jadwiga_r 07.10.06, 21:58 Pytam w imieniu znajomego, czy chorzy na padaczkę mają szansę na otrzymanie renty z ZUS? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kleksa Re: Renta chorobowa 08.10.06, 00:03 Mają szansę tym łatwiejszą jesli epilepsja nie jest wywołana chorobą alkoholową.Wszystko zależy też od rodzaju ataków i ich ilości. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=42669 Odpowiedz Link
grzesp3x Re: Renta chorobowa 10.10.06, 11:10 Cześć! Szansę mają, ale pod warunkiem, że choroba uniemożliwia im pracę w wyuczonym zawodzie (np. prace budowlane, czy zawód kierowca). Ja rentę miałem dopóki mym zawodem był mont. inst. sanitarnych i nie mogłem go wykonywać. Kiedy zrobiłem liceum zaoczne, potem policealną na technika ekonomistę ze specjalizacją finanse i rachunkowość, okazło się, że w tym zawodzie mogę pracować, więc (mimo braku poprawy stanu zdrowia) renta już mi się nie należy i odebrali mi ją... Przynajmniej tak jest w ZUSie w Zielonej Górze. Dodam, że pracy w tym zawodzie oczywiście nie mam. Im do odebrania renty wystarczy dyplom, a nie poprawa zdrowia. Sam nie wiem, czy nie będę żałował zdobycia nowego zawodu... Ale podkreślam. Szanse są. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
jadwiga_r Re: Renta chorobowa 10.10.06, 22:38 Dziękuje serdecznie za odpowedzi. Pozdrawiam Jadwiga Odpowiedz Link