Dodaj do ulubionych

Ulubione ksiazki kucharskie

15.06.05, 17:13
Ponoc sa dwa rodzaje ksiazek kucharskich - te pisane przez profesjonalnych
kucharzy i te pisane przez lubiacych gotowac pisarzy.
Ja mam duza kolekcje ksiazek kucharskich, zarowno po polsku, jak i po
angielsku, i wiele z nich to b. smakowite polaczenie przepisow ze
wspomnieniami czy nawet autobiografia.
Polecam po polsku ksiazke Tessy Capponi-Borawskiej oraz "Kuchnie Neli" Anieli
Rubinstein, a takze "Afrodyte" Isabel Allende.
Po angielsku swietne sa wspomnienia Susan Lomis oraz Ruth Reichl.
A jakie sa Wasze ulubione ksiazki kucharskie?

Obserwuj wątek
    • plpliszka Re: Ulubione ksiazki kucharskie 15.06.05, 17:32
      Annamaria - witaj! Moze Ty mi podposwiesz, co ciekawego mozna przygotowac na
      spotkanie grilowe? Tzn - co moge zaniesc na takie spotkanie. Interesuje mnie
      cos, co zje sie na zimno... Pozdrawiam!
      • annamaria0 Re: Ulubione ksiazki kucharskie 15.06.05, 17:38
        Hej, ja bym zrobila jakas salatke, tutaj sa dobre przepisy:
        www.pinezka.pl/content/view/1366/300/
        • plpliszka Re: Ulubione ksiazki kucharskie 15.06.05, 17:55
          Dzieki ogromne, zaraz (czy to wielki zarazek?) sprawdzam...
          • marta_midwest Re: Ulubione ksiazki kucharskie 15.06.05, 18:39
            Moje ulubione to takie z dyuza iloscia zdjecsmile Bo ja uwilebiam czytac ksiazki
            kucharskie, ogladac fotki i wyobrazac sobie co bede gotowac, ale niestety na
            tym sie konczysad
    • syswia Re: Ulubione ksiazki kucharskie 15.06.05, 19:37
      Ja tez lubie kuchnie Nelismile
    • suomen_poro Re: Ulubione ksiazki kucharskie 15.06.05, 19:52
      moja ulubiona to ta ktora napisalismy wspolymi silami po rocznym pobycie w
      Szwecji. ma prawie 100 stron, przepisy sa ze wszystkich stron swiata i co
      najwazniejsze: wyprobowane. moze troche za czesto przewija sie tam
      slowko 'fuck' zamiast przecinkow, ale i tak ja uwielbiam...
      koniecznie trzeba przeczytac wstep- bo ta 'ksiazka' to taka nasza troche
      autobiografia...
      mozna sobie ja sciagnac ze stronki:
      www(kropka)contrafactus(kropka)ch/activerum
      sorki, ze tak podaje, ale jest goscinnie zamieszczona na stronie znajomego i
      nie chce zeby jakies spamy go napadly wink
    • asia.sthm Jamie Oliver 28.11.05, 16:53
      The Return of the Naked Chef smile)

Sluchajcie, ten chlopak to jest geniusz od garow, urodzony talent.
      Ogladalam jego programy w TV z takim napieciem z jakim oglada sie kryminaly smile
      Potem kawalki jego telewizyjnej szkoly dla kucharczykow, ale tam to bylo mi go
      po prostu zal.
      Teraz mam jego ksiazke przed nosem. Zadedykowal ja zonie z przeprosinami za
      wieczny bajzel w kuchni smile)

Podbijam watek o kucharskich ksiazkach, bo nam chcial w archiwum juz wpasc, a
      to przeciez taki wdzieczny temat.
      • jennifer_e Re: Jamie Oliver 28.11.05, 17:30
        Asiu, ja niestety nabawiłam się urazu psychicznego do Jamie Olivera, nawet nie z jego winy. Też oglądałam kawałki szkoły dla kucharzy i teraz jego kampania o zdrowych obiadach w szkołach to jest super sprawa.
        Ale kiedyś, nie tak dawno, umówiłam się na randkę z pewnym gościem, który jak się okazało był kumplem Jamiego. Randka trwała jakieś 3-4 godziny, w ciągu których Jamie został wspomniany jakieś... dwieście, może trzysta razy. Co drugie zdanie zaczynało się albo od "A ja i Jamie to..." i gościu nakreślił mi bardzo dokładną wizję ich życia towarzyskiego.
        Drugiej randki mi się odechciało, chociaż cholera, głupia byłam, może Jamie zaprosiłby nas na obiad tongue_outP

A tak już na serio to właśnie niedawno mama przysłała mi z PL książkę z 365 przepisami kuchni wegetariańskiej. Przepisy są fantastyczne, slinka leci na samo czytanie, (np bakłażan w cynamonie zapiekany z mozarellą!) a co najważniejsze dla mnie to bardzo proste do przyrządzenia a ich długość nie przekracza średnio pół strony wink
        Książka nazywa się "Nakarmić duszę" i jest autorstwa Joli Słomy i Mirosława Trymbulaka.
        • asia.sthm Re: Jamie Oliver 28.11.05, 18:33
          Szkoda ze ci uszami wyszedl.
          Gdybyscie sie zalapali na jakas biesiade u Olivera to pewnie bys nie zalowala-
          tam, calkiem fajna ferajna tam sie zbiera. Wiem ,bo widzialam w telewizorze tongue_out

"Nakarmic dusze" to jak "Nakarmic kruki" - zapisze w notesie i bede w PL
          polowac.
          Aby do maja smile
          • tamsin Re: Jamie Oliver 28.11.05, 18:45
            Jamie Oliver ma za dlugi jezyk, nie w przenosni tylko naprawde. Troche sepleni
            jak mowi, a czesto sie zastanawiam czy ludzi opluwa przy blizszym gadaniu.
            • gherarddottir Re: Jamie Oliver 28.11.05, 20:09
              a ja znalazlam skazke Cwierciakiewiczowej z przepisami na ciasta z kopa jaj -
              moze to nie jest najlepszy pomysl bo kosztowny, ale milo sobie poczytac przed
              snem, szczegolnie jak sie jest na dieciesmile
              • gherarddottir Re: Jamie Oliver 28.11.05, 20:11
                a w ogole polecam Wam (chyba mozna ?) forum galeria potrwa - Dzizees jakie tam
                cuda na kiju sa!smile))
                • gherarddottir Re: Jamie Oliver 28.11.05, 20:16
                  nie, chyba sie juz zamkne wyszlo ze to galeria "potrwa"
                  Potraw rzecz jasna! ratunku, paznokcie mam krotkie wiec nie wiem skad te
                  problemy z pisaniem buusad
                  • ania_2000 Re: Jamie Oliver 28.11.05, 20:57
                    ah - przypomnialyscie mi tego sepleniacegosmile nawet ladny chlopak, tylko jak
                    buzie otworzyl..hmm..ja bym takiego nie chciala w domu miecsmile(nie chodzi mi o
                    seplenienie, tylko ten dlugi jezyksmile
                    nawet z jego zdolnosciami kucharskimi.
                    • asia.sthm Re: Jamie Oliver 28.11.05, 20:59
                      a kto wam kaze do brac.
                      On juz szczesliwie zajety smile
                      • ania_2000 Re: Jamie Oliver 28.11.05, 21:08
                        smile no przeciez mowie, ze bym go nawet nie chciala - a ze szczesliwie zajety?
                        so what?smile) pogadac nie wolno?
                        • aneta05 Re: Jamie Oliver - link??? 28.11.05, 21:20
                          a czy ten gosc ma jakas swoja strone internetowa z przepisami albo cos???
                          wpisalam do google ale tylko ksizaka do kupienia mi wyskoczyla
                          • ania_2000 Re: Jamie Oliver - link??? 28.11.05, 21:28
                            no tu masz

www.jamieoliver.com/recipes/
                            na gorze jego zdjecie - bez jezykasmile))

• aneta05 Re: Jamie Oliver - link??? 28.11.05, 21:43
                              no dzieki wielkie...

chyba musze sobie satelite sprawic co by BBC bylo i moglabym popatrzec na niego
                              w TV...no i ten brytyjski akcent...
                              • asia.sthm Re: Jamie Oliver - link??? 28.11.05, 22:01
                                Aniu dzieki smile
                                ile tam ogladania i czytania .
                                Do tej pory wyprobowalam jego pizze w doniczce , kurczaka w cytrynie i pare
                                potraw typu: wrzuc na kupe, zawin w paczke i do pieca.
                                To jest geniusz, mowie wam , mnie tam jego jezyk nie przeszkadza, a akcent ma
                                taki jaki powinien smile
                                • aneta05 Re: Jamie Oliver - link??? 28.11.05, 22:10
                                  a mozecie jakis przepis polecic z czystym sumieniem, ze pyszne i szybkie?
                                  • tamsin Re: Jamie Oliver - link??? 28.11.05, 22:13
                                    sa jego programy na Food Channel, kiedys to nazywali Naked Chef, teraz chyba
                                    Oliver Twist, albo cos w tym rodzaju. Raz widzialam jak spalil noge jagnieca
                                    pieczona w foli..Ogolnie to dobrze, ze jest zajety bo przez ten jezyk tez bym
                                    go nie chciala tongue_out
                                    • ania_2000 Re: Jamie Oliver - link??? 28.11.05, 22:24
                                      tamsin - rozumiem, ze tej; co sie nim szczesliwie zajelawink jezyk nie
                                      przeszkadzalsmile - no ale skoro on zrobil kariere jako naked (rzeczywiscie,
                                      skojarzylamsmile) - NO TO NIC DZIWNEGO ZE JEZYK BYL WAZNYsmile)
                                      • kast Re: Jamie Oliver - link??? 29.11.05, 11:10
                                        Ania_2000 dzieki za link smile Zaraz obczytam co i jak i bede eksperymentowac wink A
                                        swoja droga to calkiem "milo" wyglada ten Jamie suspicious Chyba zaczne ogladac jego
                                        program wink
                                  • asia.sthm Re: Jamie Oliver - link??? 29.11.05, 11:31
                                    Aneto. ja ci moge polecic teoretycznie wszystko - u niego wszystko jest pyszne
                                    i szybkie. Nigdy bym sie przypuszczala, ze w zyciu powiem tak o kucharzeniu
                                    Anglika smile) ... no ale Jamie jest geniuszem.
                                    Wybierz sobie cos z tego linku co do ciebie przemowi i testuj.
                                    Ja wlasnie studiuje salatki i miesa smile))

PS
                                    A te dwie, co o jezyku wola gadac niz o sztuce kulinarnej, to ja kiedys udusze,
                                    ale jeszcze nie teraz. Czesc .
                    • monika_a_b Re: Jamie Oliver 29.11.05, 17:35
                      Oj, facet umiejący gotować i do tego z dłuuuugim językiem... tongue_out Najpierw
                      zapełni ci żołądek na romantycznej kolacji, a potem tym języczkiem... smile)) Hm,
                      hm, mam nadzieję, że tu wszyscy powyżej lat 18? tongue_outPPP
                      Ech, lepiej pójdę pobiegać, niech mi libido dojdzie do normy... tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka