abeliza88 19.10.08, 20:25 Witam! Czy ktoś bierze Orfiril long? Napiszcie co sądzicie o tym leku. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoga30 Re: Orfiril long 20.10.08, 10:54 A jakie bierzesz dawki? w tabletce czy te "sypane kulki"- je należy brać wymieszane z budyniem lub jakimś serkiem. Ja mam dystans do wszystkich leków. Jak mi zamieniła leki i od razu dużą dawkę to i tak biorę mniejszą dawkę. Bo mi żadne leki nie pomagaja , a nie chce sie truć na darmo. Miłego dnia ! Odpowiedz Link
abeliza88 Re: Orfiril long 20.10.08, 14:56 Ja biorę te "sypane kulki", 1000mg czyli jedną taką saszetkę raz dziennie. Wypróbowałam już kilka metod brania tego,ale najbardziej mi odpowiada po prostu popijanie wodą, tak jak na ulotce pisali. Co prawda trzeba wsypać to świństwo daleko do gardła....ble! Ja biorę taką dawkę jaką kazał mi lekarz i nie mam na razie napadów. Tobie też tego życze!:) Odpowiedz Link
jagandra Re: Orfiril long 20.10.08, 19:25 Moja córka bierze ten lek (ma niecałe 5 lat). Połyka kulki popijając je wodą. Wydaje mi się, że odkąd je bierze, potrzebuje trochę więcej snu, ma też odrobinę podwyższone próby wątrobowe, ale według neurolożki to jeszcze nic alarmującego. Nie ma napadów, odkąd się leczy. Odpowiedz Link
abeliza88 Re: Orfiril long 21.10.08, 13:31 Mi też się wydaje, że jestem bardziej senna. Właściwie to codziennie chce mi się spać w ciągu dnia. I jestem jakaś taka zapominalska, roztrzepana...kiedyś chyba taka nie byłam. A jeżeli chodzi o próby wątrobowe, to trzeba mieć na to jakieś skierowanie? I od kogo? Odpowiedz Link
jagandra Re: Orfiril long 21.10.08, 15:28 A jeżeli chodzi o próby wątrobowe, to trzeba mieć na to jakieś > skierowanie? I od kogo? Wystarczy od lekarza rodzinnego. Odpowiedz Link
yoga30 Re: Orfiril long 22.10.08, 09:06 Ja robie takie badania co roku. Mam takie postanowienie, regularnie kontrolne badania na morfologie z tymi próbkami wątrobowymi, mocz. Mówie to konkretnie do rodzinnego i daje bo nie ma wyjścia. Każdy pacjent powinien co roku sobie je robić za darmo. Odpowiedz Link
jagandra Re: Orfiril long 22.10.08, 09:21 Moja ma zalecenie, by robić co 3 miesiące, ale może dlatego, że to dziecko. Odpowiedz Link
oazowiczka2 Re: Orfiril long 30.10.08, 21:16 ja biorę ten lek w "kuleczkach" tak jak inni napisali połykam i popijam wodą, lek działa na mnie średnio, ale odkąd mam zwiększoną dawkę to ataki pojawiają się raz na 3 tygodnie. Próby wątrobowe mam ok, ale szaleje mi stężenie. Ja też robię raz na 3 miesiące, a ostatnio robiłam co 2 tygodnie. Odpowiedz Link