19.07.06, 15:51
witam wszytskich mój brat tez miał około 4 napadów obecnie berze tegretol w
zwiekszonej dawce z początku było to chyba 400 teraz ma 600 i na głowie
pojawiły się u niego takie czerwone plamy i jakby łupiez na nich czy to moze
miec jakis związek ze zwiększeniem dawki leku? jeszcze mam jedno pytanie czy
moga występowac takie jakby utraty przytomnosci chwiolowe ze dopiero po
głośniejszej mowie ewentualnie szturchnięciu odzyskuje jakby swiadomośc bo
nie wiem czy to tez są jakies objawy? dziekuje
Obserwuj wątek
    • vanille212 Re: siostra 19.07.06, 22:55
      czy ktos zna odpowiedz? :)
    • agakoziorowska Re: siostra 20.07.06, 07:29
      Tegretol moze powodowac niedobór kwasu foliowego, często występują po nim
      również alergiczne odczyny skórne i pokrzywka. Byc moze u Twojego brata tak to
      sie objawia. Jesli jest to dokuczliwe moze isc do lekarza i omowic zmiane leku?
      a jesli chodzi o te chwilowe "wyłaczenia" to mnie to podpada pod napady typu
      nieswiadomości. Jesli wcześniej Twój brat miał napady duże z aurą to byc moze to
      tez jest jakby resztka napadow ktore zablokowaly leki (piszę dosc ogolnie), ale
      poniewaz zbyt malo napisalas trudno cokolwiek wnioskowac. Moze to po prostu
      skutek uboczny działania samego leku. Tez sie moze zdarzyc. Czy nie lepiej
      spytac o to lekarza?
      • vanille212 Re: siostra 20.07.06, 08:20
        hej brat juz był u lekaza i właśnie przez te plamki na głowie lekarz
        zasugerował zmniejszenie dawki wcześniej brał jeszcze mniej i przez 3 lata nie
        miał napadów po odstawieniu miał jeden i po wszystkich badaniach( w których
        nie było zadnych nieprawidłowosci) ponownie przepisali tegretol a o co chodzi z
        ta aurą czy to mozna jakos przewidziec kiedy bedzie napad a moze ta aurą jest
        włąsnie takie zagapaienie sie? prosze o jakies info bo bardzo sie tego
        wszytskiego wystraszyłam thnx
        • mirella67 Re: siostra 20.07.06, 11:22
          Aura to stan zapowiadający atak i u kazdego objawia się inaczej (był gdzieś
          wątek o tym). Napady nieświadomości, to po prostu inny rodzaj napadów. Jeśli po
          nich następowałby duży atak, to rzeczywiście można to potraktowac jako aurę.
          Tylko lekarz może zadecydować, czy na przykład nie dołożyć jeszcze innego leku,
          którzy zablokuje te mniejsze napady, tzw absencje. Może skonsultujcie się
          jeszcze z innym epileptologiem. Czasami u osób chorych badania są jak
          najbardziej prawidłowe, a mimo to ataki występują. Najważniejsze to dobrać
          odpowiednią dawkę leku, dającego jak najmniej ubocznych skutków.
          • vanille212 Re: siostra 20.07.06, 12:26
            dziękuje za odpowiedz bo w sumie nigdy po zagapieniu sie nie miał ataku 1
            zdarzył sie w nocy wiec ciezko powiedziec co bylo przed inne tez w domu ale
            nikt nie widzial jak doszło ale najdziwniejsze jest to ze kazdy byl inny 1 raz
            szczekoscisk i oddanie moczu nastepny byl krotki z drgawkami pozniej w nocy bez
            drgawek szczękoscisk i wyprostowane rece do góry i taki krzyk jakby z głębi nie
            wiem jak dokładniej opisac no i wszystkie badania oki
            • 17amelia17 Re: siostra 24.07.06, 14:59
              hej! te utraty świadomości to male napady ja mialam je kiedys po kilka razy
              dziennie i nie następują po nich duże napady. musi o nich wiedziec lekarz.
              • lysonka-d Re: siostra 05.01.07, 16:09
                Jakie lekarstwo ci na nie pomogło?
                • aiszo Re: siostra 06.01.07, 20:10
                  Nie wyręczaj lekarza. Żadna nazwa leku Ci nic nie da. Epi to taka choroba, że
                  każdy przypadek jest inny i wymaga indywidualnego leczenia. Jeżeli chodzi o tzw.
                  zagapienia się, to też jest atak epi. Nazywa się fachowo petit mal, w
                  odróżnieniu od tzw. ataku grand mal. Moja córka miała kiedyś (jako dziecko)
                  petit mal, jako dorosła grand mal. Nie wiem, czy te rodzaje ataków występują
                  razem. Nie wiem, czy atak petit mal traktuje się jak aurę przed grand mal. Moje
                  dziecko nigdy nie miało aury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka