Dodaj do ulubionych

Dlaczego nie uzywamy wolacza?

17.09.06, 16:59
Zauwazylam, ze w Polsce niemalze calkowicie zaniklo uzywanie wolacza. Czy to
w mediach, czy w mowie potocznej, czy tez na tym forum nagminnie uzywamy
formy mianownika - Bielinka, Babiana, Jurek, Wacek itd zapominajac, ze w
jezyku polskim mowilo sie tak "pienknie" - Babiano, Bielinko, Jurku, Zosiu.
Czy ja jestem dinozaurem i sie czepiam? Nikogo to nie razi?
Obserwuj wątek
    • gherarddottir Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.09.06, 17:10
      smile)) Jaki masz pomysl na mnie? gherarddottiro ? gherarddottirowno? smile))
      Tez zauwazylam znikanie wolacza.
      • mon101 Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.09.06, 17:13
        gherarddottir napisała:

> smile)) Jaki masz pomysl na mnie? gherarddottiro ? gherarddottirowno? smile))
        > Tez zauwazylam znikanie wolacza.

Nie wszyscy daja sie wolacwink Mon tez nie bardzo, taki militarny nick, nikt
        tam go wolal nie bedziesmile))Ale Corko Gherarda, a nie Corka Gherarda
        • babiana Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.09.06, 17:26
          Mona Lisa odmienia sie. Z Mona Liza czy w wolaczu Mona Lizo. Mon moze byc Mono?
          A co z Tamsin czyli Tamsinem. Chyba powinno byc Tamsinie! Gherharddottir w
          wolaczu Gherarddottirze!Wolam cie Gherarddottirze!
          • mon101 Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.09.06, 17:28
            Zdecydowanie Tamsinie, ale raczej Monie, bo Mon to skrot od "monster"smile
            • gherarddottir Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.09.06, 17:36
              mon101 napisała:

> Zdecydowanie Tamsinie, ale raczej Monie, bo Mon to skrot od "monster"smile

ha ha hasmile
            • babiana Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.09.06, 17:43
              Ok, niech bedzie Moniesmile
          • gherarddottir Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.09.06, 17:36
            Babiano masz racje smile Ta forma jest najbardziej poprawna, ale jakos tak mesko
            brzmie wtedy smile
            • babiana Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.09.06, 17:39
              No to jak w koncu mam pisac?
              • mon101 Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.09.06, 17:40
                babiana napisała:

> No to jak w koncu mam pisac?

Coruchno ty nasza, hi, hi.
                • gherarddottir Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.09.06, 18:51
                  mon101 napisała:

> babiana napisała:
                  >
                  > > No to jak w koncu mam pisac?
                  >
                  > Coruchno ty nasza, hi, hi.

ha ha hasmile))) piekniesmile
                  • elagrubabela Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.09.06, 19:00
                    Czepiasz sie, O! Potworze smile Zauwazam, ze na rozych forach bardzo popularne
                    jest zawolanie "Lo Matko!" Moze tez byc i "Lo Matko i Corko (Gherarda na ten
                    przyklad)!" W tej kombinacji wolacz ma sie bardzo dobrze - ha ha ha. Elka
                    • asia.sthm Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.09.06, 19:17
                      Elaaa!!! czekaj no ,zawolam cie prawidlowo: Elugrubabelu !
                      Powiedz lepiej co Heniak mowi i jakie ma poglady na ten swiat.
                      Dawno zadnych wiesci od Henka nie bylo. smile)))
                      • elagrubabela O! Henryku! :) 17.09.06, 20:31
                        asia.sthm napisała:

> Elaaa!!! czekaj no ,zawolam cie prawidlowo: Elugrubabelu !
                        > Powiedz lepiej co Heniak mowi i jakie ma poglady na ten swiat.
                        > Dawno zadnych wiesci od Henka nie bylo. smile)))

Skrecam watek ale czynie to na zawolanie - ha ha ha!
                        Henryk chodzi sam, bez trzymania za raczki. Mowi dokladnie jak obiecywali w
                        ksiazkach "da da da da" i "pa pa pa pa" no i takie tego typu guglanie. Ma 6
                        zebow i bardzo pozytywny stosunek do swiata i ludzi. Poniewaz nasza ukochana
                        pani Ewa jest chora, ma nowa opiekunke, ktora pokochal od pierwszego dnia. Az
                        mi sie zdaje, ze Szkot byl tym troche zaniepokojony, ze Heniek jest
                        taki "niewierny" smile Heniek stracil swoje baby wloski kompletnie i rosna Mu
                        nowe, takie "prawdziwe" no i sa takie bardziej po tatusiu rudawe, pierwsze
                        zmienily kolor brwi, oczy pozostaly nieokreslonie szaro-niebieskie i z tym juz
                        pewnie bedzie musial zyc smile Henryk przezyl tez pierwsze nieprzyjemne spotkanie
                        z moim wozkiem, udalo Mu sie przyciac palec na blokadzie kola. To jest
                        oczywiscie nasza wina, ze nie dopatrzylismy. Ale nasza nowa opiekunka, ktora
                        sama wychowala 4 dzieci stwierdzila, ze nie zna rodzicow, ktorych dzieci w
                        niemowlectwie skads nie spadly, czegos sobie nie przyciely albo czyms nie
                        oparzyly wiec troche nam wyrzuty sumienia zbladly. Z nowa pania Heniek zaczal
                        tez bywac raz w tygodniu w czyms co sie nazywa Gymboree, tam sie spotykaja
                        mamy, babcie lub opiekunki maluchow na takie zajecia typu mom&tot. Podobno jest
                        bardzo wesolo i edukacyjnie (?). Ja jeszcze z Nim tam nie bylam, bo mam lekkie
                        urywanie glowy w pracy po wakacjach. Ja o Henku to moge jeszcze z 300 stron
                        napisac wiec juz koncze, bo to troche ambarasujace taka zakochana mamuska - ha
                        ha ha. Dzieki za pytanie i danie mi szansy smile Elka
                        • asia.sthm Re: O! Henryku! :) 17.09.06, 21:10
                          O! Elu !!

Jako ze jestes pierwszoklasnym reporterem, prosze nam po stronie acz regularnie
                          donosic...(az sie 300 uzbiera) Ty wiesz ze Henryk, jako tutejszy, nasz, u nas
                          robiony i wyholubiony od samego poczecia, jest na prawach honorowego Kupowicza.

O palec nie miej wyrzutow. Potwierdzam: nie ma dziecka co by sie bez mniejszych
                          czy wiekszych uszkodzen na ciele wychowalo. Dziecko bez guza i obdrapanego
                          kolana to nieszczesciwe dziecko. Heniek nie jest juz niemowlakiem, to jest
                          panicz i prosze mu pozwolic na guza od czasu do czasu. Guz to znak wolnosci wink)
                          Podmuchaj mu przycisnietego palucha..do wesela sie zgoi.
                          Buzka.
                          o! Buzko!!
                        • jan.kran Re:Elzbieto !!! 17.09.06, 21:43
                          Wzruszylam sie jak stary siennik czytajac o Potomkusmile))
                          Pamietam jak nam zaanonsowalas radosne wydarzenie i jak Cie holubilysmy cala
                          ciazesmile)
                          A teraz ma zeby i wlosy i mowismile)
                          Kran
    • sukiennica Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.09.06, 20:10
      Mi z autoanalizy wlasnie wyszlo, ze wolacza nie uzywam, bo zadko mam okazje do
      nawolywania.
      Aczkolwiek jak koty wieczorem zwoluje, to jest wolacz ale tylko w stosunku do
      jednej "Torpedo!" . Druga nawoluje w sposob zupelnie niegramatyczny. Zastosuje
      dzis forme "Luno!" i zobaczymy czy zwabiona poprawnoscia jezyka raczy
      przylesc smile
      • jan.kran Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.09.06, 20:32
        Ja uzywam wolacza i walcze o Jego zachowanie w jezyku polskim.
        Ale ja jestem bardzo stara i konserwatywna.
        Kran
        • tamsin Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.09.06, 20:34
          a poprawne jest uzywanie wolacza w stosunku do nazwiska? np. Pani Kowalsko!!!??
          Bo znalam taki przypadek (nagminny) i brzmialo to zawsze dziko wink
          • sukiennica Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.09.06, 20:44
            Ja chcialam tylko dodac, ze ten kot w stosunku do ktorego uzywam wolacza zawsze
            spi w domu, a ten drugi traktowany mianownikiem zawsze sie gdzies lajdaczy.
            • asia.sthm Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.09.06, 21:20
              sukiennica napisała:
              > Ja chcialam tylko dodac, ze ten kot w stosunku do ktorego uzywam wolacza
              zawsze
              > spi w domu, a ten drugi traktowany mianownikiem zawsze sie gdzies lajdaczy.

Ja uwazam ,ze jest to zagadnienie godne naukowego podejscia wink)
              w wolaczu sila czy odwrotnie ?? No cholera, no trzeba sie zastanowic.
          • balamuk Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.09.06, 20:47
            W jakiejs balladzie podworkowej bylo "o ty, Wisniewsko"...
            A wolacz zanikajacy od dawna i chyba tego nie przeskoczymy, ja tez
            uzywam "Piotrze", "Januszu", "Andrzeju", "Moniko", ale juz "Basko" mi zgrzyta.
            I co z tym zrobic?...
            • sukiennica Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.09.06, 21:00
              No wlasnie. Jakos nie moge sobie wyobrazic sytuacji w ktorej zaracalabym sie do
              wlasnego dziecka "Janie!"
              • elagrubabela Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.09.06, 21:03
                sukiennica napisała:

> No wlasnie. Jakos nie moge sobie wyobrazic sytuacji w ktorej zaracalabym sie
                do
                >
                > wlasnego dziecka "Janie!"

Panie Janie! Panie Janie!
                Rano wstan! Rano wstan!
                Wszystkie dzwony bija! Wszystkie dzwony bija!
                Bim bam bom! Bim bam bom!

No chyba ze uzywasz wersji francuskiej smile)) Elka
                • sukiennica Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.09.06, 21:12
                  Fakt! smile))
              • elajna7 Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.09.06, 22:18
                ale moze "Jasiu", "Janku"...
    • kwiecienka1 Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.09.06, 22:18
      mało tego, czasami używa się wołacza tam gdzie powinien być mianownik,
      np.: "wujek Kaziu nie lubi tej herbaty" czy "Jasiu znowu to zrobił"
      być może w formie pisemnej wygląda to jeszcze dziwnie, ale coraz częściej można
      już usłyszeć...
      pozdrawiam
      • sukiennica Co do Kazia... 18.09.06, 21:18
        kwiecienka1 napisała:

> mało tego, czasami używa się wołacza tam gdzie powinien być mianownik,
        > np.: "wujek Kaziu nie lubi tej herbaty" czy "Jasiu znowu to zrobił"
        > być może w formie pisemnej wygląda to jeszcze dziwnie, ale coraz częściej
        można
        >
        > już usłyszeć...

Ze mnie zaden ekspert, a juz zwaszcza w sprawie wolacza i jak sie wyglupie, to
        prosze mnie skorygowac, ale:
        Kaziu to chyba zdrobnienie brzmiace tak samo i w mianowniku i w wolaczu.

No bo co by to niby z tego Kazia mialo byc? Kaz? smile
        • asia.sthm Re: Co do Kazia... 18.09.06, 21:20
          Kazio
          Zdzisio
          Miecio
          Jasio
          a wolacz to najlepszy taki: Tyyy Wasza Wysokosc chono tu
          • sukiennica Re: Co do Kazia... 18.09.06, 21:43
            No zacmilo mnie chyba!
            A to wszystko przez czwartego zeba Jaska.
    • ampolion Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 18.09.06, 22:21
      Masz Mono(Monie?)101 absolutną rację, polszczyzna zchodzi na medialne psy.
      Podobnie z zaimkiem "który", wszystko taraz "jaki". A akcent: nie tradycyjnie
      polski lecz przerzucany przez telewizyjnych niedouków na pierszą sylabę.
      • ampolion Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 18.09.06, 22:23
        Pierwszą.
      • iwo19 Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 15.11.06, 20:41
        No dziewczyny ,pytanie do tych co nie sa ze wschodniej POlski.
        Wlasnie kolezanka mnie ochrzania ze mowie ,odmieniam
        slowo "okres"(miesiaczka".Nie bede miala okresu,dostane okresu itp.
        No madre glowy pomozcie , bo moje wschodnie nalecialosci sa mocniejsze od
        znajomosci( zreszta nie najlepszej j.polskiego)Aha a mowicie ciapy czy kapcie?
        • marjanna1 Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 15.11.06, 22:37
          Ja nie odmieniam slowa okres, ale ja prawdopodobnie jestem jakims wyjatkiem,, bo
          nie odmieniam tez slow radio i studio. Obecnie odmienianie tych slow jest juz
          poprawne, ale ja lubie stara zasade. Mysle, ze to samo jest ze slowem okres.
          Kiedys sie go nie odmienialo, ale teraz jest to juz dozwolone. Doskonale pytanie
          dla prof. Miodka. smile))
          A co do drugiego pytania to mowie kapcie smile))(pochodze z Warszawy)
          • iwo19 Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 16.11.06, 03:41
            No to jajednak wiesniak z zamoscja i do tego niedouczona.usssss
            A taka kiedys bylam zadowolona z mojej polszczyzny.Oj Kargul,Kargul.Pewnie
            dlatego tak go lubie..
            Ale moje ciapy to juz chyba na zawsze mi pozostana ;0)
            Sprobuje tego okresu juz nie odmieniac.
            Ha ha ha, i co znowu odmiana
            • kan_z_oz Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 16.11.06, 06:03
              A Ja chyba jestem 'skundlona'. Walam ciapy, kapcie i papucie. Czy oficjalnie
              istnieje slowo papuc? skad mi sie to przyplatalo.
              Wychowalam sie w Radomiu.

Kan
              • babiana Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 16.11.06, 11:23
                W Wielkim Slowniku jezyka polskiego sa tylko kapcie i papucie. Papucie - zwykle
                w liczbie mnogiej" pantofle domowe, zwykle miekkie, cieple, na plaskiej,
                elastycznej podeszwie. Slowo to pochodzi z jezyka tureckiego.
                Ciapci nie ma. Jest natomiast ciapa - tylko o mezczyznach. Czlowiek slamazarny,
                nieenergiczny, ciamajda. Wynika z tego, ze uzywanie okreslenia ciapa wobec
                kobiet jest niepoprawnesmile)Ciapcie pewnie uzywane sa w zwiazku ze slowem ciap.
                Brneli przez rozmiekly snieg: ciap, ciap.
                Mnie uczono rowniez, ze oprocz slowa studio i radio nie odmienia sie rowniez
                bordo (kolor) i kakao. W slowniku umieszczono jednak rowniez bordowy. Kakao (z
                hiszp) jednak wciaz nieodmienne. Napoj z proszku kakao, wypic filizanke kakao.
                Jest jednak ziarno kakaowe, cukierki o smaku kakaowym, lody kakaowe.
                • marjanna1 Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 16.11.06, 11:30
                  babiana napisała:

> Mnie uczono rowniez, ze oprocz slowa studio i radio nie odmienia sie rowniez
                  > bordo (kolor) i kakao.

Racja babiano, te slowa tez sa nie odmienne. Zupelnie o nich zapomnialam. Jest
                  pewnie jeszcze kilka ale nie pamietam. Pamietam natomiast, ze zasada odnosila
                  sie do slow pochodzenia obcego.smile
                • a.polonia Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 16.11.06, 13:02
                  Wschodnia Polska zglasza sie wink)

ciapy=kapcie
                  ciapa=chlapa, roztopiony snieg
              • marjanna1 Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 16.11.06, 11:28
                Ja uwielbiam regionalizmy. Jak bylam mala to mama wyslala mnie na tydzien do
                znajomej na Slask. Ale bylo wesolo.smile))) Polowy slow nie rozumialam co do mnie
                mowili.smile)) Poza tym mam rodzine na Warmii i w Poznaniu, wiec papucie mi nie
                strasznesmile))
        • mon101 Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 16.11.06, 16:24
          Radio, studio, rozumiem, ale okres??? Czy naprawde mowicie "nie dostalam okres"?
          No i oczywiscie "dostane okres",a nie "dostane okresu", to biernik (kogo? co?)
          nie dopelniacz (kogo? czego?). Ja mowie kapcie. Jestem z centralnej Polskiwink
          • marjanna1 Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 16.11.06, 16:38
            mon ja nie mowie "nie dostalam okres", bo mi sie to nie zdarzasmile)))
            • marjanna1 Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 16.11.06, 16:42
              A teraz na powaznie. Zajrzalam do slownika ortograficznego i tam odmieniaja
              slowo okres. Wiec iwo mozesz kolezance (i mi tez) powiedziec, zebysmy sie
              wypchaly z naszym nie odmienianiem.smile))
            • mon101 Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 16.11.06, 16:52
              Marjanno, nie mow "hop" wink))
              • iwo19 Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.11.06, 14:47
                A pewnie ze nie omieszkam.
                Ciekawe jednaj ze nia ma w slowniku slowa "ciapy",w odniesieniu do kapci
                oczywiscie.Wychowalam sie ubierajac zima ciapy,zeby mi moje kopytka nie zmarzly
                i katarku nie dostalam. A tu masz ci los,to nie byly wcale ciapy tylko pantofle
                poranne.smile
                • tamsin Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.11.06, 15:29
                  pantofle to chyba tylko takie na obcasie? przynajmniej ja tak sobie je
                  wyobrazam. To chyba od tego kopciuszka..
                  • jan.kran Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.11.06, 20:47
                    Wsuwki ranne to były < cytat z peerelowskiej metki >
    • babiana Re: Dlaczego nie uzywamy wolacza? 17.11.06, 23:43
      a krawat - zwis meski; zyrandol - zwis sufitowy. Tez z metek PRL-u.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka