Dodaj do ulubionych

Brak snu przed badaniem EEG

03.02.06, 21:12
Czy spotkaliście się z zaleceniem lekarza by dziecko /7 lat/ nie spało w noc
poprzedzającą badanie. Wydaje mi się, iż nie dam rady go powstrzymywać od
snu. Mam nim trzepać jak mi zaśnie??? a nawet jeśli mu nie pozwolę mu zasnąć
w nocy to w samochodzie jak będziemy jechac na badanie padnie. Czy naprawde
ma całą noc nie spać. Może wystarczy niedospanie, by podczas badania mały był
senny? Mieliście takie zalecenia? Jeśli tak to może znacie jakieś sposoby jak
nie dac dziecku zasnąc ani na chwilę podczas nocy i rano aż do badania, bo ja
niestety nie znam.
Obserwuj wątek
    • o_ll_a Re: Brak snu przed badaniem EEG 03.02.06, 22:21
      ?????

pierwszy raz słyszę!
      odwrotnie. Przy badaniu EEG należy być wyspanym, zrelaksowanym, za każdym razem
      miałam to powtarzane kiedy zarejestrowałam się na badanie EEG
      Jestem zszokowana Twoja wypowiedzią.
      Poza tym w trakcie badania kobieta kilka razy zwraca uwagę , aby nie zasnąć!
      Tym bardziej dziecko, nie wytrzyma.
      Zadzwoń, zapytaj jeszcze raz .

Pozdrawiam
      • very_martini Re: Brak snu przed badaniem EEG 04.02.06, 10:35
        > odwrotnie. Przy badaniu EEG należy być wyspanym, zrelaksowanym, za każdym razem
        >
        > miałam to powtarzane kiedy zarejestrowałam się na badanie EEG

I właśnie dlatego śmiem twierdzić, że takie badanie może nie być miarodajne.
        Jeśli ktoś nigdy nie dosypia, jest zmęczony i zestresowany, to nalezy go badać w
        takim właśnie stanie, żeby to miało ręce i nogi. Tak zresztą było w moim przypadku.

16%VOL
        22%VAT

--
        takie tam... forum homeopatia
        • frida26 Re: Brak snu przed badaniem EEG 04.02.06, 16:38
          Ja miałam takie badanie. Jest to normalne zalecenie:)Ale dziecko chyba nie
          wytrzyma , mi było ciężko.
    • o_ll_a Re: Brak snu przed badaniem EEG 03.02.06, 22:31
      a jednak są takie badanie...zwracam honor:-)

po prostu nie spotkałam się z takowymi...przeczytaj

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16674&w=35555077&a=35555077
      mój siedmiotysięcznik
      • jrychtik Re: Brak snu przed badaniem EEG 04.02.06, 08:30
        EEG po nocy bezsennej jest rzeczą normalną i chyba niezbędna przy diagnozowaniu
        epi. Nie ma sie co martwić. Dobrze będzie.
        • very_martini Re: Brak snu przed badaniem EEG 04.02.06, 10:33
          > EEG po nocy bezsennej jest rzeczą normalną i chyba niezbędna przy diagnozowaniu
          >
          > epi.

Potwierdzam, sama zaliczyłam dwa. Nazywa się to "prowokacja bezsenną nocą" i
          robi między innymi po to, żeby sprawdzić, jak brak snu wpływa na czynności
          napadowe. Życzę powodzenia w utrzymaniu malucha w czuwaniu całą noc;)

16%VOL
          22%VAT

--
          takie tam... forum homeopatia
          • kz3 Re: Brak snu przed badaniem EEG 04.02.06, 10:46
            sarózne rodzaje zalecen przy badaniach eeg spokojnie, zycze powodzenia w
            powstrzymywaniu synka od snu,ale potrzasanie chyba nie bedzie najlepsze:)
    • jimmi11 Re: Brak snu przed badaniem EEG 04.02.06, 12:28
      Czy z waszego doświadczenia można wywnioskowac iż wystarczy aby dziecko było
      senne czyli np. obudzic go dużo wcześniej albo późno go położyć. Chodzi mi o
      to czy musi naprawe nie spac całą noc czy wystarczy jak np. będzie śpiący i
      zaśnie na badaniu.
    • a50 Re: Brak snu przed badaniem EEG 04.02.06, 21:10
      Mój syn miał robione eeg po bezsennej nocy. Był nieco starszy, może więc
      byłołatwiej.Żeby badanie było miarodajne trzeba przetrzymać całą
      noc.Oglądaliśmy TV,czytałam mu,rozmawialiśmy,bawiłam się z nim, graliśmy ew
      karty.Nie jest łatwo,ale do wykonania. Na badanie jechałam z nim sama, nie
      usnął, ale cały czas rozmawialiśmy, śpiewałam( niestetynie mam głosu i chyba
      dlatego nie zasnął).Powodzenia, bo nie jest łatwo.
      • zaniepominajka Re: Brak snu przed badaniem EEG 05.02.06, 18:34
        ja wlasnie jestem w szpitalu i miałam jedna bezsenna noc przed eeg...
        siedziałam na korytarzu i próbowałam sie czyms zając ale niestet nie bardzo mi
        wychodziło:P czytałam chodziłam sluchałam muzyki az wreszcie mi sie zimno
        zrobiło i poszłam na sale pod kolderke i zasnełam... jednak nie na długo
        booo... przybiegła do mnie pielegniarka i mnie obudziła... niewiedzac kiedy
        znalazłam sie na korytarzu:P czytałam poszłam pod prysznic... ehh było naprawde
        trudno ale na eeg zasnełam i o to własnie chodziło:) bedzie trudno ale jesli
        chcecie wiedziec i byc pewni co do wynikow moze warto?! zycze wytrwałosci:) i
        dobrych wynikow:)
        • jrychtik Re: Brak snu przed badaniem EEG 05.02.06, 20:47
          Moje badanie EEG po nocy bezsennej wspominam z lekkim uśmiechem (teraz,
          wcześniej nie było mi do śmiechu). Całą noc miałam spędzic w szpitalu a rano
          miałam mieć EEG po nieprzespanej nocy. Niestety kiedy woeczorem weszłam na
          oddział okazało się, że nie ma dla mnie łóżka. Pielęgniarki wpuściły mnie do
          tzw. jadalni, dały mi fotel zapaliły światło i kazały czekać do rana. Wzięłam
          ze sobą książkę, ale noc okazała sie zbyt długa... po kilku godzinach nie
          miałam co czytać. Łaziłam po oddziale. Słychać było pochrapywania ludzi...
          nawet pielegniarki i lekarz dyzurny spali. Czułam sie strasznie i odliczałam
          godziny do rana, do 6...
          Kiedy szpital na nowo ożył ja ledwo juz trzymałam się na nogach. Lekarz
          poprosił mnie do sali z elektroencefalografem i... kazał mi wypić pół szklanki
          wódki. Nikt wcześniej nie uprzedził mnie, ze badanie będzie wykonywane po
          stymulacji alkoholowej. Z racji tego, że piję wszystko poza wódką - narąbałam
          się. Byłam pijana do tego stopnia, że lekarz kazał mi iść do toalety i
          zwymiotować. :)
          Cały dzień dochodziłam do siebie. Teraz jednak wiem, że alkohol u mnie napadu
          nie wywoła...:)
          • dorotka1olka Re: Brak snu przed badaniem EEG 10.02.06, 22:18
            tak właśnie się robi. Przeszłam to pod koniec stycznia z 5 letnią córką.
            Pobudka była o północy a badanie o 17 30. W nocy nawet było ok pojechaliśmy do
            sklepu na rynek i telewizorek. Pózniej mała do przedszkola a ja do pracy.
            Niestety Ola usnęła z głową w talerzu zupy. Pani do mnie zadzwoniła że już nie
            mogą jej utrzymac. Była tak zmęczona że na badaniu dostała wściekłej histerii i
            usnęła dopier ok 20

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka