nocny.lot Blagam o dobry przepis z baranina!!! 07.01.06, 16:09 Bo mnie coraz czesciej nachodzi smak... Odpowiedz Link
samo baranina 10.01.06, 11:30 Kofta kebabs: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=33734639&a=33734639 Z bobem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=32257350&a=32257350 Gulasz z baklazanami i cynamonem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=24220393&a=24220393 Pulpety: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=24038811&a=24038811 Odpowiedz Link
bazylia7 Re: Blagam o dobry przepis z baranina!!! 10.01.06, 11:56 link ponizej choc podaje jako produkt glowny wolowine, jest zdecydowanie przepise na baranine pasanda w jogurcie jesli lubisz kuchnie indii, to sie rozplyniesz jesli boisz sie nadmiaru przypraw i chilli, to tu akutat wszystko jest bardzo zrownowazone przea jogurt forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=34496502 ponizej oryginalnego przepisu dolaczylam moje uwagi(modyfikacje) - wprobowane wielokrotnie pewnie baranina juz zjedzona, sprobuj nastepnym razem Odpowiedz Link
jan.kran Re: Baza danych kulinarnych II 10.01.06, 08:54 Mam dwa produkty w nadmiarze których nie umiem spożytkować. Sporą ilość kaparów , zostało po Młodej która robiłą sałtkę z tunczykiem. Oraz s słoik karczchów marynowanych. Może jakieś pomysły ? K Odpowiedz Link
samo sosy kaparowe 10.01.06, 10:06 ZIMNY 3/4 szklanki majonezu (mozna z powodzeniem zastapic czesc dobrym jogurtem nat.- sprawdzone) - 1 łyżka musztardy dijońskiej - 1 łyżka posiekanych ogórków marynowanych - 2 łyżki posiekanych kaparów - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - 1 łyżka posiekanego szczypiorku - sok z cytryny - sól - szczypta cukru - pieprz (najlepiej swiezo mielony) CIEPLY (wariacja to zielony pieprz zamiast kaparow) Na maśle (dobrze jak solone) podduszasz główny składnik sosu (zielony pieprz lub kapary). Kapary dobrze jest lekko pociąć po odsączeniu. Chwile dusisz i dodajesz śmietane. Doprawiasz- pieprz czarny, cukier, sól (ostrożnie jeśli kapary i masło było solone). Jeszcze chwile mieszasz i gotowe. Taki sos mozna tez robic do miesa, wtedy kapary wrzucasz na tluszcz pozostaly na patelni po smazeniu miesa. Moj wujek Belg doprawia ten sos jeszcze malym kieliszkiem koniaku i miesza chwile az do czesciowego odparowania alkoholu. Dygresja Zimny sos kaparowy jest rewelacyjny w pomidorach faszerowanych krewetkami. Wydrazasz pomidory,do srodka napychajac rozowych krewetek z sosem kaparowym.Chlodzisz godzine i gotowe.Idealne na kolacje z lampa wina i bagietka. Odpowiedz Link
jan.kran Re: sosy kaparowe 10.01.06, 10:26 Trafiłaś mi w dziesiątkę z tym ciepłym sosem kaparowym. Dziś będzie do mięsa które się marynuje w czerwonyn winie i przyprawach , do tego mini ziemniaczki zapiekane z koperkiem , jakieś warzywko musze wymyslić jeszcze. Wwielbiam , scampi, krewetki ale nie jadam. Junior ma uczulenie a ponieważ też lubi nie chcę żeby patrzył jak się objadam. Ostatnio zjadł ze smakiem scampi panierowane ale od razu potem uczulenie Odpowiedz Link
jan.kran Re: Gucamole. 10.01.06, 10:28 Ja robię po swojemu ale spotkałam się z róznymi wariacjami. Jak Wy robicie ? K. Odpowiedz Link
jan.kran Re: sosy kaparowe 11.01.06, 00:46 Wyszło super , mięsko zmarynowane podsmażyłam , odłożyłam na talerz. Na tej samej patelni zrobiłam sosek Samo , duuuużo kaparów Smietana i łyżka creme fraiche. Wrzuciłam mięsko zagotowałm , ziemniaczki pieczone i surówka z pomidorów z cebulą , mniam mniam. Zrobiłam porcję na dwa dni ale Junier pożarł resztę na kolację... Jutro będzie kurka z curry i jogutrtem chyba... Odpowiedz Link
bietka1 Re: Baza danych kulinarnych II 10.01.06, 13:54 Ja w nawiazaniu do moich gesich nog z watku nr jeden. Udaly sie calkiem dobrze, ale za rok, jesli w ogole mi sie zechce, to robie ges, bo tyle samo pracy, a wiecej jedzenia. Tylko te jablka zniknly w sosie i jakos nie mialam ochoty smarowac tym chleba. Chyba, ze niepotrzebnie zlalam tluszcz z patelni do brytfanny. Za to czerwona kapusta byla bezkonkurencyjna Odpowiedz Link
greentea2 Re: Baza danych kulinarnych II 10.01.06, 14:11 Dziewczyny, jak zrobic dobrego hamburgera? Ktory steak najbardziej sie nadaje? Bardzo mi teskno za moim ulubionym z lokalnego pubu. W Brukseli nie jest to bardzo popularne, nawet chinszczyzny nie dowoza Dzieki Odpowiedz Link
tamsin Re: Baza danych kulinarnych II 11.01.06, 01:03 ja nie jem wolowiny ale robie hamburgery z mielonego indyka. jak wrzucam na grill to ich nigdy nie przyciskam, bo najlepsze soki wyleca do ognia. podpiekam rowniez na grillu krazki cebuli, nawet bulki klade na moment aby sie "zarumienily" w srodku. A w Brukseli czy nie je sie przypadkiem "mussels" (muszle?) na tony??? ja uwielbiam je i robie je na rozne sposoby, ale nie za czesto mozna dostac takie super swieze i "miesiste", czyba ze jedzie sie w specjalne miejsca.. Odpowiedz Link