asik25 20.03.05, 03:48 Szukam prostego przepisu na ciasto z jabkami ( niestety nie mam zbyt wielkich zdolnosci do pieczenia) Prosze podzielcie sie ze mna. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
syswia Re: Placek z jabkami 20.03.05, 18:47 ciasto kruche: poltorej szklanki maki, pol szklanki zimnego masla, 2 lyzki cukru, moze byc jakis zapach (ciutke) albo cukier waniliowy, 2 zoltka maslo posiekac nozem, "rozkruszyc" z maka, dodac zoltka, zagniesc gdyby bardzo nie chcialo sie polaczyc dodac lyzke lub dwie lodowato zimnej wody zawinac w folie, wstawic do lodowki w miedzyczasie: obrac kilka jablek kwasnych, pokroic na kawalki, wrzucic do garnka i udusic z kilkoma lyzkami cukru, szczypta cynamonu i gozdzikiem, odparowac ubic piane z bialek na sztywno ciasto wyjac z lodowki, odciac 1/4 te 1/4 wstawic do zamrazarki reszte rozprowadzic cienka warstwa na dnie i bokach okraglej formy (9") podziurkowac widelcem, wstawic do goracego piekarnika 220C i piec do zrumienienia czasem trzeba w miedzyczasie okrywc folia aluminiowa brzegi, zeby sie nie spalily na upieczone ciasto wylozyc jablka, rozprowadzic piane z bialek, na to zetrzec na grubych oczkach na tarce pozostala grudke ciasta z zamrazarki mozna posylac na wierzchu posiekanym orzechami i cukrem krysztalem piec do zrumienienia nie moze sie nie udac moj malz jest od niego uzalezniony Odpowiedz Link
asica74 Re: Placek z jabkami 20.03.05, 21:20 syswia, ja tez dziekuje! moge skopiowac do ksiazki kucharskiej? szkoda, by ten przepis zginal. Asica, dwie prawe rece do pieczenia Odpowiedz Link
syswia Re: Placek z jabkami 24.03.05, 15:10 Ano, nie ma sprawy To przepis mojej Babci. Tylko ona kruche robila inaczej - mniej masla i troche smietany, ale ja lubie bardzo kruche, jak do tart, i od razu nadajace sie do spozycia)) cieple z lodami waniliowymi na ten przyklad. Odpowiedz Link
lucy38 Re: Placek z jabkami 24.03.05, 14:58 a ja robie tak..scieram kostke(250g.)masla.dodaje 1,5 szklanki cukru, 5 zoltek,proszek do pieczenia .dosypuje maki( ok.3 szklanek)tyle aby wyszlo zwiezle ciasto i dosc scisle.dziele na dwie czesci,( jedna wieksza)Wkladam ciasto do zamrazalnika(minimum godz.).Obieram ok.poltorj kilo jablek(np.szarych renet).scieram na tarce w plastry.Prostokatna blache wykladam pergaminem, smaruje cieniutko maslem, scieram wieksza czesc ciasta,posypuje je cynamonem.na to rowno rozkladam starte jablkaposypuje 2-3 layzkami cukru i opruszam cynamonez.Z 5 bialek ubijam piane, dodajac po lyzce cukru(5 lyzek cukru), jezeli mam wisniowy kisiel dodaje go troche dla koloru (2-3 lyzki).rozkladam ta piane na jablkach. na to scieram pozostala, mniejsza czesc ciasta.Wsadzam na ok . 1 godzine do nagrzanego piekarnika(ok.180 stopni)Po upieczeniu posypuje cukrem pudrem po wierzchu...SZYBKI . TANI I BAAAARDZO SMACZNY.. Odpowiedz Link
ampolion Re: Placek z jabkami 24.03.05, 15:40 Simple as apple pie. Kupić spód do paja, przesmażyć jabłka z cukrem i cynamonem (to trochę po polsku), naładować, upiec. Smacznego (to też trochę po polsku). Odpowiedz Link
tamsin Re: Placek z jabkami 24.03.05, 16:39 no tak, a co na wierzch kladziesz na jabklkach?? nic? ja szukam wyprobawanego przepisu na pecan pie, bo do tej pory z trzech roznych probach z trzech roznych przepisow i tak ten sklepowy byl najlepszy!!! Odpowiedz Link
asia.sthm Jablecznik bez paprania. :-)))))) 24.03.05, 18:00 Jest francuski uproszczony przepis: 3 jablka 100 g masla 2 jajka 100 150 g migdalow 1 dl cukru Jablka w kawalkach krotko podgotowac (3 min) w lekko pocytrynionej wodzie, to dla zachowania koloru. Do miksera ( takiego z nozami) wrzucamy migdaly. Bziuknac i umietolic je na pol drobno. Wlac roztopione w mikro maslo. Wlac jajka Dosypac cukier . Bziuknac pare razy az sie umietoli na mase. Jablka ulozyc w posmarowana forme od tarty czyli plytka ma ona byc. Wyciepnac na nie te mase jajeczno migdalowa i lekko wyrownac. Posypac lekko cynamonem i bulka tarta jesli ktos lubi skorupke. Do pieca na 200 st C / 20-30 min. Spozywac na cieplo lub zimno z sosem waniliowym albo lodami, albo bez niczego )) Robi sie to w pare minut, najdluzej obiera sie jablka )). To jest pychotka, wyprobowane !!! Odpowiedz Link
asica74 Re: Jablecznik bez paprania. :-)))))) 24.03.05, 22:03 asiu, a czy ty z czytym sumieniem mozesz powiedziec, ze jest to ciasto, ktore zawsze wychodzi??? Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Jablecznik bez paprania. :-)))))) 24.03.05, 22:10 Z najczysciejszym !!!! Ja biore zawsze troche wiecej migdalow i jak duze jablka to jeszcze jedno jajko i zdziebko wiecej cukru i zdziebko wiecej masla. Nie przejmowac sie proporcjami, to i tak jest pyszne !!!! Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Jablecznik bez paprania. :-)))))) 24.03.05, 22:13 ciasto to moze nie jest, bo nie ma maki. To jest francuski jablecznik. Gwarantowany sukces. Chociaz wedlug orginalu kaza ubic osobno piane z bialek i dolaczyc do reszty, ale to jest zawracanie glowy. Cale jajka od razu do miksera, roznicy nie ma. Slowo honoru. Odpowiedz Link
asica74 Re: Jablecznik bez paprania. :-)))))) 24.03.05, 22:13 a co to jest? 1 dl cukru = 1 dlubanka cukru??? ile to jest: dlubanka cukru? Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Jablecznik bez paprania. :-)))))) 24.03.05, 22:40 1 dl = 1 decylitr, znaczy objetosciowo u nas sie mierzy. Polska szklanka to bedzie 2,5 dl chyba . Nie przejmuj sie proporcjami, 1 dlubanka cukru to znaczy mniej niz pol polskiej szklanki. Niech ktos sprawdzi, czy ja dobrze mysle ? Odpowiedz Link
asica74 Re: Jablecznik bez paprania. :-)))))) 24.03.05, 22:43 moze sie skusze na owa jableczna mieszanke! Swieta ida, przecie! dzieki Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Jablecznik bez paprania. :-)))))) 24.03.05, 22:59 skus sie, skus ))) W wersji luksusowej mozna kapnac tego slawnego bejlisa po wierzchu zamiast majonezu. Upps to tylko dla wtajemniczonych )))) Odpowiedz Link
mulinka Re: Jablecznik bez paprania. :-)))))) 24.03.05, 23:12 ja mam taki slinotok jak to czytam ze...juz i jablka i migdaly zakupilam bylam ) jutro robie i...powiem, ze to mazurek - a co! Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Jablecznik bez paprania. :-)))))) 24.03.05, 23:46 Masz racje Mulinko, mazurek a´la leniwa Asia. dla mnie najwazniejsze, zeby smakowalo, a ja zebym sie nie narobila jak ten wol przy kuchni. Odpowiedz Link
mulinka Re: Jablecznik bez paprania. :-)))))) 30.03.05, 04:50 to zupelnie tak jak ja ) Asiu, robilam na Swieta twoj jablecznik pycha! przepis kupiony moge puscic w obieg? Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Jablecznik bez paprania. :-)))))) 30.03.05, 10:14 Puszczaj na zdrowie )))) Toz ja po go tu opublikowalam, zeby ludzkosci ulatwic zycie. Odpowiedz Link