tamsin Re: Wielkanoc kulinarnie 28.03.11, 22:03 przestraszylas mnie, bo myslalam ze wielkanoc jest wczesnie w tym roku, no ale sprawdzilam i ma jeszcze czas na menu Ja mam ochote zamiast tradycyjnej szynki na pieczona kaczke, polana sosem malinowym, ale kaczki sa male i przy gosciach musialabym ze trzy upiec, wiec moze oporcz malej szynki upieke jedna kaczuche. Do tej pieczony winter/butternut squash (nie ma tlumacznie na pl na wikipedii!!), zielona fasola, mloda marchewka z koprem i tyle. Pochwal sie Syswia swoimi przepisami, licze na nowe pomysly! Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: Wielkanoc kulinarnie 29.03.11, 06:14 >>>butternut squash (nie ma tlumacznie na pl na wikipedii!!) Jest Kliknij w lacinska nazwe - Cucurbita moschata - i wyjdzie ci dynia pizmowa. monikucha.wordpress.com/2009/07/22/dynia-pizmowa-czyli-wszystko-co-musisz-wiedziec-o-butternut-squash/ Odpowiedz Link
tamsin Re: Wielkanoc kulinarnie 29.03.11, 16:57 dzieki. zastanawiam sie, czemu nie dynia pizmakowa, bo te zwierzatko to dobrze znam (plywa u nas w parku), nawet go nazywamy pieszczotliwie "Mr. Rat". jezeli ktos tego jeszcze nie probowal (nie wiem czy jest popularne w EU) to zachecam bo bardzo smaczne, a i swietna alternatywa np. do ziemniaka. Odpowiedz Link
greentea2 Re: Wielkanoc kulinarnie 29.03.11, 18:34 Tamsin, a ja o Tobie i jedzeinu dzisiaj sobie myslalam Nie pamietam gdzie mieszkasz w US, a ciekawa jestem. Pozniej myslalam jak trudno jest kupic dobre jedzenie u Was. Mialam okazje ugotowac dwa obiady na amerykanskich produktach i mialam troche problemow Za dobrym chlebem tez chyba trzeba sie nabiegac. Czy moze sie myle? Odpowiedz Link
tamsin Re: Wielkanoc kulinarnie 29.03.11, 21:18 Milo mi, ze pomietasz o mnie i jedzeniu Gustem i smakiem nie roznie sie od urodzonego tutaj i nie odmowilabym nigdy zaproszenia na clam bake Mieszkam w New England (Boston), i jem, gotuje jak reszta co to tutaj sie nazjezdzala z Irlandii, Wloch, Anglii, Portugalii, etc; bo to lubie, a i nawet odwaze sie i powiem, ze wole np. portugalskie bulki od kajzerek, czy peking ravioli od pierogow. Kazdy region w USA bedzie sie czyms roznil, podobnie jak upodobanie do potraw, wiec tak naprawde to nie jestem pewna co moze byc tak typowo amerykanskie, moze steak? ale ja tego nie jadam, chyba ze to tuna steak . Jemy czasami polskie wedliny/chleb ale nie tak czesto, (M. lubi zjesc cos "niemieckiego" od czasu do czasu", haha ja bardziej gustuje w tym co mam w sklepie obok: swieze, pachnace, niekonserwowane, no jednym slowem co da sie zjesc A tutaj z mojego sklepu przyklady potraw ze zdjeciem: www.wholefoodsmarket.com/recipes/ moze ten sklep jest znany w EU? moj ma lokalne, swieze produkty w duzym wyborze. Odpowiedz Link
greentea2 Re: Wielkanoc kulinarnie 29.03.11, 22:34 Ja sie zaopatrzylam w takim lokalnym sklepie spozywczym i niektore rzeczy byly troche szokujace Parmezan o smaku mleka w proszku na przyklad. Ale w restauracjach jedzenie jest w porzadku wiec na pewno mozna kupic dobre produkty, ceny sa pewnie sporo wyzsze, ale to jak wszedzie. Objadalam sie stekami i burgerami przeroznymi, ale to akurat uwielbiam Podam linka znajomym, widze, ze w UK tez ten sklep jest. Jak wroce kiedys to sprobuje. Odpowiedz Link
tamsin Re: Wielkanoc kulinarnie 30.03.11, 00:42 greentea2 napisała: > Ja sie zaopatrzylam w takim lokalnym sklepie spozywczym i niektore rzeczy byly > troche szokujace Parmezan o smaku mleka w proszku na przyklad. Chyba wiem o ktorym mowisz, Kraft w zielonym pudelku!. To nie jest prawdziwy parmesan, nawet myslam ze podrob w EU nie mozna sprzedawac pod nazwa parmesan (u nas mozna!) i Kraf swoje podroby na europejski rynek jakos inaczej nazywa. Odpowiedz Link
monhann2 Re: Wielkanoc kulinarnie 30.03.11, 15:15 Greentea, a Ty w Stanach teraz jestes, czy ja czegos nie doczytalam? Jesli chodzi o jakosc chleba w Stanach, to nie wiem jak jest u Tamsin ale np na Florydzie za Chiny nie moglam znalezc takiego chleba, jaki lubie i jaki sie dostepny wszedzie w Kanadzie (tzn z maki orkiszowej - spelt, na zakwasie) Ale ogolnie to wieksza tam roznorodnosc artykulow spozywczych w porownaniu z Kanada, tylko tego chleba nie moglam znalezc Odpowiedz Link
greentea2 Re: Wielkanoc kulinarnie 30.03.11, 15:32 Nie jestem, bylam w ubieglym roku i teraz w marcu w NY i chce tam mieszkac teraz U nas tez specjalnie nie ma chleba na zakwasie, ale mozna znalezc bardzo dobry. Nie jestem pewna, ale chyba w niekotrych krajach nie wolno produkowac chleba na zakwasie. Odpowiedz Link
tamsin Re: Wielkanoc kulinarnie 30.03.11, 15:48 Monhann, ja cie chyba wywolalam, bo jak wczoraj sie rozpisalam o tym steaku, zastanowilam sie jaka narodowa potrawe ma Kanada, przeciez to tez zlepek wszystkich narodowosci? jakbym chciala cos ugotowac po kanadyjsku to jedynie moose (los) mi staje przed oczyma w takim czerwonym mundurku Odpowiedz Link
monhann2 Re: Wielkanoc kulinarnie 30.03.11, 18:52 No zlepek Tamsin jakich malo))) Tu sie wszystko je Jesli mialabym wskazac cos najbardziej kanadyjskiego to sama nie wiem? Moze to wstretne poutine czyli takie cos a'la gravy do frytek z dodatkiem sera? Ponoc kanadyjski "wynalazek", za ktorym absolutnie nie przepadam. Losia nie jadlam)))) My tez jemy wszystko co zdrowe i swieze, niezaleznie od pochodzenia (moj ani dzieci nie przepadaja za polska kuchnia wiec po polsku to tylko od swieta sie u mnie w domu je albo jak mam na cos wyjatkowe cisnienie Greentea, no to super, przenoscie sie za wode jak lubisz)) Odpowiedz Link
greentea2 Re: Wielkanoc kulinarnie 30.03.11, 19:11 Nie musi byc za duza wode, za kanalem tez moze byc Szkoda, ze rynek pracy jest taki sobie w USA, bo naprawde chetnie pomieszkalabym w NY, bardzo dobrze sie tam czuje. A dobry chleb tez by sie znalazl Odpowiedz Link
greentea2 Re: Wielkanoc kulinarnie 30.03.11, 15:29 Nie pamietam nazwy, przezroczyste okragle pudelko. U nas tez jest cos takiego w czerwonym opakowaniu co smakuje okropnie, ale prawdziwy lezy obok wiec jest alternatywa Odpowiedz Link
syswia Re: Wielkanoc kulinarnie 30.03.11, 20:07 No pisze, bo chcialam sie odpowiednio wczesnie zainspirowac. U mnie zawsze na swieta albo po polsku, albo hinduszczyzna. Juz mi sie znudzilo. W tym roku zapraszam jakies 15 osob i marzy mi sie menu wiosenne. Moze zupa groszkowa z tartinkami z serem kozim i ziolami, losos faszerowany ryzem szafranowym, mlode ziemniaki z koperkiem, zolta soczewica na sucho, zielone salaty, moze mizeria... musze jeszcze wymyslic jakies danie glowne bezmiesne... moze jakis panir w sosie (uklon w strone starszyzny, ktora bez hinduskiego nie moze - mam takie dwie osoby w rodzinie meza), a na deser rolade cytrynowa. Jakies lekkie przekaski by sie przydaly... moze cos z cykoria, szparagami... sama jeszcze nie wiem. Odpowiedz Link
ma-gutka Re: Wielkanoc kulinarnie 02.04.11, 16:15 z cykoria, najlzejsze jakie znam to "lodeczki" cykorii, mazniete kozim serem( tak z pol lyzeczki) i posypane ziarnami slonecznika, tak do pogryzania Odpowiedz Link