nie mam jeszcze żadnego doświadczenia, ponieważ nauka i intensywne leczenie, szpital, karetka itd. trochę pokrzyżowały mi plany.
    • ak-69 Re: Praca jako programista. 26.04.12, 18:18
      Przede wszystkim nie poddawaj się chorobie niezależnie od jej poziomu. Jeśli jest i w przyszłości będzie to możliwe, nie przerywaj nauki nawet jak stan zdrowia się pogorszy. Chyba, że rzeczywiście uniemożliwi naukę. 20 lat temu przerwałem studia matematyczne na 2 roku raczej nie przez same ataki lecz przez uraz może nie psychiczny, ale na pewno psychologiczny wywołany chorobą. Aby wznowić naukę potrzebowałem kilkanaście lat. Lepiej późno niż wcale. Ale o takiej sytuacji w jakiej teraz jesteś mogę jedynie marzyć. Nie było kogo sie poradzić jak na tym forum, bo nawet komputerów osobistych w domach nie było, a o internecie nie ma co wspominać.
    • lanefretete Re: Praca jako programista. 26.04.12, 21:06
      Ja wiem z doświadczenia, że lepiej nie informować, że choruje się na padaczkę... niestety, społeczeństwo nie potrafi sobie z tym radzić.
      Zapamiętała mi się pewna złota rada, mianowicie: orzeczenie o niepełnosprawności schowaj sobie głęboko do szuflady i o chorobie nie mów nikomu, kto nie powinien o niej wiedzieć...Tego się trzymam...
      Gdy cię zatrudniają na programistę, wysyłają cię, na badania do lekarza pracy, biorą krew, mocz,sprawdzają czy masz zespół cieśni nadgarstka, robią wywiad typu, czy byłeś kiedykolwiek w szpitalu i jeśli tak to dlaczego...
      • flower1606 Re: Praca jako programista. 26.04.12, 21:45
        W takim razie nie bardzo mnie pocieszyliście :( W moim przypadku raczej trudno będzie ukryć chorobę (oczywiście mogę się nie przyznać i pewnie też tak zrobię), ponieważ ataki mam dosyć często - są to napady uogólnione z pełną utratą przytomności. Bardzo mi zależy aby skończyć te studia i znaleźć pracę jako programista - to pozwoliło by mi na większą niezależność. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia z padaczką w branż IT to bardzo proszę o kolejne rady. Dziękuję także serdecznie za odpowiedzi już udzielone i pozdrawiam.
        • k.wita Re: Praca jako programista. 27.04.12, 13:20
          Ja mysle tak. Narazie sie martw na przyszlosc. Najwazniejsze to skonczyc studia. Jesli mozesz dorabiaj sobie jakos, a przy okazji poszerzysz swoje portfolio :) Moze cos sie zmieni pozytywnie z twoim zdrowiem za 3 lata jak skonczysz studia, wiec glowa do gory!:) Poza tym, mozesz pracowac zdalnie przez internet.
          Nie mozesz, juz teraz zakladac, ze nikt cie nie przyjmie do pracy.
          Powodzenia.
    • gumiis1230 Re: Praca jako programista. 10.05.12, 23:40
      Moim zdaniem jako programista możesz spokojnie pracować o ile masz dobrą pamięć i koncentrację. Szczerze mówiąc epilepsja bardzo ogranicza pracę w wielu zawodach.
      chorzynaepilepsje.blogspot.com/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka