Dodaj do ulubionych

dziedziczenie

31.03.09, 16:06
mam takie pytanie do Was bo kazdy mi inaczej mowi i juz sam nie wiem:
jak to jest z dziedziczeniem epi? jakie jest ryzyko że dziecko będzie miało
epi jeśli ojciec jest chory, a jakie gdy matka? Bo słyszałem ze jest duze i o
wiele większe gdy ojciec jest chory a że mniejsze jak matka...i juz sam nie
wiem <bezradny>,,,moze ktoś wie?
Obserwuj wątek
    • ania_1609 Re: dziedziczenie 31.03.09, 16:17
      Padaczka nie jest chorobą dziedziczną.
      • joatewka Re: dziedziczenie 03.08.17, 10:44
        A właśnie ,że jest ,tzn może być .Choruje od ponad 20 lat ,można powiedzieć ,że miewam mało ataków ,bo jeden na 2,3 lata i tylko rano po przebudzeniu i tak bez zmian od 20 lat.Urodziłam syna 10 lat temu ,ciąża przebiegła idealnie ,bez napadów ,leki zostały ograniczone do minimum ,brałam tylko lamitrin w małej dawce ,bo podobno to najlepszy lek dla ciężarnych .Syn urodził się zdrowy ,ale w wieku 1,5 roku dostał pierwszych drgawek .Początkowo gorączkowych ,które później przerodzily się w padaczkę leczoną farmakologicznie .Oprócz tego syn ma ADHD i stwierdzone upośledzenie w stopniu lekkim .Łudziłam się ,że będę miała zdrowe dziecko ,a miałam pecha ,że znalazłam się w małym procencie ,których dzieci rodzą się chore .Radzę zastanowić się przyszłym mamom nad ciąża ,bo zawsze istnieje ryzyko ,że dziecko będzie chore .Mam też chora koleżankę ,która ma swoje dzieci ,jedno chore na głęboki autyzm ,drugie zdrowe więc jak widać jest to loteria ,tylko czy warto ryzykować?
    • ania_1609 Re: dziedziczenie 31.03.09, 16:20
      Ps. Gdzie słyszałeś te teorie, podaj koniecznie źródło, bo aż sobie
      usiadłam, jak przeczytałam.
      • omen_1990 Re: dziedziczenie 31.03.09, 16:32
        no własnie te teorie powiedziała mi pewna moja znajoma...i tez w efekcie mało
        nie usiadłem jak o tym usłyszałem...dlatego juz tutaj sie pytam bo mówie juz sam
        nie wiem. a źródło fakt = niewiarygodne chyba troche;) poczekajmy az inni sie
        wypowiedza;)
    • ania_1609 Re: dziedziczenie 31.03.09, 16:53
      wejdz sobie na jakikolwiek portal poswiecony padaczce i poczytaj.
      tamte informacje sa sprawdzone i pewne. ja nie napisze, co
      poniektórzy moi znajomi mysla o mojej chorobie. :-) sorry za błedy
      ale 1 reka pisze.
      • omen_1990 Re: dziedziczenie 31.03.09, 16:55
        okey;))
        niektórzy mają błędne wyobrazenie o tej chorobie fakt..
        • misiakowalska Re: dziedziczenie 31.03.09, 18:16
          padaczka w zadnym wypadku nie jest choroba dziedziczna.och ludzie ludzie, jakie
          Wam rzeczy przychodza do glowy??????:):):):):)pozdrawiam
          • yoga30 Re: dziedziczenie 31.03.09, 20:47
            Ja także nie wierzę w żadne geny co do naszej Epi. Od dawna
            słyszałam, od lekarzy że tak sądzą. Napewno się niezmieniło. Niech
            tak zostanie i w naszych myślach, to za duży stres.
    • i-l-o-n-a Re: dziedziczenie 01.04.09, 08:48
      co do dziedziczenia, w ktore tez nie wierze ( aczkolwiek slyszalam ze mozna
      dziedziczyc predyspozycje do chorob neurologicznych) to calkowiecie przypadkiem
      natknelam sie na taki artylul -cytuje fragment:

Przyczyny powstawania padaczki są różne. Podłożem dla jej rozwoju mogą być urazy
      lub choroby mózgu, występujące w różnych okresach życia człowieka. Czynniki
      mające wpływ na powstanie tego zespołu chorobowego bywają dziedziczone, mogą
      działać w okresie życia płodowego, w trakcie porodu, a także po urodzeniu się
      dziecka.

www.doz.pl/czytelnia/a211-Z_padaczka_mozna_zyc_normalnie
      nie wiem tylko jakie kwalifikacje ma autor :)

• jagandra Re: dziedziczenie 01.04.09, 11:22
      Gdy moja córka zachorowała na padaczkę, przeczytałam (no, przejrzałam ;)) 3 książki na ten temat i w dwóch z nich napisano, że skłonność do padaczki prawdopodobnie jest dziedziczna. Dotyczy to tzw. padaczek samoistnych, czyli takich, w których przyczyna pojawienia się jest nieznana (wykluczone są urazy mózgu, guzy, niedotlenienie itp.). W nielicznych przypadkach są znane geny odpowiedzialne za dziedziczenie padaczki, w większości przypadków nie są znane, ale zdaniem autorów tych książek, w przyszłości zostanę prawdopodobnie odkryte.
      Jeśli chodzi o mnie, to czytając o padaczce doszłam do tego, że bardzo nie lubię niektórych typowych bodźców wywołujących napady (migające światła, chaotyczne wzory geometryczne, trzęsący się obraz). Powiedziałam o tym mamie i okazało się, że ona tak samo. No i neurolożka potwierdziła moje przypuszczenia, że u nas to dziedziczna skłonność (choć ani ja ani mama nie chorujemy na padaczkę). Żeby tego było mało, ostatnio jeszcze teściowa dostała padaczkę - ale czy to ma też jakiś związek, to już tego nie wiem.
      Książki:
      Appleton Richard & Gibbs John: "Padaczka u dzieci i młodzieży."
      P. E. M. Smith, S. J. Wallace: "Padaczka. Kliniczny przewodnik."
      Ale słuchajcie - dziedziczy się na ogół skłoność, tak to rozumiem, więc nie jest powiedziane, że dziecko zachoruje, no a nawet tej skłoności może nie odziedziczyć.
    • misiakowalska Re: dziedziczenie 01.04.09, 12:07
      Choruje na padaczke od wielu lat, bylam u wielu specjalistow.moja padaczka
      nalezy do grupy o podlozu niewyjasnionym.kazdy lekarz u ktorego bylam na moje
      pytanie czy padaczka jest choroba dziecziczna- - odpowiadal, ze nie!!!. Mozna
      dziedziczyc predyspozycje do napadow padaczkowych, typu reakcja na swiatlo
      migajace. Ale trzeba zauwazyc, ze u wiekszosci ludzi na migace swiatlo wystepuje
      rekacja "zawroty glowy".
      Ja nie martwilam sie dziedzicznoscia padaczki, tzn, ze ewentualnie moje dzieci
      beda na nia chorowac, zawsze obawiam sie natomiast sutkow ubocznych barnia
      przeze mnie lekow.pozdrawiam

U mnie w rodzinie nikt nigdy na padaczke nie chorowal.
    • ak-69 Re: dziedziczenie 01.04.09, 16:42
      Ja choruję od 20 roku życia, czyli już kilkanaście lat. Jest to tzw.
      padaczka samoistna (żadnych guzów na mózgu, urazów głowy itd.). Nie
      wiem, czy nie odziedziczyłem tego po ojcu. On nie choruje, ale córka
      jego brata już tak.
      • dmuchawcelatawce Re: dziedziczenie 03.04.09, 00:56
        Niestety w niektorych przypadkach padaczka moze byc dziedziczna.
        Lekarze o tym wiedza. Nie wiem w jakich przypadkach, ale znam osobe,
        ktora byla poddana badaniom genetycznym w kierunku dziedziczenia
        padaczki (na szczescie z negatywnym rezultatem).
        Gdyby padaczka nie byla w zadnym wypadku dziedziczna to lekarz nigdy
        by sie nie zgodzil na wykonanie takich badan i nikt by takich badan
        nie wykonal.
        • izu-c-hna Re: dziedziczenie 05.04.09, 16:57
          Będąc u trzech neurologów każdy z nich zapytał mnie czy w rodzinie chorował ktoś
          na padaczkę związane było to właśnie z dziedziczeniem choroby
    • karinka421 Re: dziedziczenie 08.07.17, 16:02
      Moja koleżanka choruje na epilepsję, jej trzy córki również. Przypadek? I co za różnica czy dziedziczona jest choroba czy skłonność do niej ( tylko w prawdopodobieństwie zachorowania a nie czy się zachoruje bądź nie)
    • epi6 Re: dziedziczenie 20.09.17, 11:28
      Nie ma czegoś takiego jak dziedziczenie padaczki, dziedziczy się skłonność. To tak jak z rakiem, jeżeli w Twojej rodzinie matka, babcia, dziadek i połowa rodziny poumierała na raka to i Ty masz większe prawdopodobieństwo zachorowania czy zejścia na raczka... z tą chorobą jest tak samo. Padaczka generalnie ma to do siebie że ujawnia się najczęściej w trzech okresach życia, niemowlęcym, okresie dojrzewania oraz starczym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka