Dodaj do ulubionych

Chrzest we Francji - pytanie dot prezentu

20.06.06, 11:06
Czesc dziewczyny. za 3 tygodnie mamy z mezem chrzest u rodziny we Francji.
Bedziemy rodzicami chrzestnymi. Wciaz zastanawiamy sie co podarowac dziecku.
Nasza pierwsza mysl byla: pieniadze plus zabawka. Slyszalam jednak o tradycji
francuskiej, wedlug ktorej matka chrzestna daje w prezencie zlota branzoletke
z wygrawerowanym imieniem dziecka. Nie wiem co powinien dac ojciec chrzestny.
Moze ktos z was sie orientuje i bylby uprzejmy mnie oswiecic w tej kwestii.
Mysle, ze nasz pierwszy pomysl nie jest najlepszy. Chyba powinnismy pomyslec
nad czyms pamiatkowym?
Iza
Obserwuj wątek
    • cuciolo Re: Chrzest we Francji - pytanie dot prezentu 20.06.06, 17:20
      We wloszech jak chrzczono nasze bratanka to tez mielismy dylemat. Poza slynnym
      krzyzykiem na lancuszku nic mi nie przychodzilo do glowy a wlosi kochaja sie w
      ciezkiej bizuterii. Przewaznie daje sie takie gowna sorry jak ramki do
      fotografii koniecznie drogie i bezgustowne albo jakies takie bibeloty typu
      bizuteria co mnie mierzi. Ja sie zbuntowalam i kupilam 2 komplety ubranek dla
      chlopca (extra spodnie plus koszulki plus bluzy z kapturami) I moja szwagierka
      byla zachwycona.
      A moze takie ksiazki dziecka w ktorych sie odnotowuje wszystkie wazniejsze
      fakty z pierwszych miesiecy albo album fotograficzny?
      juz sama nie wiem bo pieniadze to nie za bardzo
    • asica74 Re: Chrzest we Francji - pytanie dot prezentu 20.06.06, 18:06
      Dede, we francuskiej rodzinie, ktora znam kazda z 3 corek dostala od rodzicow
      chrzesnych srebny kubeczek z wygrawerowanym imieniem i data chrztu. Podobno
      jest to mile widziane.

www.baby-gifts.co.uk/sterling_silver_christening_cup.htm
      a tu prawie na samym dole:
      www.christeningstuff.co.uk/acatalog/sterling_silver.html
      • dede1 Re: Chrzest we Francji - pytanie dot prezentu 20.06.06, 19:30
        Dzieki dziewczyny za odzew. Rozmawialam z mama dziecka i zapytalam co daje
        polska babcia, a co francuska, zeby nie powtorzyc prezentu. Okazalo sie, ze
        obie babcie daja lancuszki z medalikami. Zapytalam o kwestie bransoletki z
        wygrawerowanym imieniem, co podobno jest we Francji tradycja. Powiedzialam tez,
        ze myslelismy o tym aby dac zabawke i pieniadze. Mamie dziecka lepiej podoba
        sie pomysl z pieniedzmi, ktore wplaci na konto malej. Bransoletka to wprawdzie
        pamiatka, ale jesli sie praktycznie do tego podejdzie,to bezuzyteczna rzecz.
        Powiedzialam, ze zorientuje sie jeszcze jakie sa u nas (tzn w Niemczech, gdzie
        mieszkam) tradycje i jesli ktos podda ciekawy pomysl to go zrealizujemy. Moj
        maz niestety nie ma pojecia, jak to facetom sie zdarza, i ma kolezanki w pracy
        popytac. W razie czego zostaniemy przy forsie i zabawce - akceptacje na ten
        pomysl mamy wiec oburzenia nie bedzie.

Iza
        • monika_a_b Re: Chrzest we Francji - pytanie dot prezentu 20.06.06, 19:41
          Dede, w Niemczech czasami daje się komplet sztućców dla małych dzieci.
          Widziałąm takie kiedyś w Tchibo, jak i w sklepach WMF. Są śliczne, no i w końcu
          to również dość oryginalny pomysł, prawda?
          Pozdrawiam
          • dede1 Re: Chrzest we Francji - pytanie dot prezentu 20.06.06, 19:49
            No niezly pomysl, masz racje. Mam ochote podarowac cos, co przetrwa i co jest
            praktyczne. Sztucce spelniaja te wymogi.
            Iza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka